Договори по време на съд
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Договори по време на съд

Shutterstock

Договори по време на съд

Телевизиите още водят преговори за условията, при които ще ги излъчват в цифров формат

Весислава Антонова
7087 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Делото започна, цифровизацията си върви. Така най-кратко може да бъде описана ситуацията на българския пазар две седмици след като Европейската комисия даде България на съд заради зле проведените конкурси за цифрово ефирно разпространение на телевизия.

По медиите си тече рекламна кампания за предимствата на цифровото излъчване на стойност 17.5 млн. лв. Каналите продължават да водят тежки преговори за таксите, срещу които ще бъдат излъчвани програмите им през цифровата мрежа. Държавата възприе сценария - запазване на статуквото и плъзгане по европейските процедури, разчитайки на забавяне във времето и убеждавайки съда, че конкуренция в телевизионния ефир има.

Българският преход

Според плана за преход от аналогово към цифрово излъчване, приет от правителството, собственикът на двете частни цифрови мрежи "НУРТС България"* трябваше да е сключил договор до 31 януари с първите седем програми, които по право ще бъдат излъчвани от мултиплекса. Това са: bTV, bTV Action, Nova, Bulgaria On Air, TV7, BBT и "Дарик радио и телевизия". Същото важи и за собственика на обществения мултиплекс - "Фърст диджитъл" ЕАД** , който трябва да е сключил споразумение с БНТ и БНР за цифровото им разпространение.

По план от 1 март ще започне едновременното аналогово и цифрово разпръскване на всички изброени програми. Това ще продължи до 1 септември с цел гражданите да свикнат и да си осигурят устройства – set top box или телевизори, способни да излъчват цифровия сигнал. От септември аналоговият сигнал ще бъде спрян и телевизия ще се излъчва само цифрово.  

Входът към ефирното царство

Телевизиите, подписали със сигурност договор с "НУРТС България" за цифрово излъчване, са bTV, TV7 и BBT. Всъщност те вече се предават дигитално и това става ясно от официалния сайт на "НУРТС Диджитъл", компанията - собственик на "НУРТС България". В момента bTV и TV7 достигат цифрово до 12 области на България, сред които София, Варна, Стара Загора, Пловдив, Добрич, Габрово и други по-малки градове. Според инженери, занимаващи се с развитието на цифровата мрежа, това е така, защото мултиплекс операторът няма как да настрои мрежата, без по нея да тече реален тв сигнал.

От Bulgaria On Air и Nova не пожелаха да потвърдят дали имат сключени договори със собственика на частния мултиплекс. Три независими източника на "Капитал" обаче обясниха, че преговорите с Nova вървят най-трудно и двете страни още са далеч от подписването на договор. Въпреки че преди повече от два месеца изпълнителния директор на Nova Дидие Щосел коментира пред вестника, че гледа на цифровизацията като на предимство. "За съжаление има някои региони в страната, където зрителите не получават много добър сигнал за нашата телевизия. Скоро те ще могат да гледат и нея със същото качество, както и останалите. Това ще повиши нашата пенетрация", каза тогава той.

В преходните и заключителни разпоредби на Закона за радиото и телевизията е включен текст, който задължава bTV и Nova освен основния си канал да разпространяват и по още два, за да могат да запазят статута си на задължително разпространявани програми - т.нар. must cary. bTVе подписала за един допълнителен канал и предстои да реши кой ще е вторият. Nova очевидно не е решила.

Да преброим каналите

В рекламната кампания на държавата за цифровизацията упорито се повтаря, че гражданите ще могат да гледат безплатно 12 тв програми с по-добро качество. По принцип, ако е добре планирана, една цифрова мрежа може да излъчва до 10 програми. В момента обаче първият частен мултиплекс ще излъчва 6 канала. Не е ясно с кои програми още ще запълни капацитета си. Неразвита е и концепцията за втората мрежа.

Въпреки усилията "Капитал" не успя да се свърже с представител на "НУРТС България", за да разясни какъв е бизнес планът за развитие на мултиплексите, които изгражда.

Един от потенциалните клиенти на компанията - каналите FOX, изобщо не са били канени на преговори от собственика на цифровата мрежа. "В момента "Фокс интернешънъл ченълс България" не води преговори за качване на мултиплекса на който и да е от каналите на групата – FOX, Fox Life, Fox Crime, Nat Geo или 24Kitchen. В средносрочен план обаче не изключваме подобна посока на развитие на бизнеса", коментира изпълнителният директор на "ФИЧ България" Красимир Николов.

Що се отнася до БНТ и БНР, двете медии очевидно още не са стигнали до подписването на договор. "Към този момент договор няма", коментираха от БНТ.

Любопитна е ситуацията с "Дарик радио и телевизия". Собственикът на медията Радосвет Радев коментира, че в момента са в период на усилени преговори с "НУРТС България". Вероятно обаче става дума само за излъчване на радиопрограмата в цифров формат, защото идеята за развитие на тв канал е в нулева фаза.

Още тъмнина в ефира

Телевизиите с неохота коментират естеството на преговорите с мултиплекс оператора. Този процес върви на тъмно, както и целият преход към цифровото излъчване. Запознати с кухнята на течащите срещи твърдят, че основните им възражения са относно размера на таксата, която ще плащат. Цената за разпространението на една телевизионна програма в цифров формат по принцип би трябвало да е по-ниска от тази, плащана за аналогово. В хода на преговорите обаче се оказва, че спадът е незначителен. Създателите на съдържание логично искат и по-големи гаранции за покритието на сигнала. Според плана още от септември цифровата мрежа трябва да гарантира 95% покритие на територията на цялата страна. У играчите на пазара обаче има съмнения, че заради технически недостатъци това условие може да не бъде изпълнено. Съвсем естествено опасенията на някои от играчите са подсилени и от заведеното в Европейския Съд дело и неясния изход от него.

*" НУРТС България" е джойнт венчър между БТК и Mancelord Limited. (Последното предприятие е кипърска компания, представлявана в България от банкера Цветан Василев - бел. ред.). Самата БТК е контролирана също от Василев

** Собственик на "Фърст диджитъл" ЕАД е швейцарската Publitel Holding SA - дружество регистрирано в кантон Женева

Делото започна, цифровизацията си върви. Така най-кратко може да бъде описана ситуацията на българския пазар две седмици след като Европейската комисия даде България на съд заради зле проведените конкурси за цифрово ефирно разпространение на телевизия.

По медиите си тече рекламна кампания за предимствата на цифровото излъчване на стойност 17.5 млн. лв. Каналите продължават да водят тежки преговори за таксите, срещу които ще бъдат излъчвани програмите им през цифровата мрежа. Държавата възприе сценария - запазване на статуквото и плъзгане по европейските процедури, разчитайки на забавяне във времето и убеждавайки съда, че конкуренция в телевизионния ефир има.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  purple_rain avatar :-?
  purple_rain

  При положение,че ни вече закъсняваме с цифривизацията и можеше и глоби да плащаме за това,няма как да очакваме всичко да стане идеално за толкова кратко време.Ясно е,че всичко ще се изгражда и напасва в крачка,но важното е,че нещата най-накрая тръгнаха и след време хората ще могат да гледам много повече канали от сега само с антена и с цифрово качество.Това би трябвало да накара кабелните оператори са се размърдат и защо не да престанат да ни продават пакети с канали,а да позволят на всеки да си избира каналите,щом ще имат безплатна конкуренция.

 • 2
  blekota avatar :-|
  blekota

  Това да си избираш пакет в България сега няма как да стане, не чете ли защо спореха Булсатком и БТВ? Точно за това. Телевизиите не искат каналите им да се предлагат по отделно а в пакет. Или ако искаш БТВ задължително трябва да имаш и останалите им канали. Такова е условието им когато сключват договори с кабеларките и няма как оператора да ти даде избор защото няма това право. Още повече че БТВ даже изисква коя програма на кой канал да е в кабеларката, затова навсякъде са подредени по еднакъв начин, все едно са се наговорили. И другия парадокс, канали които са безплатни на мултиплекса ще са платени за кабелните. Е такъв абсурд само тук може да има. И защо програма която има реклами иска пари от тези които я доставят до крайни клиенти? Мисля че от запад трябва да се намесят и да сложат нещата на мястото си.

 • 3
  cezar_cezar avatar :-|
  есе

  Тези никога няма да се разберат, винаги ще има някакви неуредени неща, за които да се дъвчат.

 • 4
  vanci1990 avatar :-|
  vanci1990

  Капитал обаче http://nurts.bg/1/hello-world/ :-).

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  avitohol avatar :-|
  Шенраб Мибо

  "Това ще продължи до 1 септември с цел гражданите да свикнат и да си осигурят устройства – set top box или телевизори, способни да излъчват цифровия сигнал."

  Всъщност устройсвата или телевизорите трябва да имат способността не да излъчват, а да приемат въпросния сигнал. :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK