bTV в нов екшън с Blizoo

Телевизията заплаши, че ще спре един от каналите си за абонатите на оператора

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Натискът на bTV срещу доставчиците на телевизионен сигнал с цел да се вдигнат таксите, които те й плащат, продължава. След скандалите с "Булсатком" и малките кабелни оператори около Нова година и с  Blizoo няколко месеца след това, сега на мушка пак е цифровият оператор. Каналът bTV Action ще бъде спрян за абонатите на Blizoo в сряда от 17 ч., стана ясно от съобщение на телевизията предната вечер. Причината - неизяснени договорни отношения. За момента каналът, по който се излъчва Шампионската лига, не е изключен, но е възможно това наистина да се случи, въпреки че Blizoo има договор с телевизията до края на 2013 г.

Единственият "пропуснат"

След безпрецедентна за България война с "Булсатком" и малките кабелни тв-оператори, bTV успя да вдигне значително таксите, които те й плащат на абонат за излъчване на програмите й, от началото на тази година. Единственият разпространител, който остана извън кампанията тогава, беше именно Blizoo, защото той има договор с телевизията до края на 2013 г. Причината за разпрата сега е, че bTV е настояла за сериозен скок в тарифите за излъчване на HD-каналите й, за които Blizoo няма такъв договор. И след като от оператора са отказали да приемат тарифата дори с риска да се лишат от клиентите, желаещи HD-качество, от телевизията са отправили заплаха, че точно преди финалите на Шампионската лига по bTV Action, ще спре подаването именно на тази програма, въпреки че Blizoo има договор за нея и останалите пет канала на групата до края на годината. Поводът е формален и свързан с друга от програмите на bTV.

Ние инвестираме - вие плащате

Официалната позиция на bTV практически потвърждава тази версия. "Заради неизпълнение на договорни задължения от страна на Blizoo се налага достъпът на оператора до сигнала към bTV Action да бъде преустановен в сряда, 24 април", информира зрителите си bTV с официално съобщение, публикувано на сайта й. Телевизията уточнява, че се надява на коректни и изрядни договорни взаимоотношения с всички кабелни оператори. bTV съобщава още, че след дълги преговори не е постигнато съгласие с Blizoo за предаване на HD каналите на телевизията. "Кабелният оператор отказва да сключи договор, което налага достъпът му към сигнала на bTV HD, bTV Action HD и RING.BG HD да бъде преустановен - от 19 април след 20:30 часа". От bTV коментират, че за да могат да продължат да въвеждан нови технологии, е необходимо да имат партньорски договори с всички кабелни оператори. "Създаването на повече възможности да гледате телевизия по нов начин е наш приоритет. Затова през 2012 bTV Media Group направи технологична инвестиция в три HD канала, а тази година по време на финала на Шампионска лига за първи път в България ще излъчваме и в 3D формат", обясняват от медиата. С други думи - групата признава, че търси възвръщаемост на вложенията си през по-високи такси от разпространителските фирми.

Когато договорът значи съд

"Blizoo и bTV имат подписано споразумение за разпостранение на програмите на bTV до края на 2013 г. Ние стриктно изпълняваме договорните отношения към bTV и не сме в нарушение на нито една точка от споразумението между двете страни", казаха от оператора. Желанието на bTV да прекрати излъчването на bTV Action точно преди финалите на Шампионската лига е в остро нарушение на търговския закон, за което ще потърсим правата си по съдебен ред, добавят от там. "По силата на текущото споразумение с bTV, ние не можем да спрем канала и ще направим всичко възможно нашите клиенти да продължат да гледат bTV Action. Очакваме bTV също да преосмислят позицията си и да се съобразят със законовите разпоредби в България", гласи официалната позиция на цифровия доставчик. Тъй като операторът не е успял да постигне споразумение относно HD каналите на bTV, на този етап е принуден да преустанови излъчването им поради непосилно високите цени на bTV (около пет пъти по-високи от цените на сходни канали). "До края на седмицата стартират нови и силно желани от нашите клиенти HD канали", обещават от Blizoo.

Както се и очаква, Blizoo ще търси правата си по договора за bTV Action в съда.

Етикети

телевизии bTV Blizoo
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


32 коментара
 • 1
  xps avatar :-|
  xps

  Тоя канал bTV Action въобще не го и гледам....

  Но тия от БТВ че станаха много нагли, това е факт.... но са за бой и операторите, че вместо да се организират и да спрат масово те да излъчват, да ги питам аз тогава БТВ и останалите какво ще правят...
  Но за съжаление операторите се държат на принципа, на мен да ми е зле, ама на Вуте да му е още по зле... и се цакат едни други.... А това позволява такива нагледци като БТВ да си правят каквото си искат...

 • 2
  xps avatar :-|
  xps

  Хаха сега се сетих че остава утре и г-н Бареков да поиска да му плащат допълнително за изключително "популярният" канал News 7, защото май и той излъчва в HD формат :)

 • 3
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  БТВ - това говори ...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  spasimir89 avatar :-?
  Спасимир

  Разбира се, че трябва по-висока цена, нали трябва по някакъв начин да се цензурираме все пак... Това клипче ми хареса: http://www.youtube.com/watch?v=LUnOHaSf9Bo

 • 5
  desolater avatar :-|
  Desolater


  БТВ - Новините им не знам кой мазохист ги гледа, след като години наред излъчваха само лоши новини и гадости. Гледам само Комиците, макар че напоследък е 30 от 60 минути реклами. По бтв комеди стават само няколко стари сериала, които вече не знам за кой път ги повтарят, а бтв екшън пускам само заради шампионска лига, но с удовоствие бих ги гледал и другаде само да не слушам глупостите на Смукачев.

 • 6
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  По всичко изглежда, че медийния пазар в Булгаристан е твърде малък за толкова телевизии. Седем милиона българи с действителна покупателна способност на 1-2 милиона... откъде приходи?

  Същевременно спазването на законите е мъглява работа и всеки се оправя както в Дивия Запад. Ето затова няма ни свестни инвеститори, ни доходи.

 • 7
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Рекламните бюджети намаляват и все отнякъде трябва да се дере...
  КрасиГ е сметнАл колко пари му трябват и му е все едно откъде ще щави..

 • 8
  voxy avatar :-|
  voxy

  трябват инвестиции за по-модерни слушалки за цензура, че китайските ментета които ползват се чуват и от зрителите

 • 9
  bta avatar :-|
  bta

  Нагли

 • 10
  greenman avatar :-|
  TED (moderator är en faggot)

  " с риска да се лишат от клиентите, желаещи HD-качество, от телевизията са отправили заплаха, че точно преди финалите на Шампионската лига по bTV Action, ще спре подаването именно на тази програма, въпреки че Blizoo има договор за нея и останалите пет канала на групата до края на годината. Поводът е формален и свързан с друга от програмите на bTV."

  Как смее тази л@йн@на телевизия да нарича изобщо излъчването HD?? Редовно може да им преброиш пикселите при излъчване. Ползват софтуерна компресия а държат да им се плаща като за истинско HD. Нещастници.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще