Бумерангът на цифровизацията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бумерангът на цифровизацията

Аналоговият сигнал спира на 1-ви септември

Бумерангът на цифровизацията

Новото правителство ще понесе негативите от грешките, които БСП и ДПС допуснаха при цифровизацията в предишния си мандат, а ГЕРБ не поправи

Весислава АНТОНОВА
8603 прочитания

Аналоговият сигнал спира на 1-ви септември

© Надежда Чипева


Един от големите проблеми пред това правителство ще бъде цифровизацията на телевизионния ефир. Тя беше зачената в грях, когато на власт отново бяха БСП и ДПС, а през последните три години не беше направено нищо, за да се решат проблемите, които опорочиха прехода.

До 1 септември, когато аналоговия тв сигнал окончателно ще бъде спрян и ефирните канали ще започнат да се разпространяват цифрово, остават по-малко от три месеца. Ситуацията на пазара обаче е все същата. Непрозрачност, несигурност, дело с неясен изход в Люксембург.

Нали не сте забравили, че Европейската комисия даде България на съд заради зле проведените конкурси за цифрово разпространение на телевизия. Причината най-сбито е, че в края на мандата си тогавашната тройна коалиция (БСП, ДПС и НДСВ) организира конкурси за мултиплексите, в които конкуренцията беше максимално ограничена. Нещо повече - те бяха предрешени и начинът на провеждането им създаде сериозни подозрения за нов монопол. Получи се точно обратното на това, което Европейският съюз цели с цифровизацията на ефира - разширяване на ограничения аналогов капацитет на ефира, за да влязат повече играчи, и засилена конкуренция, която да доведе до намаляване на цените на рекламата и увеличаване на качеството на програмите. В българския вариант цифровизацията се изроди в нагласени конкурси, възпроизвеждане на монопола и несъразмерни държавни разходи за рекламиране на процеса. 

Колелото на властта се извъртя бързо и сега на власт отново са тези, които предизвикаха описаната ситуация. Те сами ще трябва да поправят това, което преди четири години забъркаха. Ще трябва да понесат и критиките на Брюксел и евентуалните глоби, ако Европейският съд в Люксембург реши да накаже България.

Служебният министър на транспорта Кристиян Кръстев още в първите дни на краткия си мандат обяви пред медиите, че ще помоли за допълнително време, в което да не се стартира делото срещу България за конкурса за мултиплекси. Новият министър не дава знаци, че е наясно със ситуацията, поне засега, и очевидно ще очаква предложение за изход от задънената улица от заместника, който ще му бъде назначен.

Еврокомисията обаче едва ли ще се бави безкрайно дълго и много вероятно до края на годината ще съобщи какво възнамерява да предприеме по българския цифров казус.

Ами гаранциите

Според плана за преход от аналогово към цифрово излъчване, приет от правителството на ГЕРБ, собственикът на двете частни цифрови мрежи "НУРТС България"* трябваше да е сключил договор до 31 януари с първите седем програми, които по право ще бъдат излъчвани от мултиплекса. Това са bTV, bTV Action, Nova, Bulgaria On Air, TV7, BBT и "Дарик радио и телевизия". Същото важи и за собственика на обществения мултиплекс - "Фърст диджитъл" ЕАД,** който трябва да е сключил споразумение с БНТ и БНР за цифровото им разпространение. Конкурсът за обществения мултиплекс се обжалва от класираната на второ място Ди Ви Би Ти и тричленен състав на ВАС ще се занимае с този въпрос през октомври.

Преговорите с телевизиите се проточиха, но с днешна дата подписани договори имат всички. Това обаче се случи без никаква прозрачност и породи серия от въпроси: Дава ли гаранция собственикът на цифровата мрежа, че тя покрива 100% (или поне близко до това) от тв зрителите. Има ли опасност в началото граждани от малки населени места с труден релеф да останат без телевизия? Колко ще спестят телевизиите от такса излъчване, при положение че цифровата мрежа е по-ефективна и на практика ще излъчва на една честота повече тв канали? Възможен ли е вариант, при който да се удължи срокът за спиране на аналоговите телевизии до 2015 г.?

И ако за частните тв канали се предполага, че те сами защитават интереса си, преговорите с БНТ са по-специални. Изясняването на условията, при които държавната медия ще разпространява програмите си, продължи дълго. "Целта на преговорите беше не само постигане на добри финансови условия, но и гарантиране на качеството на разпространяваните програми", казаха от БНТ. От телевизията определиха условията на подписания договор като "много по-благоприятни в сравнение със заплащането на услугата към настоящия момент на "НУРТС България" АД. От БНТ уточниха, че в момента на "НУРТС България" АД плащат ефирно разпространение на една национална програма – БНТ 1, и разпространението на регионалните прозорци на БНТ 2. "Мултиплексът предоставя възможност за разпространение на повече телевизионни програми, като БНТ обсъжда в момента създаването и разпространението на една програма в HD формат и четири програми в SD формат", коментираха от БНТ. Използването на пълния капацитет на един мултиплекс за програмите на обществените доставчици е регламентирано от законовите разпоредби. Според закона собственикът на цифровата мрежа е длъжен да качи четири програми на БНТ на мултиплекса, но само ако тя поиска.

На въпроса какви са гаранциите за държавната медия, че програмите й ще достигат до 100% от зрителите й, от медията коментираха: "Покритието на територията на страната е дефинирано в плана за цифровизация, приет от правителството, което намира отражение и в издаденото от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) разрешение на "Фърст диджитъл". Затова този въпрос трябва да бъде отнесен към КРС." БНТ като обществена медия би трябвало да се интересува дали достига до зрителите си и да иска гаранции, както и ако се съмнява, сама трябва да се обърне към КРС. Според председателя на регулатора Веселин Божков в лиценза на обществения мултиплекс оператор със сигурност фигурира задължение за покритие на 100% от населението на страната и риск тази услуга да не бъде осигурена за определени региони няма. Според него проблем за оператора би могъл да дойде от незапълнения капацитет на самата мрежа - именно защото БНТ не е в състояние да подаде четири цифрови програми, а БНР би заело миниатюрна част от цифровия канал.

По принцип ефирните телевизии са много предпазливи в коментарите си относно договорите за излъчване в цифров формат.

Кабелни апели

От месеци цифровизацията предизвиква неспокойствие и в сектора на кабелните оператори. В знак на сериозна загриженост за бизнеса си те са пратили писмо до транспортното министерство, КРС, Съвета за електронни медии и Комисията за защита на конкуренцията. С него те обръщат внимание на институциите, че преминаването от аналогово към цифрово телевизионно разпространение може да създаде редица проблеми, които да доведат до сътресения в пазара на разпространение на телевизионно съдържание. "Тези сътресения ще доведат до масово недоволство от страна на потребителите, особено необходимостта от  увеличение на цената на услугите или влошаване на качеството и разнообразието на предлаганото съдържание", е посочено в писмото до институциите.

Според тях индикация за това им твърдение са събитията от началото на 2013г., когато най-големият оператор - "Булсатком", бе принуден да прекъсне излъчването на най-гледаната телевизия поради изискването за увеличение на цената, което се отразява пряко върху сметките на крайния потребител. В писмото като пример  посочват и трудните преговори между втория на пазара Blizzo и bTV.

Кабелните оператори обръщат внимание, че при спирането на аналоговия сигнал определените от СЕМ седем телевизионни програми (bTV, bTV Action, Nova, Bulgaria On Air, TV7, News 7 и "Радио и телевизия Дарик") ще се разпространяват безплатно ефирно до всички граждани и това ще доведе до технологична дискриминация по отношение на кабелните и сателитните оператори, които плащат такса за излъчването им. В закона липсва текст, който да ги задължава да разпространяват задължително ефирните телевизионни програми, липсва и текст, който да задължава тв каналите да предоставят тези програми свободно. С изключение на БНТ като обществен оператор. Тоест, ако сега има логика телевизиите като създатели на съдържание да искат възвращаемост през таксите на разпространителите, занапред същите тези доставчици ще трябва да плащат за нещо, което не само е безплатно за собственика на цифровата мрежа, но и той събира пари от телевизиите за разпространението му. Излиза, че безплатният достъп на зрителите до цифров сигнал ще се плаща косвено именно от кабелните и сателитните фирми.

Засега пазарът е привидно спокоен. По медиите си тече рекламна кампания за предимствата на цифровото излъчване на стойност 17.5 млн. лв. Каналите приключиха преговорите със собствениците на цифровите мрежи за таксите, срещу които ще бъдат излъчвани програмите им от септември. Държавата досега се движеше по сценария - запазване на статуквото и плъзгане по европейските процедури, разчитайки на забавяне във времето и убеждавайки съда, че конкуренция в телевизионния ефир има. Новосформираното правителство не дава знаци да смени тактиката.

*"НУРТС България" е свързана с основния акционер в Корпоративна търговска банка Цветан Василев и беше съвместно дружество между БТК и кипърската офшорка "Манселор лимитед". Официално между него и компанията няма връзка, но в управлението й влизат хора, свързани с Василев

**Собственик на "Фърст диджитъл" ЕАД е швейцарската Publitel Holding SA - дружество, регистрирано в кантон Женева

Един от големите проблеми пред това правителство ще бъде цифровизацията на телевизионния ефир. Тя беше зачената в грях, когато на власт отново бяха БСП и ДПС, а през последните три години не беше направено нищо, за да се решат проблемите, които опорочиха прехода.

До 1 септември, когато аналоговия тв сигнал окончателно ще бъде спрян и ефирните канали ще започнат да се разпространяват цифрово, остават по-малко от три месеца. Ситуацията на пазара обаче е все същата. Непрозрачност, несигурност, дело с неясен изход в Люксембург.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  damianrm avatar :-|
  damianrm

  Цифровизацията върши работа - тези 17.5 млн. лв. за реклама са ония дето Бойко каза - нали им платихме не ТВ да не ни плюят .. :-)

 • 2
  boikopln avatar :-|
  boikopln

  Е, това всичкото гореизписаното е на база предположения от типа евентуалности, които биха (или не биха) се случили някога си в бъдеще време. Да се надяваме, че ще се нагодят нещата. Иначе накъде? Как така без цифровизация?

 • 3
  reckless avatar :-P
  Consumer

  След като изтърпяхме няколкомесечната рекламна помия, пак питам какво ни дреме на нас, клиентите на кабелни и сателитни оператори за въпросната цифровизация и какъв процент потенциални потребители ще бъдат засегнати от 1.09.2013 г.?

 • 4
  zpt31307581 avatar :-P
  Hristo Ivanov

  До коментар [#3] от "Consumer":

  Само да допълня, че помията не е свършила още :)

 • 5
  reckless avatar :-P
  Consumer

  До коментар [#4] от "Hristo Ivanov":

  Факт, по загубена кампания не съм гледал, а и викторината с тъпи въпроси и още по-тъпи отговори дава една мъглява картина.

 • 6
  coffee.bean avatar :-|
  coffee.bean

  т.е Това което Бтв ще вземе от кабелните оператори (като Булсатком и Блозо) ще го даде на мултиплекса, за да може последния да излъчва програмите, а зрителя да гледа уж безплатно. А безплатно е май само сиренцето в капана за мишки.

 • 7
  kozhouharov avatar :-|
  kozhouharov

  Добре, а какво стана с освобождаването на честотите от военните? Понеже може всякакви процедури, дела и какво ли не да вървят, но като честотите са заети всичко отива по дяволите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK