Гърция посегна на обществените си радио и телевизия

Защо и как беше спряна ЕРТ

Журналисти протестираха пред централния офис на ЕРТ. Утре стачката ще е 24 часа и в нея ще се включат всички гръцки журналисти.
Журналисти протестираха пред централния офис на ЕРТ. Утре стачката ще е 24 часа и в нея ще се включат всички гръцки журналисти.    ©  Yorgos Karahalis
Журналисти протестираха пред централния офис на ЕРТ. Утре стачката ще е 24 часа и в нея ще се включат всички гръцки журналисти.
Журналисти протестираха пред централния офис на ЕРТ. Утре стачката ще е 24 часа и в нея ще се включат всички гръцки журналисти.    ©  Yorgos Karahalis
Директивата за аудиовизуалните медийни услуги приета от Европейския парламент

Резолюцията на Съвета и на представителите на правителствата на държавите-членки, заседаващи в рамките на Съвета от 25 януари 1999 г. относно обществените медии потвърди, че осъществяването на мисията на обществените медии изисква те да продължат да се ползват от техническия прогрес.

Съвместното съществуване на търговски и обществени доставчици на аудио-визуални медийни услуги е отличителна черта на европейския аудиовизуален медиен пазар.
Нели Огнянова експерт по медийно право:

"Има правна пречка държава от ЕС да няма обществени радио и тв. Няма съмнение, че тези медии са важни за плурализма." 

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


10 коментара
 • 1
  tsyrvulan avatar :-P
  tsyrvulan

  И таз добра, чак до там ли стигнаха малакитата? Ще направят всичко на всички, но никога няма да пипнат паричките на разни корумпирани политици, корабопритежатели, олигарси, мафиоти и т.н.

 • 2
  jj avatar :-P
  J.J.

  В същото време БНТ е над 1200 човека на щат, а БНР според този документ (www.cem.bg/download.php?id=1472‎) е 1 500 човека.

 • 3
  v_v avatar :-|
  v_v

  Така се правят реформи.
  Нормално е да разкараш нещо, от което никой няма нужда а в същото време е ужасно скъпо.
  Вероятно ще има пак държавна телевизия, но едва ли някога пак ще харчат такива пари.
  Но са далеч от нашия челен опит: проблемите с високите сметки за електричество решаваме с отмяна на пушенето в заведенията

 • 4
  smokingpipe avatar :-|
  smokingpipe

  Заглавието е подвеждащо .

  Спиране на излъчването на предавателите се прави при преврат .

 • 5
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  До коментар [#3] от "v_v":


  [quote#3:"v_v"]Но са далеч от нашия челен опит: проблемите с високите сметки за електричество решаваме с отмяна на пушенето в заведенията [/quote]

  Проблемът на българите не са нито пушенето, нито високите сметки за ток, а ниските доходи. За останалото си прав.

 • 6
  aleko avatar :-P
  aleko

  Честито им! Сега като надойдат едни инвеститори мила моя майно льо, че като им спретнат 2-3 Босфор тивита и ще им просветне. Така де, няма само ние да се мъчим...

 • 7
  2.5 avatar :-|
  2.5

  "Председателят на Европейската федерация на журналистите Марк Грюбер оценява решението на гръцкото правителство като удар по демокрацията."

  ...поредния евросиндикален плужек.
  3000 служители - пълна хипертрофия!

 • 8
  kokko avatar :-|
  kokko

  Е нали символът на демокрацията е частната собственост (или поне така ни учат от 20 години)! Що са се объркали тия гърци?!

 • 9
  gsolo64 avatar :-|
  gsolo64

  Както и да го гледаме, Гърция беше с изкуствено надути претенции и стандарт последните 30 години и просто шоково получиха приравняване към реалността, в която да "работиш" по 5 часа на ден ти носи много малко пари. Представям си какво са правели 3000 души в една телевизия с 3 канала, всичките са били шампиони на мините и пасиансите. Според мен ще ги върнат в ефир, но с намален състав и драмата ще приключи.

 • 10
  jonson avatar :-|
  jonson

  Бих искал някой да ми обясни на нашите БНТ и БНР какво по-точно им е общественото? Или да конкретизирам въпроса, кое на БНТ й е по-обществено от bTV или Нова Телевизия, а на БНР примерно от Дарик радио? Всъщност обществените медии са рупор на управляващите ги, даващ им възможност да агитират населението за негова (на населението) сметка.

  Интересно нещо са журналистите! Ако бъдат затворени десетки заведения, огромни предприятия или цели браншове, това е просто любопитна новина, но не дай Боже да бъдат уволнени журналисти, о-о-о, това е удар върху демокрацията. Много пък сте специални!

  Единственото обществено в нашите БНТ и БНР са обществените средства, които изразходват.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход