"Канал 3" има нов собственик

Телевизията е купена от компания на Мария Опренова за 1 млн. лв.

Сашо Диков остава управляващ директор на телевизията
Сашо Диков остава управляващ директор на телевизията    ©  Надежда Чипева
Сашо Диков остава управляващ директор на телевизията
Сашо Диков остава управляващ директор на телевизията    ©  Надежда Чипева

От началото на тази седмица "Канал 3" има нов собственик - "Медийна инвестиционна организация". Това стана ясно от изказване на програмния директор на телевизията Сашо Диков в ефир вчера, а според публикувания в Търговския регистър договор цената на сделката е 1 млн. лв. Пред "Капитал" Диков коментира, че запазва позицията си в медиата и е подписал тригодишен договор с новите собственици. 

Досегашен собственик на "Канал 3" беше "Елит Медиа България", в която съдружници са Величко Найденов и Николай Вучев. От финансовия отчет на телевизията за 2012г. се вижда, че приходите й за изминалата година са били 2.2 млн.лв. (с ръст от 0.5% спрямо 2011г.). Печалбата на "Канал 3" за 2012г. е 187 хил.лв. 

"Медийна инвестиционна организация" е акционерно дружество, в което 49 999 акции са записани на името на Мария Опревнова, а 1 - на Кеворк Марашлян. Компанията е учредена в началото на април 2013г., а в съвета на директорите освен тях двамата влиза и Йордан Велчев. Мария Опренова е била директор на отдел "Маркетинг комуникации" в Мтел до средатана миналата година, а от 2010 до 2012 г. е оглавявала Българската асоциация на рекламодателите (БАР).

"Преговорите за покупка на телевизията вървят от ноември миналата година", каза Опренова за "Капитал".

Пред "Капитал" Диков уточни, че научил за сделката едва миналия петък, когато тя е финализирана. Журналистът е получил уверение от новия собственик, че "иска да запази гражданския профил на телевизията".

Това потвърди и новия собственик. "Основният ангажимент ще е да запазим независимостта на медиата", каза тя.

"Канал 3" започва да излъчва програмата си през 1993 г. само в няколко квартала на София по кабелната мрежа на "София кабел", чийто собственик е Величко Найденов. В момента каналът се отличава с преки излъчванията "на живо" от важни събития, митинги, протести, извънредни заседания в институции.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България