БНТ пред избори
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БНТ пред избори

БНТ пред избори

Предстои СЕМ да гласува за нов генерален директор на телевизията

Весислава АНТОНОВА
5823 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА АНГЕЛОВА


Снимки на разплакани журналисти от гръцката държавна телевизия ERT обиколиха почти всички медии. "Безумие, жестокост, преврат" бяха първоначалните реакции срещу  премиера Андонис Самарас, когато той закри обществената гръцка телевизия. И до днес каналът не излъчва в ефир.

Ситуацията, в която се намира ERT, макар и не в такива размери, важи и за други държавни медии в Европа.

Дискусията за финансиране на обществените медии беше актуална още преди да станат ясни пълните измерения на кризата от 2008 г. В този смисъл България не прави изключение. Холандия се отказа от лицензионната такса и премина на бюджетна издръжка, в резултат на което генералният директор на общественото радио и телевизия подаде оставка. Испания, Португалия, Кипър, Латвия, Литва решиха да останат на бюджетна субсидия, но с така наречените удължени бюджети, определени за срок, не по-малък от 3 години, така че всяко следващо правителство да не се изкушава да намалява издръжката по политически причини. Франция премахна рекламите от праймтайма на обществените телевизионни канали, но компенсира планираната им равностойност с такса от печалбата на частните оператори.

От една страна, обществените медии трябва да гарантират плурализъм на информацията - което често означава излъчването на програми, които не са търговски обосновани и частните медии не биха излъчили. От друга страна, са обект на сериозни критики заради огромната си структура и големите разходи.

Силните, независимите публични медии обаче са необходимост за всички. Без тях политиците нямат глас, когато са в опозиция. Без тях няма пълноценен обществен диалог, няма ценностни сравнения, няма здравословен скептицизъм и критичен поглед към всичко, което ни заобикаля.

Изборът на нов генерален директор на БНТ винаги е бил повод за надежди, че ще последват големи промени, след които тя ще стане нещо като британската ВВС или германската ZDF. Тези очаквания досега бавно са преминавали в тихо разочарование. Разбира се, имало е и движение към по-добро, но общата картина е същата.

Причината е, че един човек може да промени твърде малко. Проблемът на българските обществени медии е сбърканият модел, по който те се регулират. БНТ и БНР са практически държавни – финансирането им идва директно от бюджета, а политическият натиск успява да се просмуче през Съвета за електронни медии (СЕМ).

За да има истински обществени медии, трябва не само нов генерален директор, а най-вече нов закон, който да регулира работата им. Преди него е нужна ясна визия и съгласие за това, че всички искаме и знаем как да инвестираме част от парите си в качествена журналистика.

Важните въпроси

Заради всичко изброено изборът на генерален директор на БНТ остава една от важните теми. В голяма степен от това кой ръководи медията зависи как тя се развива и защитава интересите на зрителите си. Недостатъците в управлението на медията рефлектират в развитието й. По-важният въпрос от "кой" обаче остава "как".

Актуалните въпроси са същите, както и при предходни конкурси - моделът на финансиране на обществените медии, програмното съдържание, законодателството. С какви управленски решения ще бъде компенсирана загубата на рекламни приходи и аудитория? Как БНТ ще прекрачи в ерата на цифровото излъчване? Ще успее ли да произведе повече часове програма, за да запълни капацитета на цифровата мрежа, но със същия финансов ресурс. Бизнес моделът на обществените телевизии търпи сериозни трансформации в условия на все по засилващо се влияние на социалните мрежи и активна гражданска журналистика. БНТ бавно води своята лична информационна революция – технологична, програмна и мениджърска.

Преди по-малко от месец СЕМ обяви конкурс за генерален директор на БНТ. До 20 юни можеха да подават документите си в медийния регулатор. От правото за участие в предстоящото състезание се възползваха девет кандидати (виж карето "Кой иска да управлява БНТ"). До 16 юли ще стане ясно кои от тях ще бъдат допуснати до събеседване. СЕМ ще избере генерален директор на БНТ до 26 юли.

Случайно или не последният срок за подаване на документи за участие в конкурса съвпадна с представяне отчета за работата на БНТ в периода август 2012 - януари 2013 г. "Мандата на сегашното ръководство на БНТ отчитаме като успешен. Много от предварително обещаното от Вяра Анкова е изпълнено. Няма нещо, което да е драстично нарушено", коментира председателят на регулатора Георги Лозанов. Отчетът е приет от медийните надзорници с единодушие и пет гласа "за".

Тя или той

Положителната оценка на медийните надзорници сякаш е в потвърждение на коментарите в сектора, че Вяра Анкова има голяма шанс да управлява БНТ втори мандат. На пазара вече от седмици се коментира, че основната битка в това състезание ще е именно между Анкова и бившия генерален директор на БНР Валери Тодоров. До същинския избор обаче има много време. В списъка от кандидатите са и други участници, които при определени условия биха имали шанс да оглавят БНТ. Любопитно е да се проследи дали в следващите дни парламентът ще успее да излъчи свой представител в СЕМ на мястото на София Владимирова (от квотата на ГЕРБ), чийто мандат отдавна изтече. В зависимост какъв човек влиза в съвета може да се предположи дали през него ще се правят опити за политически намеси в избора за генерален директор на държавната телевизия.

На фона на продължаващите граждански протести в момента и острата им реакция срещу всеки опит за политическа намеса при избора на хора за ключови управленски позиции, а генералният директор на БНТ е такава,  всеки опит за това ще става по-труден, дори невъзможен.

Кой иска да управлява БНТ

В четвъртък изтече крайният срок за регистриране в СЕМ на кандидатите за генерален директор на БНТ. Кандидатите за поста са девет.

Вяра Анкова, досегашният директор на телевизията, е била дълги години репортер в БНТ, водещ на новините и един от първите водещи на сутрешния блок с Александър Авджиев. Тя е сочена като фаворита в предстоящия конкурс и на пазара й предричат втори тригодишен мандат.

Камен Воденичаров, актьор и телевизионен водещ. Участва в създаването на Студентска програма "Ку-Ку" (1990) и телевизионното предаване "Каналето" (1995) заедно с Тончо Токмакчиев и Слави Трифонов. През 1998 г. поема ръководството на музикалната телевизии ММ. Бил е изпълнителен директор на тв Balkanika.

Стоил Рошкев е журналистът в БНТ. Работил е още в БТА и БНР. Завършил е българска филология в Софийския университет. Има издадени две стихосбирки "Ток" и "Естрада". Автор е на романа "Жени по китайската стена" (2007). През 2011 г. издава сборника с посткомунистически разкази "Няма такъв булевард".

Оли Груева е била директор на Българския културен институт в Берлин, сега ръководител на регионалния център към ЮНЕСКО. Работила е още в немската телевизия, в БНТ. Била е директор на "Златната ракла". Била е част от екипа на фестивала "Международни медийни събития" в Албена.

Валери Тодоров е бил генерален директор на БНР два последователни мандата до 2013 г. От януари 1993 до октомври 1997 г. е кореспондент на БНР и БТА в Москва. През януари 1999 г. се връща в Москва, но вече като кореспондент на БНТ и БТА, където остава до април 2006 г. До избирането му за генерален директор на БНР е директор на дирекция "Радиоразпръскване" в БНР и и.д. директор на Радио Благоевград.

Константин Каменаров в момента е оперативен директор на БНТ. На тази позиция е поканен от Вяра Анкова през 2011 г. В началото на 90-те години започва да работи като репортер в "По света и у нас". Бил е водещ и продуцент на новини в Ефир 2. После става директор на "По света и у нас". Беше говорител на "Мтел".

Красимир Ангелов е кореспондент на БНТ в Кърджали. През 2011 г. получава наградата за тв журналистика "Свети Влас" за филма "Мъртвите очи на планината", който прави в съавторство с кореспондентката на БНР Валя Апостолова.

Георги Божков е журналист с 18-годишен трудов стаж в БНР.  Работил е в "Предавания за чужбина", днес радио "България". Владее писмено и говоримо пет чужди езика. Той бе кандидат и за поста генерален директор на БНР.

Радослав Главчев е инженер, бивш служител на БНТ. Той вероятно е кандидатът участвал в най-много конкурси за генерален директор на БНТ. Общо пет. Главчев обикновено има революционни и ексцентрични идеи за телевизията.

Снимки на разплакани журналисти от гръцката държавна телевизия ERT обиколиха почти всички медии. "Безумие, жестокост, преврат" бяха първоначалните реакции срещу  премиера Андонис Самарас, когато той закри обществената гръцка телевизия. И до днес каналът не излъчва в ефир.

Ситуацията, в която се намира ERT, макар и не в такива размери, важи и за други държавни медии в Европа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  sulio_parvi avatar :-|
  sulio_parvi

  Само да не е па к Ввярчето,че ще стане страшно...

 • 2
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  Хаха - новата вълна протести ще е след избора на Николай "Ибрика" Бареков за шеф на БНТ :)

 • radkin

  Ето малко подробности за стратегията на Вяра Анкова за втори мандат. Стратегия не за БНТ и развитието й, а за събиране на подкрепа и подписи. В БНТ е изготвен списък на обществени организации, гилдии, творчески съюзи, които трябва да подкрепят Анкова за втори мандат. Срещу името на всяка организация стои отговорник от БНТ. Вижте само с какво се занимават там! Срещу подкрепата се обещават куп неща- предавания, субсидии, пари от "Филмопроизводство". Други емисари обикалят сградата и подканят служителите да се подписвата "За Вяра" в кабинета на Бойко Василев. Ето я истината за "масовата" подкрепа- вътре и вън от БНТ.
  Пълна фалшификация и подмяна!

 • 4
  radkin avatar :-|
  radkin

  Генералният директор-Вяра Анкова, е подвела СЕМ за състоянието на медията.
  Ще и потърсят ли сметка и ще и повярва ли СЕМ за втори път.
  Много хора бяха заложили на нея, но след като се видя нейното истинско лице - корумпирано и некадърно, доведе телевизията до големи задължения и програма на кабеларка. Това ли иска народа"грабежи на държавни пари". Стига вече кражби в БНТ.

 • radkin

  На БНТ е необходим нов генерален директор! Вяра Анкова принизи националната телевизия до нивото на кабеларка. Лош мениджмънт, негледаема програма, сервилни новини. БНТ не отговаря на стандартите на обществена медия! Къде са детските програми, шоуто, образователните програми, музиката от различните жанрове? Вместо това само скучни новини и говорилня. Само един сериал, с който ни проглушиха ушите.СЕМ да не се изживява като монополист, а да чуе мнението на хората и види програмата на БНТ в момента- тя е катастрофа!

 • 6
  dartagnan avatar :-|
  dartagnan

  BNT да си плати сателита !!! Лишават стотици хиляди българи от информация... BNT WORLD e единствената програма, която е включена във всички интернет телевизии по цял свят !!! Случайност ?????


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Медийното ядрено оръжие

Медийното ядрено оръжие

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK