На Мишо шамарът
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На Мишо шамарът

Според председателя на НС Михаил Миков медиите допринасят за ескалиране на напрежението в обществото, заради начина по който те отразяват протестите

На Мишо шамарът

Председателят на парламента Михаил Миков реши да поучава медиите какво е обективна журналистика

Весислава АНТОНОВА
18197 прочитания

Според председателя на НС Михаил Миков медиите допринасят за ескалиране на напрежението в обществото, заради начина по който те отразяват протестите

© Надежда Чипева


"И запомнете: хляб има, цар няма." Това бяха инструкциите от шефа на пресцентъра на Жан Виденов към ръководството на БНТ през 1996. Тогава по магазините нямаше хляб, а Симеон Сакскобургготски събра десетки хиляди при завръщането си в България.

Кошмарът "Виденов" обаче явно е избледнял в спомените на левицата, защото тази седмица председателят на парламента Михаил Миков, макар и по доста по-мек начин, отново затича по същата писта. Въпреки че той не даде на БНТ инструкции "Правителството работи, протести няма", официалното му изявление от тази седмица скандализира допълнително и без това обтегнатата обстановка. Критиките му към медиите освен това бяха добре синхронизирани с лая на Волен Сидеров по същата тема.

Емоциите като враг

Вечерта след блокадата пред парламента в сряда и проваленото (заради отсъствието на "Атака") заседание председателят на Народното събрание Михаил Миков реши да се обърне към нацията, използвайки  ефира на БНР и БНТ. Речта на Миков съдържаше няколко части - опит за политическа самопохвала (колко много неща сме правили, правим и ще продължим да правим за народонаселението), мракобесното заключение, че от ситуацията демократичен изход няма, и предупреждение към неправителствения сектор и журналистите:  "Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист." По думите му, съзнателно или не, избраният от много телевизии начин за отразяване на това, което се случва около НС, допринася за ескалиране на напрежението. 

Думите му предизвикаха острата реакция на журналисти и неправителствени организации. Те бяха отразени в няколко открити писма и декларации. Зад тях застанаха: БНТ и Асоциацията на радио- и телевизионните оператори, Асоциацията на европейските журналисти, Центърът за развитие на медиите, Българският  хелзинкски комитет, Съветът за електронни медии, БНР. А в отделна декларация над 130 журналисти от различни медии напомниха на Миков какво повелява конституцията и, че желанието му да посочва "правилната" и да заклеймява "неправилната" журналистика е недопустимо и представлява опит за цензура и сплашване. В декларация те напомниха на Миков, че "според Конституцията на Република България печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура". Документът е отворен и към него могат да се присъединят всички, които пожелаят. "Ние, подкрепилите това писмо, нямаме нужда от "напомняне" от представители на държавната власт как да вършим своята работа – независимо и обективно. Ще продължим да го правим, така както сме го правили и преди Вашето обръщение", завършва документът.

Единствен от членовете на медийната комисия ситуацията коментира депутатът от БСП Мартин Захариев (който между другото на два пъти гласува за повода за избухването на протестите - избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС). Според него протестите често се отразяват от журналистите с голям драматизъм и се прави внушението, че едва ли не сме на прага на гражданска война. "Отразяването в стил политическо риалити действа като усилвател за протестите", каза Захариев. По думите му вероятно реакцията на председателя на народното събрание е свързана с извънредната ситуация в страната от вчерашния ден. "Има степен на емоция в оценката му, защото е застрашена работата на парламента. Емоционалната реакция на Михаил Миков е срещнала емоционалната реакция на медийната общност. А емоциите не са полезни нито за едните, нито за другите, особено в настоящия момент", коментира Мартин Захариев.

В противовес на това директорът "Новини и актуални предавания" в bTV Media Group Люба Ризова коментира пред "Капитал", че отново сме свидетели "на пореден опит някой да иска да счупи огледалото, защото не му харесва това, което вижда в него. Но това е все по-трудно".

Програмният директор на "Дарик радио" Константин Вълков припомня, че "свободата на изразяване на мнения и идеи" не може да бъде ограничавана. "Когато една власт изпусне желанието си да регулира медиите, не разбира, че не хвърля меч по медиите, а бумеранг към себе си."

На другия ден

Като рупор на реакцията на Миков дойде и Волен Сидеров. Той надгради тона на Миков и също обвини медиите, че манипулативно отразяват гражданските протести. В четвъртък лидерът на "Атака" заедно с десетина депутати и група от едри момчета, които той представи като негови симпатизанти, блокираха кръстовището на "Орлов мост" в София. По думите му причината е в това, че от две седмици "стотина алкохолизирани младежи от протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски са превърнали центъра на София в своя бащиния". След кратката блокада на Орлов мост лидерът на "Атака" поведе хората си към сградата на БНТ на ул. "Сан Стефано" 29. Преди това се закани. "Ще хвърляме камъни, домати, яйца по офисите на БНТ, bTV, Нова тв и Канал 3, защото очевидно така се прави и полицията позволява хулигански прояви", каза Сидеров. И допълни, че с хората си отива да освирка централата на БНТ. "Тази телевизия, която е държавна и която работи като поръчкова телевизия на Пашата, Бойко и Цветанов и техните гангстери. Долу БНТ. От сутрин до вечер тази телевизия манипулира, лъже и мами своите зрители", заключи Сидеров.

Появата му пред БНТ бе последвана от среща с генералния директор Вяра Анкова и ръководството на БНТ по настояване на самия Сидеров. Разговорът продължи около час. След дискусията при засилен медиен интерес Сидеров обяви, че с внезапното си идване не е искал специално отношение към партията му от БНТ, а е настоял за обективно отразяване на проявите на "Атака" и протестите.

Вяра Анкова пък направи изявление, че отхвърля всякакви твърдения за манипулативност в новините и информационните предавания на БНТ. "Аз съм журналист в телевизията от много години. През тези години какво ли не сме чули за БНТ - чия е, какви интереси обслужва. Искам да уверя отново нашия зрител, че БНТ е само негова - нито на политици, нито на партии, нито на някакви скрити интереси. Смятам, че всички заедно няма да допуснем и опити за влияние върху свободата на словото днес", каза Анкова. Водещият на "Панорама" Бойко Василев беше категоричен, че "над ухото на всяка власт се навежда група подмазвачи и шепне: "Тая телевизия уж е държавна, а работи срещу вас." Нека управляващите знаят, че това е воят на сирените. Първо, днес БНТ работи по правилата. Второ, интернет зрителят трудно може да бъде метнат. И трето, подмазвачите имат свой дневен ред и бързо сменят гостоприемника, когато нещата се обърнат", коментира журналистът.

Политологът Иван Кръстев обобщи ситуацията с коментара: "Страх ме е, че това,  което г-н Сидеров направи днес, е това, за което г-н Миков призова вчера."

Медийното огледало

Отвъд неуместните политически коментари и "емоционални депутски реакции" всъщност за пръв път от много време насам при сегашните граждански протести  медиите застанаха на страната на хората. Има и изключения, но те са малко и сравнително незначителни. Актуалната ситуация в страната е златен шанс за медиите да докажат на обществото, че четвъртата власт в България вече не е мираж.

Медиите са призвани да информират гражданите за случващото се, като запазват необходимата дистанция  спрямо властта, която да гарантира тяхната обективност.  Според главния редактор на сайта "Култура" Тони Николов всеки опит да се оспори тази тяхна мисия – на жив контакт и дистанция, е вече опит за налагането на цензура. "В този смисъл предупреждението на председателя на НС Михаил Миков е опасен рецидив. Първо, защото спокойствието в страната може да се възстанови само с политически, а не с медийни средства. Второ, защото етиката в обществения живот е най-силно застрашена тъкмо от председателя на комисията по парламентарна етика Волен Сидеров", коментира Николов. По думите му всеки опит за "профилно" разделение на медиите – на "частни", които да реагират спрямо обстановката, и на "обществени", които "спокойно" да отразяват, тоест да потулват събитията, е посегателство върху свободното слово и изопачаване на стандартите на гражданските свободи.

Медийният анализатор във "Фондация медийна демокрация" Николета Даскалова определя изказването на председателя на НС като знаков политически ход, който нееднозначно внушава, че, първо, има ескалация на напрежение и агресия, и второ, че това се случва с подкрепата на медиите. "Подобна теза се внушава в контекст, в който журналистиката проявява еманципираща смелост в отношенията си с политическата класа и конкретно с властта, представител на която е именно председателят на парламента. Ето защо "напомнянията" на г-н Миков за това какви са задълженията на "всеки обективен журналист" носят много повече заряда на властово опитомяване на неудобните медии, отколкото на искрена загриженост за социалната сигурност. И тук се ражда необходимостта от едно друго напомняне: неудобната за властта журналистика е признак на демократичност.

"И запомнете: хляб има, цар няма." Това бяха инструкциите от шефа на пресцентъра на Жан Виденов към ръководството на БНТ през 1996. Тогава по магазините нямаше хляб, а Симеон Сакскобургготски събра десетки хиляди при завръщането си в България.

Кошмарът "Виденов" обаче явно е избледнял в спомените на левицата, защото тази седмица председателят на парламента Михаил Миков, макар и по доста по-мек начин, отново затича по същата писта. Въпреки че той не даде на БНТ инструкции "Правителството работи, протести няма", официалното му изявление от тази седмица скандализира допълнително и без това обтегнатата обстановка. Критиките му към медиите освен това бяха добре синхронизирани с лая на Волен Сидеров по същата тема.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

34 коментара
 • ПАВЛА

  Миков, стой и чакай бумерангът да те хлопне по тиквата. Гаранция, няма да чакаш дълго!

 • 2
  zamen avatar :-(
  Чарли Мишкин

  Това са ни журналистите:
  "депутатът от БСП Мартин Захариев (който между другото на два пъти гласува за повода за избухването на протестите - избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС)"

  Нема се плашите коп@л@та. И журналист/издадтел ли си влезеш ли в парламента ставаш "друг човек".

 • 3
  engineer2004 avatar :-|
  Krasimir Petrov

  Искрено се надявам журналистите да не се огънат пред заплахите и да си вършат работата честно както и досега, а такива като Бареков да стигнат до кофите за боклук....
  БСП живеят в минало време, много искат всички да се върнем в миналото, когато "другарите" само вдигайки пръст караха останалите да свиват уши, те все още се гордеят с това си минало, но сега няма как то да се случи...

 • 4
  jnt51309207 avatar :-|
  Лили Петрова

  Да цензурират една друга медия начело с Капута!

 • 5
  bogry avatar :-|
  BoGry

  "Кошмарът "Виденов" обаче явно е избледнял в спомените на левицата" (цитат)
  Не е избледнял, той никога не се е случвал в главите на същите! Те живеят в собствен свят, нямащ нищо общо с нашия!

  "Думите му предизвикаха острата реакция на журналисти и неправителствени организации. Те бяха отразени в няколко открити писма и декларации. Зад тях застанаха: БНТ и Асоциацията на радио- и телевизионните оператори, Асоциацията на европейските журналисти, Центърът за развитие на медиите, Българският хелзинкски комитет, Съветът за електронни медии, БНР." (цитат)
  БНР ли? Я да попитаме Волгин?

  "Емоционалната реакция на Михаил Миков е срещнала емоционалната реакция на медийната общност. А емоциите не са полезни нито за едните, нито за другите, особено в настоящия момент", коментира Мартин Захариев." (цитат)
  Емоционалната реакция на Мартин Захариев спи на топло в портфейла му! Всъщност не! Той няма нито емоция, нито реакция! Има само портфейл!

 • kaiser_soze

  МихаиУ Миков, мръсен комунистически бокУк. Помним боя над хората през 2009.

 • 7
  fiona avatar :-|
  fiona

  Остава да благодарим на Миков и на Сидеров, че техните безумия карат журналистите да реагират достойно.

 • 8
  2.5 avatar :-P
  2.5

  "Като рупор на реакцията на Миков дойде и Волен Сидеров. Той надгради тона на Миков и също обвини медиите, че манипулативно отразяват гражданските протести."

  Специален поздрав за Миков featuring СидерOFF - UPSURT с "Втората цедка"!

  :-)

 • 9
  vih48305864 avatar :-|
  vih48305864

  До г-н Мартин Захариев-кога точно Гейл Уайнънд(не се ласкай) ,стана платена курва на Е.Тухи?

 • 10
  agata1 avatar :-|
  agata1

  Уее мауе, Капитау!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.