Разпределение на силите в СЕМ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Разпределение на силите в СЕМ

Правилата за избор на член на сем бяха експресно вкарани в парламента от депутата Антон Кутев, който отговаря и за медийната политика на БСП

Разпределение на силите в СЕМ

Медийният регулатор ще има нов член преди избора на генерален директор на БНТ

Весислава АНТОНОВА
5128 прочитания

Правилата за избор на член на сем бяха експресно вкарани в парламента от депутата Антон Кутев, който отговаря и за медийната политика на БСП

© Надежда Чипева


"Излъчваме пряко, за да види обществото, че работим." Така народният представител Антон Кутев, който отговаря и за медийната политика на БСП,обяснява редовното излъчване на парламентарните заседания по БНТ и БНР.

"Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист." Препоръча председателя на Народното събрание (НС) Михаил Миков.

Всяка управляваща сила досега е поставяла под контрол държавните (по закон - обществени) медии БНТ и БНР. Настоящите властимащи едва ли ще постъпят по-различно. Налице са и първите прояви.

В момента е в ход конкурс за избор на нов генерален директор на държавната телевизия и народните представители бързат да изберат свой представител в медийния регулатор.

Експресни избори

Съставът на Съвета за електронни медии (СЕМ) ще има нов член, точно преди избора на нов генерален директор но БНТ. Той ще заеме мястото на София Владимирова (от квотата на ГЕРБ), чийто мандат изтече още през юли миналата година, когато на власт беше ГЕРБ. Управляващите така и не предложиха нов човек на нейното място. Очевидно този надзорен орган не им влизаше в дневния ред. "След изтичането на мандата ми с мен разговори не са водени. Не съм имала предложение за втори мандат, не съм и чувала и да се водени разговори с други хора", коментира пред "Капитал" София Владимирова. Тя продължава да изпълнява функциите си до избора на нов член на СЕМ от парламента. За легитимността й има и нарочно решение на Върховния административен съд (ВАС). Ако ГЕРБ не са се възползвали от правото си да вкарат свой човек в СЕМ за още шест години (толкова е мандатът на членовете в медийния регулатор), за БСП сега има добър шанс да назначат свой представител.

Въпреки проваленото заседание на Народното събрание (НС) в сряда (26 юни) заради гражданските протести  медийната комисия се събра на извънредно заседание и одобри нови правила за издигането на кандидати. Проверка на "Капитал" установи, че много от членовете на комисията са научили в последния момент за заседанието. Процедурните правила за издигане на кандидатури, представяне на документи, изслушване на кандидати и избор на член на СЕМ обаче са внесени от Антон Кутев (който отговаря за медийната политика на БСП) още във вторник (25 юни) (виж карето). Внесените от депутата предложения са приети светкавично и единодушно с 10 гласа "за". "Против" и "въздържалл се" не е имало.

В момента в парламентарната комисия за култура и медии има 12 членове: 7 БСП, 4 ДПС и 2 "Атака" и правилата са одобрени само от тях. ГЕРБ имат право на 8 места в тази комисия, но тъй като бойкотират заседанията на 42-ото НС не са излъчили свои представители за комисията.

Решението за одобрените нови правила за избор на член на СЕМ от квотата на НС бяха публикувани в извънреден брой на Държавен вестник, който излезе на 2 юли (събота). Ако се спазят заложените процедури, човекът, който бъде избран, ще встъпи в длъжност дни преди избора на генерален директор на БНТ.

До редакционното приключване на "Капитал" в НС бяха внесени номинациите на Радомир Чолаков и Иво Атанасов. Номинацията на Чолаков е направена от името на БСП депутата Петър Курумбашев и подкрепена от група народни представители от БСП, сред които Антон Кутев и Николай Петев. Кандидатурата на Атанасов е внесена от Мая Манолова и група депутати от БСП. Кандидатурите за членове на СЕМ се подаваха до петък, края на работнияден. Изслушването и гласуването на кандидатите в пленарната зала ще бъде в предстоящата седмица.

Целта е новият член на СЕМ да бъде избран още в петък (12 юли). Събеседванията с кандидатите за генерален директор на БНТ ще започнат на 22 юли. Радомир Чолаков е медиен юрист. Той е сред създателите на студентското предеване "Ку-ку", Спезиализира медийно право и медиа мениджмънт в Германия. Бил е изпълнителен директор на БНТ, а преди три години бе сред кандидатите за генерален директор на БНТ и един от основните конкуренти на Вяра Анкова. Иво Атанасов е дългогодишен депутат и председател на медийната комисия в 40-то НС. Във втория мандат на президента Георги Първанов, беше негов медиен съветник.

Големи въпросителни

В медийния регулатор има петима членове. Председателя на СЕМ Георги Лозанов, София Владимирова и Анна Хаджиева са от квотата на парламента. Лозанов и Владимирова бяха одобрени от в началото на мандата на ГЕРБ. През годините зад номинацията на Хаджиева са заставали НДСВ и ДПС. От квотата на президента Георги Първанов е Анюта Асенова, а от тази на Росен Плевнелиев е Мария Стоянова.

Отсега на пазара се правят предположения дали новият член на СЕМ, одобрен от БСП, ДПС и "Атака", няма да разбие гласуването за генерален директор на БНТ. Като фаворити в състезанието да оглавят медията са Вяра Анкова и бившият генерален директор на БНР Валерий Тодоров. При това разпределение на силите в медийния регулатор не е изключено гласовете да са 2:2:1, или, с други думи, два гласа за Анкова, също толкова за Тодоров и един въздържал се или дал гласа си за друг от претендентите да управляват БНТ. Обикновено с индивидуална позиция при гласувания в СЕМ остава Мария Стоянова.

В сектора се появиха и коментари, че кандидати за членове на СЕМ би следвало да могат да излъчат не само парламентарно представените партии, но и тези, преминали законовата граница от 1%, както и по предложения на граждански организации и медийни такива, защитаващи свободата на словото в България. Теза не лишена от логика, защото по закон медийния регулатор е "независим специализиран орган". При сегашния начин за номиниране и избор на членовете му съвсем естествено се пораждат съмнения за политически натиск над решенията на медийните надзорници. И досега в парламентарната квота на СЕМ номинациите ставаха по предложение на партиите в парламента – процедура, която в момента носи още по-голям риск да е недемократична и поради факта, че реално няма действаща опозиция.

Проведена в такива условия процедура по избор на член на СЕМ създава усещане, че се търси фаворизиране на определена кандидатура. Председателя на медийната комисия и депутат от БСП Стефан Данаилов коментира, че конкурсът е обективен, защото "досега никога не е имало изслушване на членове на регулатора, просто са се внасяли предложения".

Това звучи добре, но притеснителните моменти идват от предишните изказвания - критиките на на председателя на НС Михаил Миков от миналата седмица и истерията на Волен Сидеров, които СЕМ, а и цялата медийна общност вече определиха като недопустим опит за намеса в редакционната политика на медиите. Защото БНТ в момента е независима. И очевидно това не се харесва на политиците, които макар и косвено могат да повлияят върху избора за генерален директор.  

Процедура

за номиниране и избор членове на СЕМ

Предложенията за кандидати за член на СЕМ от квотата на НС се правят от народни представители, придружени с писмени мотиви.

Към предложенията се прилагат: автобиография; официални документи, доказващи професионален опит в сферата на електронните медии, електроните съобщения, журналистиката, правото

Изслушване на предложените кандидати за член на СЕМ от квотата на НС и представяне на визията им за работата им в регулаторния орган

1. Изслушването се провежда на открито заседание на Комисията по културата и медиите.

2. Комисията по културата и медиите изслушва допуснатите кандидати, като поредността се определя по азбучен ред.

3. Кандидатите се представят от вносител на предложението – до 2 минути.

4. Лично представяне на кандидата – до 5 минути.

5. Въпроси от страна на народни представители – до 1 минута.

6. Отговор на кандидата след изчерпване на зададените въпроси – до 5 минути.

7. От изслушването се изготвя пълен стенографски протокол, който се публикува на интернет страницата на комисията.

8. Комисията изготвя становище от изслушването и го внася за разглеждане и гласуване от НС.

Кандидатите за член на СЕМ от парламентарната квота се подлагат на гласуване последователно, подредени по азбучен ред.

За избран се смята кандидатът, който е получил най-много гласове с обикновено мнозинство от присъстващите народни представители.

В случай че двама или повече кандидати имат равен брой гласове, се провежда ново гласуване между тях при същите условия.

При необходимост се провежда трето гласуване при същите условия.

"Излъчваме пряко, за да види обществото, че работим." Така народният представител Антон Кутев, който отговаря и за медийната политика на БСП,обяснява редовното излъчване на парламентарните заседания по БНТ и БНР.

"Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист." Препоръча председателя на Народното събрание (НС) Михаил Миков.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  интересно - кой от двамата кандидати би изпълнил цензурските функции?

 • 2
  salinarka avatar :-?
  salinarka

  А досегашните и сегашните членове на СЕМ минавали ли ли са процедура? Имали ли са управленски опит в медия?

 • 3
  salinarka avatar :-|
  salinarka

  Решението е взето - Иво Атанасов. Критериите са - да си от Кюстендил и да си партиен другар, на който се търси работа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.