Вяра в БНТ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вяра в БНТ

Вяра в БНТ

СЕМ гласува доверие към визията на Вяра Анкова за развитие на БНТ за още три години

Мария Манолова
10659 прочитания

© Георги Кожухаров


Из концепцията на Вяра Анкова

Дискусия за предефиниране на обществената функция на телевизията  Специално съдържание за всяка платформа: телевизор, компютър, таблет и смартфон 

Разширяване на портфолиото от канали: приоритети са БНТ 2 като информационен канал; канал за култура; БНТ HD; при финансова възможност - спортен канал; младежката платформа БНТ +; БНТ мултимедия  

Създаване на позицията телевизионен омбудсман

Създаване на съвет от медийни експерти, който да помага за програмната стратегия  

Нови проекти за сериали - "Четвърта власт", "На границата" и "Скейт" са вече в изпълнение

Социални проекти подобни на пътуващото лятно кино

Формати за граждански дебат 

Блогове на журналистите в БНТ

Проучвания на нуждите на хората с увреждания и достъп до услуги като субтитри и аудиоописание

Цифровизация на архива на БНТ

Обновяване на регионалните центрове на БНТ

 

Три години не стигат. Поне ако става дума за амбициозно управленско виждане. И за гигантска структура като БНТ. Очевидно това е мнението на членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ), които през изминалата седмица дадоха втори мандат за управлението на БНТ на досегашния директор на телевизията Вяра Анкова. Тя ще излезе от първия и ще влезе във втория си мандат на 31 юли. Решението е потвърждение на тенденцията от последните десет години, че всеки директор на обществена медия е повтарял мандата си (при БНТ това са Уляна Пръмова и Вяра Анкова, а при БНР - Поля Станчева и Валерий Тодоров).

Ако Анкова успее да изпълни плана максимум на своята концепция, след три години БНТ трябва да предлага качествено съдържание за четири екрана (телевизор, компютър, таблет и смартфон), портфолио от поне пет телевизионни канала и много по-голям мултимедиен онлайн ресурс. Тогава националната телевизия трябва да е предефинирала обществената си функция и да се е утвърдила като "лаборатория за генериране и реализиране на каузи". Четирима от общо петимата членове на СЕМ оцениха положително свършеното от Анкова дотук и й гласуваха доверие да води телевизията именно в тази посока дългосрочно.

Въпреки че презентацията на Вяра Анакова (която по жребий се оказа и първа) изпъкна сред останалите петима кандидати за поста, изборът на СЕМ не беше съвсем очевиден или лесен. По време на представянията и въпросите към отделните кандидати се насложиха основните точки на интерес и напрежение около БНТ. Такива например са финансирането, оценката на качеството на журналистиката и продукциите, цифровизацията или евентуалното обединение на телевизията с БНР. В коментарите и на двете страни в конкурса - комисия и кандидати, обаче прозираха и други конфликтни точки. Заради публикации и обществени настроения през четирите седмици на конкурса Георги Лозанов, Валерий Тодоров и Константин Каменаров няколко пъти публично се дистанцираха от теории за политически зависимости в тяхното участие.

Логично решение

Решението Вяра Анкова да остане на поста си отне на СЕМ едва половин час. В подкрепата си за нея се обединиха двамата членове на съвета, избрани с подкрепата на ГЕРБ - председателят Георги Лозанов и Анна Хаджиева, както и тези от президентската квота - Мария Стоянова (посочена от Росен Плевнелиев) и Анюта Асенова (назначена от Георги Първанов). Според Анюта Асенова например досегашният генерален директор олицетворява "кандидата, който най-пълно отговаря на потребността от стабилност в развитието на БНТ". Вяра Анкова беше и единствената номинация на Асенова (при възможност за общо три) в първия кръг на гласуването. Аргументите в подкрепа на новия-стар директор включваха нейната "прецизност, изчерпателност, новаторство, висока професионална компетентност и респектираша задълбоченост" (думи на Анюта Асенова). Само един глас - този на новоизбрания член на СЕМ Иво Атанасов (БСП), отиде за двукратния генерален директор на БНР Валерий Тодоров. Атанасов се мотивира с думите, че Тодоров "се е доказал в продължение на два мандата като успешен директор на общественото радио и е бил успешен най-вече във финансова насока, което е много важно". Дори Атанасов обаче номинира Анкова в първия етап от гласуването.

"Всички в телевизията са щастливи", коментира пред "Капитал" решението на СЕМ водещият на "Панорама" Бойко Василев. Той беше сред лицата на БНТ, които по време на конкурса водиха открита кампания в подкрепа на досегашния директор. Според него причините за избора са очевидни - успешен първи мандат, категорична вътрешна и външна подкрепа, качеството на нейната концепция и реалистичния поглед към бъдещето. "Защитавайки Вяра, защитаваме не един началник, а себе си и ценностите на нашето поколение. Това не е възрастов приоритет, а, напротив, тя даде път на всички млади хора в телевизията. Това не е едно поколение като възраст, а като ценности," обяснява Василев. Още по време на заседанието на СЕМ пък председателят на едно от журналистическите дружества в телевизията Емил Розов благодари на регулатора за направения избор. Пред "Капитал" Розов уточни, че двамата основни конкуренти - Вяра Анкова и Валерий Тодоров, са потърсили подкрепата на синдикатите в телевизията преди конкурса. "След тайно гласуване шест от журналистическите дружества подкрепиха Вяра Анкова, а останалите три - Валерий Тодоров", разказа още Розов. Неговата позиция е, че в момента БНТ има нужда от някого, който познава телевизията и "има нужда от спокойствие, защото е тръгнала по правилния път". Самата Вяра Анкова засега отказа да отговаря на допълнителни журналистически въпроси след преизбирането й.

Избор по време на криза  

Изборът на нов генерален директор на СЕМ се случи при любопитно стекли се обстоятелства. Преди месец държавата прие нови правила за избор на членове на медийния регулатор и София Владимирова (макар и с изтекъл преди повече от година мандат) беше скоростно заменена от медийния експерт от БСП Иво Атанасов. Бързото решение беше оспорвано от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България, които поискаха неговото отменяне. Междувременно от над 40 дни текат антиправителствени протести, а в условията на кризи очакванията към обществената телевизия се удвояват. Само преди месец председателят на Народното събрание  Михаил Миков реши да напомни на журналистите в обществените медии, че "справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата е техен дълг". Спорният характер на изявлението на Миков пролича по острата реакция, която провокира - от БНТ, Асоциацията на радио- и телевизионните оператори, Асоциацията на европейските журналисти, Центърът за развитие на медиите, Българският  хелзинкски комитет и дори Съветът за електронни медии. Няколко дни по-късно пък лидерът на "Атака" Волен Сидеров заплаши да хвърля "камъни, домати и яйца" по офисите на БНТ и други телевизии. "Долу БНТ", си позволи да каже тогава Сидеров, според когото националната телевизия е поръчкова, манипулира и мами зрителите.

Според представянето на Вяра Анкова гаранцията за независимостта на БНТ е в екипа от журналисти, който работи там. Тя категорично обещава телевизията да продължи да защитава свободата на словото и информацията и плурализма на гледни точки. "Опити за политически натиск има в Европа и винаги ще има, въпросът е как ще реагираш ти. БНТ е защитена единствено от справедливите механизми на работа - когато си екип, когато вярваш, че защитаваш принципи и хората над теб ще те защитят заради това", поясни позицията на БНТ Бойко Василев.

Концепция с история

Анкова пое телевизията преди три години с обещание за радикални реформи. Според тогавашната й концепция основните задачи пред БНТ бяха въвеждането на продуцентския принцип на работа, създаването на два съвета - на служителите и обществен, оптимизиране на щата, преквалификация на кадрите и привличане на млади лица. Тогава Анкова обеща да търси смесено финансиране и да наблегне върху привличането на реклама. Поиска и законодателни промени, които да позволят например продуктовото позициониране или публично-частните партньорства. Някои от тези идеи действително успяха да променят средата в БНТ. Други отново са в плана на Анкова за бъдещето. "Въпреки че три години са къс мандат, за нея не беше къс, за да съкрати около 20% от хората в телевизията", дава пример Бойко Василев. Според него в момента щатният състав на БНТ е около 1300 души, като преди две години близо 300 са били съкратени. "Но това не създаде трусове в телевизията и в обществото, защото съкращенията бяха поставени на колективна и справедлива основа", смята водещият на "Панорама".

Ако се абстрахираме от политическия интерес към БНТ, телевизията от години тегли тежко ремарке с нерешени въпроси. Ниският й рейтинг в сравнение с основните й частни конкуренти и недостатъчно прозрачното харчене са двата основни проблема. Финансовият отчет на БНТ за изминалата година например не е качен на сайта на телевизията. Ръководството й не мотивира и аргументира достатъчно ясно публично в какви проекти и продукти инвестира, колко струват те и защо. Междувременно Вяра Анкова обеща финансовите отчети на телевизията да се качват на по-достъпно място в новия сайт на медията. "Ще направим всичко възможно да убедим нашите партньори финансовите параметри по договорите да станат публични", коментира още тя. "Структурата на разходите в БНТ е от наша ексклузивна полза и ще покаже колко всъщност пари от субсидията отиват за производство, а те изобщо не са много", пък е мнението и на Бойко Василев.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов пък отправи питане дали БНТ дава достатъчно информация на външните продуценти за собствените си програмни намерения, така че те да бъдат равнопоставени в конкурсите за продукция.

На изслушването тази седмица Анкова каза, че иска БНТ да остане телевизията на зрителя и ще търси качество пред рейтинг. "БНТ изпълнява обществената си функция в приоритетите, които са заложени в законодателната и регулаторната рамка, но не изпълнява обществената си функция така, както трябва тя да се изпълни спрямо предизвикателствата на новото време", коментира тя. Заради което Анкова иска да инициира дебат за ролята на БНТ.

Според Вяра Анкова БНТ в момента е категорично недофинансирана. За сравнение с годишния бюджет на БНТ от 35 млн. евро тя даде пример с този на албанската телевизия - 67 млн. евро на година. "Тенденцията е за намаляване на норматива за час програма, на база на който БНТ получава субсидията. Aко през 2007 г. той е бил 2951 лв., в момента числото е 1770 лв. и това не може да не окаже влияние върху конкурентоспособността", смята Анкова. Тя отново обеща да търси варианти за допълнително финансиране на медията, но чрез подобряване на квалификацията на персонала и вдигането на качеството на продуктите. През следващите три години тя обещава "интерактивна рекламна стратегия (в телевизия, интернет и мобилни устройства), повече продуктово позициониране и продажби на съдържание и целево финансиране с проекти от обществена значимост чрез еврофондовете. "Никога не може да се създаде ясен критерий, без да се знае цената на обществената мисия, която реализира БНТ", обаче смята Анкова. Според нея дебатът дали БНТ е свръхфинансирана или крайно недофинансирана винаги ще съществува.

На 1 септември, ако всичко върви по план, БНТ ще се сблъска с огромно предизвикателство - спирането на аналоговия сигнал и преминаването към цифрово излъчване. Според бъдещия директор телевизията е подготвена технически. "БНТ в момента живее между два свята - света на традиционната телевизия и света на новите медии. Предизвикателството е да намерим баланса на ресурсите и да намерим точния ритъм на промяната, защото ако забързаме, рискуваме да разочароваме много от нашите зрители, а ако се забавим - също да загубим голяма част от тях", коментира Анкова въпроса с цифровизацията по време на изслушванията. Като част от прехода на телевизията БНТ 2 трябва да се утвърди като регионален и национален информационен канал. Трябва да се появи канал на БНТ за култура, а след подробен финансов и технически анализ - спортна телевизия. Подготвя се пускането на канала БНТ HD. Концепцията предвижда и платформата БНТ за млада аудитория и БНТ мултимедия, което да обединява цялото съдържание на БНТ онлайн.

Във вторите три години начело на телевизията Анкова си е поставила амбициозни задачи, които изискват сериозен финансов ресурс. "В последните години телевизията успява да поддържа комуникацията на високо естетическо ниво", похвали председателят на СЕМ Георги Лозанов свършеното дотук в телевизията след обявяването на резултатите за нов директор. БНТ дори може да бъде обвинявана в интелектуализация, смята той. Но допълни, "че би искал вторият мандат да разширява аудиторията на обществената телевизия", В презентацията си обаче Анкова намекна, че рейтинговите резултати няма да бъдат самоцел. "Рейтингът е количествен инструмент за оценка, той не мери качество. Битката, която ще водим, е за сърцето на българския зрител. Доверието и репутацията са нашият капитал", бе посланието на Анкова.

Из концепцията на Вяра Анкова

Дискусия за предефиниране на обществената функция на телевизията  Специално съдържание за всяка платформа: телевизор, компютър, таблет и смартфон 

Разширяване на портфолиото от канали: приоритети са БНТ 2 като информационен канал; канал за култура; БНТ HD; при финансова възможност - спортен канал; младежката платформа БНТ +; БНТ мултимедия  

Създаване на позицията телевизионен омбудсман

Създаване на съвет от медийни експерти, който да помага за програмната стратегия  

Нови проекти за сериали - "Четвърта власт", "На границата" и "Скейт" са вече в изпълнение

Социални проекти подобни на пътуващото лятно кино

Формати за граждански дебат 

Блогове на журналистите в БНТ

Проучвания на нуждите на хората с увреждания и достъп до услуги като субтитри и аудиоописание

Цифровизация на архива на БНТ

Обновяване на регионалните центрове на БНТ

 

Три години не стигат. Поне ако става дума за амбициозно управленско виждане. И за гигантска структура като БНТ. Очевидно това е мнението на членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ), които през изминалата седмица дадоха втори мандат за управлението на БНТ на досегашния директор на телевизията Вяра Анкова. Тя ще излезе от първия и ще влезе във втория си мандат на 31 юли. Решението е потвърждение на тенденцията от последните десет години, че всеки директор на обществена медия е повтарял мандата си (при БНТ това са Уляна Пръмова и Вяра Анкова, а при БНР - Поля Станчева и Валерий Тодоров).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  WC е обявил че ще си навре пистолета публично отзад в знак на протест!

 • 3
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Аз бих пожелал на БНТ (и на себе си) с няколко тона по-позитивна и жизнеутвърждаваща телевизия.
  Лошите новини може да са по-гледани и по-продаваеми, но те ни правят на социални зомби...чакащи с нетърпение да чуем какво лошо е станало. В същото време в страната се случват достатъчно интересни и позитивни неща, които биха ни повдигнали самочувствието и настроението, но не би...
  Кръв, ужаси и евтини драми би следвало да са запазени за жълтите медии, не за националната телевизия...

 • 4
  dartagnan avatar :-|
  dartagnan

  Вяра, намери ги тези хитреци и ги изхвърли !!! bnt world беше в цяла Европа при всички оператори ! Стотици хиляди българи остават в информационно затъмнение !

 • 5
  volrath avatar :-?
  volrath

  В последната година, май само тях гледам от родните телевизии. TV7 и производните са ясни. bTV след цар киро не желая да гледам, а бенатова, колкото и да се мята върху щитовете на полицаите, не може да измие споменът и срамът от онзи репортаж. Нова са ми някак "meh". Май не съм ги пускал от година - две.

  А БНТ за сметка на това, започнаха да ме привличат с по-интерени предавания(Поздрави Григорови, супер ви е предаването, само ако можехте да ги държите и под контрол тия дет каните...понякога нищо не се разбира, докато 5 човека говорят едновременно). Български филми и сериали, при това и новите и старите са им супер. А и младите им лица не са някакви отблъскващо - чалгарски като в седмиците и другите долнопробни скатове.

 • 6
  bekiarski avatar :-|
  Олег Георгиев

  bnt world забранена за Европа? Волен беше прав да протестира срещу "обществената" телевизия.

 • 7
  dartagnan avatar :-|
  dartagnan

  До коментар [#6] от "Олег Георгиев":
  Да, в нормалните квартали на Европа сателитните антени са забранени и bnt world беше единствената бг телевизия, която можеше да гледаш. А Волен, днес, наистина е сериозно Болен и просто всякаква логика към него е невъзможна !

 • 8
  bekiarski avatar :-|
  Олег Георгиев

  До 7
  Не търси логика където се води война...Война за твоето независимо мнение изразено по-горе.

 • 9
  dartagnan avatar :-|
  dartagnan

  До коментар [#8] от "Олег Георгиев": По скоро желание за война ! Всеки родолюбец, ще остави всичко и ще защити с тялото си родината. Но как ще намериш такива, като през тези 24 години всичко бе направено, за да се ирозроди значението на много основни термини като, Родина, националност, език, религия и много други ?! Да воюваме за запазването на българската нация, но първо да си припомниме какво означава това !!!

 • 10
  bekiarski avatar :-|
  Олег Георгиев

  До 9.
  Когато всички патриоти се ОБЕДИНИМ, признаем грешките си един към друг, да си простим, и без никакъв реваншизъм към останалите партии, да поемем нещата в свои ръце. А онези политици които морално и законно са престъпили ценностите с които ни оглушаваха през времето на тяхното управление, да получат справедливо наказание според закон и Конституция.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK