Приказка за бижута и софтуерни програми

Екатерина Калева обича да провокира хората да дадат от себе си това, което искат.

Приказка за бижута и софтуерни програми

Екатерина Калева има инженерно образование, но точната наука стимулира и въображението й, за да създаде онлайн платформата "Бижуландия"

Весислава Антонова
6750 прочитания

Екатерина Калева обича да провокира хората да дадат от себе си това, което искат.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Хармония, лична еволюция, обновяване, амбиция, любов към красивото са най-вече вътрешни категории. В определен момент от живота си всеки се хваща здраво за тях. Щастлива съм да открия тези категории у младия електронен инженер Екатерина Калева. За своите 30 години тя е постигнала много. Освен че работи вече десет години за голяма международна компания, производител на софтуер за електронни системи*, не престава да търси възможности за специализация и да инвестира време в разработването на лични свои проекти. Успяла е да създаде семейство и да стане майка на двегодишно момиченце.

Стъпки в кариерата

Започва да работи рано и веднага й става интересно. "Помня, че бях на стаж в чужбина след втори курс. Докато си уплътнявах времето там, реших да си потърся работа – скучно ми беше в университета, вече бях учила повечето неща в гимназията", спомня си Екатерина Калева.

Първата й работа е софтуерният гигант. Започва като валидатор – така се наричат хората, които тестват софтуера. След това се развива като лидер – ръководител на екип и на отдел. Много бързо преминава през тези етапи. Тогава работи по проекти, свързани с електрониката на автомобила, която е видима за шофьора – таблото пред шофьора с индикатори за скорост и обороти, дисплеите в централната конзола към радиото и климатика.
Работата на Екатерина като инженер в електрониката буди много респект, особено за хора като мен, които са с по-хуманитарна ориентация.

След известно време организацията се променя и Екатерина започва да ръководи проекти, което включва разработването на софтуер и тестването, както и комуникация с клиентите, договаряне на изискванията и макрорамката на плана за действие. "Като ръководител на проекти организирах няколко екипа за различни клиенти с общо 20 до 25 човека. Много беше интересно, това ми е любимата част в кариерата ми досега. Любима ми е, защото я отчитам като много успешна. Бяхме чудесен екип, в който приносът на всеки беше много важен", подчертава младият инженер.

Стилът на работа

Според Екатерина, когато работиш с много хора, е важно да можеш да ги вдъхновяваш и да им даваш свобода. "Моят подход е да провокирам хората да дадат от себе си това, което искат. Замислете се, всеки иска да даде нещо, но какво и как? Това е основен аспект в управлението на хора и смятам, че успешните мениджъри го разбират, стимулират и оценяват подобаващо", обяснява Калева. Не иска да завоалира и капсулира желанието на хората със сухи мениджърски подходи. Според нея най-краткият път към успеха е пътят на желанието, когато човек иска да нсъпругааправи нещо и му е дадена възможност да го свърши по неговия начин. Разбира се, в една организация винаги има правила, това я определя като такава, но хората са различни, това също определя организацията.
Екатерина Калева определя себе си като човек с въображение и този тип занимание й е много интересен. "Това, което може би е по-специфично при мен, е, че обичам да работя с хора. Не се чувствам толкова добре, когато работя самостоятелно. А отношенията с хора също изискват въображение  –  така да нагласиш нещата на организационно ниво, че да получиш желания резултат въпреки всички спънки, да влезеш в бюджета с точно тези хора, защото много често не може да избираш", разказва Екатерина. По думите й за всеки проект се сформира различен екип според типа проекти, спецификите на клиента, очакваните дейности. В работата й нерядко има моменти на изненади, когато не може да се реагира по идеалния начин. "Ето това е моментът на истината", според Екатерина. Работата й в голяма и утвърдена международна компания я учи на разнообразни и ценни умения и практики. Много високо оценява програмата за новопостъпили на фирмата. "Когато организацията трябваше да се разрасне много рязко, наемахме хора без опит, студенти и съответно при постъпване подготовката трябваше да е сериозна. Изградихме стройна програма за новопостъпилите – двуседмично обучение, в което участвах като организатор и обучаващ. Наистина инженерите получаваха знания не от един, а от различни хора с различни умения", разказва за този период от работата си Екатерина Калева. Според нея средата винаги предлага възможности за развитие, но най-приятно е, когато ти сам си ги създаваш.
Когато си в проект за определен клиент, нямаш време да мислиш за много и различни начини за осъществяването му, а търсиш най-оптималния вариант. Разбира се, събираш информация за потенциалните възможности, но целта ти вече е ясна и бързаш към нея. В следващото й ниво на развитие в софтуерната компания, рамката е неин проект, но тя и нея иска да разчупи. "Отново трябва да бързам с реализацията, защото пък резултатът служи на проектите към клиенти и целта е те да могат по-бързо да стигнат до това, което иска клиентът", казва Екатерина. Занимава се освен с процесите на работа и с други дейности и инструменти за подобрение. "Сега се занимавам повече с оптимизации. Проектите, по които работя сега, са споделени между всичките ни офиси по света, свързани с разработка на електроника", обяснява тя.

Започва работа в 9 или малко по-късно и завършва, когато се свърши работата. "Нещата не са формализирани "от–до" и изискват отдаване на проекта", казва с усмивка Екатерина. После спокойно допълва, когато има някаква рамка, съвсем логично човек иска да излезе от нея, но смятам, че се справям добре. Досега съм срещала разбиране от работодателя си, така че няма конфликт, когато балансирам между работата и свободното време. Все пак иска да й остава повече време за детето, което "става все по-интересно и ражда много смешни фрази и бисери".

Бижута за мечтатели

Като всяка жена Екатерина Калева обича красивите неща. Бижутата например са едно от тях. За жалост като повечето работещи жени и майки не й остава достатъчно време да се отдаде на обикаляне по магазини и ателиета. "Много е приятно да обикаляш и да си избираш накит. Имало е случаи, когато съм стояла по един час в магазин, за да разглеждам, но това вече е невъзможно". Екатерина споделя, че много трудно си харесва, особено когато има предварителен образ в главата си на това, което иска да открие в един бижутерски магазин. Факт. Трудно е и изисква време. "Когато ходиш на работа, времето не ти стига и това е нещото, което ме стимулира да мисля върху онлайн платформата за бижута", споделя Екатерина Калева. Платформата, която съвсем скоро трябва да види бял свят, се казва "Бижуландия". Заради проекта прави специално проучване и на други подобни сайтове, за да направи своята платформа уникална. По-различното при нея е, че потребителите на сайта ще могат сами да направят дизайн на бижуто.
Екатерина много иска сайтът й освен интерес и вдъхновение да поражда и доверие. "Давам си сметка, че не е достатъчно само да знаеш какъв цвят е бижуто, колко сантиметра е дълъг герданът и т.н. И аз не бих си купила бижу просто защото най-общо ми изглежда добре. Ще искам да знам повече неща за него", обяснява тя. Сайтът "Бижуландия" ще е като игра. Ще има различни възможности. "В момента съм в преговори с хора, които правят бижута. Сайтът ще е ориентиран освен към потребители и към хора, които създават  бижута и ще могат да презентират идеите и накитите си на сайта", разказва Екатерина Калева. Иска сайтът да може да гарантира качество, така че клиентът да е спокоен. "Това е един от основните проблеми, показа моето проучване на други такива сайтове. Другото е да можеш да го пипнеш, но и за това имам идеи. Можеш да разглеждаш и увеличаваш различни детайли от накита", коментира тя. По думите й единственото условие да влезеш на сайта и да решиш да останеш на него е да можеш да боравиш с мишка и да обичаш да играеш детски игри. "Ще има секции, раздели. Ще можеш да разгледаш вече създадени модели, да си направиш свой модел, да си поръчаш на някой от дизайнерите да ти направи специално за теб. Ще можеш да си направиш колекция от бижута – неща, които харесваш. Като си направиш своя модел, можеш да го публикуваш, така че всички да го видят", обяснява възможностите на платформата Екатерина. Държи на естествените материали, така че "Бижуландия" ще поощрява точно това - изработване на накити от естествени материали. И партньорите, с които ще работи, използват само такива. "Тези хора ще са доставчик на материалите и при необходимост ще изработват и бижута". Разбира се, сайтът от потребител ще може да те превръща и в дизайнер. Основното, което иска Екатерина Калева, е да не предлага вече готови бижута. "Ако предлагам такива, мисля, че това ще размие фокуса на сайта ми". В момента иска да се съсредоточи около игровия модел и възможности на платформата. "Защото ако аз съм толкова креативен човек и правя красиви бижута, ще искам да стимулирам и мотивирам и други", допълва философията си Екатерина. Усмихнат и позитивен човек.
Върху проекта си – платформа за бижута, работи от близо година. За нея е важно хората да могат да играят на сайта и през стандартните приложения, които има един телефон. "Не да се налага да инсталираш едно или друго приложение. Има едни тенденции в мобилния софтуер, някои технологии например не се ползват под Android (която е масова флаш технология), и търсех човек, който може да го направи на нещо друго. На флаш е суперлесно, всички игри са така направени и много неща могат да се направят лесно, обаче това не ми върши работа", разяснява процеса на работа Екатерина. Сайтът и играта ще имат версия и за таблет. "Бижуландия" освен лого и мото има и бизнес план (даже няколко). В бизнес плана не е изчислено вложеното лично време на автора. Екатерина Калева е изчислила, че инвестицията й има шанс да се възвърне за по-малко от година. Не е мислила да печели от рекламни банери на този етап. "Като цяло не искам да тръгвам агресивно – вземете, купете, направете. Просто искам хората да се вдъхновяват и да им е приятно да влизат на сайта", казва тя. Споделя, че не очаква в България да има много клиенти, защото с всичките етапи: окомплектоване, опаковка, доставка, крайната цена на бижуто ще бъде малко по-висока, отколкото да отидеш и да си го купиш в магазина. Платформата ще се тества първо в България и чак след това Екатерина ще мисли как да я популяризира и извън страната. "Прецених, че ако представя сайта в чужбина, ще имам много по-големи разходи за реклама". Сайтът няма да е за всеки, въпреки че неговата управителка се стреми да намери и по-евтини материали, но те няма да дават много разнообразие и възможности.
Автор на логото на сайта (стилизирана пчела) е лелята на Екатерина, която много й помага и с други детайли по дизайна на сайта.  Много иска на 1 септември платформата да започне да работи, но все се появява нещо ново, което трябва да се доразвие и оправи. "Вярвам, че сайтът ще провокира креативността на хората", казва Екатерина и допълва "някои от полуактуалните обръщения, които ще бъдат на сайта, заедно с пчеличката лого са: "Създай бижуто на своите мечти - толкова е лесно!", "Провокирай креативността си, вдъхнови и другите!" "За вкъщи събери мечти! Въздишките си приготви!" ...."Ето тази емоция искам да остане у хората, а не тривиално усещане за магазин", казва в края на разговора ни Екатерина Калева. А едно от най-вдъхновяващите неща у нея е фактът, че мисли няколко стъпки напред. Има папка с идеи, които предстои да бъдат развити, и не се плаши от неуспехи.

"Работя върху проекти, които основно провокират любопитството на хората. Като пусна сайта за бижута, ако ми остане време за интензивна работа поне две седмици, мога да направя нещо и по другия си проект. За него си търся партньор. Новият проект е в областта на готварството", споделя Екатерина Калева с поглед, вперен в бъдещето, и усмивка.

*Името на компанията не се споменава по нейно желание

Хармония, лична еволюция, обновяване, амбиция, любов към красивото са най-вече вътрешни категории. В определен момент от живота си всеки се хваща здраво за тях. Щастлива съм да открия тези категории у младия електронен инженер Екатерина Калева. За своите 30 години тя е постигнала много. Освен че работи вече десет години за голяма международна компания, производител на софтуер за електронни системи*, не престава да търси възможности за специализация и да инвестира време в разработването на лични свои проекти. Успяла е да създаде семейство и да стане майка на двегодишно момиченце.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал