Конкуренти обвиниха "Булсатком" в дъмпинг

Антимонополната комисия проверява сателитния доставчик по жалба на група малки кабелни оператори

"Булсатком" отдавна притеснява операторите с ниските цени на някои от услугите си
"Булсатком" отдавна притеснява операторите с ниските цени на някои от услугите си    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
"Булсатком" отдавна притеснява операторите с ниските цени на някои от услугите си
"Булсатком" отдавна притеснява операторите с ниските цени на някои от услугите си    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Кои са "Тв клуб 2000"?

Националното сдружение на малките и средните кабелни оператори (НСМСКО) "Тв клуб 2000" обединява интересите на предприятия, осъществяващи електронно съобщителни услуги на територията на цялата страна. Сдружението е създадено през 2000 г в Хасково. В настоящия момент централата на сдружението е в София. В обединението влизат операторите: "Вирджиния - Ер Ен" ЕООД, гр. Бургас, "Делта тв" ООД, гр. Русе, "Елитком" ООД, гр. Пловдив, "Кабелнет" ООД, гр. Русе, "Интерсат" ООД, гр. Мездра, "Мултимедиа БГ" ЕООД, гр. София, "Пан телеком" ЕООД, гр. Ихтиман, и др.

"Евтин", "подяден", "ерозирал" - така определят пазара на телевизионни доставки в България както повечето участници на него, така и желаещите да навлязат. В същото време втората група - на желаещите място в сектора, не изчезва, което е ясен признак, че браншът не е съвсем неатрактивно място. Най-често обвиняваният за ниските цени за потребителите е най-големият на пазара - "Булсатком". Затова не е чудно, че отдавна витаещото недоволство на голяма част от бранша срещу сателитния оператор се материализира в жалба срещу него в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която пък реши да направи проверка. Резултатите ще са интересни не само заради анализа, който антимонополният регулатор ще направи на дейността на компанията, но и заради високия залог: максимумът, с който "Булсатком" може да бъде санкциониран, е 10% от оборота му.

Малките срещу големия

В КЗК е образувано производство за нелоялна конкуренция от страна на "Булсатком", като целта е да се установи дали сателитният оператор нелоялно привлича клиенти, предлагайки услуги под себестойността им. За целта регулаторът е възложил на независим експерт да изготви счетоводно-икономическа експертиза. Процедурата е стартирана по жалба на Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори (НСМСКО) "Тв клуб 2000". Неговите членове се надяват при установяване на нарушение по Закона за защита на конкуренцията да бъдат наложени предвидените в закона санкции и то да бъде прекратено.

Доставчиците на кабелна телевизия от малките населени места искат проверка на предлаганите от "Булсатком" пакети "Икономичен" и "Стандартен". Първият е на цена 6.80 лв. на месец за 31 тв канала плюс още 10 радиопрограми и четири свободни телевизионни канала. Вторият пакет е 12.80 на месец за 30 телевизионни канала. От " Тв клуб 2000" не пожелаха да дадат какъвто и да било коментар пред "Капитал Daily", преди КЗК да се е произнесла по казуса. Един от играчите на пазара обаче бе категоричен, че никъде в Европа няма услуга кабелна или сателитна телевизия за 3.5 евро на месец. За сравнение обаче, един от членовете на "Тв клуб 2000" (избран на произволен принцип), компанията "Делта тв", Русе, предлага пакет от 60 аналогови програми на стойност 15 лв. при плащане през текущия месец. Други малки кабелни оператори, също членове на сдружението, продават пакети с повече от 60 програми на цени, които започват от 15 лв. на месец.

"Според годишния финансов отчет "Булсатком" е на печалба. Същевременно тя не развива друг вид бизнес освен сателитното разпространение на телевизионен сигнал. Очевидно тогава печалбата ни идва именно от него и обвиненията, че продаваме под себестойност на услугата, са несъстоятелни", коментира Пламен Генчев, един от собствениците на оператора. "Колегите ни явно са подведени от минималната норма на печалба, с която "Булсатком" работи. Ние обаче го правим в интерес на клиентите си", добави той.

Всички сметки

Независимата експертиза, поръчана от КЗК, трябва да анализира счетоводните регистри на "Булсатком" и да определи себестойността на пакетите, определяни като "Стандартен" и "Икономичен" за периода 2010 г., 2011 г. и 2012 г. Очаква се проверката да установи дали цените, на които се продават пакетите "Икономичен" и "Стандартен", покриват преките и непреките разходи за подготовката на пакетите и тяхното излъчване, като например: плащанията за наем на сателитен спътник, за закупуване на права за разпространение на телевизионни програми, за персонал, за дистрибуция, наем на касови помещения и клиентски центрове, за билинг програми и други софтуерни продукти, за администрация, за плащане на лицензионни и регистрационни такси, амортизация, маркетинг и др.

От експертизата се очаква да установи още дали е налице печалба за дейността "разпространение на радио- и телевизионни програми" при "Булсатком". Срокът, в който експертизата трябва да бъде приключена, е двумесечен, а "Булсатком" се задължава да предостави достъп на назначеното вещо лице до всички необходими за извършването й счетоводни и други документи. Същевременно пък, ако "Булсатком" определи част от информацията, която е дал, за поверителна или за търговска тайна, проверяващият е длъжен да подготви и "явен" вариант на доклада си, в който въпросната информация да е заличена.
Ако се установи, че е налице нарушение на Закона за защита на конкуренцията и сателитният тв доставчик е предлагал двата пакета под себестойност, антимонополният регулатор може да постанови прекратяване на нарушението, както и да наложи финансова санкция. Тя според това колко време е продължила въпросната практика може да варира доста, като максимумът й е 10% от оборота на компанията за въпросния срок.

Жалбата на малките кабелни оператори не е изненадваща, доколкото е част от битката им за оцеляване. Те са все по притиснати от разходите за права за излъчване на тв програмите, за ползване на каналната мрежа от БТК или ЧЕЗ, за наем на стълбовете на местното електроразпределително дружество и т.н. По-основният им проблем обаче е, че конкуренцията в този сектор все повече се ожесточава и с навлизането на големите телекомуникационни компании - например БТК и "Мобилтел", в тв разпространението. Телекомите обръщат специално внимание на този сегмент и включват телевизионните абонаменти в пакети с мобилната си и фиксирана телефония основно с цел да запазят и привлекеат нови клиенти за основния си бизнес. При малките и регионални доставчици на интернет и телевизия обаче положението е съвсем различно - те, от една страна, не могат да направят спестявания от мащаба като големите си конкуренти, а от друга - няма откъде да субсидират ниски тарифи за клиентите си. Затова и "сметката" им все по-трудно излиза. От своя страна големите оператори от години обвиняват малките играчи, че излъчват програми и без платени права. Така или иначе обаче подобни нарушения досега не са констатирани.

Тоест жалбата в КЗК независимо от изхода на проверката е сигнал за все по-засилващия се сблъсък на пазара.

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане