Красимир Гергов купи сръбската Direct Media

"Решението за придобиването на Direct Media е част от нашата стратегия за регионална експанзия и агенцията ще се превърне в лидер на медийния и рекламния пазар в Югоизточна Европа", казва Гергов пред сръбския сайт Blic

Красимир Гергов купи сръбската Direct Media

Белградската рекламна агенция е лидер на пазара с годишни приходи от 67 млн. евро

17105 прочитания

"Решението за придобиването на Direct Media е част от нашата стратегия за регионална експанзия и агенцията ще се превърне в лидер на медийния и рекламния пазар в Югоизточна Европа", казва Гергов пред сръбския сайт Blic

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Красимир Гергов придоби рекламната агенция на вече бившия кмет на Белград и лидер на сръбската Демократическа партия Драган Джилас Direct media. Сделката бе огласена с прессъобщение от сръбската компания, цитирана от местните информационни сайтове. От офиса на Гергов потвърдиха информацията, но не пожелаха да дадат параметрите на сделката, както и допълнителен коментар по нея.

Регионална експанзия

"Смятаме покупката на агенцията Direct Media за значително бизнес придобиване, което ще ни позволи да растем и ще придобием нови предимства пред конкуренцията в региона и отвъд него", коментира Гергов, цитиран от сръбския сайт Blic. "Компанията ще бъде управлявана от местен екип, който ще бъде подчинен на международния борд на директорите, в който ще участват ключови фигури и професионалисти от медийния бизнес, които са дългогодишни партньори в нашата мрежа. Решението за придобиването на Direct Media е част от нашата стратегия за регионална експанзия и агенцията ще се превърне в лидер на медийния и рекламния пазар в Югоизточна Европа", допълва Гергов цитиран от Blic. В сръбските медии няма информация за цена, която Гергов плаща за агенцията.

Красимир Гергов е президент на рекламна агенция "Крес" – една от първите български компании за пълно рекламно обслужване. Свързван е още с медиашопа "Пиеро 97", а до неотдавна имаше влияние и в още няколко рекламни агенции на българския пазар. Гергов е партньор в JCDecaux, една от големите мрежи за външна реклама в България, според личния му сайт www.guergov.com, макар че официално той продаде дружествата си "Вал София" и "К аут ов хоум" през 2011 г. на френската група. Той е основател и президент на Българската асоциация на рекламните агенции. Гергов е миноритарен собственик в най-гледаната българска телевизия bTV, собственост на американската компания Central European Media Enterprises (CME).

Някои сръбски медии цитират прессъобщението на Direct media, което описва Гергов като участник на международния рекламен пазар от началото на 90-те години и довел в България водещи инвеститори, между които CME и News Corporation, а също като и работодател на около 1000 служители.

Сръбският лидер

Direct Media е най-голямата компания на рекламния пазар в Сърбия с приходи от 67 млн. евро (7.75 млрд. динара) и печалба от 3.9 млн. евро през 2012 г. по данни на местните медии. Тя е комуникационна агенция, осигуряваща пълен набор от услуги: от медийно планиране и купуване до комуникационни стратегии и консултации. Компанията е специализирана в подпомагането на нейните международни и местни клиенти да подобрят комуникационната си стратегия и присъствие в медиите. Direct Media работи на пазарите в Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Македония, Словения, Черна гора, Албания. Според публикациите в сръбските медии Direct Media разполага с около 150 служители в седем страни и през 2010 г. е била сред 30-те водещи компании в Сърбия и е лидер на рекламния пазар в страната. Основаната през 2001 г. компания е лидер във всички основни категории реклама. На официалния сайт на агенцията обаче не могат да бъдат видени клиентите, с които работи.

В сръбските медии има отправени много критики към собственика и бивш кмет на Белград Драган Джилас, че не може да е политически лидер и едновременно с това да има медиен и рекламен бизнес. Той често е бил призоваван да продаде бизнеса си, ако иска да продължи да се занимава с политика.

Във вторник самият Джилас бе сменен като кмет на Белград на заседанието на общинския съвет на града. За махането му се обявиха Сръбската прогресивна партия, Социалистическата партия на Сърбия (която е коалиционен партньор на Джилас на местно ниво), Демократическата партия на Сърбия и партия ПУПС. Джилас ще продължи да изпълнява длъжността още 30 дни, а изборите ще се състоят след шест месеца.

По темата работиха: Весислава Антонова, Татяна Пунчева и Юлиян Арнаудов

 

Новите партньори на Гергов

От 2011 г. насам Корпоративна търговска банка (КТБ) е основен кредитор на "Пиеро97 МА", като през същата година заемът на компанията директно към банката е за 6.5 млн. лв., a през 2012 г. задълженията към нея вече възлизат на 31 млн. лв. според финансовите отчети на дружеството в Търговския регистър. През 2012 г. вторият по големина кредитор на агенцията е друго дружество от орбитата компании на КТБ, а именно "Кен трейд" ЕАД. Задълженията на "Пиеро" към тази компания възлизат на 6.6 млн. лв. Самото "Кен трейд" в момента е еднолична собственост на регистрираното в Кипър "Трелекс инвестмънтс", а до 2009 г. е било собственост на едноличното дружество на банкера Цветан Василев - "Бромак". Освен това сред управляващите на "Кен трейд" е Людмила Петрова, която участва и в ръководството на няколко дъщерни дружества на "Бромак", като например "Бромак финанс". Самият Василев през "Бромак" е сред основните акционери в КТБ.

Така в рамките на две години при свиващ се рекламен бизнес "Пиеро97 МА" увеличава близо четири пъти експозицията си към групата на КТБ. А това е най-голямата медия агенция на рекламния пазар - посредник между агенциите и техните клиенти, от една страна, и медиите, от друга. Приходите й за миналата година са 66 млн. лв., което е със 17% под нивото от 2011 г.  Собствеността в дружеството е скрита зад акции на приносител, но като неин основен собственик винаги се е сочел Красимир Гергов.

Самият Гергов е и миноритарен акционер в най-голямата телевизия в страната - bTV. В края на миналата и началото на тази година той е упражнил и опцията си да увеличи участието си в собственика на bTV от 6 на 10%, който дял му дава възможност да упражнява контрол и над част от продукцията на телевизията, като например новините. Според последния финансов отчет на CME пред американската агенция по ценни книжа от края на август тази година обаче става ясно, че Гергов все още не е финализирал придобиването на допълнителните 4%. Според отчета на CME сделката "очаква финансиране", т.е. явно все още не са платени допълнителните дялове. Съответно остава и въпросът как Гергов ще финансира придобиването им. А и това на сръбската агенция.

Красимир Гергов придоби рекламната агенция на вече бившия кмет на Белград и лидер на сръбската Демократическа партия Драган Джилас Direct media. Сделката бе огласена с прессъобщение от сръбската компания, цитирана от местните информационни сайтове. От офиса на Гергов потвърдиха информацията, но не пожелаха да дадат параметрите на сделката, както и допълнителен коментар по нея.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


27 коментара
 • 1
  andiamo avatar :-|
  andiamo

  Добре де - може ли човек толкова успял в медиите да има толкова неграмотно представяне на собствения си сайт ....

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "andiamo":

  Ами за да купиш медия обикновено продавача иска парета, не
  [quote#1:"andiamo"]грамотно представяне на собствения си сайт [/quote]
  Това обикновено!
  Апропо тебе, грамотей, поканиха ли те да купиш каквото там е купил Гергов?

 • 3
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  експанзия !

 • 4
  2.5 avatar :-P
  2.5

  До коментар [#2] от "boby1945":

  [quote#2:"boby1945"]Това обикновено!
  Апропо тебе, грамотей, поканиха ли те да купиш каквото там е купил Гергов?[/quote]

  Много "съдържателен" коментар!
  Нормално за комунист да нехае за произхода на парите, освен ако не го подразбирате?!

 • 5
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  И в Македония най-големият кабелен оператор е българската Blizoo, но какво от това - вместо да работи в синхрон с държавната политика за популяризирането на българското влияние в тези територии, компанията излъчва сръбски телевизии вместо български. О, момент, сега се сетих, че такава държавна политика България няма...

 • 6
  netizen avatar :-|
  netizen

  Защо в тази статия специално е посочено кои са журналистите, които са работили по нея, а в други водещи статии, това не е упоменато?

 • 7
  normandy avatar :-|
  takeshi303

  [quote#5:"karen_walker"]И в Македония най-големият кабелен оператор е българската Blizoo[/quote]

  Близу е българска компания, но е собственост на шведи и на тях им е през оная за българската политика и дали я има.

 • 8
  thepirineagle avatar :-P
  thepirineagle

  До коментар [#7] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":
  А пък на македонците им е на оная дали има българска политика и т.н. - гледат каквото им е интересно.....На българите също. То защо,иначе,половината страна трепетно следи турски сериали....

 • 9
  jugozombi avatar :-?

  До коментар [#8] от "thepirineagle":

  Навистина е неверојатно какви ***** ****** некои луѓе овде... Како е можно македонските граѓани да бидат заинтересирани да побараат бугарски програми, кога македонските кабловски оператори не им нудат такви?! Еден пример, Близу ДООЕЛ Скопје:
  - Аналогна телевизија, Листа на канали за Скопје нуди само две бугарски програми, Planeta и Balkanika, се разбира, турбо-фолк, али многу повеќе србски програми од скоро сите видови, RTS, DM SAT, Kopernikus, B92 Info, Svet +, MTV Adria;
  - Дигитална телевизија ДТВ, од Бугарија се истите две турбо-фолк програми, Planeta TV и Balkanika, додека програмите од Србија се уште повеќе, B92 Info, RTS, RTCG (црногорски канал), Kopernikus, Happy TV, TV Soko, Svet Plus, DM sat, MTV Adria.
  Извор: http://www.blizoo.mk/dtv.html
  Нема рамнотежа меѓу бугарските и србските канали. Дали ме разбравте сега, ако ова воопшто е можно кај Вас?

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "2.5":


  [quote#4:"2.5"]комунист да нехае за произхода на парите[/quote]

  Много простоват коментар, ама много!
  Парите не миришат малец, още от времето на Веспасиян римски император 1 век от Христа. Още повече не миришат днес когато се трансферират по банков път, не в кесии като по времето на Веспасиян.

  Апропо, кой ти каза че съм комунист? Леля ти Фанка?
  Или всички които не мислят като тебе са комунисти?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход