Има ли нов собственик "Пиеро 97"

Красимир Гергов скоро ще открие клон на сръбската агенция Direct Media и в България
Красимир Гергов скоро ще открие клон на сръбската агенция Direct Media и в България
Красимир Гергов скоро ще открие клон на сръбската агенция Direct Media и в България    ©  Надежда Чипева
Красимир Гергов скоро ще открие клон на сръбската агенция Direct Media и в България    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

В органите на управление на медиашопа "Пиеро97 МА" от август 2013 г. е вписан нов заместник-председател на съвета на директорите - Венета Димитрова. Управител на дружеството остава Иво Цеков, но може да представлява дружеството само заедно с Димитрова. Тази промяна в ръководството на дружеството породи съмнения в сектора, че в него се кани да влезе нов собственик. Основните предположения са, че това индиректно може да е Цветан Василев, мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ), която е основен кредитор на "Пиеро97 МА". По подобен начин, като кредитор и с представител в ръководството, Василев реално има контрол и върху други дружества, като например доставчика на горива "Петрол". Този път обаче няма информация Димитрова да е представител на Василев в "Пиеро 97 МА". Тя няма участие и в негови компании, а преди да стане част от медиашопа, е работила в рекламна агенция DDB повече от пет години и половина като финансов директор. Има и примери за други компании, където Василев придобива индиректен контрол и се назначават външни мениджъри, като например "Булгартабак", където влезе финансовият директор на "Билла България". 

От 2011 г. насам КТБ е основен кредитор на "Пиеро97 МА", като през същата година заемът на компанията директно към банката е за 6.5 млн. лв., a през 2012 г. задълженията към нея вече възлизат на 31 млн. лв. според финансовите отчети на дружеството в Търговския регистър. През 2012 г. вторият по големина кредитор на агенцията е друго дружество от орбитата компании на КТБ, а именно "Кен трейд" ЕАД. Задълженията на "Пиеро" към тази компания възлизат на 6.6 млн. лв. Самото "Кен трейд" в момента е еднолична собственост на регистрираното в Кипър "Трелекс инвестмънтс", но при създаването си през 1994 г. се казва "Бромак трейд", прекръстено е през 2002 г., а до 2009 г. е било собственост на едноличното дружество на банкера Цветан Василев - "Бромак". Освен това сред управляващите на "Кен трейд" е Людмила Петрова, която участва и в ръководството на няколко дъщерни дружества на "Бромак", като например "Бромак финанс". Самият Василев през "Бромак" е сред основните акционери в КТБ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  simeonov_ avatar :-|
  simeonov_
  • + 9

  Няма шанс Гергов да излезе от Пиеро,чрез която е най-големия играч на българския медиен пазар и да изгуби цялото влияние което има сега.Все пак винаги се е говорило неофициално,че социалистите стоят зад него.Сигурно точно инвестицията в сръбската агенция която е доста сериозна е причината за този скок на задълженията му.

  Нередност?
 • 2
  kalina_v avatar :-|
  kalina_v
  • + 8

  "Пиеро" е най-големия медия шоп у нас, чиято собственост винаги се е свързвала с Гергов, за който дори не може да се каже неофициално колко фирми в този бизнес контролира, за него този медиен пазар е като плод-зеленчук. Специално в Пиеро компания (неофициално) му прави Вики Политова, чието участие обаче не е явно, за да се избегне конфликт на интереси. Тази компания бе създадена с помощта на БТВ и едва ли скритите сателите зад нея ще се разделят със собствеността си там, още повече когато целият рекламен пазар зависи от тях.

  Нередност?
 • 3
  alexxandra avatar :-|
  Alexx
  • - 5
  • + 6

  Доколкото знам това е много печеливша компания - "Пиеро97 МА" и поради това партньорската и клиентската мрежа не спира да расте. Имат договор и с финансовата платформа инвестор.бг, което говори са много силен съюз. Основният капитал на агенцията е разпределен между членовете на екипа на компанията който се състои от 46 човека.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал