Изкуствен интернет интелект
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Изкуствен интернет интелект

Shutterstock

Изкуствен интернет интелект

Автоматизираното купуване на онлайн реклама идва и на българския пазар, но с няколко "но"

Мария Манолова
6989 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Programmatic buying - автоматизирано купуване на интернет реклама чрез софтуер 

Аd exchange, Demand-side platform - софтуерна платформа за купуване на онлайн реклама, която включва рекламни позиции от много различни онлайн медии и мрежи Real-time bidding - продажба на интернет реклама чрез наддаване, където основната валута е демографският профил на читателите на даден сайт

 

Programmatic, real-time bidding, demand-side, ad exchange*. Ако се занимавате с маркетинг, а тези термини ви объркват, имате малък проблем. Така трябва да изглежда "опростеният" пазар на интернет реклама до няколко години, а вие явно още не сте се подготвили. Лабиринтът от технологии се създава с проста цел - вторичен пазар на непродадените рекламни позиции в интернет.

Tака описаното бъдеще на онлайн маркетинга ще бъде игра между интересите на рекламодателите и онлайн медиите, но с доста усложнени правила. В нея ще има много математика, алгоритми и различни технологии. Връзката между онлайн медии и рекламодатели ще се изразява в табличен вид, но няма да може да се разчете с невъоръжено око. Всичко това със сигурност ще се случи за част от пазара, но в какъв мащаб и колко бързо? Според различните изследвания между 30 и 50% от онлайн рекламата на запад ще се търгува чрез софтуер до 2016 г. В България предстои да видим.

Последният знак за наближаването на тази визия за бъдещето е появата на TailWind - агенция, която предлага programmatic buying (или автоматизирано купуване на онлайн реклама - бел. авт.). Компанията е от групата на гръцката Think Digital и идва със заявката да "евангелизира" технологията и да образова пазара, а до няколко години "България да е в същата лига като развитите западни страни" от гледна точка на автоматизираното купуване. Тази новина обаче идва с няколко "но", които ще предрешат накъде ще се развие бизнесът на ТailWind, както и този модел на рекламно търгуване.

Въпрос на дефиниция

"Programmatic* означава да кажеш - имам такава аудитория, такава цел и такъв бюджет, а софтуерът да реши в кои сайтове да купиш реклама." Така с няколко думи обяснява концепцията Мартин Попов от Interactive Share. Това е най-общият термин, който включва real-time bidding (наддаване за дадена рекламна позиция в реално време) и ad exchange или demand-side platform (които описват софтуерните платформи). Основното е автоматизацията на онлайн медиа купуването. В единия край медиите вкарват своя свободен инвентар (непродадените си банери), а в другия рекламодателите задават целева група и бюджет. Платформата ги свързва, като изчислява как най-ефективно да бъде разпределена сумата.

"Programmatic дава техническа възможност за много по-дълбоко събиране на данни за потребителите", разяснява едно от предимствата Константин Янков от новосъздадената TailWind. "Така рекламодателят знае, че срещу дадена импресия стои например мъж, който в момента чете вашия сайт от Манчестър през браузър с настройки на български", допълва той. За разлика от класическата дисплей реклама в programmatic продаваш не просто чифт очи, а конкретна целева група. Алеко Мицев от "Аргент" дава друг пример - "ако влезеш в сайт за шапки, но не си купиш нищо, рекламодателят може да те разпознае и в следващите дни отвсякъде да те преследват реклами на шапки" - т.нар. ретаргетиране или избиране на потребители според техния профил и поведение.

Всъщност programmatic отдавна се случва на малки хапки и на българския пазар. "Иновация в този продукт няма - такъв тип платформи вече има в лицето на EasyAds, HttPool, Crimtan, eTarget и други", обяснява медиа директорът в Media Club Александър Тошков. Всички те продават непродадените рекламни позиции на различни сайтове през собствените си платформи. Начинът на закупуване на реклама в Google AdSense също е programmatic, уточнява Иван Иванчев от Easy Online.

Преди началото на разговора

"TailWind не е технологична компания - ние събираме технология и човешката експертиза", обяснява изпълнителният директор на компанията Елиас Гагас. Неговата агенция първо ще е представител на AppNexus - една от много международни платформи за автоматизирано купуване. Сделката е за 30 пазара, между които и България. Гагас обаче вижда конкурентното предимство в това, че екипът му знае как да избере правилните технологии за дадена кампания и да ги приложи успешно - консултантска услуга за сложния автоматизиран модел. "Нашата роля не е да продаваме определен инвентар, а да изградим пазара", пояснява Гагас.

TailWind обаче засега не са се договорили с нито една българска онлайн медиа. А това ще е най-интересната част от  налагането на технологията. Тук започват и "но"-тата относно programmatic. Предимствата за рекламодатели са ясни - намаляване на "безсмислените импресии", които купуват, пестене на време и по-ниски цени. "Обикновено притесненията на медиите са в две насоки - опасността от сваляне на цените и от това да изгубят контрол", признава Елиас Гагас. Германия, където моделът навлиза активно от тази година, вече има опит. "На немския пазар средната цена на CPM* от около 30-40 евро се е срутила на 7-8 евро през такъв вид купуване", дава пример Иван Иванчев.

Според Гагас и двете притеснения са неоснователни. "Нашите решения дават много детайлен контрол върху това как медиите отдават инвентара си в екосистемата", казва той. Аргументът за цените е, че медиите могат да сложат минимален праг, под който не искат да продават реклама. Дори така обаче цената през programmatic може да е десет пъти по-ниска от стандартната. А след това трудно се оправдава стандартната цена на обикновената дисплей реклама. "Ние нямаме за цел да счупим модела на премиум купуване, а да направим цялата екосистема много по-ефективна", защитава се Константин Янков от TailWind. И двамата с Гагас са категорични, че programmatic никога няма да завземе цялата онлайн реклама. "Той ще е част от картината - може да достигне и 50%, но ще е просто още един канал", казва Гагас. И допълва: "Няма задължително да се превърне в новия Голям взрив. Има съществуващи технологии, които ще продължат да са валидни и смислени - например премиум рекламата." Данните за аудиторията ще станат основното оръжие на медиите, за да увеличат цената на своята онлайн реклама в programmatic.. "Голямата промяна е, че вместо да продават импресии, ще продават публики", смята той.

"На големите пазари премиум медиата е много относително понятие", обяснява Иван Иванчев появата и разрастването на programmatic. Там има огромни портали със стотици хиляди хора публика на дневна база. "Затова и приоритетът се е изместил - не къде ми е рекламата, а кой стои зад тази импресия", смята той. Дали същата концепция ще сработи на по-малък пазар? Според Иван Иванчев не и без модификации. "Там, където имаш десет водещи медии, не са толкова важни демографията и профилът на човека, а къде купуваш реклама", казва той.

Разговорът за programmatic рекламата, когато и да се случи, е само за малка част от позициите - за импресиите, които онлайн медиите не успяват да продадат по друг начин. Заявката на TailWind за пълното навлизане на модела вероятно е свръхамбициозна. Но ще е добре да се започне дискусия за това. Пазарът и без това не се мери достатъчно точно и не расте с очакваните темпове. Според Алеко Мицев има положителни промени: "Поне рекламодателите започват да мислят за това, че купуват реклама, която трябва да стигне до определен тип хора. Това няма как да не е добре."

* CPM - cost per mille - цена на хиляда импресии

Programmatic buying - автоматизирано купуване на интернет реклама чрез софтуер 

Аd exchange, Demand-side platform - софтуерна платформа за купуване на онлайн реклама, която включва рекламни позиции от много различни онлайн медии и мрежи Real-time bidding - продажба на интернет реклама чрез наддаване, където основната валута е демографският профил на читателите на даден сайт

 

Programmatic, real-time bidding, demand-side, ad exchange*. Ако се занимавате с маркетинг, а тези термини ви объркват, имате малък проблем. Така трябва да изглежда "опростеният" пазар на интернет реклама до няколко години, а вие явно още не сте се подготвили. Лабиринтът от технологии се създава с проста цел - вторичен пазар на непродадените рекламни позиции в интернет.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  soldierism avatar :-|
  soldierism

  "Робопрограминг" може би също е непонятно за някои, но то вече е факт. Също така и "Бейзчейндж". Все интерактивност :)

 • 2
  geoimg avatar :-(
  Geoimg

  Всички те продават, без да те купуват!?

 • 3
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  Сещам се само за една дума - "гейове"!
  Когато ми трябва да си купя нещо, търся по сайтовета на производители и търговци, гледам из форумите и т.н.
  Всяка седмица трия от пощата десетки глупави предложения за какво ли не, сякаш в главата ми е само да ходя по конференции, да си купувам обзавеждане и още други бисери ...
  Досега една реклама не ми е потрябвала, честно!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK