Венелина Гочева напусна Съюза на издателите

Вестниците на управляваната от нея група няма да членуват в новия медиен съюз, контролиран от Делян Пеевски

   ©  Анелия Николова
   ©  Анелия Николова

Управителят на "Медийна група България Холдинг" (издател на "Труд" и "24 часа") Венелина Гочева е подала заявление за напускане на Съюза на издателите в България (СИБ). Информацията бе потвърдена пред "Дневник" от председателят на СИБ Теодор Захов (съиздател на "Дневник и "Капитал").

В мотивите си за напускане Венелина Гочева посочва, че не желае повече да членува в нито един съюз (вероятно се има предвид Български медиен съюз, в който са медиите на семейството на Делян Пеевски - бел. ред.). 

"Основната причина е, че като член на СИБ има вероятност да се окаже в позиция на конфронтация със съюза на Пеевски и контролираните от него издания и разпространителски фирми (напр. Lafka), което по обясними причини тя не желае да й се случва," коментира още Захов пред "Дневник". Предвид задушаващата обстановка в държавата, тази позиция е разбираема и не е изненада за мен и останалите членове на УС на СИБ, посочва той.

"Причината да напуснем СИБ е разединението на медийната общност, издателските войни, появата на втори етичен кодекс," коментира Гочева пред БТА. Досега тя беше член на Управителния съвет на съюза. По думите й изданията на медийната група ще продължат да работят за спазване на етичните правила в българската журналистика и Етичния кодекс, който е подписан от тях.

"Оттеглянето ни от СИБ не е прецедент - уважаваното от нас радио "Дарик" преди време също напусна професионалната организация АБРО, но продължава да работи за създаване на нормална професионална среда за медиите в България", казва още Гочева.

"Медийна група България Холдинг" е информирала за напускането си в писмо още на 20-ти декември 2013 г., че четирите дружества, които са сред неговите учредители, напускат организацията. 

От СИБ се изтеглят:

"Медиа холдинг" АД – издател на вестниците "Дневен труд" и "Седмичен труд";

"168 часа" ЕООД – издател на вестниците "24 часа", "168 часа", "Всичко за семейството";

Издателство за списания "Медия" ЕООД – издател на списанията "Идеален дом", "За жената", "Рецепти за здраве", "ГЕО" , "Съвременник";

"Български фермер" ООД – издател на седмичниците "Български фермер" и "Хоби фермер";

Още от Капитал