Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

През годините bTV натрупа дълъг списък от спекулации за влиянието на Красимир Гергов в редакционното съдържание и продажбите на медията.

Гергoff

Промените в bTV показват, че новото ръководство иска да изчисти телевизията от задкулисни влияния

Мария Манолова
42968 прочитания

През годините bTV натрупа дълъг списък от спекулации за влиянието на Красимир Гергов в редакционното съдържание и продажбите на медията.

© Надежда Чипева


Шест процента. Тази дребна цифра дели Central European Media Enterprises (CME) - международният собственик на bTV Media Group -  от абсолютната собственост над най-голямата група телевизионни канали в България. Единствено тук от шестте пазара, на които оперира, компанията не притежава 100% от бизнеса си. Дели го с рекламния бизнесмен Красимир Гергов.

За последните две седмици bTV се раздели с половината от мениджърския си екип (и, явно по случайно стечение на обстоятелствата, с водещия на едно от предаванията си). От 1 февруари компанията се управлява от нов изпълнителен директор - Павел Станчев, а първите му сигнали са кристално ясни - явно той не харесва курса, който телевизията следва в момента, и иска да направи рязък завой. Дотук историята изглежда като типичен корпоративен разказ.

Само че не е точно такъв, защото за 14-те години от създаването й bTV е натоварена с много спекулации около ролята на Красимир Гергов в бизнеса и съдържанието на канала. През 2010 г. той призна, че притежава процент от компанията, която държи тв-лиценза. През 2013 г. "Капитал" писа за акционерно споразумение, което му дава власт върху избора на директора на новините в телевизията. Балансът на влиянието явно далеч не е пропорционален на разписаната на хартия собственост. 

От два независими източника "Капитал" научи, че наскоро международните собственици на bTV Media Group са поръчали проучване за политическите влияния в телевизията и отражението им върху гледаемостта и търговските й резултати. Към момента не е ясно кой го е провел, но кардиналните промени от последните две седмици подсказват, че медиата тръгва по нов път. На първо време това значи изолиране на миноритарния й собственик чрез промени в екипа и осезаема разлика в тона на новинарското и публицистичното съдържание на bTV. 

В началото беше Вики 

Рокадите в най-голямата телевизия започнаха с премахването на изпълнителния й директор Вики Политова, която беше на поста от 2005 г. насам и в компанията (първоначално като търговски директор) от създаването й. В първата седмица на новия директор Павел Станчев мястото си изгуби директорът на правния отдел Ани Горанова (като от 5 до 12 февруари имаше обява за тази позиция в сайт за обяви за работа). Главният редактор на "Новини и интернет новини" Виктория Бехар беше освободена на 7 февруари, а после напусна и директорът "Новини и актуални предавания" Люба Ризова. Освободен беше и шефът на спортния отдел Красимир Минев. И тримата бяха в телевизията от първата й година. В началото на следващата седмица по взаимно съгласие си тръгва и програмният директор на bTV Media Group Апостол Пенчев. Напуска и близкият до Виктория Бехар продуцент на новините Цветомир Семов. "Капитал" попита какви са причините за тези промени и новата посока, в която иска да поеме. От bTV обаче напомниха, че "своевременно информират за новости в компанията и в момента няма повече какво да допълнят към официално изпращаната информация". На две от останалите празни длъжности вече има нови лица - досегашният редактор на предаването "Нека говорят" Валя Гиздарска става редактор "Актуални предавания", а Венелин Петков е новият директор "Новини, актуални предавания и спорт" в телевизията. 

Паралелно на турбуленциите в bTV в неделя водещият на "Нека говорят" (с продуценти Dream Team) Росен Петров сътвори скандал за телевизията. След като изчете декларация за присъединяването си към партията на Николай Бареков "България без цензура", водещият започна "обективно" интервю с него. На следващия ден и bTV и Dream Team побързаха да се разграничат от Петров, като си размениха дори изстрели с посланието "ще си търсим правата по съдебен път". Това беше и последният ден на Росен Петров в телевизията. Което оставя дупка в оспорвания неделен ефир (където Петров беше в челна битка за рейтинг с Кеворк Кеворкян в "Нова тв" и Мартин Карбовски в TV7). Един от продуцентите на предаването "Нека говорят", Любо Нейков, вече коментира, че "има няколко варианта предвид". Според спекулации на пазара е възможно в неделя на мястото на Петров да се появи Кеворк Кеворкян. В случай че е така, това също би било показателно за изолацията на Гергов. Двамата с Кеворкян имат стара и много непримирима вражда, която включва съдебни дела.

"Имало ли е натиск? Директен, като например обаждания по телефона - не. Това е по-скоро нещо, което можеш да усетиш само ако си работил няколко години в този екип и ежедневно виждаш някои детайли", разказа източник на "Капитал" в дирекцията "Новини и актуални предавания" в bTV, който предпочете да запази анонимност. Дали до този момент телевизията е страдала от цензура по определени теми е трудно доказуемо.

Според източниците на "Капитал" обаче осезаема разлика се е усетила през последните 3-4 години, когато в действителност е упражняван известен контрол върху новините и публицистиката в най-голямата телевизия. Зрителите го уловиха през лятото на 2012 г., когато bTV не отразяваше блокадата на Орлов мост заради обсъждания тогава Закон за горите. В първите дни на антиправителствените протести от лятото на 2013 г. телевизията беше по-скоро пасивна в репортажите си. Името Делян Пеевски също не се споменаваше често в ефира на bTV. За седмицата, в която Виктория Бехар и Люба Ризова освободиха постовете си обаче, медиата отразяваше депутата почти всеки ден. В петък излъчи и разследване  "Политическият фантом, за когото никой не иска да говори" за Делян Пеевски. 

Ролята на Красимир Гергов

"Капитал" потърси Красимир Гергов за коментар относно промените в bTV от последните дни. Той обаче отказа да отговори на въпроси за собствеността си в телевизията и участието в настоящите събития. "Промени ли има", попита видимо с ирония той. Според акционерно споразумение, с което "Капитал" разполага, Гергов може да излъчва свой представител в надзорния съвет на компанията, както и да определя директор "Новини". През 2013 г. той имаше опция за придобиване на допълнителни четири процента от компанията до достигане на 10%. Още тогава обаче не беше ясно как ще бъде финансирана сделката, а почти година по-късно опцията явно още не е използвана. През последните две седмици CME отстрани двама членове на надзорния съвет - Вики Политова и Апостол Пенчев, както и директора "Новини" Люба Ризова. "Промените си текат", беше лаконичният коментар на ПР-а на Красимир Гергов още миналият петък. 

Освен властта си по документи Гергов вероятно е имал и други лостове на власт в най-голямата телевизия. Преди да стане търговски директор при създаването й, Вики Политова е изпълнителен директор на свързаната с Красимир Гергов рекламна агенция "Лео Бърнет" (по-късно изгубила международния лиценз и в момента е с името Archer Ideas). След това тя отговаря за продажбата на рекламно време в bTV, а през март 2005 г. става изпълнителен директор на телевизията. По същото време отстраненият вече Апостол Пенчев става програмен директор.

Дали bTV е била отчасти в пропагандната хватка на Пеевски и Цветан Василев е трудно да се докаже. На медийния и рекламния пазар има много и взаимно противоречащи си слухове за отношенията между Гергов и задкулисните приятели на всяка власт. Връзка между двамата обаче се вижда в една от най-големите рекламни агенции на Гергов - "Пиеро 97 МА". От 2011 г. насам Корпоративна търговска банка (КТБ) е основен кредитор на агенцията първо със заем от 6.5 млн. лв., а през 2012 г. - за 31 млн. лв. От септември 2013 г. в управата на "Пиеро 97 МА" е вписан нов заместник-председател на съвета на директорите - Венета Димитрова, като основните предположения бяха, че тя представлява интересите на Василев, без това да е потвърдено. 

Третият американски собственик

Промените в bTV не са изолирани, а част от процесите в компанията майка CME. Само година след като първоначалният американски собственик News Corp продаде телевизионната група на CME, втората компания започна дълъг процес на изпадане в зависимост от Time Warner. Кулминацията беше през 2013 г., когато Time Warner получи контролния пакет, а след това и разрешение за придобиване на CME от Европейската комисия. Така на практика собственик на bTV вече е Time Warner. От лятото пък повечето телевизионни групи под контрола на компанията се сдобиха с ново ръководство. Освободен беше управляващият директор на CME Адриан Сърбу (който е отговорен за отделянето на дъщерната продуцентска компания Media Pro, на която bTV трябваше да плаща за хора и техника, а впоследствие фалира и продуцентското звено се вля обратно в телевизията). През септември словашкото звено на CME TV Markiza смени изпълнителният си директор, през октомври същият процес се случи в чешката TV Nova, а през ноември - в румънската Pro TV. Смените се случиха на фона на изключително тежка финансова година за CME - с рекордни и постоянно растящи загуби за телевизионната компания във всеки от тримесечените отчети на дружеството.

От офиса на CME в Прага отклониха запитването на "Капитал" за интервю с изпълнителния директор Кристоф Майнуш за март, тъй като компанията "мълчи" преди обявяването на финансовите резултати за 2013г. Интересно е обаче каква цел си поставят в среден и дългосрочен план. Очевидно е, че искат да поемат по-голям редакционен контрол над телевизиите си в България. Искат да премахнат лостовете на влияние, които през годините Гергов е успял да създаде и поддържа. Важно е дали сега ще търсят и правни инструменти за независимост, промени в акционерното споразумение (а дали Красимир Гергов изобщо е участвал в избора на новия шеф на новините все още не е ясно), а защо не и връщане на 100% от собствеността на компанията. Структурните и кадрови промени в bTV тепърва ще дадат и първите си програмни плодове. Все още не знаем кой ще е новият програмен директор на телевизията, но Павел Станчев остави ярък пример за модела на съдържание, който харесва, докато управляваше много успешната "Нова тв" през 2004 - 2008 г. Станчев има и опит и добри отношения с тогавашния собственик на "Нова" - Antenna Group, които пък в момента търсят варианти за ново разширяване в региона. В интервю за "24 часа" той каза, че новото му назначение "няма нищо общо с никакви планове за покупки и продажби на bTV". Дали това е истина тепърва ще става ясно. При всички положения обаче най-интересното в bTV тепърва предстои.

Шест процента. Тази дребна цифра дели Central European Media Enterprises (CME) - международният собственик на bTV Media Group -  от абсолютната собственост над най-голямата група телевизионни канали в България. Единствено тук от шестте пазара, на които оперира, компанията не притежава 100% от бизнеса си. Дели го с рекламния бизнесмен Красимир Гергов.

За последните две седмици bTV се раздели с половината от мениджърския си екип (и, явно по случайно стечение на обстоятелствата, с водещия на едно от предаванията си). От 1 февруари компанията се управлява от нов изпълнителен директор - Павел Станчев, а първите му сигнали са кристално ясни - явно той не харесва курса, който телевизията следва в момента, и иска да направи рязък завой. Дотук историята изглежда като типичен корпоративен разказ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

43 коментара
 • 2
  axo avatar :-|
  axo
  • -16
  • +180

  Росен Петров определено не беше приятен, но ако Кеворкян се появи в ъТВ направо ще пробият дъното. Пък и дали някой си представя "всяка неделя" с ужасно близките планове в HD? Те новините им се гледат трудно на голям екран...

 • 3
  todorov_g avatar :-|
  todorov_g
  • -17
  • +150

  До коментар [#2] от "axo":
  Кеворкян и без близък план е много неприятен. Този влажен поглед направо ме умилява. Няма да се учудя ако на мястото на ченгето се появи един доказан доносник, кредитен милионер и интригант.

 • 4
  blagocvetanov avatar :-|
  Благовест Цветанов

  Хубаво ще е, ако медиите не са зависими или подчинени на партии и политици - защото ще бъдат постоянен коректив на властта.

 • 5
  gullwing avatar :-|
  gullwing
  • -13
  • +179

  Статията е малко хаотична и не съм сигурен че съм я разбрал. У мен тя остави впечатление, че мажоритарният собственик (чуждестранна корпорация) вече не иска неговата телевизия да прокарва политическата линия на миноритарният такъв (българско физическо лице с характерен за олигархията произход).
  Подобно развитие ми се вижда съвсем естествено. Моето усещане е че сред основните ни телевизии най-много Битиви целенасочено търси да улучи най-масовият вкус. Което означава, че търси и най-голям комерсиален успех.
  Докато ТВ7, напротив, изцяло се е посветило на оглупяване и озлобяване на своите зрители. Толкова долнопробна аудитория също не липсва, но не е чак толкова голяма. Съответно тя не може да бъде икономически печеливша. Всички знаем на кого и за кого работи тази последната и разбираме политическата й мотивация.
  Така че ако верно съм разбрал и ако авторката е права, след описаните промени трябва да видим по-обективна и по-качествена Битиви. Дали?

  П.П. Ще го повярвам на секундата ако се отърват и от Слави.

 • 6
  inspektorstrezov avatar :-|
  Инспектор Стрезов

  Като изпадне от бТВ, както го е закъсал финансово ще е поредното ченге изчезнало от бизнес хоризонта, понеже парите не се задържат където няма причини за подобно нещо. А за да ги въртиш, не е достатъчно да си бил в ДС и вуйчо владиката да те е подплатил.

  И тогава ще се разбягат "верните", добре платени слуги най-после в Уикипедия ще може да се опише реалния лик на Гергов, а не настоящата мазна и сладникава бълвоч.

 • 7
  k_ avatar :-|
  k_

  До коментар [#5] от "gullwing":
  Слави си прави договорите година за година. Подписва през лятото.
  Със сигурност е по-добър от бате Енчо в работата с дечицата и хората си го харесват. Има и оркестър.
  Недяля сутрин е подходящо време, ама каките от балета ще трябва да ги пооблекат и маскират на горски животинчета.

 • 8
  10001 avatar :-|
  d10001
  • -26
  • +180

  когато върнат Иво Инджев ще им стисна ръката

 • 9
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  И в къщи като свършим парите, започваме да се караме.

 • 10
  daaam avatar :-|
  daam

  Дано не е зависима от управляващите и да е обективна и интересна, че нещо въобще не ми е.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK