Webcafe има нов собственик

Телевизионният водещ Асен Григоров придоби издателя на сайта за 150 хил. лв.

Асен Григоров реши да инвестира в онлайн медиа
Асен Григоров реши да инвестира в онлайн медиа    ©  Асен Тонев
Асен Григоров реши да инвестира в онлайн медиа
Асен Григоров реши да инвестира в онлайн медиа    ©  Асен Тонев

От началото на януари издателят на сайтът Webcafe има нов собственик – журналистът Асен Григоров, който заедно със съпругата си Сибина води съботното предаване по БНТ "Животът и други неща", става ясно от Търговския регистър. Управител на дружеството "Уебкафе БГ" (в него влиза и  Sportcafe.bg) е Григорова.

Разговорите за покупка на онлайн медията са започнали през декември миналата година, а вписването на новия собственик "Публитикс медиа" (собственост на Асен Григоров) е станало в средата на януари 2014 г. Също от Търговския регистър става ясно, че дружеството е придобито за 150 хил. лв. от досегашния му собственик и негов създател - журналиста Стоян Георгиев. Новите собственици обясниха, че още е рано да коментират как ще се развива сайтът. Не коментираха и защо са решили да инвестират именно в този проект.

Фокусът на сайта

Сайтовете Webcafe.bg и Sportcafe.bg се стремят да акцентират върху авторските коментари, мнения и позиции. Опитват се да правят подбор на най-важните новини и теми от деня. Публикуват преводни текстове от Financial Times, NY Times, Wallstreet Journal, Daily Beast, Washington Post, BBC, The Times и други на политически, икономически, социални и спортни теми.

Резултатите на Gemius (агенцията, която мери броя посетители на уебсайтовете) през януари тази година показват, че webcafe.bg е на 93-то място по посещаемост и има 134 хил. реални потребители. За сравнение - сайтът vsekiden.com e с една позиция преди webcafe - на 92-ро място по посетители, и има 135 хил. посетители на месечна база. Webcafe.bg и Sportcafe.bg се продават поотделно от медия агенциите на рекламодателите, като съотношението на аудиторията мъже - жени е 61 - 39% за webcafe и 82 - 18% за sportcafe.bg. Като основен генератор на трафик webcafe използва торент сайта Arena. Достатъчно е да го отворите, за да видите още на първата му страница основните акценти в сайта. Това помага за популярността на webcafe и sportcafe.bg, но е практика, която не се одобрява от сериозните медии на пазара.

Къде е потенциалът

Представители на пазара коментираха, че сайтът има потенциал, но определено се нуждае от привличането на повече интересни и оригинални автори. Това е в силите на новите собственици, които са журналисти. Сибина Григорова е работила в mediapool и Капитал, а Асен Григоров има дългогодишен опит в БНТ. Най-споделяни през Facebook са текстовете на журналистът от Darikradio Драгомир Симеонов. Отскоро авторски текстове за сайта пише писателката Милена Фучеджиева.

Медийното семейство Григорови придобива сайта от Стоян Георгиев, който е негов собственик и създател. Той дава старт на проекта webcafe.bg в началото на 2010 г. Преди това близо година работи по идеята и търси съмишленици, които да му помогнат. Зад гърба на Георгиев има дълъг медиен опит. Близо девет години той работи в "Уеб медия груп" АД. Компанията е собственик на сайтовете: news.bg, topsport.bg, lifestyle.bg, money.bg, finance.news.bg, gladen.bg, vsi4ko.bg. Съвместно с "Нетейдж солюшънс" създава news.bg, topsport.bg, lifestyle.bg, money.bg, vsi4ko.bg.

Последният отчет на "Уебкафе БГ" в Търговския регистър е от 2012 г. Приходите се повишават значително и от 180 хил. лв. през 2011 г. достигат 276 хил. лв. година по-късно. Компанията успява да излезе и на скромна печалба от 46 хил. лв. при загуба от 71 хил. лв. за 2011 г.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


26 коментара
 • 1
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle

  Слава Богу, че е професионално и обществено нормални личности придобиват по нещо. Така тоя сайт остава свободен. Чел съм го и досега, като само ме дразнеше преекспонирането на патерицата на Орешарски, БСП и ДПС- лицето Светльо от Хиподил, който отмъкна милионна субсидия/ макар/, че според мен Костов нарочно уби финансово партията си / и щеше да дава отчет всеки месец за харченето и, а после се ръкуваше с ореха.
  Успех и смелост.

 • 2
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic

  150 хиляди лева за това чудо са много пресилени :)

 • 3
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Супер.. още една медиа, която вече няма да отворя...

  Асенчо Григоров - винаги ми е бил много смешен, изключително бездарен на икономически теми, но с един такъв замислен поглед, създаващ впечатление за дълбоки, дълбоки познания.. като 4 то курсник от УНСС :) :) • 4
  sriracha avatar :-|
  sriracha

  Не сте проучили достатъчно добре нещата. Не че има от къде. Григорови придобиха сайта за тройно повече пари, отколкото е записано в регистъра и официалните документи. Не познавам предишният "собственик" Георгиев, но знам от моя колежка адвокат, че са били "спасители", след като предишният собственик (защото Георгиев беше само пионка) спря да налива пари. Казва се Иво Цеков и беше съдружник в Пиеро 97. В началото на миналата година в Пиеро 97 станаха сътресения, свързани с придобиване на дялове и от едно лице, което спря субсидиите.Сами можете да проверите кое е лицето. Та както казах, Григорови са купили сайта за тройно повече пари, но те са дадени на тъмно.Ако ви интересува, свържете се с мен на мейл и мога да ви изпратя много интересни документи.След като са се нанесли, са уволнили всички от екипа и са сложили на техните места техни работници, които да са лоялни.Ако седнете да помислите, ще се досетите, че семейството с тяхното доста безинтересно сутрешно предаване няма от къде да извадят такава сума.Парите са на една групировка, която придоби няколко големи медии през изминалите една, две години.ТИМ.Не е зле да им се направи една проверка на документите, както и да се мине през новия им офис, който е на улица Стара планина 3 срещу операта. Ще излязат много интересни неща.Лека нощ.

 • 6
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle

  Ало, двата трола- един човек ли сте, че май сами си правите въпроси и отговори.
  До коментар [#4] от "sriracha":

  Дай си мейла, нали да се свържем с теб по мейл. Чакаме.

 • 7
  debonair avatar :-|
  Joro69

  Харесвам Григорови и предаването им. Уебкафето винаги ме е дразнило с кухото си, но претенциозно съдържание. Не бих влизал никога в него, но понеже се рекламира в Аренабг, периодически ми се натрапват някои заглавия.
  Ясно е, че новите купувачи са подставени лица. Но не виждам нищо лошо в това - те всички собственици на български медии днес са такива.
  Ако наистина направят радикални промени в сайта, може и да започна да го следя редовно. Дизайнът му не е лош, имат и 2-3-ма външни сътрудници, които заслужават внимание.

 • 8
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Откъде имат пари тези шушумиги?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 9
  2398lmr avatar :-|
  2398lmr

  До кога ще продължават гигантските простотии в държавата?????
  Да хващаме калашниците!!!

 • 10
  tic_tac avatar :-|
  hashtag

  До коментар [#4] от "sriracha":

  Те хората са ти написали как е, а ти такава конспирация си си съчинила, че и илюминатите ще завидят. Капитал е сериозна медия с доказани журналисти, с клюки не се занимава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход