СЕМ за фалшивото интервю с Борисов по TV7: Не е в обхвата на медийния закон

Медийният регулатор препрати казуса към Комисиите за защита на конкуренцията и на потребителите заради заблуждаваща реклама

СЕМ разгледа казуса Борисов, изпрати сигнал до Комисията за защита на конкуренцията и комисията за защита на потребителите
СЕМ разгледа казуса Борисов, изпрати сигнал до Комисията за защита на конкуренцията и комисията за защита на потребителите    ©  Анелия Николова
СЕМ разгледа казуса Борисов, изпрати сигнал до Комисията за защита на конкуренцията и комисията за защита на потребителите
СЕМ разгледа казуса Борисов, изпрати сигнал до Комисията за защита на конкуренцията и комисията за защита на потребителите    ©  Анелия Николова

В началото на седмицата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви пред медиите, че е изпратил сигнал до Съвета за електронни медии заради излъчено "несъществуващо и съчинено" от авторите на предаването "Оригиналът" по TV7 интервю с него. Тогава той разказа, че въпреки изричния му отказ да участва в предаването на Иван Гарелов, по недопустим за правилата на журналистическата професия и етика начин е направена манипулация с негови изказвания, извадени от контекста, дадени за други медии.

Днес медийният регулатор СЕМ оповести решението от вчерашното си заседание, на което е бил обсъждан казуса. Медийните надзорници констатират, че авторекламата, чието съдържание по закон трябва да отговаря на изискванията за търговска реклама, въвежда зрителите в заблуждение, защото обявява, че в предаването "Оригиналът" ще присъства някой, който вече нееднократно публично е заявил, че не приема поканата.

Регулаторът е взел решение да се обърне към Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите, тъй като санкционирането на заблуждаващата реклама е от тяхната компетентност.

"Фалшивото интервю в предаването с лидера на ГЕРБ, в което към негови реплики по друг повод са монтирани въпроси, макар и да прекрачва етични стандарти на журналистиката, не попада пряко под санкцията на Закона за радио и телевизия", коментират от СЕМ. Надзорниците уточниха, че законодателят е оставил подобни медийни практики на саморегулацията.

Самият Борисов, коментира пред медиите, че счита комбинирането на негови предишни изказвания за други медии като отговори на незададени към него въпроси, е направено за да подведе зрителите съзнателно и да ги дезинформира за истинските му позиции.

Членовете на СЕМ припомниха, че ако се сменя жанра на предаването и фалшивото интервю се представя като политическа сатира или просто шега, както настоява водещият му Иван Гарелов, зрителите трябва да знаят това, докато го гледат, а не да го научават едва на финала.

Тъй като казусът се появява в навечерието на предизборната кампания, СЕМ е взел и решение да изготви и приеме декларация, в която да апелира за равнопоставеност и коректност при представянето на кандидатите и политическите субекти и за кампания, която да върне добрия тон в политическото говорене.

На заседанието си медийния регулатор е приел и анализ на собствеността на електронните медии до физическо лице, изготвен от експертите на СЕМ по негова инициатива. Така органа вече разполага с регистър, освен на юридическите и на физическите лица, собственици на електронни медии.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


23 коментара
 • 1
  skch avatar :-|
  skch

  То нищо не попада под регулацията на СЕМ - ЗАКРИВАЙ на първо място с папионката!!!

 • 2
  bladezone avatar :-P
  bladezone

  Айде сега, "великия" ББ се нацупил и наколадил лошия чичко... Аз мисля, че колажът с изказванията на Боката беше много забавен!

 • 3
  mto avatar :-|
  mto

  Ами да им тръснат една солена глоба от половин-един милион за подвеждаща търговска реклама тогава. Тези хора не разбират от етика, значи като ги заболи финансово по- може да разберат.

 • 4
  inadilov avatar :-|
  inadilov

  Ако не е Терзийски-Кеворкян, ще е Борисов-Гарелов....И чат-пат ... Мариана Георгиева. Започвам да си задавам въпроса, защо чета "Капитал" и "Дневник", а не "Уикенд" или друго светило на журналистиката, което е специализирано в жълтите чаршафни пикантерии.

 • 5
  bluewater avatar :-?
  BlueWater

  "Фалшивото интервю в предаването с лидера на ГЕРБ, в което към негови реплики по друг повод са монтирани въпроси, макар и да прекрачва етични стандарти на журналистиката, не попада пряко под санкцията на Закона за радио и телевизия", коментират от СЕМ.

  Според мен това НЕ е вярно!

  ЗАКОН за радиото и телевизията

  Чл. 10. (1) При осъществяването на своята дейност
  доставчиците на медийни услуги се ръководят от следните принципи:

  6. недопускане на предавания, които противоречат на
  добрите нрави, особено ако съдържат порнография, възхваляват или оневиняват жестокост или насилие или подбуждат към ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак;

  Това означава, че според СЕМ е добър нрав, да манипулираш множество изказвания на един човек и да съставиш едно ФАЛШИВО интервю, без предварително на ВСИЧКИ зирители да е ясно казано, че това е МОНТАЖ или КОЛАЖ!

  ОСТАВКА на всички в СЕМ!

 • 6
  bladezone avatar :-|
  bladezone

  Политическата журналистика винаги трябва да е на контра срещу политическата простотия; да е коректив: да критикува и да се бъзика с политиците, когато има за какво. ББ дава доста материал. Напомня ми на началото на един роман на К.Саймък: "Лицето му бе като издялано от чепат пън с тъпа брадва."
  Но не само Бъ Бъ е достоен су/обект за политическа сатира: Гея, Бея и Злодея по нищо не му отстъпват! И Гоцката. Ами Запалката/Шадравана? Бюречето и Прас-прес? Янето? Ами оня умник от червените, дето честити на всички българи нахлуването на Путин в Крим?
  Мамма миа, политическия живот в страната ни изглежда като фрийк-шоу представление на пътуващ цирк от осемнадесети век!
  Оставка!

 • 7
  bladezone avatar :-?
  bladezone

  До коментар [#5] от "BlueWater":

  Добре де, ако направят подобни колажи с останалите иди.., така де, "политически лидери" ще спрете ли да се пенявите толкова?

 • 8
  pulchinela avatar :-|
  През прокуракура ми е

  Гого, както и на лекциите ти, нищо не се разбира от словесните ала-балистични алгоритми на семантичната ти глупост.

 • 9
  bladezone avatar :-P
  bladezone

  Между другото, изненадан съм, че има хора, които възприемат СЕМ на сериозно.

 • 10
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#7:"bladezone"]Добре де, ако направят подобни колажи с останалите иди.., така де, "политически лидери" [/quote]Аз вече казах, че не е
  [quote#5:"BlueWater"]добър нрав, да манипулираш множество изказвания на един човек и да съставиш едно ФАЛШИВО интервю, без предварително на ВСИЧКИ зирители да е ясно казано, че това е МОНТАЖ или КОЛАЖ! [/quote]Не съм казвал никакви имена на конкретни хора, следователно това се отнася за всички.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал