bTV срещу СЕМ

Телевизионната компания иска да свали bTV Lady+1 и Ring.bg +1 от излъчване по мултиплексите, но СЕМ блокира това с "мълчалив отказ"

Главния изпълнителен директор на bTV Media Group Павел Станчев обърна внимание на СЕМ: "При положение че рекламният пазар в България е спаднал с 40% за последните пет години, изключително трудно е канал с нишова аудитория да оцелее при ефирно излъчване".
Главния изпълнителен директор на bTV Media Group Павел Станчев обърна внимание на СЕМ: "При положение че рекламният пазар в България е спаднал с 40% за последните пет години, изключително трудно е канал с нишова аудитория да оцелее при ефирно излъчване".    ©  Велко Ангелов
Главния изпълнителен директор на bTV Media Group Павел Станчев обърна внимание на СЕМ: "При положение че рекламният пазар в България е спаднал с 40% за последните пет години, изключително трудно е канал с нишова аудитория да оцелее при ефирно излъчване".
Главния изпълнителен директор на bTV Media Group Павел Станчев обърна внимание на СЕМ: "При положение че рекламният пазар в България е спаднал с 40% за последните пет години, изключително трудно е канал с нишова аудитория да оцелее при ефирно излъчване".    ©  Велко Ангелов

Вече близо месец bTV очаква Съвета за електронни медии (СЕМ) да прекрати лицензиите за излъчване на bTV Lady+1 и Ring.bg +1 по цифровите мултиплекси (+1 означава, че тв програмата върви по безплатния ефир с един час по-късно от предаването през платените разпространители). Медийните надзорници обаче и до момента предпочетоха да останат пасивни като нито одобряват, нито отхвърлят молбата на медийната корпорация.

В отговор на изпратеното вчера от СЕМ прессъобщение и заради твърде дългото отлагане на решението за прекратяване на лицензиите на двата нишови канала bTV Lady+1 и Ring.bg +1, bTV Media Group започва процедура по обжалване на мълчаливия отказ пред Върховния административен съд. От ръководството на компанията са категорични, че медийния регулатор няма никакво законово основание да отказва произнасяне по искането на bTV Media Group. "Това потвърди самият председател на СЕМ по време на последното заседание на Органа по цифрова телевизия", се казва в съобщението на телевизията до медиите.

Вчера медийните надзорници отново не взеха решение по искането на bTV. Вместо това те изпратиха писмо до всички медии, в което изразяват "загриженост за бъдещето на цифровизацията в България". Членовете на СЕМ заявиха, че моделът на цифровизация се нуждае от спешна промяна след задълбочен анализ. "Ще изпълним правомощията си, свързани с прекратяване на цифровите лицензии на bTV Media Group след заседанието на Управителния комитет (УК) – Орган по цифровата телевизия на 15 май 2014 г. На този форум очакваме и се надяваме да бъдат обсъдени конкретни предложения и решения за успешното продължаване на процеса на цифровизация в България", се казва още в съобщението на СЕМ до медиите.

Според мениджмънта на bTV това опити да се внуши, че възползвайки се от даденото й по закон право на отказ от лицензии, компанията застрашава обществения интерес и процеса по цифровизация. Подобни опити са необосновани и противоречат на законовите и пазарните принципи, убедени са от медиата. "Безспорното доказателство за обществения ангажимент на bTV Media Group е запазването на цифровото излъчване на основния канал bTV, чиято програма е съобразена с всички потребности за висока информираност и развлекателност", пише в пессъобщението на телевизията.

bTV са категорични, че се прави опит за изкуствено противопоставяне на обществен срещу бизнес интерес, което противоречи на принципите на пазарната икономика. "Това, което обществото очаква от регулаторните органи, е да гарантират правото на свободен избор", са категорични от bTV Media Group.

Сега на дневен ред излиза въпросът дали държавата ще се намеси по някакъв начин. Председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков неведнъж е предупреждавал, че е възможно да има проблеми с цифровизацията. Няколко пъти той е повдигал въпроса да се проведе дискусия по евентуалното въвеждане на понятието must-offer (по задължение) за телевизиите, след като е въведено такова must-carry (по право) за мултиплексите. С две думи - това би означавало телевизиите да бъдат длъжни да предложат канали за цифровия безплатен ефир, след като сами и яростно се бориха за лицензи за достъп до него. Подобно развитие би изправило създателите на съдържание пред ситуация, от която едва ли ще са особено доволни.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


20 коментара
 • 1
  simeonov_ avatar :-|
  simeonov_

  БТВ драпаха със зъби и нокти да се докопат до лицензи да излъчват на мултиплексите и сега някой им е виновен,че няма кой да гледа канали като БТВ Лейди +1 и Ринг+1.Много ми е интересно кой мозък реши,че ще има аудитория за спортен канал като Ринг,зрителите да гледат спортни състезания на живо с един час закъснение? Щом искат да свалят канали,не трябва ли да са длъжни да свалят и БТВ?

 • 2
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  СЕМ, председателстван от Георги Лозанов, е един абсолютен майтап. Благодарение на (липсата на) ръководството на "медийния експерт", ролята на СЕМ става все по-неясна и безмислена с всяка изминала година.

 • 3
  ss avatar :-P
  SS

  Важното е ,че загубите на алчния Мустак лапнал мултиплексите се покачват !

 • 4
  x2805 avatar :-|
  dj x2805

  Айде бе те за НУРТС-а на Мустака сумати милиона държавни /мои - ваши пари потрошиха за да го рекламират/ - сега насила ще ги държат да бъдат излъчвани от Мустака - колкото да не понасям БТв в случая са си прави... Да свалят и БТВ и съвсем ще я втасат и двете страни и мустака и те... И без това не бих ги нарекъл телевизия...

 • 5
  simeonov_ avatar :-|
  simeonov_

  До коментар [#4] от "x2805":

  Стига приказки на едро колкото да не мълчим.Цифровизацията е европейско изискване,рекламата и също и се плаща с европейски средства.Проблеми с цифровизацията има в доста европейски страни,защото телевизиите предпочитат да взимат такси за каналите си от кабелните и сателитни оператори,отколкото да плащат на мултиплексите да ги излъчват.До там се стига,когато евробюрократите не мислят какви могат да са последствията и че много хора които не могат да си позволят да плащат за телевизия могат да останат без алтернатива.

 • 6
  x2805 avatar :-|
  dj x2805

  До коментар [#5] от "simeonov_":

  Абе цифровизацията е на едно частно лице а.к.а. Мустака - не виждам защу да му я рекламираме с държавни/европейски пари пак наши демек... Да си я рекламира САМ!!!

 • 7
  subaru avatar :-|
  subaru

  Изключително погрешен маркетингов ход на БТВ.

 • 8
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  Нишо лично в подкрепа на БТВ! Но "насила хубост не става"

 • 9
  chichka avatar :-|
  chichka

  Тарифата е 3 млн/годишно на канал. Как смятате че СЕМ ще ощети КТБ с 6 милиона? та на другия ден целия СЕМ ще го няма, а нов закон, а пътна злополука!!

 • 10
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов

  Като се сетя каква масова истерия цареше около тая цифровизация, как денонощно бяхме заливани от реклами от типа "Ама как да се свържа", колко стотици страници текст се изписа, най-вече във в."Капитал"...И накрая едно голямо нищо. Само дето големите медии захлебиха по няколко милиона държавна пара.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход