С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
34 16 май 2014, 13:27, 10637 прочитания

Мултиплексът настоява да бъде купен от държавата

Платформите за ефирна телевизия поискаха да бъдат национализирани срещу "голяма сума"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Вземете си мултиплексите, дайте си ни парите. Грубо такава е ситуацията на настоящия етап от процеса по цифровизация в България. Или по-точно - процесът на разпад на цифровизацията. След като поиска и получи монопол върху платформите за безплатно цифрово тв разпръскване в България, групата, зад която се подозира, че стои банкерът Цветан Василев, чисто и просто не успя да го осребри. И понеже дружествата губят, печалба не се очертава, а кандидат-купувачи едва ли ще се намерят, собственикът им реши да отправи оферта... за национализация. В прав текст - държавата да купи единия (обществен) мултиплекс "Фърст диджитъл", а защо не и другия, търговски - "НУРТС диджитъл". При това срещу "голяма сума".

В свое писмо до Органа по цифровизация към транспортното министерство "Фърст диджътъл" директно предлага придобиване на обществения мултиплекс от БНТ. Всъщност писмото е оформено като становище за предстоящо заседание на Органа по цифровизация. То трябваше да се проведе в четвъртък - 15 май, а всички заинтересовани страни бяха приканени да дадат позиции и предложения как да се развива оттук нататък дигитализацията на тв ефира в България. Причината да се стигне до този фундаментален въпрос е, че и без това малкото програми, качени на "НУРТС диджитъл", започнаха съвсем да оредяват, след като bTV поиска два от трите му канала да бъдат свалени от цифровата платформа.


Аргументи и размишления

В предложението си "Фърст диджитъл" подчертава, че повечето обществени телевизии в Европа упражняват правата върху ползвания за ефирно цифрово излъчване честотен ресурс. "Собствеността на съществената инфраструктура в преобладаващ брой обществени телевизии също е тяхна - ВВС, France 2, RTBF, RAI са държавни", се изброява в подписаното от директора на "Фърст диджитъл" Антон Зафиров писмо.

По-нататък се обяснява, че мултиплексът няма изгода от бизнес модела си. "За "Фърст диджитъл" има задължение да разпространява до четири програми на БНТ, което е крайно недостатъчно за запълване капацитета на обществения мултиплекс, поради което и целият капацитет на цифровата мрежа е предоставен за ползване от БНТ. БНТ разполага с възможност да разпространява до осем програми. Чрез мултиплекса обаче се разпространяват едва три, от които две с HD формат и няма пречка обществената телевизия да поиска преразглеждане на условията за разпространение на тези програми", пише Зафиров. "Поради намалението на бюджета и финансовите затруднения на БНТ цената на услугата - разпространение на програмите чрез цифровата мрежа, определена от "Фърст диджитъл", и към момента е под законово допустимите "цени, покриващи необходимите разходи за тази дейност, при печалба, която би получило несвързано лице при упражняване на същата дейност", според Закона за електронните съобщения."Тази ситуация поставя "Фърст диджитъл" в трудно предвидимо и несигурно положение, което наред с настоящата ситуация на пазара на цифрово разпространение (предизвикана от решението на bTV Media Group да прекрати лицензите на две свои телевизионни програми) ни мотивира да предложим разглеждането на възможността БНТ да придобие обществения мултиплекс", казва в писмото си "Фърст диджитъл".

Последната формулировка впрочем е изключително любопитна сама по себе си: официално собствеността на обществения оператор няма нищо общо с тази върху "НУРТС диджитъл". А ситуацията с bTV засяга именно това "чуждо" дружество.

Що се отнася до самата БНТ, от "Фърст диджитъл" дори изтъкват аргументи защо за нея покупката на мрежата им ще е особено изгодна. Първо - БНТ ще се възприема като много по-независима, когато притежава съществена част от необходимата й инфраструктура (мултиплекс, предаватели и честоти). "Това не противоречи на европейските препоръки за развитието на обществените оператори", отбелязват от предлагащото се дружество. Второ - собствеността върху цифровия мултиплекс ще даде възможност за "по-бърза и ефективна реализация на информационни и интерактивни услуги, доколкото държавата вземе съответното стратегическо решение". Трето - собствеността върху предавателите ще улесни преминаването към нови технологии на компресия и разпространение - DVB-T 2, 3D и др. И четвърто - БНТ ще намали ежегодните си разходи за наземно цифрово тв разпространение в дългосрочен план.

Най-забавното обаче е накрая. Където пише, че поради бавния ръст на икономиката в България държавата вероятно няма да може да си позволи да отдели еднократно голяма сума, чрез която БНТ да придобие собствеността върху мултиплекса и предавателите, но при такива условия би могло да се търси възможност за разсрочено плащане – например за пет години.

Какво би спечелила БНТ, ако държавата реши медията да стане собственик на мултиплекса? От телевизията коментираха пред "Капитал", че икономически много по-изгодно е мрежата да е една за голям обем телекомуникационни услуги, от които преноса на програмите на БНТ е само част. В противен случай изграждането и използването на мрежа само за нуждите на БНТ би било прекалено скъпо и неефективно, е позицията на медиата.

Едно подобно действие би довело до необходимостта в БНТ да се развие една съвсем отделна, специфична дейност, свързана с изграждане, обслужване и поддържане на излъчващата мрежа. "Имайки предвид, че подобна дейност досега винаги е била извън структурата на медията, това би довело до необходимост от сериозно увеличаване на техническия персонал, привличането на кадри със съответната квалификация в областта и драстично увеличаване на перата в субсидията, отпускана на БНТ за дълготрайни материални активи, ремонтни дейности и резервни части, както и за външни услуги, в които ще влязат наемите за инфраструктура, пренос, цената на електроенергията, разходите по обслужването на съоръженията и т.н. Съвсем немаловажен е въпросът и с потенциалното развитие на мрежата, коментират от БНТ.

Първо "Фърст", после и НУРТС

Както се и очакваше, заседание на Органа по цифровизация на 15 май изобщо нямаше - председателят му Георги Тодоров, който е и ресорен зам.-министър на транспорта, се оказа в чужбина. Потърсен за коментар по телефона, той не зае ясна позиция би ли подкрепил искането на "Фърст диджитъл". "Има много варианти, първо трябва да видим всички тях и всички становища. Темата е твърде сериозна, за да бъда категоричен веднага", каза Тодоров, твърдейки, че не е виждал писмото на оператора.

Според източници на "Капитал" становища по темата "Какво да се прави с цифровизацията" вече са дали и bTV, Съветът за електронни медии и "НУРТС диджитъл". В последното са изброени няколко варианта да се излезе от ситуацията - например изкупуване на оператора от държавата или пък предлагане на акции от него на самите телевизии. Варианти има и в позицията на СЕМ - законодателни мерки или изцяло нов модел на цифровизацията. Писмено становище за момента не е дала Комисията за регулиране на съобщенията, чийто председател Веселин Божков също е в чужбина.

С една дума - решение по темата едва ли ще бъде взето до изборите. Впоследствие Органът по цифровизация трябва да излезе със свое предложение до Министерския съвет. Отсега е ясно, че отговорността да подкрепи офертата на "Фърст диджитъл" политически ще е много голяма за всеки, който я поеме. Честта, поне на ниво въпросния орган, се пада на зам.-министър Георги Тодоров. А подадената топка - истинска бомба. Все пак не е ясно как ще се оценяват направените инвестиции в мултиплекс мрежата. И какво има предвид собственикът й под "голяма сума".
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

3 октомври 2019
Хотел Империал Пловдив

Годишен бизнес форум Industry 4.0


Къде е мястото на България в Индустрия 4.0 и европейската карта на автомобилните производители?
Запазете своето място на форума Industry 4.0, организиран от Капитал, за да почерпите от първа ръка от опита и знанието на глобалните и местни лидери: Daimler, Volvo Group, McKinsey & Company, Schneider Electric, Aurubis и други.

Основни теми на събитието:


 • Перспективите за развитие на индустриалния и автомобилния сектори в страната и региона
 • Бизнес стратегиите за прилагане на нови технологии като AI и 5G на водещи европейски производители
 • Умните решения за по-добро използване на ресурсите и кръгова икономика
 • Конкретните ангажименти на държавата и общините за развитие на индустриалния сектор

Годишен бизнес форум Industry 4.0 Запазете билет

Прочетете и това

Новият играч в медийната реклама Новият играч в медийната реклама

Connected е новият бранд, отделен от портфолиото на All Channels Communication Group

13 сеп 2019, 3016 прочитания

ПИК-ът на отровената среда 11 ПИК-ът на отровената среда

Очернянето на годеницата на кандидат-кмет на София от кафявия сайт "ПИК" за първи път породи консенсус сред политици, журналисти и PR-и за това какво НЕ е журналистиката

13 сеп 2019, 9295 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Маркетинг и реклама"

Всяка седмица най-интересното от света на маркетинга във вашата поща

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
А ти кой си, къде си

Какво разбираме за партиите от предизборната им агитация

Португалският инвеститор в българско стъкло

До пет години новият собственик на фабриките за бутилки и буркани в Пловдив и София - BA Glass, планира да вложи 400 млн. лв.

ПИК-ът на отровената среда

Очернянето на годеницата на кандидат-кмет на София от кафявия сайт "ПИК" за първи път породи консенсус сред политици, журналисти и PR-и за това какво НЕ е журналистиката

Моят все по-скъп банкер

Банките започнаха да повишават таксите, като засилване на тенденцията, която не е нова, се очаква от есента

Как започва вносът на боклуци в България

Отпадъци за горене започват да се внасят в периода 2014 - 2016 г., като зад начинанието е бившият директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Разходка в Прага

Бира, трева и музеи. Из града, който "те сграбчва за реверите и не те пуска да си отидеш"

Ново място: Книжарница на издателство "Рибка"

Книжарницата има за цел да предложи пълноценна селекция от детска литература на български език