А ти кой си, къде си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

А ти кой си, къде си

Реформаторска" или "конформаторска" е кампанията на десните

А ти кой си, къде си

Какво разбираме за партиите от предизборната им агитация

Мария Манолова
7825 прочитания

Реформаторска" или "конформаторска" е кампанията на десните

© Надежда Чипева


Една минута от живота може да струва между 1500 и 10 хил. лв. Или поне с този телевизионен ценоразпис трябва да се съобразяват партиите, които през последните няколко предизборни седмици се борят за вниманието на избирателите. Сигурно усещате - на финалната права преди изборите за Европейски парламент рекламните блокове все повече преливат от разностранна политическа агитация.

Бихме предположили, че при тази висока цена политическите стратези са планирали прецизно, смислено и убедително за какви послания да използват всяка секунда от скъпия ефир. Все пак до момента "Коалиция за България" и "България без цензура" вече са изхарчили по над 600 хил. лв. всяка за излъчването на посланията си (данните са от мониторинг на Института за развитие на публичната среда).

Екранът обаче казва друго. Дотук предизборните реклами изглеждат хаотични в добрия вариант, а в лошия - кухи и дори подвеждащи. В това, разбира се, няма нищо ново, но не пречи преди всеки нови избори да се надяваме на честна и интересна комуникация от страна на партиите.

За какво говорим? В един клип "Атака" твърди, че педофилията и инцестът са евро-атлантически ценности. "Левият кандидат прилага социален гамбит", пък трескаво и абсолютно неясно говори в друг "Коалиция за България". ДПС почти не присъства в телевизионното рекламно пространство. "България без цензура" се опитва да обещае всичко на всички по всяко време - "повече авторитет за армията и полицията," "повече работни места", "безплатни лекарства за пенсионерите" и прочее. Дори най-професионалните рекламни послания, на ГЕРБ и Реформаторския блок, остават по-скоро в графата "приемливи" и не се доближават много до определението "наистина въздействащи".

"Кампанията на Обама през 2012 г. имаше 7000 отделни елемента, но всеки от тях водеше до ясна сърцевина на посланието", коментира по този повод Йордан Жечев, който е творчески директор в DDB. Контекстът, разбира се, е различен. Но в битката за евроизборите не се забелязва цялостна комуникационна кампания или достатъчно мисъл за детайлите. "Супата" от послания показва, че или партиите не разбират от политическа реклама, или тя съвсем не ги интересува. "Капитал" потърси мнението на няколко рекламни специалисти, които да коментират предизборните кампании. Експериментът се концентрира най-вече върху телевизионните клипове на партиите. Оказва се, че от рекламите им можем и да не научим всичко за европейските избори, но поне по нещо за начина, по който размишляват партиите.  

Коалиция за България

"Основната задача беше да покажем противопоставянето между БСП и ГЕРБ, между ПЕС и ЕНП", казва Милен Марчев от агенцията S and Friends, които стоят зад рекламата на лявото обединение. В три клипа - с боксьори, фехтовчици и шахматисти, кампанията показва разликите в програмите на двете партии. "Вероятно е съзнателно взето решение да говорят само за един конкурент и да маргинализират останалите", смята от своя страна Йордан Жечев. Факт е, че според всички социологически изследвания спорът за първото място е именно между ГЕРБ и БСП и този подход има логика.

Според творческия директор на reforma Мартин Димитров обаче е пропуск, че кампанията не използва ресурса на 120-годишната история на партията и се фокусира върху елементарното противопоставяне с ГЕРБ. "Опасно е, че голяма лява партия не задава фундаменталните ценности, важни за ЕС. ЕС се интересува от други неща - екология, енергийни източници, ефективно използване на източниците", коментира Димитров пред "Капитал". Поне на пръв поглед клиповете не изглеждат свързани с нищо друго в кампанията на "Коалиция за България". "Мисли се номинално, за отчет на дейност например - снимахме три клипа, разпечатахме хиляда плаката", казва Йордан Жечев.

ГЕРБ

ГЕРБ подхожда минималистично към телевизионната реклама. Вероятно, както при всяка кампания, формацията ще концентрира ресурса си в последната седмица преди изборите. От партията неофициално казват, че не използват тв клипове, защото са скъпи. За сметка на това са фокусирани в обиколките и срещите с хора (както впрочем и останалите партии).

ГЕРБ все пак пусна видео, в което водачът на листата Томислав Дончев твърди, че "настъпи времето, когато трябва да създадем бъдещето и да променим настоящето". "В говоренето им в момента и в клипа, и в кампанията има еволюция", коментира Мартин Димитров по повод промяната в поведението на партията от ранните дни на Бойко Борисов на власт. "От гледна точна на брандинга на събитията ГЕРБ са много пред останалите", пък е мнението на Борислав Кандов, който е копирайтър и дигитален специалист в агенция The Smarts. Кампанията на ГЕРБ със сигурност е "най-обраната", но това може да има връзка с факта, че различните социологически изследвания предвещават стабилен резултат на формацията. 

Реформаторски блок

"Да използваш площада или да не използваш площада?" Това вероятно е била от основните дилеми в плановете на дясната коалиция напоследък. Според източници от рекламния сектор Реформаторският блок е водил разговори с различни рекламни компании. В крайна сметка обаче той няма възможност да си позволи услугите на агенция, коментира преди време пред "Капитал" Петър Москов от ДСБ. Резултатът е, че кампанията започна по-рано и по-шумно от другите - със "заимстван" клип, който успя да раздели аудиторията на две.

"За пръв път в дясното пространство основното послание е толкова широко и отправено към всички - да направят избор", защитава рекламата нейният продуцент Найо Тицин. Той обяснява, че балансът между пет партии е много по-труден за отстояване, но е приоритет. Това се отразява на всички решения, включително това каква да бъде рекламата. Според Мартин Димитров "идентификацията с даден елит" (в клиповете участват артисти и певци) е положителен избор, който никоя друга партия не е направила.

Критики обаче също има. "Огромната част от "техните хора" много добре знаят защо трябва да гласуват и какво трябва да се направи. Те проповядват на хората, които вече им вярват", казва Борислав Кандов. Платформата и идеята зад Реформаторския блок е много благодатна за разказване на истории, смята той, а от партията не са се възползвали. Според Йордан Жечев "кампанията им не е реформаторска, а комформаторска". Въпросът е дали посланието за по-висока избирателна активност ще успее да осигури на Реформаторския блок нови избиратели или дори да мобилизира достатъчно от вече симпатизиращите им. Според Жечев отговорът е уклончив.

България без цензура

"Най-интересен комуникационно е Бареков. Неговият резултат ще покаже силата на медиите", казва творческият директор на reforma Мартин Димитров за рекламата на "България без цензура". Кампанията събира всякакви хора - от бивши военни до настоящи спортни студенти, които казват "заслужаваме повече". "Тя е микс от послания - от дясно към ляво, от връщане на мъката по Тодор Живков до 400 евро минимална пенсия, безплатни лекарства, капитализъм с човешко лице", обобщава Мартин Димитров.

Според Кандов партията казва точно това, което хората очакват да чуят. "Където отидеш - такава ти става платформата, която донякъде наистина ги прави най-интересни от комуникационна гледна точка", казва той. Проблемът е, че "България без цензура" профанизира политическия разговор. "Клипът с лежанката е адски обиден, това е абсолютно подценяване на аудиторията", смята Йордан Жечев. Говоренето на Бареков е насочено към "твърдите 10-15% от постоянно менящи вота си хора", както ги определя Найо Тицин. Рискът е, че партията обещава неща, които не могат да се решат от евроизбори. "Тази аудитория вероятно след това ще очаква нещо да се случи", смята Мартин Димитров. Образът Бареков не е по-различен от Жорж Ганчев, Яне Янев или Волен Сидеров. Просто той се рекламира скъпо.

Атака

Ако някой наистина успя да излезе от нормалния тон (а не просто да звучи не много убедително) в тази кампания, това е "Атака". Партията вече има санкциониран клип - този, в който приравнява ЕС с гей бракове, педофилия и кръвосмешение. Срещу тях поставя "православнохристиянските ценности" - традиции, семейство и вяра. СЕМ и ЦИК спряха клипа заради език на омразата. Остана само другото видео на партията, в което отчаяни хора благодарят на Волен Сидеров за парите, които им е дал.

"Той ясно е задал една посока - "имаш нужда от пари, отиваш при Волен Сидеров". Нещо като EasyCredit, само че в партия", шегува се с това послание Димитров. И според Борислав Кандов посланието е точно таргетирано към хората, в които се цели партията. "Лоша реклама има и това е лошата реклама", обаче е категоричен Йордан Жечев. Посланието на "Атака" е обидно и насочено към хората, "оперирани от мислене и морал", смята той.

Кампанията е посланието

Има ли проблем в това партиите да правят не особено хубава и интересна реклама? По принцип - не особен. Тази кампания не се отличава драстично от предишните. Изглежда диктувана от количеството, а не от смисъла, от отчета на брой заснети клипове, а не от сърцевината на политическото послание. "Нито една реклама не въвлича хората в някаква история", посочва Борислав Кандов. "Аз съм напълно убеден, че самите партии не вярват на тези послания - защо тогава се опитват да убедят хората в тях", коментира пък Йордан Жечев. "Би трябвало от политическата теза да се прави кампания. Самата реклама няма как да е политическото послание. Имам чувството, че с тези кампании е точно така", довършва той. Избори не се печелят с реклама и със сигурност живият контакт на партиите с хората е по-важен от телевизионния. Но е добре да знаем, че политиците могат да мислят - и за големите неща, и за дейталите. Зрители сме на поредна кампания, в която случаят не е такъв.

Найо Тицин (продуцент на кампанията на Реформаторския блок), Борислав Кандов (копирайтър в The Smarts) и Мартин Димитров (творчески директор на reforma) се включиха в дискусията на "Капитал" за предизборната реклам.
Фотограф: Надежда Чипева

Една минута от живота може да струва между 1500 и 10 хил. лв. Или поне с този телевизионен ценоразпис трябва да се съобразяват партиите, които през последните няколко предизборни седмици се борят за вниманието на избирателите. Сигурно усещате - на финалната права преди изборите за Европейски парламент рекламните блокове все повече преливат от разностранна политическа агитация.

Бихме предположили, че при тази висока цена политическите стратези са планирали прецизно, смислено и убедително за какви послания да използват всяка секунда от скъпия ефир. Все пак до момента "Коалиция за България" и "България без цензура" вече са изхарчили по над 600 хил. лв. всяка за излъчването на посланията си (данните са от мониторинг на Института за развитие на публичната среда).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  k7 avatar :-|
  k7

  Много добра статия. Все пак колкото и да е неприятно нека не забравяме ,че целта на кампанията преди избори е да набере гласоподаватели, не да печели конкурси за рекламно изкуство.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D


  "Какво разбираме за партиите от предизборната им агитация"

  Ами нищо не разбираме.
  Аз лично не разбирам и това защо г-жа Кунева-Пръмова, снахата на секретар на ЦК на БКП, води листата на дясното обединение и какво правят в него младотурците?

 • 3
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Търсят келепира.

 • 4
  ver27574675 avatar :-|
  ДЕКОРАТИВНА ТИКВА

  Разбираме това, дето отдавна си знаем - колко ще е хубаво да имаме една голяма метла, че да ги пометем всичките. Или по-добре една партиосмукачка!

 • 5
  vladimiryosifov avatar :-?
  Владимир Йосифов

  Избирателите не могат да разберат добри реклами.

 • 6
  mano avatar :-|
  Svetoslav Pavlov

  каквато и аудиторията, такива и посланията.

  За мен лично е странно, тези хора, които могат да бъдат излъгани от Бареков, не им ли омръзна да бъдат лъгани от поредният "магьосник" , който обещава всичко и на всички.

 • 7
  kireto avatar :-P
  Кирето

  Предизборната кампания на всички си е един вид маркетинг с цел "продажба" на идеи.
  Малко са хората, които са си изградили "твърди" политически виждания и убеждения.
  Повечето чакат поредния "месия" да им обещае, да ги "оправи" и т.н.
  Та и от там съответните послания са таргетирани, съобразно таргет групата...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Шестото лого на БТК

Шестото лого на БТК

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK