СЕМ прекрати цифровите лицензи на bTV Lady и RING BG (обновена)

Бъдещето на цифровата ефирна телевизия у нас предстои да се преначертае

Главният изпълнителен директор на bTV Media Group Павел Станчев не се отказва да участва в дебата за бъдещето на цифровизацията въпреки, че свали две програми на групата от мултиплекса
Главният изпълнителен директор на bTV Media Group Павел Станчев не се отказва да участва в дебата за бъдещето на цифровизацията въпреки, че свали две програми на групата от мултиплекса    ©  Велко Ангелов
Главният изпълнителен директор на bTV Media Group Павел Станчев не се отказва да участва в дебата за бъдещето на цифровизацията въпреки, че свали две програми на групата от мултиплекса
Главният изпълнителен директор на bTV Media Group Павел Станчев не се отказва да участва в дебата за бъдещето на цифровизацията въпреки, че свали две програми на групата от мултиплекса    ©  Велко Ангелов

След повече от два месеца забавяне Съветът за електронни медии (СЕМ) гласува и най-накрая прекрати цифровите лицензи на два от трите ефирни канала на bTV Media Group - RING BG +1 и bTV Lady+1 (+1 означава, че тв програмата върви по безплатния ефир с един час по-късно от предаването през платените разпространители – кабелни и сателитни).

По искане на медийната група двата нишови канала ще бъдат свалени от мултиплексa. Решението на регулатора е взето с четири гласа "за" и един "въздържал се". Мария Стоянова, член на СЕМ от президентската квота, е обявила, че не може да гласува, защото не са били предоставени аргументи, които да ѝ позволят да направи мотивиран избор.

Твърде дълго облагане

Заради твърде дългото отлагане на решението за прекратяване на лицензите на двата канала bTV Lady+1 и Ring.bg +1, bTV Media Group бе започнала процедура по обжалване на мълчаливия отказ пред Върховния административен съд. От ръководството на компанията тогава бяха категорични, че медийният регулатор няма никакво законово основание да отказва произнасяне по искането на bTV. Това неведнъж е подчертавал и председателят на СЕМ Георги Лозанов. След решението на медийните надзорници от вторник (20 май 2014) процедурата в съда е прекратена.

СЕМ отлагаше решението за каналите на bTV с аргумента, че чака да стане по-широк дебат за спасяването на цифровизацията. Бъдещето на цифровата ефирна телевизия у нас предстои да се преначертае, след като отказът на bTV Media Group от мултиплекса показа, че моделът не работи добре. За това свидетелства и друг факт – от общо издадените от СЕМ 31 лицензи за ефирни програми едва 11 бяха качени на мултиплексите, а сега остават само девет.

Още по-сложно

Ситуацията допълнително се усложни, след като стана ясно, че в свое писмо до органа по цифровизация към транспортното министерство "Фърст диджитъл" (още за тях в карето) директно предлага придобиване на обществения мултиплекс от БНТ. Всъщност писмото е оформено като становище за предстоящо заседание на органа по цифровизация. То трябваше да се проведе в четвъртък - 15 май, а всички заинтересовани страни бяха приканени да дадат позиции и предложения как да се развива оттук нататък дигитализацията на тв ефира в България. Причината да се стигне до този фундаментален въпрос е, че и без това малкото програми, качени на "НУРТС диджитъл", започнаха съвсем да оредяват, след като bTV поиска два от трите му канала да бъдат свалени от цифровата платформа.

Заседанието бе отложено за неопределено време, със сигурност за след изборите, поради отсъствие на ресорния заместник-министър и председател на органа Георги Тодоров, който беше в чужбина.

Все пак, когато такова заседание има след него органът по цифровизация трябва да излезе със свое предложение до Министерския съвет - "Какво да се прави?". Отсега е ясно, че отговорността да подкрепи офертата на "Фърст диджитъл" политически ще е много голяма за всеки, който я поеме. Честта поне на ниво въпросния орган се пада на зам.-министър Георги Тодоров.

Кои са "Фърст диджитъл"

Собственик на "Фърст диджитъл" ЕАД е швейцарската Publitel Holding SA - дружество регистрирано в кантон Женева. През лятото на 2012 г. "Хану про" прехвърли собствеността си върху трите търговски мрежи на ново дружество - HD Media Services. Компанията обяви, че си запазва правото да развива само обществения мултиплекс, но през декември формално е променила името си на "Фърст диджитъл" ЕАД.  От КРС потвърдиха, че става дума за промяна името на дружеството от "Хану про България" ЕАД на "Фърст диджитъл" ЕАД, за което комисията е била уведомена. Publitel Holding SA е създадена през февруари 2012 г. с капитал 100 хил. франка. Президент на компанията е базираният в Дубай Едуард Клаус Шмит, който има участие в още две други швейцарски компании. Българското дружество има и нов управител - Антон Зафиров, който дълги години е работил в структурите на излъчвателния комплекс НУРТС (сега част от групата фирми около Цветан Василев и КТБ).
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


21 коментара
 • 1
  alex_yordanov avatar :-|
  alex_yordanov

  "по-широк дебат за спасяването на цифровизацията". Май, май отиваме към национализация на цифровизацията, както по-рано се заговори!!! Нещо кабела май влезе в грешната дупка и сметките не излязоха за едни пари. То не е като да те направят шеф на една Служба, а?

 • 2
  purple_rain avatar :-?
  purple_rain

  Да им се чудиш на стратегиите на БТВ.Кой нормален човек ще гледа спортен канал като Ринг където дават футбол и волейбол на живо един с час закъснение? БТВ Лейди кой знае и те какви бози имат в програмата си.

 • 3
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  [quote#2:"purple_rain"]Да им се чудиш на стратегиите на БТВ.[/quote]

  След като в "прайм тайма" в събота вечер по телевизията-майка дават предаване като "Предай нататък", значи има ужасно много прост народ, който да гледа и тези две "телевизии".

 • 4
  tic_tac avatar :-|
  hashtag

  Листопад!

 • 5
  x2805 avatar :-|
  dj x2805

  До коментар [#1] от "alex_yordanov":

  Е те така един стана шеф на 3 банки - а даже твърди че не бил икоминст и нямал нищо общо...

 • 6
  the_core avatar :-?
  The Core

  Решението е много просто!
  Трябва да се ликвидира възможността телевизиите да продават "пакети" на операторите и зрителите!
  С други думи - на всяко гише на оператора да има списък с програми, цената на всяка една на месец и всеки абонат сам да избира програмите си в абонамента!
  Сега операторите пробутват "Световна класика" с томовете на Тодор Живков. (Имаше такава практика в книжарниците по соц-а...)
  И въобще не ги слушайте, че е трудно или невъзможно!
  В съвременните цифрови платформи това е изключително лесно за реализация, просто в момента никоя страна (оператори и медии) не е заинтересована това да се случи!
  Но пък ако се случи - тогава ще има истински интерес за безплатния ефир... няма да стига даже!

 • 7
  dimitar_stoyanov avatar :-|
  DS

  "По искане на медийната група двата нишови канала ще бъдат свалени от мултиплексa."

  Тъй де, за кво да плащаме на мултиплекса за разпространение като ни плащат да ни разпространяват сателитните оператори и кабеларките, а?

 • 8
  peteryovkov avatar :-|
  peteryovkov

  И сега какво, по-малко футбол - повече частна телевизия "Сидеров"?

 • 9
  whocares avatar :-|
  who cares

  ... хубава цифровизация, ама българска. Това е типичен български модел за точене на държавна и евро пара. Първоначално бе приватизацията - издоиха де що може, и хоп - държавата да "реиндустрализира" - един вид да изкупи на геврека дупката. После бяха строежите на молове, АЕЦ, ВЕЦ, etc... хоп, национализацийка - ЕРП-та, молове за "нуждите" на кметства, администрацийки, местения от град на град, тука има, тука няма нова АЕЦ, седми блок, девета дупка... стадиони, милиони... после дойде кабела в едната дупка, средния пръст в другата... та така - ДОБРЕ ДОШЛИ В СТРАНАТА НА УСМИХНАТИТЕ ВЕЛИКАНИ ;-)

 • 10
  primaxm avatar :-|
  primaxm

  Да ги спират и от кабеларките и да мирясваме с тези. От години в прайм тайма въртят подарени турски сериали. Всеки път като попадна на техен канал дават или "Умирай трудно", или "Сам в къщи". :-) За тези бози трябва да си плащат за разпространение, а не да вземат пари.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Код "Премиера"

Код "Премиера"