ТВ7 и ББТ сами поискаха несъстоятелност

Стъпката идва като отговор към компанията на Николай Бареков "Ноу фреийм медия България", която преди дни също поиска неплатежоспособност за телевизиите

Преди година и половина представителите на Alegro Capital обявиха, че са купили ТV7. Тогава Цветан Василев и Николай Бареков бяха в един отбор.
Преди година и половина представителите на Alegro Capital обявиха, че са купили ТV7. Тогава Цветан Василев и Николай Бареков бяха в един отбор.    ©  Капитал
Преди година и половина представителите на Alegro Capital обявиха, че са купили ТV7. Тогава Цветан Василев и Николай Бареков бяха в един отбор.
Преди година и половина представителите на Alegro Capital обявиха, че са купили ТV7. Тогава Цветан Василев и Николай Бареков бяха в един отбор.    ©  Капитал

"Тв Седем" поиска собствената си несъстоятелност, като стъпката е направила и другата телевизия в групата News 7 чрез дружеството "Балкан българска телевизия" (ББТ). Това съобщиха с отворено писмо до медиите от ТV7.

Действието е защитно и идва след като миналата седмица иск за обявяване в несъстоятелност на "Тв Седем" и ББТ внесе и "Ноу фрейм медия България", собственост на лидера на "България без цензура" Николай Бареков.

По този начин телевизиите се опитват да са водеща сила в евентуалната процедура, като контролират процеса и избора на евентуален синдик.

Защо се прави

Обявяването на несъстоятелност е "дълга юридическа процедура, в хода на която ще се установи реалната възможност на "Тв Седем" и ББТ да се разплащат с кредиторите си", поясняват от телевизията. Оттам допълват още, че към момента тя по никакъв начин няма да засегне нормалния производствен процес на двете телевизии и излъчването на телевизионния сигнал.

"Днес се очаква СГС да образува делото и най-късно в срок от три месеца от днешна дата да се произнесе с решение дали е констатирана неплатежоспособност", се казва още в прессъобщението.

В отвореното писмо на ТV7 се обръща внимание, че събитията от 13 юни 2014 до момента, свързани с Корпоративна търговска банка (КТБ), която бе основна обслужваща банка за ТV7 и ББТ, поставиха двете телевизии заедно с редица други публични и частни икономически субекти в положение на забавяне в плащанията към различни доставчици. "Свидетели сме на дестабилизация на икономическата среда, в която функционират и нашите две компании", се казва в съобщението. Двете компании са  - "Тв Седем" ЕАД и ББТ. Първото търговско дружество е собственик на ТV7, а второто - на News 7.

Юристи обясниха, че когато длъжник поиска паралелно собствената си несъстоятелност, тогава той диктува процеса. Няма нужда и от назначаване на външни вещи лица, които да правят финансово-счетоводна експертиза. Ако успеят пък да назначат свой временен синдик, ще са запознати с всички действия.

Финансовият и акционерен въпрос

Иначе финансово двете телевизии няма много с какво да се похвалят. Загубите за миналата година са съответно 75 млн. лв. за "Тв Седем" и 19 млн. лв. за ББТ, като минусите са трайни през годините (виж графиката). Задълженията също растат със значително по-бърз темп от този на приходите. Няма информация има ли и колко са просрочените дългове към момента.

От година и половина "Тв Седем" се води собственост на британската консултантка компания Alegro Capital. Потърсени от "Капитал" за коментар, от лондонския офис го отказаха. "Нямаме намерение да разговаряме с пресата на този етап", каза Милен Козарев.

Консултант на ТV7 през годините се води Цветан Василев, който през дружеството си ТЦ-ИМЕ я е финансирал. Затова сюжетът с телевизията се смята за част от раздора "Василев-Пеевски".

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков каза пред bTV, че до дни ще получи достъп до ТВ7, за да получи милионите, които според него телевизията му дължи.  Но не назова сума. Той твърди, че докато е бил изпълнителен директор на телевизията, тя е била на печалба. Това обаче е невярно, тъй като Бареков ръководеше телевизията 2012 и 2013 почти до края, когато тя е на загуба.

Оставка в ефир

Водещата на "Гореща точка" (рубриката в сутрешния блок на ТV7) - Ива Николова тази сутрин прекрати договора си с телевизията, като обяви в ефир, че напуска медията. След разговор за финансовата стабилност с Муравей Радев в предаването си тя обясни, че в ТV7 не са съгласни да й гостуват политическите лидери Бойко Борисов, Лютви Местан, Николай Бареков, Радан Кънев, Меглена Кунева и др. "След като те отказват да дойдат тук, и моето място не е тук", каза в ефир Николова.

"Както колегите й, така и ръководството на телевизията се дистанцират от начина на заявяването му. Със съобщаването на решението си в ефир г-жа Николова наруши  професионалните и етичните норми на поведение", заявиха по-късно от ТV7.

Тя стана водеща на "Гореща точка", след като създателят на сутрешното предаване и тв водещ Николай Бареков стана изпълнителен директор на ТV7, а после и лидер на "България без цензура". Преди месец оставка подаде шефката на "Новини и актуални предавания" в ТV7 Миляна Велева (сестрата на вицепремиера Зинаида Златанова).

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България

Минало, настояще, бъдеще

Минало, настояще, бъдеще