TV7 - примката се затяга

Още един иск за несъстоятелност на News7 бе подаден до съда тази седмица. Този път от близко да Делян Пеевски дружество

Според услужливата памет на настоящия евродепутат Николай Бареков той няма абсолютно нищо общо с TV7, която е пред финансов разпад. Голяма част от твърденията му са очевидни лъжи за всеки, който погледне не повече от година и половина назад.
Според услужливата памет на настоящия евродепутат Николай Бареков той няма абсолютно нищо общо с TV7, която е пред финансов разпад. Голяма част от твърденията му са очевидни лъжи за всеки, който погледне не повече от година и половина назад.    ©  Юлия Лазарова
Според услужливата памет на настоящия евродепутат Николай Бареков той няма абсолютно нищо общо с TV7, която е пред финансов разпад. Голяма част от твърденията му са очевидни лъжи за всеки, който погледне не повече от година и половина назад.
Според услужливата памет на настоящия евродепутат Николай Бареков той няма абсолютно нищо общо с TV7, която е пред финансов разпад. Голяма част от твърденията му са очевидни лъжи за всеки, който погледне не повече от година и половина назад.    ©  Юлия Лазарова

Скандалите около ТV7 и News7 съвсем не са приключили. Напротив - още дори не сте видели и финала на първия сезон от този сериал. Скритата собственост на двете медии поражда проблем след проблем и реди парче по парче сложната схема на обвързаностите в каналите. И преди съдът да се произнесе около финансовите претенции на бившия журналист и настоящ политик Николай Бареков към тв групата, сюжетът очевидно още ще се заплита.

Едно е сигурно - драмите на телевизиите са породени от публичната война, която се води през медиите между депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, а още по-грозна я прави участието на някогашния изпълнителен директор на TV7 и News7 Николай Бареков. Сега лидер на "България без цензура", той ден след ден подхвърля твърдения в публичното пространство за големи неиздължени суми.

Нов иск за несъстоятелност

В средата на седмицата втора компания поиска несъстоятелност на "Балкан българска телевизия" – търговското дружество, собственик на канала News 7. Това е "Интерактив медиа сървисиз" (Interactive Media Services - IMS). Преди този иск ТV7 и News7 сами поискаха да бъдат обявени в несъстоятелност. В молбата си каналите казват, че са "налице непогасени задължения на дружеството, за погасяването на които не достигат средства от реализация на имуществото", както и че наред със спирането на плащанията са налице и огромни загуби, които дружеството отчита. Преди телевизиите и "Интерактив медиа сървисиз" да поискат несъстоятелност, молба за същото подаде "Ноу фрейм медиа България", компанията, собственост на лидера на "България без цензура" Николай Бареков. По неговия иск вече има и назначен временен синдик. Практиката до този момент показва, че най-вероятно делото, образувано по молба на телевизията, ще бъде присъединено към това производство. Към нея ще се добави и молба на на "Интерактив медиа сървисиз". А това със сигурност не е от полза на телевизиите.

Кой стои зад "Интерактив медиа сървисиз" - подателя на новия иск за несъстоятелност? Компанията е на пазара от 2004 г. и работи като доставчик на интерактивни услуги. В началото собствеността в нея е разделена между Христо Тучев и ЮМС АД. В момента едноличен собственик на капитала на дружеството е кипърската офшорна компания "А.Е. Бест съксес сървисиз България". Управител на дружеството е Гергана Данова. От 2011 г. тя е и изпълнителен директор на IMS и на BSS Media Group - дружеството, част от което са радио и телевизия The Voice, радиостанциите Magic FM, "Витоша" и "Веселина", както и вестник "Новинар".

IMS разработва формати като - телевизионна лотария, Call TV продукции, праймтайм шоута, новини и др. Развива дейността си на територията на България, Сърбия, Македония и Латвия. През 2009 г. участва в конкурса, обявен от Комисията за регулиране на съобщенията за цифрови мрежи - мултиплекси.

През годините IMS реализира предавания за БНТ, bTV, "Нова тв", "Планета", BBT (сега News7), Fox Life и ТВ2 (канал, създаден от Красимир Гергов като четвърта частна национална телевизия, после преименуван на Pro BG и впоследствие закрит). IMS участва в проекта за изграждането на четвъртата национална ефирна телевизия в ТВ2 през 2009. Компанията помага за договаряне на радиочестоти за излъчване на канала, подготовка на цялостния бизнес план, изработка на техническия дизайн, за ключово развитие на технологиите и на програмната схема на телевизионния канал. Въпреки че липсваха преки доказателства, тогава IMS бе считана за близка до Красимир Гергов. 

Днес компанията IMS, управлявана от Гергана Данова, е смятана за близка до депутата от ДПС Делян Пеевски, за когото се счита, че контролира радиобизнеса на BSS media group и вестник "Новинар". Преки доказателства за това няма. За няколко години  Пеевски овладя съществена част от вестникарските издателства наред с разпространението и сергиите, но той и майка му Ирена Кръстева, която управляваше и пряко се води собственик на част от медийните проекти на семейството, положиха всички усилия да прикрият влиянието си в друга част зад подставени лица.

Друг любопитен детайл обаче е че самата "Интерактив медиа сървисиз"е длъжник на КТБ, като към края на 2013 г. кредитът е бил 2.7 млн. лв. От молбата за несъстоятелност на News 7 не става ясно какви са мотивите, но най-вероятно става въпрос за участие на компанията в оборудването на студиата на телевизията, за което не и е платено.

Войната през "Ноу фрейм медиа"

В сложната война за отстраняването на TV7 и News7 от пазара първа се включи "Ноу фрейм медиа България" с иска за несъстоятелност. Това логично предизвика въпроса какво точно притежава компанията. Тя до скоро правеше повечето външни продукции в TV7 и в някои от тях си партнираше с "Междинна станция" на Андрей Арнаудов и Иван Христов. Днес почти всички предавания, които компанията на Бареков правеше, са свалени от ефира на телевизията. Лидерът на "България без цензура" твърди, че телевизията му е сериозен длъжник с "милиони". На пазара от седмици се коментира, че екипите на "Ноу фрейм" са били накарани да напуснат студиата в Герман. Те са били под наем там. До редакционното приключване на "Капитал" не успяхме да получим коментар от Николай Бареков вярно ли е това и кой е реалният собственик на снимачната база в Герман.

Според данни от Търговския регистър през пролетта на тази година е регистрирано дружеството "Прайм тайм инвест". С впечатляващо голям кредит от Корпоративна търговска банка (КТБ) акционерното дружество е изкупило бившата "Ноу фрейм медиа" (различна от контролираната от Бареков фирма, сега прекръстена на"Прайм тайм медиа") и студиата на външните продукции, базирани в Герман. Придобиването е станало през май. Договорът за кредит с КТБ е при 9% годишна лихва с лимит 36 млн. евро, като са усвоени малко над 34 млн. евро. А падежът е 20.10.2018 г. "Прайм тайм инвест" е свързана с банкера и основен акционер в КТБ Цветан Василев през три индиректно контролирани от него фирми: "Сентръл техно пропъртис" - 40%, "Кен трейд" - 30%, "Глобални пътни системи" - 30%. На този етап изглежда, че банкерът е успял да спаси студийния комплекс. Що се отнася до каналите TV7 и News7, с които отрича да е свързан, противниковият лагер засега трупа точки. Но ако сценаристът се окаже добър, може накрая да има и неочакван обрат.

Какво от това

Казусът ТВ7 ни изпраща поредните лоши сигнали за състоянието на медийния пазар в България. Според експерта по медийно право професор Нели Огнянова през случващото се в TV7 обществото се изправи лице в лице с машината за манипулиране и делата на тандема Пеевски – Цветанов станаха поне малко по-видими. "Спорът за имуществото на бившите партньори стигна до съда. Което е хубаво. Стана видимо, че не може да се разчита на безпристрастността на съда. Което е лошо", коментира още тя. Според Нели Огнянова кризата в телевизията показа и липсата на система за защита на журналистическия труд. Което отново е лош знак. Факт е, че работещите в TV7 не реагираха на призивите към тях за професионална отговорност, но сега са в очакване на професионална солидарност. "Става по-ясно, че отговорността и солидарността са две страни на професията. Което е хубаво", отбелязва професор Огнянова.

Всъщност надеждите са, че през съдебните дела ще стане ясно какви са връзките и зависимостите в ТВ7, а може би и в изданията, контролирани от Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. И че ще се повдигне завесата за медийната концентрация, неясни собственици, използването на медиите за различни частни цели и липса на ефективна регулация и саморегулация през последните няколко години.

Още от Капитал