"Нова тв" сваля Diema Family от безплатния ефир

Председателят на СЕМ Георги Лозанов няма избор - длъжен е да позволи на "Нова" да се откаже от мултиплекса за Diema Family

"Нова тв" сваля Diema Family от безплатния ефир

Цифровият мултиплекс очаквано обеднява още повече като програми

Весислава АНТОНОВА
21950 прочитания

Председателят на СЕМ Георги Лозанов няма избор - длъжен е да позволи на "Нова" да се откаже от мултиплекса за Diema Family

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Процесът на разпад на цифровизацията, очертал се още преди месеци, продължава. "Нова тв" сваля от цифровата мрежа (мултиплекса) една от двете свои програми, които излъчва в момента през неговата платформа - Diema Family+1*. За предстояща стъпка на телевизията в тази посока на медийния пазар се говори от доста време. Сега обаче събитието е официален факт. В края на март тази година bTV първа поиска от Съвета за електронни медии (СЕМ) да прекрати лицензите за дигитално излъчване на нейните канали Ring.bg+1 и bTV Lady+1. Сега в отлива се включва и "Нова тв".

Бунтът на пазара

Срещата на "Нова" с медийния регулатор се проведе във вторник. На нея мениджмънтът на медията е поискал да бъде изменена лицензията на Diema Family+1, като се промени срокът, за който е издадена. По този начин телевизията получава шанс предсрочно да свали една от програмите си от безплатния телевизионен ефир. "Diema Family+1 беше тестов проект и като част от стратегията ни за периодичен анализ на портфолиото ни от канали ние решихме да оптимизираме съдържанието", коментираха пред "Капитал Daily" от ръководството на "Нова броудкастинг груп".

По закон медийните надзорници нямат и право да откажат подобно искане на тв каналите. Членът на съвета Анна Хаджиева коментира пред "Капитал Daily", че се надява скоро да има стабилно българско правителство, което спешно да събере заинтересованите от цифровизацията страни и да реши под каква форма ще се развива процесът оттук нататък. "Очевидно е, че трябва да се мисли върху нов бизнес модел. На дневен ред е и въпросът с таксата, която БНТ плаща за обществения мултиплекс. Държавата трябва да даде отделен бюджет на медията, който да покрива таксата за дигитално излъчване", добави Хаджиева.

БНТ създава и разпространява три национални програми през цифровата мрежа: БНТ 1, БНТ 2 и БНТ НD. От медията не съобщават каква е годишната такса, която плащат на "Фърст диджитъл". По информация от пазара обаче сумата е 15 млн. лв. на година при 8 млн. лв., плащани за аналоговото разпръскване. Това е един от най-големите разходи на дружеството. Таксата е висока очевидно, защото БНТ плаща за цялата мощност на обществения мултиплекс, изграден специално за нея. Тоест независимо дали има две или десет програми, "сметката" към мултиплекса не се променя. БНТ обаче няма възможност да създаде повече програмно съдържание (допълнителни канали) именно по финансови причини.

Цифровата катастрофа

Още когато bTV поиска да свали нишовите си програми от мултиплекса "НУРТС диджитъл", членовете на СЕМ предупредиха, че моделът на цифровизация се нуждае от спешна промяна след задълбочен анализ. От май пазарът очаква министърът на транспорта да събере на заседание Органа по цифровата телевизия, но това и до днес не се случва.

Отдавна на дневен ред стои и въпросът дали държавата ще се намеси по някакъв начин. Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков неведнъж е предупреждавал, че е възможно да има проблеми с цифровизацията. Няколко пъти той е повдигал въпроса да се проведе дискусия по евентуалното въвеждане на понятието must-offer (по задължение) за телевизиите, след като е въведено такова must-carry (по право) за мултиплексите. С две думи - това би означавало телевизиите да бъдат длъжни да предложат канали за цифровия безплатен ефир, след като сами и яростно се бориха за лицензи за достъп до него. Подобно развитие би изправило създателите на съдържание пред ситуация, от която едва ли ще са особено доволни.

Принципно, за да е оправдана таксата, която и bTV и "Нова" плащат на мултиплекс оператора за излъчването на Ring.bg+1, bTV Lady+1 и Diema Family, медите трябва да са постигнали положителен ефект от цифровото предаване на каналите под формата на повишена аудитория, която да може да продадат на рекламодателите. Такава информация не се потвърждава от проучването на пазара, което "Капитал" направи. Тоест до момента bTV и "Нова" са давали пари за услуга, от която няма реална финансова полза. Вероятно това е и причината да поискат прекратяването на цифровите лицензи. Сумите, с които "НУРТС диджитъл" ги таксува, не са публично известни.

СЕМ е лицензирал над 30 програми за цифрово ефирно разпространение. Едва осем от тях реално излъчват чрез трите национални мултиплекса, като жителите на София имат още четири канала от регионалния мултиплекс. Вместо броя на тези програми да се увеличава, той застрашително намалява.

* (+1 означава, че тв програмата върви по безплатния ефир с един час по-късно от предаването през платените разпространители)

Процесът на разпад на цифровизацията, очертал се още преди месеци, продължава. "Нова тв" сваля от цифровата мрежа (мултиплекса) една от двете свои програми, които излъчва в момента през неговата платформа - Diema Family+1*. За предстояща стъпка на телевизията в тази посока на медийния пазар се говори от доста време. Сега обаче събитието е официален факт. В края на март тази година bTV първа поиска от Съвета за електронни медии (СЕМ) да прекрати лицензите за дигитално излъчване на нейните канали Ring.bg+1 и bTV Lady+1. Сега в отлива се включва и "Нова тв".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


17 коментара
 • 1
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Защо просто не излъчват от един мултиплекс? Така таксата ще е по-малка. И без това няма канали за всички мултиплекси и всички са на един собственик.

 • 2
  kapitalist avatar :-(
  kapitalist

  "Понятието must-offer (по задължение) за телевизиите, след като е въведено такова must-carry (по право) за мултиплексите"
  За първи път виждам грешка в иначе компетентните статии на авторката?! 8-о
  must-carry = задължително пренасяни /трябва-нося, влача/
  must-offer = задължително свалям /трябва-жертвам/
  С първото, тарикатите драпащи за монопол си заплюха забраната да не могат да бъдат махани от мултиплекс-платформата. Т.е. собственикът на платформата да не може да ги гони оттам!
  С второто, шефът на КРС предложи да се приемат условия за 'отнемане' на правото за заемане на дадена позиция в мултиплекса - нпр. при закупуване на позиция в спектъра, но нестартиране на ТВ програмата! Защото и двете групи - бТВ и НОВА имат подсигурени по 4 парчета /места за цифрови ТВ програми/ от монополната 'баница' на платформения търговец!
  Предложението е логично, но идва къъъсно. Познайте ЗАЩО? $$$...

 • 3
  kapitalist avatar :-P
  kapitalist

  До коментар [#1] от "dragozow":

  А защо няма една държавна фирма, в която всички да работим 'за по-добри условия и по-големи заплати'?! 8-ХХХ

 • 4
  nqma_zna4ka_koi avatar :-|
  nqma zna4ka koi

  Работата е ясна - таксите са смешно високи. Завишени разходи за да се оправдаят и високите такси... Нереалистични надежди, че всички ще се метнат на високите такси и кабеларките ще фалират и после таксите ще се вдигнат още. А можеше да се пробва и по различен начин ама то у нас всеки иска за 3-4 години да избие парите и после да лапа цял живот и цялата схема по възможност да е финансирана от данъкоплатците, а печалбите да ги лапат предпримчивите и находчиви хора.
  ТЕ ТОВА Е БГ БИЗНЕС!!!
  Кой плаща сметката е ясно!

 • 5
  kokoto2 avatar :-|
  kokoto2

  Ами... и БНТ да си свали програмите. Който иска да гледа ще си плаща и това е. След време като няма субсидирани щуротии пазара сам ще регулира цените и излъчването ще се случи.

 • 6
  kukuband avatar :-P
  kukuband

  Ле-леее, голяма новина...аз пък ще си сменя превръзките с по-скъпи :)

 • 7
  laveol avatar :-|
  laveol

  Интересно ми е не само колко точно трябва да плащат частните оператори, но и колко (десетки, стотици?) пъти тази цена е по-висока от чисто техологичните разходи. Ама това са си рисковете като оставяш услуга в обществен интерес в ръцете на монополист, още повече на таъкв, който вече е преял с власт.

 • 8
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#7] от "laveol":

  Технологичните разходи са едно но по принцип най-големия разход за всяка високотехнологична фирма са инвестициите в техника. Ако разходите за персонал и ток са 1 милион месечно то лихвите и главниците по кредитите за техника са поне 10 милиона. И няма вариант като в соца да ги изплатиш за 3 гдоини( да ги амортизираш се нарича счетоводно) и после да си караш без пари. Щото технолгоиите се променят, излизат нови изисквания на клиентите и т.н.

 • 9
  tonio26 avatar :-|
  tonio26

  Аз лично не съм се убил да гледам "Диема Фемили".

 • 10
  oft231057892 avatar :-|
  oft231057892

  Подготвят почвата за английския модел - имаш нямаш телевизор (абонамент за платени канали), плащаш такса "обществена телевизия".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал