Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
47 21 окт 2014, 15:30, 24932 прочитания

Мартин Карбовски: Не знам кой е собственик на TV7 в момента, вие ми кажете

Има ли общо с Пеевски това, че продуцентът на "Фронтова линия" напуска телевизията

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

ТВ7 не спира да излъчва

Служителите са получили заплати, но каналът продължава да е в трудна ситуация

16 мар 2015

Мъглата ТВ7

Медиата има нов синдик, а пред служителите й е бил представен нов собственик

27 фев 2015

Емил Кошлуков стана изпълнителен директор на ТV7

Промяната в управлението идва, след като в началото на юли бе поискана несъстоятелност на "Балкан българска телевизия" – търговското дружество, собственик на канала News 7

16 сеп 2014

Проектът ТВ7 бавно се разпада

Десислава Тошева вече не е изпълнителен директор

1 авг 2014

ТВ7 и ББТ поискаха собствената си несъстоятелност

Стъпката е в отговор на искa, внесен миналата седмица от компанията на Николай Бареков "Ноу фреийм медия България"

30 юни 2014

Бареков поиска несъстоятелност за създателите си

Тв7 и News7 вероятно ще бъдат обявени в несъстоятелност

27 юни 2014

TV or not TV

ТВ7 направи огромни инвестиции в желанието си за голям дял от пазара. След като това не се сбъдва, накъде с телевизията?

21 мар 2014
Драмата със собствеността на ТВ7 продължава да ражда нови епизоди. В неделя телевизионният продуцент Мартин Карбовски обяви във Facebook, че "прекратява този фарс" и предаването му слиза от ефира на ТВ7, защото "имаме всички индикации, че телевизията отива в ръцете на Пеевски." 

Карбовски се премести в ТВ7 в началото на февруари 2013г. като наруши договора си с продуцентската компания Teleman, с която трябваше да работи в "Нова тв" до средата на 2014г. Тогава водещият в рамките на една седмица замени предаванията "Отечествен Фронт" и "Карбовски: Директно" във втората по големина телевизия, с "Фронт" и 'Предаването" в ТВ7. Продуцентът от Teleman Боян Петков пък обяви, че завежда осем съдебни иска срещу Мартин Карбовски за нарушения по договора му и кражба на интелектуална собственост. 

Сегашният ход на Карбовски идва след две години на тежка турбуленция в ТВ7 (проследете пълната хронология на събитията в карето). Към момента дори за работещите в телевизията остава загадка в чия орбита попадна TV7 след драматичната раздяла между Цветан Василев и Делян Пеевски, която стана публична с медийните атаки в медиите на Пеевски срещу КТБ и затварянето на банката от БНБ през юни.

Потърсихме Карбовски, за да разберем дали той има отговор на този въпрос, предвид изказването му във Facebook, както и какво означава то за състоянието, собствеността и влиянията в ТВ7. В коментара, който той ни изпрати, липсват конкретни доказателства, че Пеевски е поел контрола върху телевизията и прекъсването на отношенията с медиата са по-скоро заради финансови въпроси. Става ясно и че Карбовски симпатизира на Цветан Василев и на тезата, която защитава банкерът в отворените си писма - че една добра банка е била съсипана нарочно.

Вижте пълното интервю с Мартин Карбовски.

Само преди седмица обявихте, че предаването ви отново тръгва отново по ТВ7. Защо решихте да останете в ефира на ТВ7 след като през лятото вашите предавания не се излъчваха? Защо през уикенда нямаше предаване и окончателно ли слиза то от ефир?
Съобщението, за което говориш, е дело на телевизията. Тя е в затруднено положение и аз не знам какво ще се случи. Прави впечатление, че там в момента директорите са повече от журналистите. Аз съм обикновен работник. Ако искат - ще ме потърсят. Не смятам, че трябва да се занимават днес с моите проблеми. Това е начинът по който се прави капитализъм у нас, приемам го нормално, не се фрустрирам. Не знам дали ще можем да продължим. Тази игра ме уморява. Ще търсим нови работни отношения.

Тръгвате си от Тв7 заради контрола на Пеевски над телевизията или заради променени финансови условия?

Не си тръгвам заради променени финансови условия. 

Промени ли се нещо в начина на управление на телевизията, след като Емил Кошлуков я пое?


Съвсем малко се промени. Първо бях помолен да произвеждам продукция, на половин цена, после на четвърт цена, после още една продукция на същата четвърт цена. После нещо стана. Казаха ми, че няма смисъл да се работи. Което щеше да има значение ако имах интерес. Реално аз вече не мога да поддържам екипа си и спирам. Просто е, а и качеството на продукцията ни пада. Благодаря на всички, с които работихме добре последната година. Най-вече на госпожа Десислава Тошева.

Защо смятате, че ТВ7 е под контрола на Пеевски?

Не мога да съм сигурен, напоследък процесите у нас са като лоши новини, които научаваш на гробищата - става ти все едно. Знам само, че всички са заложници на банката и че банката се разкоства. По същата схема върви или я тласкат ТВ7. По същата схема ще се разбият всички работещи предприятия докоснали се до банката. Моите изводи са обосновани от медийната карта. Има медии, по чието поведение става ясно какво иска Пеевски. Вижте кой говори именно там. Аз не съм дал и няма да дам интервю в жълта медия, независимо чия е. Не ме и интересува, не ме интересува и държавата, в която ти повдигат обвинение за убийство и после ти се извиняват. Аз мога да я управлявам по-добре.

Защо бяхте окей с това да работите в ТВ7 до началото на лятото? Не знаехте ли, че Цветан Василев има влияние над телевизията, че Бареков е свързан с Пеевски и Василев, и че ТВ7 е част от този политико-икономически проект, който се разпадна с раздялата на тандема?

Преди две години бях принуден по косвен начин да си търся работа. Обвинявате ли ме в нещо? В същото можете да обвините чистачката на телевизията, Иван и Андрей, Катето Евро, като и едни работник от една фабрика за стъкло. Има хора, които боядисват и демонизират други хора само защото са имали работа. В тв7 аз работих свободно. Вижте списъка на гостите. Въпросът ви прилича на злорадо подвикване - в какво точно ме обвинявате, че съм "бил окей"?! Докато не ми забранят да снимам бедни, малки, слаби и черни хора - винаги ще съм окей. Нямам угризения. Играта на политически и журналистически аватари не ме интересува. Човек не прави някои неща - просто защото не иска - а при мен не ми и дават. Вижте къде Пеевски дава интервюта и говорете за тези хора. Намеците за корупция в журналистиката за безпочвени, когато снимаш лошите новини на гробищата, отбележете това и не спекулирайте.

В какви отношения сте с Цветан Василев?

Предполагам в каквито и вие с Прокопиев (един от собствениците на Икономедиа АД - издател на Капитал и Дневник - б.р.). Дори не знам дали е собственик на телевизията. Срещал съм го, смятам категорично че е от хората, които дават работа. В момента правя ясен списък на хората, които отнемат работа. Не само мойта работа, аз съм вече стар, но да гепиш банка и да смачкаш един или няколко бранша - това може да стане само ако си преял с власт. Не с пари. Не разбирам от икономика. Аз съм само онзи, който снима безработните. За мен догодина ще има много, много работа.

Вие или ваша фирма имате ли кредити или депозити в КТБ?

Нямам. Нито кредити, нито депозити. Каквото където имам е запорирано от моите бивши колеги в Нова Телевизия. Всеки трябва да плаща за свободата си. Не е скъпо. Все пак е свобода.

Чия собственост е телевизията в момента?

Абсолютно не знам. Кажете ми ако разберете. Ще се радвам да е на Цветан Василев. Не се отказвам от хората, ако са ми давали работа.

Имаше ли период, в който в ТВ7 се налагаше цензура и кога? Кога телевизията беше по-"свободна" - преди м. юни или след това? В какво се изразява това?

Няма такъв период. Има медии-антагонисти у нас, които се опитват да покажат цензура у колегите си. Всяка новина може да се тълкува в полза на някого. Имаше един период, в който новините на тв7 бяха много лошо направени. От това пък се възползваха хора, които искаха да вкарат всички в протеста, сякаш той е ТКЗС. Не ме слагайте в тая схема. Ще кажа само че протеста е велика работа. И като всяка велика работа е със съмнителен успех.

По времето, когато Николай Бареков беше директор на телевизията спазваха ли се всички журналистически стандарти в работата?

Аз бях външен продуцент за телевизията и не мога да кажа. По времето, в което аз отидох в ТВ7, Николай Бареков вече поемаше друга роля и започваше да се занимава с политика. Аз не съм общувал директно с него, с изключение на двата пъти, в които съм го канил в моето предаване. 

Има ли проблем с плащанията към външни продуценти в ТВ7 след м. юни? Изплатила ли е телевизията всичко дължимо на вашето предаване към този момент?

Това са работни отношения. Ако има нещо, което искам от телевизионния пазар, това е работа за мен и екипа ми. Сега сме в процес на "спиране". Просто се сбъдна пожеланието, което ми даде като урок Кеворк - когато дойде в Нова телевизия, той каза че не може само да се работи, трябва и да те спират. Приемам със смирение съдбата си. Аз съм късметлия. Досега работих 20 години без прекъсване. От 1994-та, питайте Любо Дилов и Слави Трифонов. Дотук бяха едни великолепни 20 години. Сега ще по спрем, ще попием, ще изчакаме да ни настигнат душите ни, а и ще преброим колко приятели ни останаха. Както и да живее човек, накрая му остават няколко приятели и една война - за която да се разказва.

Какво се случи в TV7: хронология

През ноември 2012г. TV7 стана официална собственост на английската консултантска компания Alegro Capital в сделка с консултант Цветан Василев. За изпълнителен директор беше назначен Николай Бареков, който малко след това започна пътуващото телевизионно шоу "България без цензура". През септември 2013г. Бареков напусна поста си на изпълнителен директор на ТВ7, "Супер 7" и "Нюз 7", за да превърне предаването в политическа партия. После каза, че е получил два милиона евро като обезщетение за напускането си. 

След него изпълнителен директор на телевизията стана сестрата на тогавашния министър на правосъдието Зинаида Златанова в кабинета "Орешарски" - Миляна Велева. През юни 2014г. Николай Бареков поиска несъстоятелност на ТВ7. Тогава притежаваната от него (официално от средата на април същата година) "Ноу фрейм медиа" ЕАД внесе в деловодството на Софийския градски съд (СГС) две молби с искане за откриване на производство по несъстоятелност - срещу "ТВ Седем" ЕАД и срещу "Балкан българска телевизия" ЕАД. Седмица по-късно двете дружества сами поискаха собствената си несъстоятелност. В телевизията влезе синдик. Десислава Тошева, която оглави телевизията през юни напусна поста само месец по-късно по "лични причини".  

Австрийският гражданин Александър Фогел, който до този момент беше в съвета на директорите на ТВ7 стана нейн изпълнителен директор в началото на август. Официалните собственици на телевизията Alegro Capital отказаха да коментират каквото и да е около телевизията.

46 дни по-късно Емил Кошлуков и Кирил Благоев станаха най-новите изпълнителни директори на ТВ7. През 2013г. Емил Кошлуков имаше акции и участваше в борда на директорите на продуцентската компания "Ноу фрейм медия". По-късно собствеността премина в Николай Бареков, а компанията поиска несъстоятелност на телевизията. 

Промените в управлението на ТВ7 означаваха и много промени в нейната програма. През 2012г. и 2013г. медията подхождаше с амбиция, самочувствие и сериозни бюджети към всяка продукция. ТВ7 имаше амбиции да атакува и по-високи позиции на телевизионния пазар. През 2014г. настъпи видима промяна. В началото на годината падната предаванията "Баркод", "Комисията Павлов", "Сблъсък" и "Споделено със". Телевизията спря продукцията на собствени сериали. След лятото в ефира не се върнаха продуцираните от Иван и Андрей "Поверително от NL" (което вече е в ефира на bTV), както и целият съботно-неделен блок "Терминал 7". Според финансовите отчети на двете телевизии, загубите на ТВ7 и NEWS7 за 2013г. са съответно 75 млн. лв. и 19 млн. лв.

Искам да получавам маркетинг бюлетина
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

21 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/ecommerce

Конференция Стратегии за електронна търговияАкценти в програмата:
Тенденции и развитие на иновациите в онлайн пазаруването
Иновативни услуги и ритейл стратегии
Как технологиите променят начина, по който пазаруваме
Тенденции при електронните плащания
Иновации в логистиката при електронната търговия
Маркетплейс революция


Прочетете и това

PReз окото на бурята PReз окото на бурята

Комуникационният мениджър на "KBC груп" Мила Миленова пред "Капитал" за предизвикателствата пред постоянно променящата се PR професия

16 мар 2018, 2066 прочитания

All Channels започва да предлага услугите си в Австрия All Channels започва да предлага услугите си в Австрия

Българската комуникационна група откри офис във Виена

14 мар 2018, 2599 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Лидл" отваря 300 работни места за касиери в София със заплащане от 1260 лв.

Компанията предоставя и ваучери за храна, гъвкаво работно време и допълнително здравно осигуряване

Как да използваме социалните мрежи, за да подсилим MBA кандидатурата си

Обърнете специално внимание на онлайн присъствието си, ако искате да направите добро впечатление и да се отличите сред останалите

Най-важното за данъчните рискове при бизнес пътувания

Запис от уебинара за данъчните, осигурителните и миграционните последици от командироването на служители в страната и чужбина, организиран от EY и Кариери

Поставяйте си ясни цели и ги следвайте

Стойка Зеленгорова, участникът с най-висок финален резултат в програмата на "Капитал" и MDV Professional Education School of Finance and Accounting for Young Professionals, разказва как обучението ще повлияе на бъдещото й кариерно развитие

Стажове, стипендии, конкурси (19 - 25 февруари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
СЕМ и "Медийна демокрация": Вяла предизборна кампания, но най-много нарушения

Медийният регулатор и фондацията представиха анализите си за поведението на медиите преди тези избори

МиГ завинаги

Каракачанов се погрижи само руснаците да поправят изтребителите ни

Инфлация, здравей

Цените в България обърнаха посоката и тръгнаха нагоре. Прогнозите са за леко ускорение на темпа през тази и следващата година, но сегашните нива са все още здравословни

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Мит, танц и истина

Вдъхновен от Източна Европа танцов пърформънс открива Spotlight: USA в Пловдив

Когато Фелини срещна Пикасо

Първа изложба за влиянието и близката чувствителност на двамата артисти

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 11

Капитал

Брой 11 // 17.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 17.03.2018 Прочетете