Жълт косматко популяризира европейските пари

Европейската комисия демонстрира какви проекти е финансирала с... плюшена играчка

Ако милионите евро, похарчени за билбордове, телевизионни реклами, статии и т.н. не са стигнали, за да разберете какво е свършила Европа за вас, то Европейската комисия има нов план да ви осведоми за това как подобрява живота ви. Той включва двукрака плюшена играчка (вероятно щраус), на име Ноа.

Във видео на Информационния портал за Структурните фондове на ЕС - eufunds.bg, Ноа показва за какво са използвани европейските фондове.

В него играчката се вози в метрото и по магистрала Тракия, разглежда римския форум в Стара Загора и куцука по алеите в зоопарка в Добрич. Всички те са направени по проекти, които се плащат от Европейския съюз, а плюшеният Ноа им се възхищава. Щраусът изглежда лесно впечатлим, защото най-странното нещо, на което изразява възхищение, е среща на координаторите на регионалните информационни центрове. Достатъчно е да сте били на една такава среща, за да знаете, че последното чувство, което предизвиква, е бурен възторг.

Тъй като видеото няма (донякъде иронично) отправка по коя програма е финансирано, не може да се прецени дали то е влязло в гордите редици на пропилените стотици хиляди левове за комуникация по еврофондовете.

Този път обаче, странната приумица не е местно творение. Рекламата с яркожълтото животно е част от инициатива на Европейската комисия. Преди четири месеца информационните бюра за евросредствата на Словакия и Унгария вече са разходили жълтата кукла на конци из различни европроекти. Днес се появи и българско видео по темата.

Оригиналната страница на кампанията Noah the Project Lover ("Ноа, който обича проекти) в YouTube e създадена преди четири месеца и от тогава не е активна. Всички видеа до момента са гледани общо малко по-малко от 700 пъти. Ще бъде интересно да се види как това ще оправдае парите за създаването им.

Ето първоначалния клип, в който жълтото пухено животно с пилотски очила подканва всички бенефициенти по оперативни програми "Да останем свързани" и за следващия програмен период:

Още от Капитал