Краткият живот на печатницата на Пеевски

"Принт трейдинг" беше построена преди близо две години с амбициите да е най-модерната печатница

Вестниците, които доскоро се печатаха в "Принт трейдинг", се преместиха в печатница "София"
Вестниците, които доскоро се печатаха в "Принт трейдинг", се преместиха в печатница "София"    ©  ВАЛЕНТИНА ПЕТРОВА
Вестниците, които доскоро се печатаха в "Принт трейдинг", се преместиха в печатница "София"
Вестниците, които доскоро се печатаха в "Принт трейдинг", се преместиха в печатница "София"    ©  ВАЛЕНТИНА ПЕТРОВА

В София има три печатници. В тях се печатат централните всекидневни и седмични издания. "София" на "Вестникарска група България" (бул. "Цариградско шосе"), "Алианс принт" на "Алианс инвест холдинг" (кв. "Дружба") и най-новата "Принт трейдинг" в кв. "Христо Ботев", до летището на "Дореко комерс". Последната се смята за свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

В "София" се отпечатват вестниците "Труд" и "24 часа" и останалите издания в портфолиото на "Медийна група България". В "Алианс принт" са "Капитал", "Капитал Daily", "Сега" и др. Голяма част от изданията, които влязоха в Българския медиен съюз, и тези, считани за близки до Делян Пеевски и управлявани от майка му Ирена Кръстева, се отпечатваха в новата "Принт трейдинг", а преди това в ИПК "Родина", която също бе в списъка от компании, свързани с тях. Става дума за "Монитор", "Телеграф, "Новинар", "Всеки ден" и "Политика", в същата печатница бяха "Стандарт", "Преса", "Дума" и др.

Непосредствено преди евроизборите Ирена Кръстева в официално съобщение на компанията си "Нова българска медийна група холдинг" ЕАД обяви, че продава издаваните от нея до момента вестници на ирландското дружество Мedia Maker Limited, представлявано от собственика и директор Патрик Халпени с рамков договор. Тогава в сделката влизаха "Телеграф", "Монитор", "Политика днес", "Компакт меридиан" ЕООД и 50% от Издателска къща "Борба" АД. Въпреки това и до ден днешен в карето на телеграф Кръстева фигурира като управител на "Телеграф" ЕООД и председател на редакционния съвет на "Монитор".

Знак за промяна

От повече от десет дни в каретата на "Стандарт","Преса" и "Дума" се вижда, че те вече са се преместили в печатница "София". От издателските групи не коментират публично каква е причината за преместването им в другата печатница. В сектора обаче се обсъжда, че "Принт трейдинг" е изпаднала в несъстоятелност и не може да обслужва кредита си към "Партнер лизинг". Сред най-големите длъжници на КТБ пък е самата "Партнер лизинг". Въпреки че в каретата на "Телеграф", "Политика" и "Монитор" не е записано къде се печатат, за тях също се счита, че са се преместили в "София". Ако това не се е случило, е въпрос на дни.

Дружеството "Принт трейдинг" е 100% собственост на "Дореко комерс", което се притежава от регистрираното на Британските Вирджински острови "Дореко лимитид". Същата офшорка е собственик и на фирмата "Дореко секюрити", чийто управител е бившият зам. главен прокурор Бойко Найденов, който в "Булгартабак" е известен като шеф на сигурността. Регистрираното на Британските Вирджински острови дружество е собственик и на "Сода комюникейшънс", за която в средите е известно, че е рекламната агенция на "Булгартабак". Самата "Булгартабък" пък е собственост на офшорни дружества, които се смята, че са контролирани от Делян Пеевски.

Печатницата "Принт трейдинг" беше построена преди близо две години в съответствие със всички съвременни изисквания за една модерна печатница. Според запознати с бизнеса в нея са инвестирани 30 милиона евро. "Тя разполага с модерна техника, с голям капацитет и повечето от ежедневниците преди време се преместиха да отпечатват изданията си в нея. Любопитно е какво ще стане с печатницата", каза източник на "Капитал". Играчите на пазара са категорични, че за построяването и оборудването за нея са били ползвани кредити от Корпоративна търговска банка. Източници, които не желаят да бъдат назовани, твърдят, че в момента тези кредити не се обслужват.

Следи, които смущават

В писмо на временно отстраненото ръководство на Корпоративна търговска банка (КТБ), разпространено в някои медии, се казва, че "вземането от лизингова компания "Партнер лизинг", оперираща на пазара от 7-8 години, е обезценено на 84%. Дружеството е заложило в КТБ АД всички свои вземания по договори за лизинг (парични и материални), включително и новоизградената в София и пусната в експлоатация през 2013 г. най-модерна печатница. Освен че постъпленията от лизинга и печатарското оборудване са заложени, сградите и теренът също са ипотекирани в полза на банката", коментират отстранените директори на КТБ.

Печатница "Принт трейдинг" беше построена заради многото вестници и списания, които попаднаха под влиянието на Пеевски, и след като престана да работи старата ИПК "Родина".

В интервю за Deutsche Welle обаче мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев посочи, че е "инвестирал в закупуването на терена и сградата на бившия ИПК "Родина". Така той на практика призна за деловите си връзки с майката на Делян Пеевски, въпреки че отрече да е финансирал нейната "Нова българска медийна група".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


29 коментара
 • 1
  inspektorstrezov avatar :-|
  Инспектор Стрезов

  Мдааа, някои може би си мислеха, че доминото КТБ няма да ги стигне.

 • 2
  iwonow1 avatar :-|
  iwonow

  "На всяко прасе му идва Коледата..." В. Раш.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  Поне от 10 години насам на инвестицията в печатница за вестници се гледа като на купуване на фабрика на 8. септември. Нямало е година без фалит на голяма европейска печатница. И това беше така още преди пробива на смартфоните.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "Инспектор Стрезов":

  Сега гледай какво става в съдебната система и платената журналистика. Новината, че хидрата е останала без глава, ще предизвика неконтролируеми спазми и конвулсии по всички пипала

 • 5
  wmz04371669 avatar :-|
  Благодетел

  Много показателна статия. Няма нужда да се наемат някакви международни специалисти за проследяване на паричните потоци в КТБ - вход/изход! Нещата бързо могат да бъдат разнищени и от наши специлаисти, при осигуряване на поле за изява и нужните правомощия,а това задължително трябва да се случи.....СЕГА....

 • 6
  2.5 avatar :-P
  2.5

  До коментар [#3] от "cinik":

  Абсолютно прав си! Полиграфията е нито повече, нито по-малко преработка на хартия. Хората се все по-рядко се докосват до издания в "аналогов вид".
  ИПК Родина, напр. беше мастодонт, без аналог на Балканите! Аз поне не знам някога да е бил натоварван на предела на капацитета си. И към момента мощностите в България са доста над търсенето, така че, както казваше О'бама: дъ фючърчъв диз бизнес... из нот брайт! Бъдещето на печата е в опаковките, напр. На бонбони, които видимо Пеевски обича...

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#5] от "Благодетел":

  Поне в този случай не разпознавам някакъв истински бизнес. Целта е била да се овладее четвъртата власт, с чиято помощ да се овладеят другите 3 власти и тогава вече да се осребряват дивидентите - под формата на проекти като "Южен поток" за избрани строители, 7-ми реактор, източването на РВД и АЕЦ Козлодуй, което и при другите правителства не е спирало, изсичането на българските гори, рязането на всичко метално за скрап. Абе изобщо - все неща, където или чака готов кеш за прибиране, или в кратък срок може да се обърне в кеш, например на камионите с дърва за Гърция или на кантара в Надин

 • 8
  rage_against avatar :-P
  Rage Against

  “...комунистическа работа (конгрес, културно тържество, състояние, обществени предприятия и пр.) това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосно ръководена, която сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи само за позорна регистрация на печалните си герои...”

  ето това са всичките начинания на нашите по-тъпи братя комунисти, които с измами успяват да ни откраднат и прахосат парите... :) :) :)

 • 9
  mayamsv avatar :-|
  mayamsv

  До коментар [#6] от "2.5":

  Вероятно си доста млада, но аз съм работила 10 г. в ИПК "Родина", която в годините на смяна на посттоталитарния режим не само беше натоварена до пълния и капацитет, а и доста отгоре. Но тогава времето беше друго и вестниците, които някои наричат "хартия" бяха средство наред с радио и телевизия, които информираха за ставащото у нас. Сега и аз предпочитам да се информирам от електронните медии, но много хора все още държат на "добрия стар вестник".

 • 10
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  Информираща статия.
  Бих си позволила само едно дребно уточнение по отношение на първото изречение - в София има десетки печатници, но само в три от тях се отпечатват вестници.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал