На гребена на дигиталната вълна

Кои тенденции в дигиталния маркетинг в България ще бъдат важни през 2015 г. и защо

Ще бъде ли 2015 годината на мобилната реклама? Или пък годината, в която рекламодателите ще опознаят по-добре аудиториите, на които говорят онлайн? Пазарът на дигитална реклама в България винаги е бил труден за прогнозиране най-малкото защото ръстът му през последните години не се случва с темповете, с които индустрията очаква.

С помощта на няколко професионалисти в сферата на дигиталния маркетинг все пак направихме опит да видим кои ще са тенденциите, които ще движат пазара на този тип реклама през тази година, кои ще са фразите, които ще влизат все повече в разговорите между рекламодатели и агенции, и защо точно те ще са важни при планирането и създаването на кампании. 

"Много от тенденциите в дигиталния маркетинг през последните няколко години са се запазили, но вече имаме по-мощни инструменти, с които да ги развием", казва по този повод Иван Ралчев, мениджър "Проекти" в дигиталната рекламна агенция Next-DC.

Big Data, или събирането и анализирането на данни

Преди няколко години за пръв път в световен план започна да се споменава терминът Big Data (или на български "Големи данни", макар този превод да е по-рядко срещан). Маркетолозите го използват, за да означат събирането, селектирането, анализа, както и търсенето, визуализацията и трансфера на данни за потребителите. Чрез тях могат по-коректно и прецизно да се взимат стратегически решения при разработка на кампании, да се прави медиа микс или да се анализират резултатите от изминали активности. Информацията често бива събирана посредством различни регистрационни форми и използването на инструменти като Google Analytics. С тяхна помощ може да се направят сравнително точни профили на потребителите, посетили даден сайт или участвали в дадена дигитална кампания, включващ както демографски данни, така и поведенческа информация.

"От много време се използват аналитични инструменти на всеки сайт и се правят отчети за кампаниите, но често от тях се използват само базови данни - че едни хора са дошли на един сайт. От миналата година обаче ние започнахме да следим много по-детайлно това, което се случва по сайтовете на нашите клиенти, и да ги оптимизираме на база на събраната информация", казва Христо Ласков, стратегически директор в Publicis Modem Cybermark. Според него този подход на прецизно измерване и оптимизация ще е едно от нещата, на които ще се обръща все по-голямо внимание през годината.

Събираните данни могат да бъдат използвани и за т.нар. ремаркетинг кампании. Това са рекламни формати, които чрез използването на бисквитки (cookies) следят активността на потребителите в посетените от тях сайтове и им предлагат подходяща реклама, дори и след това. Така например, ако посетите уеб страницата на туристическа агенция, предлагаща почивки във Венеция, ремаркетинг кодът, поставен в нея, ще ви засече и ще ви показва рекламни съобщения за екскурзията и други сайтове, дори те да са с напълно различна тематика. Подобен тип кампании се случват в България, но експертите единодушно казват, че през 2015 г. ще можем да наблюдаваме допълнително повишаване на работата в тази посока, тъй като така рекламодателите ще могат по-добре да оптимизират своите разходи.

Според Иван Ралчев от Next-DC е възможно обаче брандовете в България да избегнат използването на "Големите данни" поради сложния анализ, който трябва да бъде извършен, за да са наистина полезни. Той смята, че може да се поеме по по-лесния път към личния контакт с хората, случващ се директно в социалните мрежи например. По този начин не е необходимо да се анализират базите данни, за да разбереш как да си интересен и полезен на своите потребители, защото имаш възможността да комуникираш с всеки от тях. Този подход обаче е по-скоро в разрез с желанието на брандовете да събират все по-големи аудитории в използваните социални мрежи.

Автоматично купуване на рекламна площ

Тъй нареченият Programmatic buying модел (или автоматично купуване на рекламна площ) е една от световните тенденции, за които през изминалата година се говореше най-много. Маркетолозите смятат, че този подход на планиране ще промени изоснови начина на работа на медийните агенции и именно това го поставя на челните позиции сред ключовите думи при дигиталния маркетинг и през 2015 г. За да обясним обаче какво е всъщност Programmatic buying, трябва първо да обърнем внимание на RTB модела (Real Time Bidding, или "Наддаване за рекламна площ в реално време"). При този тип платформи рекламодателят може да наддава за всяка индивидуална импресия (показване на рекламното съдържание – бел. авт.) буквално милисекунди преди зареждането на самия уеб сайт. По този начин рекламният инвентар представя на потребителя маркетинговото послание, показало най-добри резултати при търга. Плюсът за рекламодателите тук е, че могат да зададат конкретни максимални параметри за цена на импресия и по този начин да предвидят по-прецизно разходите и резултатите от планираните кампании. Когато една RTB платформа се наслои допълнително с "Големите данни", представящи информация за аудиториите на всеки сайт в съответната дисплей мрежа, можем да говорим за създаване на система за автоматично купуване на рекламен инвентар. Тази симбиоза между потребителските данни и търговете за рекламна площ осигуряват на рекламодателите сигурността, че чрез своята инвестиция те ще достигнат по-специфична и желана целева група.

Кристин Стоянов от Ogilvy Group Bulgaria казва, че въпреки навлизането на RTB модела в България, което е важна предпоставка за programmatic buying, все още този модел на планиране в истинския му вид не се използва на нашия пазар. "За да може да има programmatic или автоматизирано планиране тук, трябва медиите да направят своя "премиум" рекламен инвентар достъпен чрез такъв тип платформи" – нещо, което според специалистите все още не се наблюдава в страната. Като друга пречка в развитието на този модел на нашия пазар Дилян Величков, медиа директор на Publicis Modem Cybermark, посочва факта, че "в Западна Европа можеш да планираш много интересни рекламни формати чрез автоматично купуване, докато в България все още са налични по-скоро стандартни банери". И въпреки бавните темпове на развитие на този модел за programmatic на нашия пазар ще се чува все по-често. Рекламистите са на мнение, че този иновативен модел за закупуване на рекламни формати дори ще излезе извън рамките на дигиталната реклама и след време ще наблюдаваме подобен тип платформи, с които да се планират и телевизионни кампании например.

Мобилна реклама

Въпреки че всяка година от последните пет беше определяна като "годината на мобилната реклама", представителите на рекламните и медийните агенции в България посочват, че може би именно през 2015 г. ще видим осезаем ръст в инвестициите в този канал. Какво обаче имаме предвид, когато говорим за мобилна реклама? Най-често в това определение влизат всички рекламни площи, показвани на мобилни устройства. Това може да са публикации в социалните мрежи, промотирани единствено за "сервиране" на смартфони и таблети, Google Search и Google Display Network кампании, както и специалните мобилни формати в различни сайтове. Разбира се, развитието на този канал ще доведе и до повече нестандартни реклами, смятат специалистите. Те дават пример със САЩ, където се правят опити с мобилни банери, които биват навигирани чрез глас, а не с бутони. За да навлязат тези високотехнологични тенденции и тук обаче, партньорите и брандовете, с които агенциите работят, трябва да са готови да инвестират и да експериментират.

Дилян Величков от Publicis Modem Cybermark казва, че през последната година на нашия пазар се е забелязало покачване на инвестициите в този тип реклама, като има случаи на медиа миксове, в които мобилните формати са заемали между 10 и 15% от общите кампанийни бюджети. "Въпреки че се наблюдават много невалидни кликове, предизвикани от грешки при взаимодействието с устройството, цените при този канал са достатъчно ниски, за да бъде инвестицията в него оправдан риск. От друга страна, нивата на конверсиите (превръщането на импресия в извършено действие – бел. авт.) са също добри, тъй като виждаме, че все повече българи използват мобилните си устройства за всякакъв тип активности, сред които регистрация в сайтове и пазаруване", допълва той.

Мобилните устройства обаче могат да имат и много по-голяма роля в маркетинговия микс и създаването на кампании за брандовете. За да се случи това, те трябва "да бъдат използвани като технология, която, поставена в правилния контекст, наистина да ангажира потребителите", смята Иван Ралчев от Next-DC. "Важно е да се правят неща, които да са интересни на хората – да ги грабват и да задържат вниманието им, така че дори и след първата интеракция с твоя бранд те да се сещат за теб, когато използват своето устройство", допълва той. Според него такъв тип активности трябва да предложат лекота на използването и опростен интерфейс, но и да бъдат полезни. Така например в полза на брандовете могат да бъдат използвани новите мобилни технологии (сред които NFC например), с помощта на които потребителят да достига до подходящо в конкретната ситуация съдържание или улесняваща го функционалност.

Още от Капитал

Радиопазарът в България

Радиопазарът в България