Падането на румънския медиен шогун

Собственикът на най-влиятелната новинарска медиа Адриан Сърбу беше обвинен в данъчни измами и пране на пари

Адриан Сърбу е задържан за един месец
Адриан Сърбу е задържан за един месец    ©  Guliver / Getty Images / Bloomberg
Адриан Сърбу е задържан за един месец
Адриан Сърбу е задържан за един месец    ©  Guliver / Getty Images / Bloomberg

Адриан Сърбу става най-влиятелният медиен собственик в Румъния за около двадесет години. Наричан Шогуна в някои медии, той притежава най-голямата частна новинарска агенция - Mediafax, интернет сайт и бизнес вестник. Казват, че може да предскаже кой ще спечели и кой ще загуби изборите, кой ще се превърне в обществена личност и кой ще остане в сянка. Затова и арестуването му в началото на тази седмица предизвика голям шум в съседната страна, а и сериозен международен отзвук. Арестът на Сърбу е част от поредица от знакови действия на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA), чиято работа започна да гради наново доверието в ефективността на румънската правосъдната система.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


9 коментара
 • 1
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Румъния = Европейски Съюз.

  България = Евразийски Съюз.

  :(

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  През плет ще ги гледаме съседите от север.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Ха, вижте какво намерих. Отфукаха ни румънците...

  Наглост! Мъжът на Цецка Цачева поредната "калинка" в РВД43|8299|05.02.2015
  Наглост! Мъжът на Цецка Цачева поредната "калинка" в РВДЦачева често говори за морал в политиката, но не и за собствения...
  Румен Данговски, съпруг на парламентарната шефка Цецка Цачева е назначен на работа в държавната фирма Ръководство "Въздушно движение" (РВД). Кадровата новина е скандална, защото Данговски е инженер-архитект, както сама Цачева го представя, а постъпва в служба, която е на светлинни години от уменията му.

  Той ще бъде експерт в сектор „Инвеститорски контрол”, отдел „Управление на собствеността” към дирекция „Управление на собствеността и обществените поръчки”. Истината е обаче, че съвсем скоро Данговски ще оглави отдела, защото сегашната началничка излиза в пенсия. Такова било нареждането "отгоре".

  До неотдавна съпругът на Цачева бе на топло местенце в „Булгартабак“ - фирма, която според мнозина е на депутат от ДПС Делян Пеевски. С този факт се обяснява и гробното мълчание на председателят на парламента по ултра скандалния казус с превръщането на брой от "Държавен вестник" в притурка на издание на семейството на Пеевски в края на миналата година. По закон единствено Цачева може да разпорежда на "Държавен вестник", който публикува приетите закони и рапоредби.

  Вече месец тя отказва да отговори на журналистически въпроси, кой е разрешил
  подигравката с "Държавен вестник", която е и драстично закононарушение.
  Съпругът на Цачева знае мръсните тайни около приватизацията на "Булгартабак" и затова тя се ползва с благоразположението на Пеевски и останалите шефове от ДПС, твърят депутати.

  Сега Румен Данговски, който преди време в Плевен е проектирал гробищни и църковни паркове, а Цачева е работила като юрисконсулт на общината, ще се изявява в ново амплоа. Очевидно ненаситността на някои хора от властта няма гриници, коментират обикновени членове на ГЕРБ. Заплатата на Данговски ще стартира от "ниското" ниво 4,500 лв, плюс премии, които понякога достигат десетки хиляди лева. В пакета влизат още безплатно гориво, санаториално лечение, плащане на служебни обяди и вечери, СПА-процедури, пари за облекло, храна и пр. Това прави приблизителен доход от 7-8 хилядарки месечно. Когато стане началник Данговски ще получава с още поне 3 хил. лв отгоре, коментират служители от РВД.

  Йоанна Веселинова Маринова-Сиракова е друга "калинка" в РВД. Тя е назначена в правния отдел на РВД. Начинаещата юристка ще полуава скромните 3000 лева. Дъщеря е на барда на ГЕРБ, бивш бард на БСП Веселин Маринов.

  Заместник-генерален директор на РВД е друг съпруг на нашумяла жена във властта. Става дума за Илия Манолев, който е женен за шефката на Софийски градски съд Владимира Янева. През последните месеци името на съдийката бе замесено в грандиозен скандал около манипулирането на случайния избор на съдии по определени дела. По този начин съдия Ченалова "случайно" гледа три от четирите дела, свързани с КТБ, а след това се оказа, че е решавала и съдбата на френска компания у нас. Чак когато се намеси френският посланик, ВСС реши да извърши проверка на фрапиращите случаи. Съдии, подчинени на Янева пък излязоха с открита подписка срещу лошите практики в СГС и поискаха оставка на цялото ръководство.

  Мъжът на Янева - Илия Манолев се разписвал за скромните 12 000 лв месечно. Той е завършил ВИФ "Георги Димитров" и има диплома за учител по физическо.

  ДПС също е внедрило и уредило свои близки в РВД. Сред служителите се открояват фамилии като Лютфи и Казак. Фрапиращ обаче е случаят със Станимира Григорова, назначена за шеф на Дирекция „Информационни системи и информационна сигурност“. Назначението й става по време на бившия генерален директор Цветан Дилов, който, според депутати, е много близък с Юджел Атилла, който пък бе зам.-министър на транспорта от квотата на ДПС. Григорова била известна с топлите си връзки с шефове на ДПС. Преди да се появи в РВД, пак с помощта на хора от движението тя е поработила в „Алфабанк“ и М-Тел.

  Поголовните политически назначения на неспециалисти в РВД застрашава нормалната работа на предприятието, смятат експерти. Това предизвиква недоволството на профасионалистите, които отговарят за полетите. Особено силни позиции тук има лобито на ДПС. Не изостават БСП и ГЕРБ.

  Назначение на ГЕРБ е и Веселина Карамилева-Тодорова. Тя е от Добрич, където е била общински съветник от ГЕРБ. Нейният съпруг по "случайност" е бившият зам.-директор на НАП Тодор Тодоров.

  Бившата секретарка на Цветан Цветанов - Десислава Замфирова също попада в управителния съвет в РВД.

  Ева Колева – специалист в сектор „Протокол”, отдел „Административно обслужване” пък идва от безмитния магазин на летището. Мъжът й е бил шофьор в МВР и е карал Цветанов, когато бе министър.

  Преди година бившият ръководител на полети Радослав Ганев, който е работил 13 години в “Ръководство въздушно движение”, изпрати писмо до премиера Пламен Орешарски. В него той описва 47 случая на назначения с политически протекции в РВД. Писмото бе адресирано и до президента Росен Плевнелиев, но не последва никаква реакция.

  Ганев обяви, че заплатите в РВД започват от 3000-4000 лв. на месец и това е причината работата там да е изключително желана. Държавното РВД от години носи славата на “санаториум”, където отиват си отдъхват протежета на политици и хора от властта.

  Истински десант на "калинки" има в РВД по време на тройната коалиция. Тогава в предприятието попада съпругът на прес директора на Сергей Станишев Таня Джаджева - Антон Джаджев. Той заема много висока длъжност..

  На сладка работа е назначена и дъщерята на един от несменяемите в БСП Димитър Дъбов. Синът на бившия транспортен министър Стамен Стаменов също е сред служителите.

  Говори се също, че по времето на Джаджев РВД закупува от частна фирма автомобили "Волво" и "Форд". Десетина от тях са буквално подарени на ДАНС. От своя страна ръководството на ДАНС за благодарност назначава на авторитетна длъжност синът на Джаджев...

  От РВД се излиза само с краката напред, шегуват се служители. Тук комунизмът е построен. Определен брой професионалисти вършат истинската работа, а с изкараните от тях пари и платените такси, спуснати "парашутисти" си живеят живота. Така е, когато властта се ползва за лично облагодетелстване, негодуват специалисти.

 • 4
  bvsc avatar :-|
  Да, ама не

  Не е като в България да няма един умник медиен барон, който се изживява като последна инстанция и взима пари от американски НПО-та, задушавайки конкуренцията на пазара.

 • 5
  thetheacher avatar :-|
  The.Teacher

  Аз мисля, че медиите у нас, без изключение, вече са твърде далеч от предназначението си и не трябва да се наричат медии. Над 95 процента от всички материали които излизат по вестниците и списанията, сайтовете, предаванията по телевизиите, новини и т.н. са манипулирани и това си вижда ясно. Това са едни средства за пропаганда, плащани от икономически кръгове, които издигат и свалят фасадните ни институции. Най-прост пример - всички т.нар. политици, министри и т.н. висша администрация по цял ден обикалят по телевизиите, като се започне от рано сутрин по сутрешните блокове, след това радиата и след това вестниците и сайтовете. Замислете се реално каква работа може да свърши човек през деня и дали нормален човек може да губи толкова много време да обикаля телевизиите и да се готви за интервюта. Но това всъщност им е основната дейност, ако някой не е забелязал - да облъчват населението, което все още се връзва на това и да го убеждават как се грижат за него и как работят в негова полза ежеминутно, как ще му санират панелката без пари за да плаща по-малко за отопление и т.н. пропагандни тези.
  Отделно има различни икономически групи, които ползват медиите като оръжие една срещу друга, като между другото пак се опитват да убедят читателите и зрителите, че го правят в тяхна полза и от тяхно име.
  Т.нар. медии в над 95 процента от съдържанието и материалите си не са нищо повече от платена пропаганда с определени цели. Или накратко - обикновени сергии за търговия с читатели и зрители. Т.е. ти плащаш за време, говориш и внушаваш каквото си искаш, а аз ти осигурявам таргет групи. Но дали това е същността и задачата на медиите?

 • 6
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  ... за някви си 3.9 милиона евро арестуваха човека, тука щеше да си живее като мъжко шиле!


  Еееех, как ще ги стигнем Румънците... :)

 • 7
  sebastians avatar :-|
  sebastians

  Браво на румънците! Изпревариха ни, окончателно...

 • 8
  ss avatar :-P
  SS

  Нашият медиен шогун - Прасевски , поне за данъци да бяха го подпукали !

  То е ясно , че иначе е чист като сълза , само за наднорменото си тегло няма надлежно фактурирани индулгенции !!!

 • 9
  x3m avatar :-|
  x3m

  Една от точките в предизборната платформа на ГЕРБ беше сливане на НАП и Агенция митници.

  Някой има ли инфо какво се случва с това?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход