bTV доведе нов продуцент на пазара

Хайкo Кнауте, директор операции в Constantin Entertainment

bTV доведе нов продуцент на пазара

Constantin Entertainment има дългосрочни амбиции да създава тв съдържание в България

Весислава Антонова
19206 прочитания

Хайкo Кнауте, директор операции в Constantin Entertainment

© архив bTV


През последния месец сезонът на големите телевизионни формати е в разгара си и водещите канали bTV и "Нова" отново са в сериозно съперничество за вниманието на зрителите и рекламодателите. Началото на MasterChef (bTV) е знак за още една интересна тенденция на българския пазар, която може да промени модела на работа на телевизиите и продуцентите.

За ключовия си за сезона кулинарен формат bTV избра да работи с нов за българския пазар играч - базираната в Мюнхен Constantin Entertainment. Преди време "Нова" също заложи на чуждестранен продуцент - Paprika Latino, за реализацията на няколко свои формата. Това, от една страна, разширява възможностите на телевизиите, от друга обаче, може да създаде трудности за българските продуценти на и без това тесния пазар.

Новият играч

Constantin е една от големите продуцентски компании в Европа с опит в реализирането на мащабни телевизионни продукти в 16 страни, между които Гърция, Румъния, Русия, Китай, Испания и Израел. Constantin вече са работили по предаването MasterChef в други страни и са наясно с работата по формата. Други техни проекти са Music Idol (в Гърция), Hotel Inspector, Home Makeover и Family Stories. Именно опитът на компанията е водещ за bTV, когато телевизията е избирала кой да е изпълнителен продуцент на предаването. "Критериите при избор на продуцент от bTV са свързани преди всичко с професионализма на компанията, стремежа ни да предлагаме само висококачествени продукти на нашите зрители и рентабилността на проекта", коментира за "Капитал" програмният директор на bTV Media Group Маргарита Александрова.

С влизането си в България Constantin идва с няколко свои консултанта и работи основно с български екип. "Само в рамките на няколко седмици успяхме да изградим голям професионален екип, създадохме нашата инфраструктура и започнахме работа по MasterChef. В момента даваме работа на повече от 70 души в София", коментира Хайкo Кнауте, директор операции в Constantin Entertainment - България. Той изрази надежда да продължи да работи с този екип и по други проекти. За работата си по MasterChef Constantin използва едно от студиата на No Frame Media, които на практика бяха дълго време неизползваеми след като TV7 (за която компанията основно работеше) изгуби пазарните си позиции. Програмният директор на bTV Маргарита Александрова обяснява, че силно са вярвали в успеха на кулинарното риалити и в момента телевизията е много доволна от постигнатите само за две седмици резултати. "Философията в bTV е да работим с всички продуцентски компании, с които сме реализирали успешни проекти и които са възприели и демонстрират най-високи стандарти на работа", обясни Александрова.
Кои са другите чужди компании

През последните три-четири години големите телевизии обърнаха поглед към компании извън България или се опитаха да създадат свои, за да си гарантират сигурност при работата по големите формати. И за да се предпазят от честата миграция на продуцентски компании към конкурентния канал, когато са недоволни. Всичко това бавно, но сигурно променя местния бизнес с производство на тв съдържание и прави средата на свития рекламен пазар много по-конкурентна.

bTV не за пръв път взема подобно решение. В края на 2010 г. телевизията първо се опита да смени модела си на работа с продуцентите, като започна да реализира част от проектите си със собствена продуцентска компания - MediaPro Entertainment. Днес компанията няма същата роля за bTV и не работи по мащабни проекти, а присъствието й на пазара е символично. През 2012 по този път тръгна и "Нова тв". Тогава шведската компания MTG (Modern Times Group), която е собственик на "Нова тв", придоби мажоритарен дял от продуцентската компания Paprika Latino. Така "Нова" също вкара външен за пазара играч. Компанията е вече позната с музикалния формат X Factor и риалити предаванията "Черешката на тортата" и "Фермер търси жена". В момента тя работи по кулинарното риалити "Кошмари в кухнята". Paprika Latino има офиси в 7 страни. Развива дейност в България, Румъния, Унгария, Словакия, Словения и Сърбия. На глобално ниво Paprika има споразумение за партньорство с Fremantle Media за пазарите, на които оперира.

От "Нова" коментираха, че имат задълбочен процес на подбор на продуцентски компании, с цел да избират и работят с най-добрите за всеки от проектите си. "Националността или собствеността не са фактор при избора. Ние избираме продуцентските компании, които според нас ще се справят най-добре с реализацията на даден телевизионен проект и ще постигнат най-добрите рейтинги, при финансови условия, изгодни и за двете страни, и разбира се, като отчитаме взаимоотношенията, които сме изградили с тях през годините", коментираха от "Нова". Телевизията е последователна в това свое твърдение. Пример за това е предаването X Factor. Първият му сезон бе реализиран от Paprika Latino, а за следващите два бе предпочетена българска продуцентска компания Global Vision на Магърдич Халваджиян. А смяната даде добри резултати за телевизията.

Реакцията на БГ продуцентите

Фактът, че една компания има богат международен опит, не е застраховка за дълготрайна обвързаност с даден формат и успех в реализацията му. И българският пазар го е доказал. Затова и българските продуценти реагират със самочувствие, когато външна компания навлезе в територията им. "От една страна, идването на външна компания е раздвижване на пазара и увеличаване на конкуренцията в бизнеса. От друга обаче, работата на българския телевизионен пазар не е чак толкова много и тя взема от възможностите за ангажимент на българските продуценти", коментира Магърдич Халваджиян. Според него това може да е обезсърчаващо, особено за по-малките компании. За него е важен и друг аспект: "Чуждите компании реализират печалби от българския пазар, но те не остават тук, за да се инвестират в ново телевизионно съдържание и развитие на местния телевизионен пазар. Те отиват извън България."

"Причината да се предпочете чужд продуцент не е свързана с качеството на крайния продукт – практиката ясно показва, че всички най-успешни телевизионни проекти у нас са реализирани от български, а не от чужди продуценти. И това се отнася както за сериалите, така и за риалити програмите и за забавните шоута", коментира председателят на Асоциацията на телевизионните продуценти Евтим Милошев, който е и съсобственик в Dream Team (Survivor, "Столичани в повече" и др.). Според него досегашните опити на чуждите продуценти да се утвърдят на пазара са неуспешни и в голяма степен са зависими от някаква моментна конюнктура в дадения телевизионен канал. "Какво ще стане в бъдеще – не знам. Едва ли някой може да предвиди какво ще е тук след две, след пет, след десет години. Късогледството е нашето проклятие", казва Милошев.

Продуцентите добре знаят, че пазарът е свободен, на него има конкуренция и телевизиите имат право да избират с кого да реализират проектите си. "Не е толкова важен въпросът дали губят българските продуценти. По-важното е, че всъщност губи държавата, губи индустрията, губят телевизионерите, които трупат опит в този бизнес", споделя позицията на колегите си в Асоциацията на телевизионните продуценти Милошев.

Проблем за бизнеса е и фактът, че реално продуцентите работят само за три телевизионни канала - bTV, "Нова" и БНТ. Шанс за повече ангажименти им даваше TV7, която в момента вече не е силен пазарен играч и не инвестира във външни продукции. Шансът на българските продуценти е да се опитат да изнасят работата си извън българския пазар, но за тази цел им липсва достатъчно капитал.

Бизнесът твърди, че изборът между това да работиш с български или чужди продуценти би трябвало да се разглежда от позицията на една дългосрочна и далновидна политика, която телевизиите би следвало да имат по отношение на българския пазар. Целта е да се увеличават и да се развиват българските кадри, да се инвестират усилия и средства в техния опит и израстване – именно това създава перспективи за растеж на индустрията и увеличаване на печалбите, а не решения, взети без визия за бъдещето, които обслужват някакъв моментен интерес или предпочитание. "В крайна сметка точно дългосрочното развитие на пазара е от най-голяма полза както за българските продуценти, така и за българските телевизии", обяснява Милошев. 

През последния месец сезонът на големите телевизионни формати е в разгара си и водещите канали bTV и "Нова" отново са в сериозно съперничество за вниманието на зрителите и рекламодателите. Началото на MasterChef (bTV) е знак за още една интересна тенденция на българския пазар, която може да промени модела на работа на телевизиите и продуцентите.

За ключовия си за сезона кулинарен формат bTV избра да работи с нов за българския пазар играч - базираната в Мюнхен Constantin Entertainment. Преди време "Нова" също заложи на чуждестранен продуцент - Paprika Latino, за реализацията на няколко свои формата. Това, от една страна, разширява възможностите на телевизиите, от друга обаче, може да създаде трудности за българските продуценти на и без това тесния пазар.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


5 коментара
 • 1
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Моето лично мнение е, че бездарният комунист Милошев е повече връзкар, отколкото телевизионен продуцент, и сега логично реве на умряло че идват германци да му развалят рахатлъка в bTV.
  А Халваджиян (който за разлика от Милошев Е истински продуцент), нямаше нищо против да "изтича капитали в чужбина" когато правеше тв продукции в Румъния, обаче сега не може да идват германци в България и да им правят конкуренция!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  dgerald avatar :-|
  dgerald

  Аз пък се питам къде са голеееемите продуценти Иван и Андрей?

 • 3
  kiro1234 avatar :-P
  kiro1234

  Жалко за големия им опит. Гледах една серия и на мен ми беше скучно. Всички водещи изглеждаха много "дървени". Може да са супер готвачи, но аз не мисля повече да си губя времето с това предаване.
  Мението е лично и не е препоръка само лека критика :)

 • 4
  mandalay avatar :-|
  mandalay

  Дано чуждите продуценти поне си плащат задълженията към екипите! А не като Митовски (SIA, Camera), да си чакаме парите от 2013-а! И да няма изгледи да си ги получим в обозримо бъдеще! Нагляри!

 • 5
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)

  До коментар [#2] от "dgerald":
  Плачат за големият банкер Цветан Василев, наливащ пари във велики проекти, като ТВ7 и всичко около нея?
  Любимото ми доказателство, че не става само с ядене (с пари), трябва и акъл (истински професионализъм).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал