Когато медиите не са на страната на хората

Отразяването на трагични случаи отново прекрачи границата на етичните норми

"Кога за последно видяхте дъщеря си? От колко време тя не живееше при вас? Колко често се чувахте, виждахте? Тоест вие със сигурност сте минали през мястото, където е била убита?" Не, това не са въпроси от полицейски разпит. А от журналистически репортаж, излъчен миналата неделя в предаването "Дикоff" по "Нова тв". Поводът - убийството на 23-годишна студентка от Велико Търново. Мястото - домът на скърбящото й семейство. Разговорът - за първите предположения на родителите след изчезването на детето им, за това "кой пръв е изгубил надежда", за смъртната присъда. Всичко това се случва на фона на лични снимки на момичето и кадри от следствен експеримент с възстановка на престъплението с участието на главния заподозрян. За финал бащата получава "поща от отвъдното", по заглавието в репортажа, и през сълзи разопакова подарък от дъщеря си, изпратен от нея приживе по куриер. Пред включена камера.

"Реквием за младостта", както редакторите на "Дикоff" решават да кръстят материала си, е само един от примерите от последната седмица за това как медиите могат да използват хората, когато са най-уязвими, и да се намесят грубо в личния им живот. Разбрахме също така подробности от ежедневието на майката, скочила от терасата на жилищен блок в Бургас, видяхме и снимки на пострадалото й четиригодишно дете в болничното легло. Чухме името и заболяването на убития от бой във варненски мол мъж, скоропостижно класифициран като клошар. Гледахме интервюта с майката на дете, накарано да пуши цигара. Информацията беше подплатена с вече обичайните разпити на съседи и роднини в стил "кажете като какъв го познавате"и "какво чувствате сега". И границата между допустимо и недопустимо при журналистическото отразяване на трагични случаи за пореден път беше прекрачена.

Стандарти на хартия

"Уважаваме неприкосновеността на личния живот на всеки; Няма да засилваме мъката на хората, попаднали в беда или пострадали от престъпление, и ще съобщаваме такива информации със съчувствие и сдържаност; Само особено важен обществен интерес може да оправдае намесата на медиите в личния и семейния живот." Това са принципи, записани в Етичния кодекс на българските медии. Много често обаче това, което го има на хартия като добро пожелание, е неприложимо в реалния медиен живот. И се тълкува по различен начин от журналистите.

Основната цел на медиите е да информират обществото и да му помогнат да си формира мнение като, му представят всички важни детайли. Не е ясно обаче какво постигаме, когато заснемем и предадем мъката на едно отчаяно семейство. Сензационният начин, по който се отразява сполетялото ги нещастие, не превръща МВР в по-резултатна и работеща структура, не прави и правосъдието по-ефективно. Всъщност институциите са тези, които трябва да преследваме за отговор, не роднините.

Иван Радев, член на УС на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), коментира, че членовете на организацията са разтревожени от тенденцията голям брой медии да не зачитат препоръките на Етичния кодекс на българските медии. "За съжаление трагедии се случват и медиите са длъжни да ги отразят. Онова, което ни притеснява обаче, е абсолютната безотговорност, с която някои подхождат към чуждото нещастие в името на привличане по-голяма аудитория за медията/предаването/рубриката си", каза Радев. Според него задълбочените анализи и коментари все по-често липсват, като са заменени от жестоки зрелища и внушения, които вредят на обществото и дори са в състояние да го тласнат в спирала от насилие. "Разбира се, че е недопустима цензура от какъвто и да било характер, но в същото време е очевидна нуждата от механизъм, който да стимулира медиите да спазват минимума от норми на поведение, за който сами са се договорили в Етичния кодекс. В новия си състав Комисията за журналистическа етика даде заявка, че ще се бори за по-етична среда, но усилията й без съмнение ще бъдат обречени, ако не получат по-широка обществена подкрепа", е мнението на Иван Радев.

По принцип всяка телевизия е приела да спазва Етичния кодекс на българските медии и Закона за радио и телевизия, които изискват зачитане на правото на личен живот. Респективно има законови и етични правила, които и предаването на "Нова тв" трябва да зачита, независимо че е външна продукция, реализирана от продуцентска компания "Телеман". От телевизията коментираха, че са сред медиите, първи подписали Етичния кодекс при приемането му през 2004 г., и застават зад принципите му. Те уточниха, че решението за излъчване на интервюто могат да коментират продуцентите.

Продуцентът в "Телеман" Николай Русакиев изрази недоумение от негативните реакциите в социалните мрежи по повод излъчения репортаж. "Съжаляваме, уважаеми потребители, че животът извън социалните мрежи не е анимирана картичка, преводен виц или интелектуална поза. Животът е такъв, какъвто е. Смъртта - също. Показахме ги такива, каквито са. Със съгласието, със съдействието и по желанието на хората, които снимахме", заяви Русакиев (целият му коментар е в карето след текста).

Дупките в правилата

Според Бойко Боев, медиен юрист, практикуващ в Лондон, от януари 2008 до октомври 2014 старши експерт в британската неправителствена организация Article 19, която работи за защита на свободното слово, причината българските медии да забравят, че гражданите имат достойнство и право на личен живот, е в самите правила на медиите. "Те са оскъдни и неясни. Законът за радио и телевизия съдържа само една разпоредба за медиите и личния живот. Тя забранява на медиите да създават и разпространяват информация, свързана с личния живот на гражданите без тяхно съгласие", обяснява Боев. По думите му съответните етични правила на журналистите са малко повече - четири, но също така неясни.

"Трябват ясни и конкретни правила, ако искаме правата ни да бъдат спазвани. Липсата на правила или неясните правила позволяват медиите да действат по усмотрение", казва Бойко Боев. Той дава пример от Великобритания, където освен законовите разпоредби за защита на личния живот съществува цяла глава в Broadcasting Code (Кодекса за радио и телевизия) с двайсет разпоредби, отнасящи се конкретно до медиите и личния живот. В тях е казано кога и как може да се заснемат хора. Отделно обществената медиа BBC има свои етични правила, които още по-детайлно регламентират кой кога и как може да заснема хора и как те могат да бъдат показани. "Тези правила определят как да се балансира между правото на личен живот и правото на медиите да събират и разпространяват информация в различни случаи", разказва още Боев и допълва, че "за журналистите тези правила са като правилата за движение по пътищата за шофьорите". Като идеята е, че разпоредбите не са само за защита на гражданите, но и в помощ на журналистите в различни ситуации. "Не може да очакваме много от българските телевизионни журналисти, ако имат едно-две неясни правила, гарантиращи защита на личния ни живот", обобщава Боев.

Проблем е също, че репортажи като този в "Дикоff" обикновено остават най-много с отзвук в социалните мрежи, но не стават повод за промяна на правилата на работа в медиите. Институции, които имат някакво отношение към спазването на журналистическите стандарти, като комисията за журналистическа етика нямат достатъчно правомощия и на практика не упражняват реален контрол.

А дали и малкото съществуващи в България етични норми се спазват, в крайна сметка е въпрос на професионална отговорност. И доза морал.

 
Продуцентът Николай Русакиев от "Телеман":

Животът е такъв какъвто е. Смъртта - също. Показахме ги такива, каквито са.


Истинско недоумение буди у нас фактът, че в социалните мрежи реакциите срещу излъчения материал изглежда превишават реакциите срещу няколко простички факта: едно 23-годишно момиче е убито; един рецидивист от ромски произход с влязла в сила присъда е на свобода и убива отново; отговор на въпроса защо това е възможно - няма. Реакция на социалните мрежи – няма. Тук те са повече мрежи, отколкото социални. Към убийства, към рецидиви и към беззаконие социалните мрежи са привикнали, загубили са чувствителност към тях, това е само фонов шум, който социалните мрежи регистрират, докато си разменят селфита, пухкави кученца и котенца или цитати-които-ни-правят-да-изглеждаме-умни. Към истинския живот, към непоправимата загуба, към бездната на скръбта социалните мрежи не са привикнали. Истинският живот ги плаши. Истинският живот - "озъбеното свирепо куче" на Вапцаров - е пълната противоположност на социалните мрежи с техния фалш и удобното алтер-его, зад което се крият "потребителите". Потребителите – тази дума не е случайна! - са възмутени. Потребителите са ужасени! Кой потребява това? Що за човек потребява това?!? Ще ви кажем, уважаеми потребители – истинските хора, не виртуалните. Истинските хора,Етични стандарти които сами - и то настойчиво - потърсиха медиите, за да не потъне в нищото случая с дъщеря им ("уважаваме неприкосновеността на личния живот на всеки" - както е записано в Етичния кодекс – но точно толкова уважаваме и поканата му). Истинските хора, които са изгубили истинско дете, а не прикачен файл. (и за тях това представлява колкото "особено важен обществен интерес", толкова и личен). Истинските хора, които - след като излъчихме видеото - ни потърсиха по телефона, за да благодарят. И за това че сме запалили свещичка на гроба на детето им – ей така, по човешки, без някой да ни е карал (за да не засилваме мъката им и "със съчувствие и сдържаност", както повелява Етичният кодекс). Забележете – след излъчването, не преди това! Съжаляваме, уважаеми потребители, че животът извън социалните мрежи не е анимирана картичка, преводен виц или интелектуална поза. Животът е такъв какъвто е. Смъртта - също. Показахме ги такива, каквито са. Със съгласието, със съдействието и по желанието на хората, които снимахме. Защото тези хора са истински – и те не искат тяхната трагедия да бъде вашия фонов шум.

P.S. Спонтанен въпрос: защо социалните мрежи са толкова шумни в случаите на насилие над животни и толкова мълчаливи в случаите, когато животни (кучета) умъртвяват хора – старци, майки с бебета, дори един професор? Не ни пишете – знаем отговора...
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


11 коментара
 • 1
  iyi avatar :-|
  iyi

  Хората направили репортажа и разчитащи на такива жестоки трагедии за да увеличават гледаемоста си не са с нищо по различни от убиеца на Вероника от Велико Търново. Еднакво гнусни са! Медиите тровят хората.

 • 2
  kas. avatar :-|
  kas.

  Все съм си мислил, че има дъно, но точно това предаване отдавна копае надолу. Очаквах, че ще се уморят.Но не би! Скоро ще бликне и нефт.

  Гилдията е време да се захване да си изчисти. Иначе все повече ще губи аудиторията си.

 • 3
  igla avatar :-|
  Непукистка

  Смърт, кървища и представяне на всеки нещастен случай в черни краски. Първата работа на всеки новоизлюпен репортер е да зададе възможно най-тъпите въпроси на всякакви хора, като за особено "попадение" се считат отвратителните интервюта със страдащи роднини и близки, от които в такъв момент могат да се изтръгнат и пикантни подробности за живота на пострадалия, както и всякакъв вид спекулации за случилото се за настройване на общественото мнение в желаната от продуцентите посока. Обикновено идеята е настървено да бъдат търсени виновници много преди компетентните органи да са ги намерили, а съдът да е свършил своята работа. Така че, едва ли този въпрос е свързан само с етичния журналистически кодекс или разпоредбите на ЗРТ. На зрителите, слушателите или читателите умишлено се причиняват вреди. Ще дойде моментът, когато просташки натурално поднесената от хора със съмнителни интелектуални и умствени възможности като Диков "истина" от реалността ще изяде нечия продуцентска (издателска) глава. Смъртта, простащината и чуждото нещастие продават, носят кървави пачки на тези, които заместват свободата на словото със слободията на перверзни игноранти, сложили си гордо бадж "журналист".

 • 4
  kas. avatar :-|
  kas.

  До коментар [#3] от "Black Ice":

  Това, което описваш прилича на социопатия, но уви е много вярно. Що за ценностна система има онзи в карето, назовал себе си "продуцент"?

 • 5
  victorius avatar :-|
  victorius

  Силно препоръчвам филма - Nightcrawler. Един от най-силните филми на 2014. Точно по темата.
  http://www.imdb.com/title/tt2872718/?ref_=nv_sr_2

 • 6
  voklev avatar :-|
  voklev

  Медиите отразяват това което хората искат - убийства , фолк , олигофренски предавания на които вземат пари - при положение че народът е вампирясъл и се радва , са добре тв-та , иначе простотията е неповторима , няма го никъде

 • 7
  zaza avatar :-|
  zaza

  Журналята са се превърнали в лешояди. Просто чакат да надушат кръв, застават над трупа и започват да грачат, късат месо и го разнасят цяла седмица от сутрешните блокове до съботните коментарни предавания... Ако е останала още мърша продължават, а като хиени после нападат всички, които обвиняват за това, че са се сдобили с мърша. Сашо Диков и екипът му са пример за това - първо излъчват в ефир трагедията на семейството на убитото момиче, а след това нападат необосновано министъра на здравеопазването за всичко, което им падне - като всичко или не зависи от него или вече е решено като проблем... Мъка!

 • 8
  wacky avatar :-|
  wacky

  Радвам се, че все пак съществуват и такива публикации, които разобличават отвратителната практика на медиите да превръщат човешки трагедии в инструмент за печалба и вдигане на рейтинг. Споделям с вас и тази публикация по темата - https://alexontop.wordpress.com/2015/03/06/smurt-prez-ochite-na-oligofreni/

 • mammita

  Сашо Диков от години вече няма място в българския медиен бранш. Изключително некадърен журналист. Не мога да си обясня как има хора, които го гледат и за чии са го взели от Нова ТВ. Според мен ако му махнат предаването и пуснат някой турски или индийски сериал ще имат по-висок рейтинг. Помнители само преди няколко месеца как раздухваше на всякъде, че е направил сензационно интервю с Цветан Василев, а се оказа, че е успял да изкрещи няколко въпроса от другата страна на улицата? А за последното му предаване нямам думи. Ама и Москов не му се даде и го направи смешен. Видя се колко му е качествена журналистиката на Диков, след като не му минаха опорните точки и започна да блъска и тропа по масата. А рубриката му Стажантът в Народното събрание, по-скоро трябва да се прекръсти на Бай Ганьо в Парламента. Никакво уважение към хората, просташки подвиквания и намеци, селски одумвания, кой какво яде и как. Буламач пълен. За съжаление, Диков е събирателен образ на цялата ни журналистическа класа - простаци взимащи пари, за да плюят неудобните и мислейки си, че са велики защото владеят общественото мнение. Само дето никой не им вярва на тези провалени дебили.

 • 10
  kornelia_18 avatar :-|
  kornelia_18

  До коментар [#5] от "victorius":

  да, много добър филм, направо в десетката! За пари и слава някои хора със слаб морал стават жестоки и не им пука. Между другото, този Диков не беше ли спортен коментатор, не казвам журналист. Толкова агресивен и с просташки въпроси как е допуснат да води предаване? Много се принизява ролята на разследващата журналистика с подобни предавания. И то в централна тв. И после се чудим защо нараства агресията, омразата и простотията в обществото.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход