Кой ГАРБ придобива LIC33*

Кой ГАРБ придобива LIC33*

От декември миналата година на пазара функционират две подобни компании за предоставяне на рейтингови данни

Весислава Антонова
20224 прочитания

© Цветелина Белутова


На пресконференция за медиите във вторник компанията LIC33 обяви, че придобива контролните дялове в стратегически бизнеси на Цветан Василев -  БТК, мултиплексите НУРТС и "Фърст Диджитъл", "Дунарит", "Авионамс" и пийпълметричната ГАРБ. Не уточнява обаче, за коя точно ГАРБ става въпрос.

А това е важно, защото от декември миналата година на пазара функционират две компании. Едната е "ГАРБ Аудиенс Рисърч България", която беше създадена през 2006 година и по принцип предоставя данни за телевизионната аудитория, но в момента е с поискана несъстоятелност. Втората е "ГАРБ Аудиенс Межърмент България" - ново дружество, регистрирано през декмври 2014 г., което също е с предмет на дейност предоставяне на рейтингови данни за телевизионна аудитория.

Кой е собственик на ГАРБ

И при двете дружества информацията в Търговския регистър за това кой е собственик е заличено обстоятелство. В съвета на директорите на "ГАРБ Аудиенс Рисърч България" влизат Ива Иванова, Серж Шайе и Веселин Шулов. В съвета на директорите на новорегистрираното дружество "ГАРБ Аудиенс Межърмент България" влиза отново Веселин Шулов, а заедно с него в органите на управление са Ива Стоянова-Гамари и Камелия Калайджиева.

Ива Гамари беше оперативният директор на "ГАРБ Аудиенс Рисърч България" ЕАД преди да бъде създадена новата компания. До края на миналата година дружеството се представяше като доставчик на пийпълметрични данни и публични знаци за промяна на собствеността нямаше.

"Капитал" потърси Ива Гамари за коментар по повод новия инвеститор в пийпълметричната компания. "Във връзка с появили се в медиите публикации по повод на инвестиционни промени, свързани със собствеността на ГАРБ, имаме следните коментари: към момента единствената фирма, предоставяща данни за телевизионна гледаемост и оперираща под това име на българския пазар е "ГАРБ Аудиенс Межърмент България", фирма с ясна и прозрачна собственост на физическите лица Ива Гамари и д-р Веселин Шаулов", отговориха двамата собственици.

Те уточниха, че фирмата е приемник на дейността и всичко, необходимо за предоставянето на пийпълметрични данни, на фирмата "ГАРБ Аудиенс Рисърч". Новите собственици потвърдиха, че "ГАРБ Аудиенс Межърмент" е подписала договори и продължава да обслужва своите клиенти, в това число водещи телевизионни групи, рекламни агенции, продуцентски компании и др. И допълниха: "Нямаме коментар относно настоящия статус и собственост на "ГАРБ Аудиенс Рисърч България", но можем да потвърдим, че те по никакъв начин нямат отношение към дейността на пийпълметрията в България".

Вероятно пренасянето на дейността е обусловено и от това, че в момента в Софийския градски съд има започнало дело за несъстоятелност срещу "ГАРБ Аудиенс Рисърч". То е открито на 5 февруари по молба на "Интегрирни пътни системи". Инфраструктурната компания беше финансирана от КТБ и след затварянето на банката се приемаше че е останала под контрола на Цветан Василев. Последните промени около нея обаче показват, че е възможно надмощие там в момента да има лагерът на бившия партньор на банкера - депуатата Делян Пеевски.

Веселин Шулов коментира, че новата регистрация на дружеството за пийпълметрични данни се е наложила поради факта, че изпълнителният директор на "ГАРБ Аудиенс Рисърч България АД", Джордж Лукс е подал заявление за заличаване от търговския регистър без да е уведомил за обстоятелствата около това Съвета на директорите или друг управителен орган. "В тази връзка, за да запазим дейността на фирмата, както и лично направените от нас инвестиции в технология и know how, се взе решение за регистриране на ново дружество, което да продължи и разшири дейността в сферата на пийпълметрията като приемник на старото дружество", коментира Шулов.

В крайна сметка не става ясно кой ГАРБ всъщност LIC33 твърди, че придобива, но вероятно става въпрос за по-старото. Фактът обаче, че около пийпълметричната агенция остават въпросителни, продължава да й вреди.

Драмите около пийпълметрията

Дълги години на пазара възникваха сериозни войни между медиите и играчите на рекламния пазар заради достоверността на данните за телевизионната аудитория. Съмнението в данните на ГАРБ идва от подозрението, че в собствеността на агенцията има влияние банкерът Цветан Василев. То се обяснява през сложна схема от свързани компании, а документи за това бяха публикувани от няколко сайта. В Търговския регистър последното вписване в досието на ГАРБ беше от септември 2012 г. Собствеността в компанията беше разпределена между "София медия асоциация" ЕООД, собственост на Джордж Лукс, която притежава 60% от ГАРБ,  а останалите 40% се държат от швейцарското дружество "Юръпеан медия холдинг" СА, чиито собственици са неизвестни. През юли 2014 Джордж Лукс напуска поста изпълнителен директор и член на Съвета на директорите и иска да бъде заличен като представител на "ГАРБ Аудиенс Рисърч България" в Търговския регистър.

Първоначалните сравнения между данните на ГАРБ и Nielsen Admosphere Bulgaria (преди Mediaresearch) показаха най-големи отклонения в данните на ТВ7 (телевизията, на чийто собственик Цветан Василев дълго време се представяше като консултант). Сравнителен анализ на рейтинговите данни за периода април - юли миналата година, който "Капитал" публикува, показа, че ГАРБ е завишавала рейтингите на ТВ7 с от 100 до 300% на предавания в праймтайма на медиата, в сравнение с данни за същия период на Nielsen Admosphere Bulgaria (тогава все още Mediaresearch). За разликите в предоставените данни от двете агенции има анализ и на интернет страницата на  медиа агенция Argent.

В момента тв пазарът е разделен на две - една голяма група медии работи с данни на Nielsen Admosphere Bulgaria, останалата част с ГАРБ, която вече е с променена собственост и дяловете са разпределени 50 на 50 между Ива Гамари и Веселин Шулов. Остава неясно кой ще финансира дейността на новата компания. Данните от пийпълметричните агенци обаче са важни, защото са приемани като валутата на телевизионния пазар. Затова и е ключово агенцията, предоставяща данните за гледаемостта на телевизиите, да има прозрачна собственост.

*Текстът е допълнен на 25.03.2015 в 16:20

На пресконференция за медиите във вторник компанията LIC33 обяви, че придобива контролните дялове в стратегически бизнеси на Цветан Василев -  БТК, мултиплексите НУРТС и "Фърст Диджитъл", "Дунарит", "Авионамс" и пийпълметричната ГАРБ. Не уточнява обаче, за коя точно ГАРБ става въпрос.

А това е важно, защото от декември миналата година на пазара функционират две компании. Едната е "ГАРБ Аудиенс Рисърч България", която беше създадена през 2006 година и по принцип предоставя данни за телевизионната аудитория, но в момента е с поискана несъстоятелност. Втората е "ГАРБ Аудиенс Межърмент България" - ново дружество, регистрирано през декмври 2014 г., което също е с предмет на дейност предоставяне на рейтингови данни за телевизионна аудитория.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


8 коментара
 • 1
  sweet_candy avatar :-|
  sweet_candy

  За първи път в България дойде инвеститор, който съвсем чисто представи документите си и легитимно откупи закъсалите предприятия и дружества на Цветан Василев, а ние правим всичко възможно, за да го изгоним, на место да сме щастливи. Икономиката на България няма да се оправи, докато сочим с пръст и прогонваме всеки новодошъл инвеститор в България.

 • 2
  aib1427202066395769 avatar :-|
  Konstantin Mingov

  Да вземем да се зарадваме, че се прави инвестиция викам аз

 • 3
  anthony68 avatar :-|
  anthony68

  До коментар [#2] от "Konstantin Mingov":

  Не можем, братче. Все търсим теле под вола. А КОЙ знае докато ни побъркват с тази новина какви други каши бъркат ония.

 • 4
  vrh1427215298395803 avatar :-|
  Anastasiya St.

  Все си мисля, че ше земат да изЯснт този грандиозен проблем. Ама дали ще останат не знам... все пак не може да инвестираш ти току тъй без да си човек на Бащицата. Щото като не си и да си платиш задълженията няма да е достатъчно, понеже ще искаш да платиш само това, а то къде го дават тъй...

 • 5
  oldschool avatar :-|
  oldschool

  нормално е да са подозрителни хората - все още има сравнително малко информация за сделката:

  - кои банки ще дадат парите?
  - защо Ц. Василев се е съгласил да продава (не може ли сам да договори да си рефинансира заемите на бТК и после да си продаде дела за повече от едно евро)? има ли задкулисни договорки между него и ЛИК33? той нещо печели ли от това? държавата какво и колко печели и как ще си върне парите?
  - защо още не е говорено с държавата и регулатора?
  - как смятат да отправят търгово предложение към останалите акционери на бТК и откъде пари за него?
  - този дълг от 900мн как точно го изчислиха и кои са основните кредитори? в материала пише, че бТК дължи 400 милиона, откъде са останалите 500 милиона?
  - защо белгийският господин толкова се подразни на въпросите за руската му връзка? не смята ли, че предвид обстоятелствата, в които се намира държавата, Ц. В. и КТБ, такива въпроси са повече от резонни и е нужен кристално ясен отговор?

  има сигурно още доста въпроси, които ако се напъна мога да измисля.

  в скорошната клета история на държавицата ни просто няма как да се гледа през розови очила и е нормално всеки да е песимистичен на празните обещания, че ЛИК33 "работели в интерес на държавата", без нищо конкретно да се казва

 • 6
  pavaroti avatar :-|
  pavaroti

  Добре де, те като са стратегически, Цв. Василев как ги е придобил? След като му са дадени, значи може да ги продава на когото си иска, още повече, че този инвеститор се наема да изчисти всички задължения, което Мустака е натрупал.

 • 7
  pavla avatar :-P
  ПАВЛА

  Еее, голяма работа станала. Василев си продава от дясната, на лявата ръка.

 • 8
  e_mil avatar :-|
  tamada

  [quote#1:"sweet_candy"]За първи път в България дойде инвеститор, който съвсем чисто представи документите си...[/quote]
  И първата му работа беше да посочи фалшив адрес на един от новите управителите.
  http://goo.gl/PWj9c5
  Владимир Микулински е записал в Търговския регистър, че живее във френското посолство. А посолството отрича. :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал