Ръстът на онлайн пазара идва от видеорекламата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ръстът на онлайн пазара идва от видеорекламата

Василена Топова, директор бизнес развитие в "Инвестор.БГ", представи списъка с топ рекламодателите през 2014 г. в интернет, оглавен от "Авус Капитал" (trader.bg, itrend.com)

Ръстът на онлайн пазара идва от видеорекламата

Facebook и Google вече формират около 60% от пазара на интернет реклама в България, но онлайн медиите ще ги конкурират с иновативни формати

14433 прочитания

Василена Топова, директор бизнес развитие в "Инвестор.БГ", представи списъка с топ рекламодателите през 2014 г. в интернет, оглавен от "Авус Капитал" (trader.bg, itrend.com)

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Българският рекламен пазар не е нов за Facebook и Google. Но тази седмица индустрията за пръв път видя данни каква част от рекламните инвестиции онлайн отиват в двата гиганта. Те бяха представени на годишния форум на "IAB България". От проучването на организацията, което се провежда за пети пореден път съвместно с "Ipsos България" и анализаторската компания IHS, става ясно, че рекламата във Facebook и Google сумарно съставя близо 60% от целия пазар на интернет реклама в страната за изминалата година. Така основната конкуренция на дигиталния пазар и през 2015 г. се очертава между премиум форматите на реклама, които предлагат онлайн медиите, и т.нар. performance формати, с които Facebook и Google привличат рекламодателите.

Как се разпределиха бюджетите онлайн

Общо пазарът на интернет реклама, включително инвестициите в Google, Facebook и YouTube, в страната достига 50 млн. лв. и е нараснал с 18% в сравнение с 2013 г. Според данните на "IAB България" най-голям дял през 2014 г. има дисплей рекламата, която до голяма степен е показател за размера на местните пъблишъри. Тя нараства с 8% с инвестирани близо 16 млн. лева. Само миналата седмица на форума на рекламните агенции медиашопа "Пиеро 97" презентира данни, които казват обратното - че местният интернет пазар е спаднал с 8% ("Пиеро 97" не включва в изчисленията си резултатите от Facebook и Google). Причината за толкова драстичната разлика за онлайн рекламата е основно в различната методология, която използват медиашопа и IAB България. Данните на IAB България за местния интернет пазар идват директно от медийните групи, които предоставят информация за приходите си от интернет реклама. Пред "Капитал" управителят на "Пиеро 97" Иво Цеков обясни, че данните на медиашопа целят да представят по-скоро тенденциите на пазара, отколкото абсолютни стойности на инвестициите и идват от разговори с пъблишъри и обемите, които минават през тях. Според него разликата се дължи най-вече на размера на отстъпките, които по думите му движат пазара надолу.

Лидерът на работната група "Проучвания" към "IAB България" Жанет Найденова отбеляза, че "дисплей рекламата изгражда бранда", тоест рекламодателите все още я предпочитат за имиджови кампании. Това вероятно е една от причините за ръста на сектора, въпреки че медиа агенциите от години прогнозират свиването му. Ръст от 25% в приходите си от онлайн реклама отбелязва "Икономедиа" (издател на "Капитал" - бел. ред.) при сходно количество продаден инвентар, дава пример търговският и рекламен директор на компанията Станислава Атанасова. "Това за нас означава, че пазарът оценява и качеството на контакта, който медиите предоставят. Ръст има едновременно в стандартната и в нестандартна дисплейна реклама, като очакванията ни са той да продължи през 2015 година. Усилията от наша страна ще бъдат в посока продаване на аудитория вместо на импресии", допълни тя.

В данните за дисплей пазара, представени по време на форума, влизат и резултатите от мобилна и видеореклама, които очаквано също са нараснали със съответно 22% и 282%. Това накара голяма част от специалистите да определят 2014 г. като годината на видеорекламата, докато тази на мобилни устройства не реализира очаквания потенциал. "България е телевизионна нация, а видеорекламата в интернет е лесна за имплементация в медия микса. Също така е много ефективна в сравнение с останалите алтернативи", коментира Кристин Стоянов, изпълнителен директор на Metric-DS, част от Ogilvy Group Bulgaria, и допълва: "Делът на видеорекламата ще продължи да расте, особено при големите български и международни брандове."

Важността на видеорекламата отбелязват и медиите: "В началото на 2015 г. направихме проучване, според чиито резултати за по-възрастните потребители интернет е просто нова среда, в която телевизорът е допълнен от компютър и/или таблет", казва Ани Великанова, мениджър "Продажби онлайн реклама" в bTV Media Group. "През 2014 г. в сайтовете ни са реализирани 24.5 милиона видеогледания, като 500 хиляди от тях са през мобилни устройства", уточнява тя. Това дава увереност на медии и агенциите, че мобилната революция предстои.  "Говорим за ситуация "кокошката или яйцето" - от една страна, липсата на повече съдържание и оптимизирани уеб сайтове възпират рекламодателите да пренасочат по-големи проценти от своите медийни бюджети към мобилна среда. От друга страна обаче, потребителските навици рано или късно ще доведат до така желаната промяна и повишени инвестиции в мобилни рекламни решения", смята Великанова. Търговският и рекламен директор на "Икономедиа" Станислава Атанасова също вижда голям потенциал в мобилната реклама. "При нас ръста на инвентара в мобилните версии на dnevnik.bg и capital.bg за миналата е 100%", отбелязва тя.

Впечатление прави, че и комуникацията в YouTube вече заема около 13% от онлайн медиа микса и реализира обем от 6.6 млн. лева. "Авус Капитал" (trader.bg; itrend.com), най-големият рекламодател в интернет според отчета на "IAB България", е и сред първите компании, които се възползваха от pre-roll формата (рекламата, която се появява, преди да се зареди видеото, което сте избрали да гледате - бел. ред.) в YouTube. Пред "Капитал" от компанията разказаха, че социалната мрежа е подходящ начин брандът да достигне до хората и те да го запомнят и предпочетат, когато решат да ползват даден продукт или услуга.

В последната година Facebook също насочи голяма част от ресурсите си в разработването на подходяща видеоплатформа, която да предложи на рекламодателите. Това може би е една от причините за ръста в инвестициите от 30%, който социалната мрежа отбелязва на българския пазар. Възходът на Facebook обаче се случва на гърба на премиум форматите, които предлагат онлайн медиите. Все пак има и такива, които ще устоят на натиска на т.нар. performance формати, смята Кристин Стоянов от Metric-DS: "Консолидацията при онлайн медиите и въвеждането на иновативни рекламни продукти ще помогне на някои български онлайн медии да запазят позициите си на пазара и даже да увеличат приходите си от дисплей реклама."

Освен Facebook и YouTube за пръв път бяха представени и резултати от реклама в Google търсене. Според данните този сегмент заема смело второто място по популярност в България с 26% от медийния микс и достига обем от 13 млн. лв. "През миналата година и особено през тази акцентираме все повече на онлайн каналите с пълна проследимост, с възможност за таргетиране и отчитане на предходното взаимодействие с дигиталните активи и реклами на компанията. Все по-активно използваме системата на Google като начин да достигнем до потребителите, които търсят конкретни услуги или продукти", коментират от втория по големина рекламодател онлайн "Мобилтел".

Какво казват рекламодателите

Сред останалите претенденти за бюджетите на рекламодателите застават рекламата "на клик" с ръст от 2.28% (обем от 2.4 млн. лв., 4.82% от микса), обяви и справочници с ръст от 44.71% (обем от 0.62 млн. лв.) и други сегменти, които са нараснали с 13.92% и са достигнали инвестиции 1.67 млн. лв. В тази последна категория влиза и e-mail маркетингът, която е отбелязала ръст от 525% и е достигналал (все още скромните) 0.261 млн. лв. Именно това е и един от фокусите на "Мобилтел": "Усилено работим в тази област и очакваме сериозно развитие като част от интегрираните cross channel комуникации", уточниха от телекома.

Топ рекламодатели в интернет

1. Авус Капитал

2. Мобилтел

3. Procter & Gamble

4. ПроКредит Банк

5. Виваком

6. Мondelez

7. Теленор

8. Райфайзенбанк

9. EMAG

10. Банка ДСК

11. NetCredit

12. Първа Инвестиционна Банка

13. Авенди

14. Карлсберг България

15. Рено Нисан България

16. Coca-Cola България

17. BMW България

18. ГлаксоСмитКлайн България

19. Загорка АД

20. L.Oreal

Топ индустриите, които рекламират онлайн, остават непроменени според проучването на "IAB България". Най-много инвестират финансовите услуги, следват потребителските стоки, телекомуникациите, търговията на дребно и автомобилната индустрия. Най-големите рекламодатели са "Авус Капитал", "Мобилтел", Procter & Gamble, Прокредит банк и "Виваком" (виж таблицата). "Авус Капитал" заявиха пред "Капитал", че очакват да увеличат разходите си за онлайн реклама през 2015 г., но уточниха, че не работят с годишен бюджет. Планират инвестициите си на месечна или дневна база и купуват реклама директно, не през медиа агенция.

Всъщност повечето от компаниите в топ 20, до които "Капитал" се допита, коментираха, че не планират увеличаване на бюджетите си в интернет като абсолютна стойност, но ще опитат да оптимизират инвестициите си онлайн. От "Теленор" отбелязват, че като процентно отношение от общите им медийни инвестиции делът на онлайн рекламата расте. А маркетинг мениджърът на онлайн магазина еMAG Николета Петканска посочва, че компанията се интересува от нови формати и възможности онлайн и следи внимателно резултатите от всяка своя кампания. Въпреки че инвестира и в имиджова реклама, за бизнеса на онлайн ритейлъра цената на контакт е много определяща инвестицията, следователно и performance форматите - предпочитани.

Агенциите и медиите в същото време очакват увеличение на инвестициите онлайн. По време на форума на "IAB България" Василена Топова, директор "Бизнес развитие" в "Инвестор.БГ", направи прогноза за ръст от "поне 20%" на интернет рекламата. А според медиа директорите той може да дойде от малкия и средния бизнес. "Тоест компании, които се преориентират към e-commerce, или такива, които за пръв път започват да рекламират онлайн", дава пример Кристин Стоянов от Metric-DS.

 

Как се мерят данните за интернет пазара

Участие в проучването взимат 20 компании, поканени от "IAB България", като голяма част от тях са и членове на асоциацията. Тази година това са: "3бей.бг", "Ад академи", BGMaps, "bTV медиа груп", "Вестникарска група България", "Джи Ен Ен консулт", "Дир.бг", "Ей Би Си дизайн енд комюникейшън", eTarget, Httpool, "Икономедиа", "Инвестор", "Интерактив Шеър-М", медиа агенция "Аргент", "Нетинфо/Nova", OCA Marketing Solutions, "Пиеро 97", "ПИК нюз", SBB Media и Webground. Тъй като посочените компании не са същите, участвали в изследването на пазара през 2013 г., резултатите за годината са преизчислени на база посочените данни за нея от новите участници. Това е и причината за част от флуктуациите между двете години, уточниха от работната група по време на форума. Така например брутните приходи от реклама онлайн (като изключим данните за Facebook и Google) за 2013 г. са се равнявали на 38.6 млн. лв., а данните за същия период, обявени преди няколко дни, са 34.6 млн. лв. Така, наслагвайки ръста от 10% в брутните инвестиции, който се наблюдава от новите 20 участника в проучването, може да се спекулира, че брутно пазарът през 2014 г. (отново без Facebook и Google) е можел да достигне 42.4 млн. лв. вместо представените 37.9 млн. лв.

Именно тези разлики в проучванията на "IAB България" биха могли да обяснят и различията в представените по време на "Форум на рекламата 2015" миналата седмица данни на медиа агенция "Пиеро 97". Според тях брутният пазар за 2014 г. е достигнал 45.2 млн. лв. - сравнително близък резултат до спекулативния такъв, представляващ възможните данни от миналогодишните 22 участника в изследването. Според числата презентирани от "Пиеро 97", стана ясно, че нетно интернет рекламният пазар за изминалата година се е свил с 8%. Получените 26.12% разлика между двата доклада най-вероятно се дължат на присъстващите в отчета на "IAB България" резултати от Facebook, Google и YouTube, смятат представителите на бранша.

Българският рекламен пазар не е нов за Facebook и Google. Но тази седмица индустрията за пръв път видя данни каква част от рекламните инвестиции онлайн отиват в двата гиганта. Те бяха представени на годишния форум на "IAB България". От проучването на организацията, което се провежда за пети пореден път съвместно с "Ipsos България" и анализаторската компания IHS, става ясно, че рекламата във Facebook и Google сумарно съставя близо 60% от целия пазар на интернет реклама в страната за изминалата година. Така основната конкуренция на дигиталния пазар и през 2015 г. се очертава между премиум форматите на реклама, които предлагат онлайн медиите, и т.нар. performance формати, с които Facebook и Google привличат рекламодателите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK