Главен редактор: читателят

Кирил Беспалов (вдясно) и Руслан Трад (вляво) са част от екипа на новия проект КлинКлин, който ще се опита да разбие познатия медиен модел

Главен редактор: читателят

Новият български медиен проект "КлинКлин" иска да въвлече потребителите във финансирането, управлението и контрола на съдържанието

10507 прочитания

Кирил Беспалов (вдясно) и Руслан Трад (вляво) са част от екипа на новия проект КлинКлин, който ще се опита да разбие познатия медиен модел

© Цветелина Белутова


"През последните десет години интернет промени начина ни на мислене, но медиите останаха същите. Хората свикнаха да участват в процесите, да бъдат лидери на мнение, да получават популярност, но начинът, по който се формира информацията все още е прекалено вертикален. Ние искаме да променим това." Думите са на основателите на нов български медиен проект "КлинКлин", който дава амбициозната заявка да "избие" старите модели на работа и финансиране на медиите и да възложи руля на управление на съдържанието в ръцете на читателите.

"КлинКлин" на практика е първият независим опит за експеримент с бизнес модела на медиите в България - тенденция, която отдавна кръстосва Европа и региона с различен и променлив успех с мисия да спаси професионалната журналистика от изчезване.

Кои са "КлинКлин"

Зад новия медиен проект стои сдружение на бъдещи, настоящи и бивши журналисти, както и рекламисти, художници, дизайнери, програмисти и режисьори. В сърцето на "КлинКлин" обаче са четирима души - всички под 30 години. Кирил Беспалов е основателят на проекта и човекът с опит в традиционните медии. Започва на 18 години в агенция "Фокус", минава през няколко лайфстайл издания и списание "Тема", а после става главен редактор на новинарския сайт Еxpress News. Идеята за нов тип медиа му хрумва преди година, но от миналото лято работи активно, за да я случи. С маркетинга на "Клин Клин" ще се занимава Петя Дапкова, която е завършила в Германия и е работила в маркетинг екипа на образователната телевизия Da Vinci Learning. За международните теми в медиата ще грижи Руслан Трад, чийто блог за Близкия изток и Северна Африка го запалва за журналистиката и му отваря вратите да пише на свободна практика за издания като The New Internationalist и активисткия сайт The Global Voice. Впоследствие Трад става и съорганизатор на българския му клон. А арт директор на медиата ще бъде Николай Петров, който е част от графити организацията "140 идеи" и проектите му са сред най-разпознаваемите примери за улично изкуство.

Желанието на четиримата е да намерят устойчив бизнес модел за начинанието си и за целта се вдъхновяват от световните образци на crowd funded (потребителите застават зад дадена идея, като я финансират със свои средства - бел. авт.) и crowd sourced (съдържанието и информацията идват от потребителите - бел. авт.) журналистиката като холандския  проект De Correspondent, канадския Ricochet Media и германския Krautreporter. Самите те имат различни модели на финансиране - едни предлагат позициониране на реклами на сайтовете си, други приемат корпоративни спонсорства, трети се издържат от журналистически грантове и европейски програми. В съседна Румъния например вече работят четири независими проекта, които си набавят средства чрез стипендии, дарения, абонаменти или чрез организиране на специални благотворителни събития.

Зад западните независими платформи обикновено стоят популярни журналисти с дългогодишен опит в традиционните медии, докато в "КлинКлин" екипът е млад и сравнително непознат. "Желанието ми е поне в началото да има малко доверие към нас", казва международният редактор Руслан Трад. "Ние имаме тази идея, която смятаме, че можем да осъществим, но не и без подкрепата на обществото и на колегите ни", уточнява той. Екипът разказва още, че проектът не е създаден поради обида към бранша, а цели да даде конкретно решение на проблем, за който се говори отдавна - независимостта на българските медии.

Читателите командват

"КлинКлин" е медиа, която се управлява от потребителите", подчертава основателят Кирил Беспалов. Според него журналистите са привилегировани, тъй като разполагат с голям поток от информация, която впоследствие бива филтриранa и пречупенa през призмата на автор и редактор, преди да стигне до читателя. "При нас целта е всеки да може да участва в процеса по събиране и формиране на съдържанието", допълва той. Как ще се случва това? "Чрез интерактивна планьорка в реално време", отговарят от "КлинКлин". По време на нея читателите, абонирали се за сайта срещу 60 лв. годишно, могат да възлагат задачи на конкретни журналисти, да предлагат свободни теми или "да дадат своята експертиза", за да помогнат да се случи дадена тема. "Независима журналистика няма как да има, но има стремеж за максимално много гледни точки", казва Беспалов. И допълва: "Тази планьорка дава именно такава възможност."

Всеки редактор в "КлинКлин" също ще може да предлага теми по време на дигиталната оперативка. Включилите се по това време читатели могат да подкрепят темата, като й дадат своето одобрение или като дадат мнение. Потребителите обаче ще могат да преценят, че друга тема е по-важна, и екипът на медията трябва да разследва. Ако достатъчно хора я подкрепят, тя ще бъде реализирана. "Ние разпределяме властта в тази платформа поравно между редакционния екип и независими автори и читатели", обяснява Кирил Беспалов. "Ядрото на темите ще се формира в редакцията с широко гражданско участие, но ще могат и автори на свободна практика да участват в създаването на темите", уточнява той. Всеки автор на свободна практика може да предложи тема, която, ако бъде избрана от абонатите, ще бъде финансирана и реализирана. Друга интересна страна на платформата е начинът, по който ще се определят хонорарите за външните автори. Когато бъде публикуван външният материал, отново на ход са абонатите на сайта, които гласуват за качеството на публикацията, а специален алгоритъм ще изчислява и определя заплащането за нейния автор. "Имаме предвиден месечен бюджет за хонорари. Всеки един от тях ще бъде между 50 и 200 лева", добавят от "КлинКлин".

Идеята на проекта е и основното финансиране на медиата да идва от читателите. От екипа вече са започнали т.нар. crowd funding кампания. Начините, по които хората могат да подкрепят "КлинКлин", са два - чрез годишен абонамент, който им дава глас в управлението на проекта, или чрез дарение, което обаче не носи никакви допълнителни бонуси или права. Според създателите на медията това е така, за да могат всички участници да са равни. "Дори някой олигарх може да си закупи абонамент при нас, даже ще се радваме", шегува се Кирил Беспалов. "Това обаче няма да му даде по-голяма възможност да взима решения за медията, отколкото има всеки от другите абонати. За нас е важно да има участие на голям брой малки, а не малък брой големи, какъвто е класическият модел", допълва той.

От екипа на "КлинКлин" са изчислили, че за да започнат да работят, ще им е нужен първоначален капитал от около 50 хиляди лева. "В този бюджет влизат както парите за разработване на нашата платформа, така и ресурсите, нужни, за да подсигурим, че инициативата ще съществува минимум една година", уточняват те. Основателите са предвидили около 60 дни, за да съберат сумата. Започнали са кампанията на 14 април. Към 22 април медията има в актива си малко повече от 3000 лева, или 6.2% от целевата сума. Какво ще се случи със събраните средства, ако не бъде достигната целта? "Ще попитаме нашите дарители и абонати дали да действаме с наличните средства, или да продължим кампанията, за да съберем необходимата сума за пълноценното стартиране на платформата", обясняват от "КлинКлин" в своя сайт. Ако обаче сумата бъде събрана, екипът ще стартира работа най-рано през септември тази година.

Другият им източник на приходи ще бъде т.нар. "КлинКлин магазин". Той ще има елемент на игра за читателите на сайта. Всеки път, когато те взаимодействат със съдържанието под формата на подкрепа, коментари, споделяне и т.н., ще получават точки. Тези точки ще бъдат превръщани в отстъпки в онлайн магазина, от който читателите ще могат да закупуват стоки от български малки и средни компании. От своя страна компаниите, които се включат в платформата, могат да участват безплатно или да заплатят, за да бъдат продуктите им представени на по-видими позиции. "Моделът на магазина се използва в много сайтове за групово пазаруване", споделят от "КлинКлин". От медията обаче посочват, че в договора към бизнесите ясно е уточнено, че платеното участие в платформата не предпазва компаниите от статии срещу тях.

"През последните десет години интернет промени начина ни на мислене, но медиите останаха същите. Хората свикнаха да участват в процесите, да бъдат лидери на мнение, да получават популярност, но начинът, по който се формира информацията все още е прекалено вертикален. Ние искаме да променим това." Думите са на основателите на нов български медиен проект "КлинКлин", който дава амбициозната заявка да "избие" старите модели на работа и финансиране на медиите и да възложи руля на управление на съдържанието в ръцете на читателите.

"КлинКлин" на практика е първият независим опит за експеримент с бизнес модела на медиите в България - тенденция, която отдавна кръстосва Европа и региона с различен и променлив успех с мисия да спаси професионалната журналистика от изчезване.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


5 коментара
 • 1
  stankoyordanov avatar :-|
  Станко Йорданов

  Голяма какафония ми изглежда този бизнес модел. Сложен, нефокусиран и разпилян. И най-важното - липсва дефиниция на "нуждата", която тази "медия" ще задоволява, кой ще е потребителя, за когото ще е предназначена и защо той ще избере точно нея. Защо ще плаща за медията?

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  Успех.За една година може да се направят много съществени неща.

 • 3
  vladimiryosifov avatar :-?
  Владимир Йосифов

  Добра идея !
  Думата революция ме отблъсна .

 • 4
  dohoditednes avatar :-|
  dohoditednes

  Търсенето на съдържание, което да привлича хората, остава най- голямото предизвикателство пред медиите.
  Авторите на проекта са се впуснали в опит, който е сложен, и не е сигурен като положителен резултат.
  http://dohodite.com

 • 5
  gerydimitrova avatar :-?
  gerydimitrova

  Аз ще си закупя абонамент! Оставам с надеждата и силната вяра, че тази независима и крехка за момента медия няма да се превърне в поредната зависима и силна такава след година-две.
  Успех на екипа! Ако се работи повече за каузата и по-малко за пари вероятно ще има добър резултат.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал