С Бога и Путин напред
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

С Бога и Путин напред

Константин Малофеев има интереси в медии и телекомуникации

С Бога и Путин напред

Кой е Константин Малофеев, кремълският олигарх с интереси в България

16419 прочитания

Константин Малофеев има интереси в медии и телекомуникации

© Barkovets


Неговото най-ново творение се казва "Царьград ТВ". Създаването на православната интернет телевизия бе обявено наскоро и името й отправя към руското название на някогашния Константинопол, днес Истанбул. Каналът ще се излъчва в цяла Европа, но с особен акцент върху България, Сърбия и Гърция - трите православни държави, които интересуват най-силно ръководството на "Царьград ТВ". Зад него стои Константин Малофеев - руският "православен бизнесмен", до неотдавна един от най-големите миноритарни акционери в телекомуникационната компания "Ростелеком" и човек, свързван тясно с присъединяването на Крим към Русия и спонсорирането на сепаратистите в Източна Украйна. А отскоро и с България, след като името му изплува покрай няколко подготвяни продажби на компании от разпадналата се империя на банкера Цветан Василев.

Създателите на "Царьград ТВ" вече го наричат "руския вариант на Fox News" и дори поканиха в ролята на негов главен режисьор американския продуцент Джак Хеник. На него се пада отговорността да направи православните ценности на канала визуално привлекателни за масовия европейски зрител.

Интернет телевизията, която трябва да започне да излъчва на 1 юни, Международния ден за закрила на детето, в момента е най-свидната "рожба" на Малофеев. Той дори обяви, че ще стане продуцент на канала. "Искаме да показваме новините от онзи ъгъл, от който ги виждат православните хора, а те са между 70% и 80% от населението", обясни задачата неотдавна Малофеев пред журналисти.

В твърдението на бизнесмена има доза лукавство — въпреки че действително по-голямата част от населението на Русия се числи номинално към православната църква, то повечето стъпват в храма от дъжд на вятър. Самият Малофеев, разказва негов познат от студентските години, се е запалил по православните ценности още като младеж. Дори споделял пред приятелите си, че мечтата му била да отиде в Испания, където по онова време са живеели роднини на царското семейство. "Помня, че веднъж спах в дома му и там на стената висеше Андреевския флаг (военноморският флаг на царска Русия)", разказва негов познат, с когото бизнесменът е учил в юридическия факултет на Московския държавен университет (МГУ).

Той си спомня, че Малофеев, който сега страни от пресата, е бил доста общителен. В къщата му в подмосковския град Пущино често се събирали приятели на баща му, известния съветски астрофизик Валерий Малофеев, водещ специалист по пулсари и рентгенови лъчи, идващи от Космоса.

Състудентът на Малофеев разказва също пред "Капитал", че още докато следвал в МГУ, бъдещият "православен банкер" се увличал от политика и става помощник на един от депутатите в тогавашния Върховен съвет на руския парламент. В онзи период народното събрание беше настроено срещу президента Борис Елцин. И се стигна до кръвопролитните сблъсъци през 1993 г., когато верните на президента армейски части обстрелваха с танкове парламента, за да принудят опозиционерите вътре да се предадат. Малофеев също се отнасял негативно към Елцин и неговата политика. Интересен детайл е, че един от неговите приятели и делови партньори е Дмитрий Скуратов - син на бившия главен прокурор Юрий Скуратов, който разследва семейството на Елцин, но е свален от длъжност през 1999 г., след като по телевизията се появява негов запис в компанията на проститутки. Самият Скуратов винаги е отричал обвиненията и е твърдял, че е станал жертва на шантаж.

Герой на капиталистическия пазар

През 90-те години Малофеев (с когото "Капитал" опита да се свърже, но не получи отговор на изпратените въпроси) не се занимава с политика. Работи в банковия сектор, включително в голямата руска инвестиционна банка "Ренесанс капитал". Там отначало е юрист, но после минава в инвестиционния департамент.

През 2002 г. се прехвърля на работа в основаната в началото на 90-те години банка МДМ. Американски финансист, работил по онова време в МДМ, си припомня в разговор с "Капитал", че тогава Малофеев е бил в отдела за инвестиционно банкиране, където се занимавал с правенето на крупни сделки. "Работеше в типичен агресивен бизнес екип. Всеки от тях беше герой на капиталистическия пазар", разказва предприемачът с ирония в гласа.

Самият Малофеев, въпреки че натрупва състоянието си на фондовата борса, днес се отнася към този бизнес с презрение. В неотдавнашно интервю за "Газета.ru" той говори за порочността на финансовия капитализъм. "Светът на деривативите и другите ценни книжа е десет пъти по-голям от света на реалната икономика. Хората, които печелят оттам огромни пари и раздуват пазара на имотите на Лазурния бряг и в Лондон, са паразити по тялото на нормалната икономика. Аз самият бях такъв, бях финансист. Знам много добре за какво става въпрос. Това е кръгла нула, продажба на въздух", казва бизнесменът.

Опонентите на Малофеев му отдават заслужено уважение за неговите професионални качества, макар в бизнеса му да е имало немалко проблеми. В средата на миналото десетилетие той влага средства в млечната компания "Нутритек", към която привлича и западни капитали. Въпреки перспективната бизнес ниша обаче фирмата така и не успява да се развие. През 2008 г. нейните акции спират да се търгуват на борсата и компанията обявява фалит по задълженията си.

След това Малофеев се заема активно с бизнес в сферата на телекомуникациите. Неговият инвестиционен фонд Marshal Capital придобива 7% от акциите на "Ростелеком", националната компания на Русия за телефония и интернет. Материал на руския портал Slon Magazine предполага, че Малофеев познава отлично сектора, защото негов добър приятел и бивш журналист от агенция ТАСС става ресорен министър в правителството на тогавашния премиер Владимир Путин. През 2011 г. обаче акциите на "Ростелеком" са замразени по иск на руската банка ВТБ заедно с други активи на бизнесмена.

Действията на банката са свързани с кредит от 225 млн. долара, който компаниите на Малофеев взимат от нея и след това не връщат. В Marshal Capital започват обиски по започнатото от властите разследване, а самият Малофеев става свидетел по него. Както отбелязват експерти, за да избегне углавно дело, бизнесменът опитва да влезе във Федералното събрание - горната камара на руския парламент, и да получи имунитет. Опитът му да стане политик се проваля през ноември 2012 г., когато името му е оттеглено от листата с кандидати. През 2013 г. Малофеев продава своя пакет акции от "Ростелеком" срещу 25 млрд. рубли.

От олигарх към филантроп

Сега вече Малофеев говори за себе си не като за бизнесмен, а като за благодетел. Неговият фонд "Василий Велики" спонсорира редица християнски благотворителни програми, а в създадената от него гимназия в Подмосковието със същото име се възпитава бъдещият православен елит на нацията. Малофеев е активен радетел за консервативното патриархално семейство и говори с неприязън за еднополовите бракове. В надзорния съвет на фонда "Василий Велики" влизат известният режисьор Никита Михалков, бившият министър по телекомуникации Игор Щеголев и архимандрит Тихон Шевкунов, за когото се смята, че е приближен на президента Путин. Сред влиятелните приятели на Малофеев в Русия е и друг представител на близкото обкръжение на Путин, президентът на руската държавна железница ОАО "Российские железные дороги" Владимир Якунин. Самият Якунин участва активно в пропагандирането на православните ценности и на всеки Великден превозва благодатния огън от Йерусалим.

Малофеев не може да бъде наречен политик. Той не участва в нито една партия. Сред познатите му обаче има множество влиятелни западни политици консерватори, като например гръцкия министър на отбраната Панос Каменос. Миналата година той е сред гостите на голяма гръцка сватба, която озовалият се под ударите на санкциите и затова не можещ да пътува из ЕС Малофеев пренася в хотелския си комплекс край Москва (който впрочем също се казва "Царьград"). Малофеев е кум, а младоженецът е бизнесменът с руски връзки Янис Карагиоргис, станал познат и в България около сагата със собствеността на TV7. Панос Каменос от своя страна неотдавна се изказа в интервю изключително рязко към правителството в Киев, като го нарече "фашистко", и похвали действията на Русия, която защитила в Крим "етническите гърци".

До Крим и напред

Широката публика научи за Малофеев след събитията в Крим, където по време на проявите на привържениците за присъединяване на полуострова към Русия се намираше и неговият довереник и бивш военен Игор Гиркин-Стрелков. Там беше и служителят в неговия фонд Marshal Capital Александър Бородай, прочул се също така като автор на радикални статии в десния вестник "Завтра".

В интервю за в. "Ведомости" Малофеев нарича Бородай "смел и достоен човек". Малко по-късно Бородай става за известно време премиер на самопровъзгласилата се Донецка народна република, а сега работи като съветник на нейния лидер Игор Захарченко. Малофеев твърди, че няма общо с назначаването на Бородай на висока позиция в сепаратистката република, и нарича тази версия конспиративна теория. Отделен факт е, че скоро след кримските събития Малофеев урежда дълга си към банката ВТБ, като се разплаща с нея.

Малофеев продължава да оказва хуманитарна помощ на непризнатата република, въпреки че неговият довереник Гиркин-Стрелков подобно на други московски марионетки вече не е в Украйна. И на Кремъл, изглежда, му омръзна да си играе на толкова любимата на Малофеев "Новорусия". Създаването на самостоятелна държава в украинските земи, които някога са влизали в руската империя, е официално замразено. Както обяснява пред "Капитал" високопоставен дипломатически източник, актуалният принцип е следният: "Крим е наш, а Източна Украйна е украинска." Основната идея на Путин е да се договори със САЩ и Запада и да остави метежните региони на Украйна, но с широка автономия. Това едва ли се нрави на Малофеев, но подобно на мнозинството едри бизнесмени той не подлага на съмнение политиката на Кремъл.

При разговор с руски бизнесмен при споменаване на името на Малофеев той припомня съдбата на друг "православен банкер", Сергей Пугачов. Имаше време, когато той се причисляваше към доверените лица на президента Путин, състоянието му се оценяваше от руското издание на сп. Forbes на 2 млрд. долара и той беше съсобственик на някои от най-големите заводи в страната. Само че през 2013 г. срещу банката му започва дело за умишлен банкрут, а самият Пугачов е обявен за издирване, но успява да избяга в Лондон.

В интервю за в. Financial Times и вече от Лондон Пугачов нарича бизнесмените, които работят в Русия, "крепостни на Путин". Според влиятелния руски политолог Константин Калачев Малофеев е нужен дотогава, докато е полезен и управляем. "Човекът е превърнал политиката в бизнес и си е заработил опрощаване на дългове. Доколко е ефективен като бизнесмен е трудно да се прецени. Очевидно е обаче, че е ефективен като човек, който решава определени задачи", обобщава Калачев пред "Капитал".

 

Българска връзка

В началото на април стана ясно, че към TV7 се присъединява членът на Националния съвет на БСП Николай Малинов. До неотдавна той бе издател на вестник "Дума". Тогава пред "Капитал" Малинов потвърди, че предстои да влезе в управлението на ТV7, но с изрична уговорка. "Ако тази сделка приключи с този инвеститор, най-вероятно ще приема да съм председател на съвета на директорите", коментира тогава той. И потвърди информацията, че Янис Карагиоргис е евентуалният бъдещ собственик. Предвид опитите за вписване на нов собственик в телевизията очевидно сделката е към финала си, но чрез българско дружество – "Праймедия", в което като управител фигурира бизнес партньорът на Малинов Асен Асенов.

Вече 18 години Николай Малинов е представител на 11 рускоезични телевизии за Балканите и е познат в телевизионния бранш. Руските канали се представляват от "Стар тв", а като неин едноличен собственик в Търговския регистър е посочен Асен Асенов, който предстои да стане и.д. изпълнителен директор на TV7.

В момента това не се случва, защото Търговският регистър не иска да впише новите собственици заради нарушения на Търговския закон. В началото на седмицата (25.05.2015) те са подали жалба в съда заради отказа за вписване в регистъра.

Междувременно в края на април съдебен изпълнител и полиция влязоха в сградата на TV7 и започнаха изземване на имущество по процедура по Закона за особените залози, започната от синдиците на КТБ. Техниката на медиата служи като обезпечение по кредит към фалиралата банка. След шумна акция, предавана на живо по телевизията, ръководството на TV7 поиска от премиера отсрочка за изплащане на задълженията си.

Името на бизнесмена Янис Карагиоргис е добре познато на гръцките медии както от търговската му дейност, така и от личния му живот.

През 2011 г. се появяват слухове, че се готви да влезе в управлението на влиятелния телевизионен канал Αlpha.

Според сайта parapolitika.gr понастоящем Карагиоргис купува лицензи на регионални гръцки канали. Регистрираната в Кипър офшорна фирма The Worldspeaker LTD, зад която журналистите на рarapolitika твърдят, че стои Карагеоргис, вече притежава тесалийската телевизия TRT. По непотвърдена информация компанията държи още правата на Attica TV, Thraki TV, Ena Channel от Ламия и солунската DION TV.

Карагиоргис влезе в радара на гръцките медии и като кумец на приближения до Владимир Путин руски олигарх Константин Малофеев. Гръцката разследваща журналистка Мария Кархилаки публикува в блога си karchilaki.com свое интервю с Малофеев по въпроса за връзките му с гръцки бизнесмени и политици.

Карагиоргис се венчава повторно в началото на октомври 2014 г. Избрал е предварително за свой кум Малофеев. Двамата се познават от поклоннически посещения в Света гора, твърди руснакът пред Кархилаки. Малко по-рано обаче руският бизнесмен е попаднал под международните санкции заради участието на Русия в украинската гражданска война и не може да напуска страната. Затова ритуалът се извършва в Русия. Сред гостите е Панос Каменос, бъдещ коалиционен партньор и министър на отбраната в правителството на Алексис Ципрас.

Неговото най-ново творение се казва "Царьград ТВ". Създаването на православната интернет телевизия бе обявено наскоро и името й отправя към руското название на някогашния Константинопол, днес Истанбул. Каналът ще се излъчва в цяла Европа, но с особен акцент върху България, Сърбия и Гърция - трите православни държави, които интересуват най-силно ръководството на "Царьград ТВ". Зад него стои Константин Малофеев - руският "православен бизнесмен", до неотдавна един от най-големите миноритарни акционери в телекомуникационната компания "Ростелеком" и човек, свързван тясно с присъединяването на Крим към Русия и спонсорирането на сепаратистите в Източна Украйна. А отскоро и с България, след като името му изплува покрай няколко подготвяни продажби на компании от разпадналата се империя на банкера Цветан Василев.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

26 коментара
 • 1
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  Цариград - използва българското име на града, откъде ли е познато и в Русия, може би българските книжовници отишли там след завладяването на България от турците.

 • 2
  shatpat avatar :-|
  ZEN

  Човек с всичкия си, трябва да бъде много внимателен с всякакви персони от подобен калибър и произход. Изобщо от към Русия винаги е воняло на нечистоплътност. Като се почне от долните гащи на девочките по времето на комунизма, та до сега с тези "олигарси" и други от сорта.

 • 3
  avone avatar :-|
  М.Георгиева

  Едновременно със строежа на църкви и джамии, народът се оковава. Вниманието се отклонява от тоталния институционален разпад, смазването на интелигенцията и формиращата се нео-балканска „аристокрация“.
  Подходът е: „С Бога и Путин напред“, „От олигарх към филантроп“,
  а резултатът:
  „Изпепелени от слънцето“ (Цитаделата – трейлър).
  http://www.cinefish.bg/Izpepeleni-ot-slanceto-3-Citadelata-Treylar-trailer13337.html

  Всеки може да се разпознае: комунист-бизнесмен-политик-благодетел-вярващ радетел.

 • 4
  schumener_beer avatar :-?
  шуменско пиво

  "Неговият фонд "Василий Велики"...
  И що "Василий"?
  Срам го е да си го нарече простичко "Владимир Великий" ли, що ли?
  :)

 • 5
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Руският Пеевски.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Гласът на хората

Гласът на хората

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.