"Руски дневник" на български
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Руски дневник" на български

Николай Малинов и съпругата му Даниела Малинова - официален представител на RBTH за България

"Руски дневник" на български

На медийния пазар излезе ново издание, свързано с бившия издател на "Дума" Николай Малинов

Весислава АНТОНОВА
24202 прочитания

Николай Малинов и съпругата му Даниела Малинова - официален представител на RBTH за България

© Цветелина Белутова


Вече два месеца на полето на онлайн медиите в България има нов играч - сайтът "Руски дневник" (bg.rbth.com). Този петък се състоя и официалното му представяне, а оттук нататък екипът ще се опитва да го популяризира и налага сред българската аудитория.

"Руски дневник" се издава на 16 езика в 22 държави и е част от международната медийна платформа Russia Beyond the Headlines (RBTH), която пък е собственост на един от най-големите руски държавни вестници "Российская газета". Изданието е най-мекият вариант на официалната руска пропаганда. В България проектът се реализира на основата на лицензионен договор, сключен между Даниела Малинова - официален представител на RBTH за страната, и "Российская газета". Даниела Малинова е съпруга на Николай Малинов, член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, председател на Национално движение "Русофили" и бивш издател на в. "Дума". (След редакционното приключване на броя на "Капитал" в петък Николай Малинов изпрати отворено писмо, с което обявява, че напуска БСП.)

За кого е "Руски дневник"

Изданието е насочено към "образованите и социално активни хора, които следят и имат интерес основно към международни медии", обясни на пресконференцията в петък Даниела Малинова. По думите й пред българския екип, който ще работи в "Руски дневник", има голямо предизвикателство "заради настоящата геополитическа обстановка". "Нашата главна задача е да представяме Русия извън стереотипа и читателите да получават различни гледни точки към случващото се в страната", допълни Малинова.

На пресконференцията присъства и генералният продуцент за региона и зам.-главен редактор на RBTH Вячеслав Черски. Той обясни, че политиката на руското издателство на международните пазари стъпва на три основни принципа - да информира, образова и развлича. "Искаме да представяме теми от руския живот, които считаме, че са слабо застъпени или пренебрегнати в западните издания", каза Черски. Той обясни, че благодарение на това, че "Руссийская газета" е един от най-големите руски вестници, а "Руски дневник" - сайт, който влиза в топ три на онлайн медиите в Русия, както и предвид големината на руския пазар и цената на реклама в него, издателската група няма никакви проблеми да финансира международните си проекти, какъвто е и българският. "Вярвам, че в бъдеще, когато сайтът се развие в България, ще бъде интересен за българските рекламодатели, защото те ще получат достъп до много пазари през нашата платформа", каза Черски. И не пропусна да благодари на Николай Малинов като председател на движение "Русофили" за това, че в много кратък срок от два месеца е помогнал проектът "Руски дневник" да стартира в България.

Проверка в Търговския регистър показва, че на името на Даниела Малинова не фигурира дружество, което би могло да е създадено с цел да представлява RBTH в България. До 2013 г. тя е имала миноритарен дял в "Прайм скрийн" ООД, но по-късно същата година дружеството е било обявено в ликвидация. Малинова има икономическо образование и дългогодишен опит в сферата на търговията и продажбите в частния сектор. Работила е като търговски директор на "Стар тв" - групата, която представлява руските телевизии в България. От началото на миналата година е финансов мениджър на счетоводна фирма.

В Търговския регистър с днешна дата няма регистрирана компания и на името на Николай Малинов. През лятото на 2013 г. той продава притежаваната от него "Праймедия" ЕООД на Асен Асенов, който от години е негов бизнес партньор и който предстои да стане и.д. изпълнителен директор на TV7. От името на Малинов Асенов от близо месец се опитва да бъде вписан като собственик на TV7 - именно с "Праймедия". Асенов в момента е посочен и като едноличен собственик на "Стар тв". На пазара се говори, че промените в TV7 са свързани с гръцкия бизнесмен Янис Карагиоргис, който според гръцки медии има връзки с приближения до Владимир Путин руски олигарх Константин Малофеев.

Николай Малинов e завършил история в Киевския държавен университет. Издавал е българското издание на в. "Монд дипломатик" (приложение на в. "Дума") и политическото списание "Ново време", основано през 1897 г. от Димитър Благоев. Малинов е представител в България на руските телевизионни програми "Первый канал. Всемирная сеть", ТВ "Центр" и "Охота и рыбалка". През 2011 г. тогавашният президент на Русия Дмитрий Медведев връчва на Малинов медал "Пушкин".

Българският екип на "Руски дневник" не коментира дали има регистрирано ново дружество, с което RBTH е сключило договора за България.

И какво има в него

Мащабната международна мултимедийна платформа Russia Beyond the Headlines ("Русия отвъд заглавията" - бел. ред.), от която "Руски дневник" е част, е разработена от държавния руски вестник "Российская газета" през 2007 г. Тя предлага новини, мнения, анализи и коментари в областта на политиката, културата, бизнеса, науката и обществения живот в Русия - съобразени с държавната политика. Аудиторията на руската платформа се изчислява на 26.8 милиона читатели по света. RBTH присъства в САЩ, Западна Европа, Балканите (вкл. Сърбия и Македония), Азия и Латинска Америка. Разпространява новини и на арабски език. Приложенията й за Русия излизат в издания като The New York Times, The Wall Street Journal, The Washington Post, La Repubblica, Le Figaro, The Daily Telegraph, Handelsblatt.

За "Руски дневник" в България работят осем български журналисти и преводачи, както и петима служители от московския офис на медиата. Мениджъри на проекта са Даниела Малинова и Дея Йорданова, която е била главен редактор на направление "Наука, образование и култура" в "Нова тв", програмен директор на BBT (сега News7), работила е и във в. "Дума". Директор новини в "Руски Дневник" е журналистът Андрей Апостолов, който е сред създателите на в. "Континент". Работил е още в БНТ и БТА, като отразява международна политика с фокус Русия.

Дея Йорданова обясни пред "Капитал", че договорът им с "Российская газета" е със строги правила относно съдържанието. "В него са вписани дори условия за брой посещения, импресии, лайкове, присъствие във facebook и twitter", каза тя. Изданието има право да събира приходи от реклама и това ще е едно от основните пера, през които ще се издържа. "Руски дневник" разрешава препечатването на повечето от своите оригинални текстове без заплащане.

Новините, репортажите, интервютата и анализите в "Руски дневник" са от руските медии. "Новини от България има само когато те се отнасят до българо-руските отношения", разказва Йорданова. Българският екип на сайта може да задава теми на руската редакция, която тя да разработва специално за българското издание. "Една такава тема е какви са възможностите българи да се лекуват в Русия", дава пример Дея Йорданова. Руската редакция оказва съдействие и за да бъдат уговаряни и вземани интервюта с хора от руския културен и политически елит, които са интересни на българската редакция. "Това ще предлагаме и като услуга в България - съдействие на колеги журналисти, когато те искат да направят интервю с даден човек", обясни Дея Йорданова и допълни, че услугата ще е срещу малко заплащане. В бъдеще българското издателство има идея да направи и видеосекция на сайта, на която хората да могат да гледат руски филми.

Дея Йорданова е категорична, че екипът "не прави русофилска, а обективна медиа". "Не вземаме страна, а даваме втора гледна точка към случващото се в Русия", допълни мениджърът на проекта. По думите й текстовете в сайта използват информация от всички руски медии, включително опозиционните. Колкото и малко да са всъщност те. В края на май тази година, по време на дискусия в Москва известният руски телевизионен журналист Владимир Познер коментира, че в момента "в Русия журналистиката като професия не съществува, а контролираните от държавата средства за масова информация се занимават с едно-единствено нещо - да създават определено обществено мнение, което на държавата би й харесало да види". Любопитно е на коя точно руска журналистика са проводник чуждоезичните руски медии. Съдейки по изданията, на които се позовава "Руски дневник", това едва ли е точно опозиционната. В сайта има преведени много политически анализи освен с неутрална и с проруска насоченост. Прави впечатление например преводът на интервю на Газета.ru с руския олигарх Константин Малофеев, който е представен като филантроп, който се бори за утвърждаване в Русия и Европа на "традиционните ценности", както и за укрепване на съюза на Москва с "православните страни"- Сърбия, Гърция и България. Дали и "Руски дневник" не е създаден с подобна цел, предстои да видим.

Даниела Малинова и генералният продуцент за региона и зам.-главен редактор на RBTH Вячеслав Черски
Фотограф: Цветелина Белутова

Вече два месеца на полето на онлайн медиите в България има нов играч - сайтът "Руски дневник" (bg.rbth.com). Този петък се състоя и официалното му представяне, а оттук нататък екипът ще се опитва да го популяризира и налага сред българската аудитория.

"Руски дневник" се издава на 16 езика в 22 държави и е част от международната медийна платформа Russia Beyond the Headlines (RBTH), която пък е собственост на един от най-големите руски държавни вестници "Российская газета". Изданието е най-мекият вариант на официалната руска пропаганда. В България проектът се реализира на основата на лицензионен договор, сключен между Даниела Малинова - официален представител на RBTH за страната, и "Российская газета". Даниела Малинова е съпруга на Николай Малинов, член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, председател на Национално движение "Русофили" и бивш издател на в. "Дума". (След редакционното приключване на броя на "Капитал" в петък Николай Малинов изпрати отворено писмо, с което обявява, че напуска БСП.)


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  staska avatar :-P
  staska

  На издателите горещо препоръчвам да привлекат в екипа си и брилянтния журналист Волен Сидеров, имащ навика да съсипва всичко, до което се докосне.

 • 2
  frankzappa avatar :-|
  Frank Zappa

  Ще черпим опорни точки от извора! ;)

  Пропагандата в действие! :)
  Приятно е, че сега можем да я погледаме отстрани. Да се посмеем:

  - без някой олигофрен да ни изпорти,
  - друг олигофрен да дойде да ни арестува, за да може
  - на свой ред следващия олигофрен да ни измъчва и пребива в лагера в Белене
  - и най-накрая последния олигофрен да влезе и да ни убие без съд и присъда

  И всичко това, защото сме се смяли на неадекватната им пропаганда...

  Смейте се на воля докато тези времена все още не са се върнали!

  :))))))

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  destino avatar :-P
  destino

  Пропагандата ще става "по-гламурна"!

  Пък и съм сигурен, че в България ще си избият инвестицията, поклонници на матушката бол!

 • lan27386322

  ДО ГОСПОДИН КИРИЛ
  Следва и американофилството и американската пропаганда да се включат в Наказателен кодекс ......

 • 7
  petar_georgiev avatar :-(
  petar_georgiev

  С тъга и дълбоко разочарование се присъединявам съм мнението на Владимир Познер: че в момента "в Русия журналистиката като професия не съществува", само с едно допълнение - и в България!

 • 8
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Господи, ще доживея ли да видя освобождението ни от Русия?

 • 9
  simval avatar :-|
  simval

  До коментар [#8] от "evpetra":


  [quote#8:"evpetra"]Господи, ще доживея ли да видя освобождението ни от Русия?[/quote]

  Зависи, основно, от две неща.
  Колко българи ще прогледнат и ще поискат да са свободни.
  Колко дълго Русия ще може да налива пари в пропагандата.

 • 10
  mr.kiril avatar :-|
  mr.kiril

  До #6 - съгласен съм всички фили и фоби, които работят срещу България и Българите да бъдат преследвани - русофилите винаги са били класическа престъпна група, финансирана от русия - но за да е справедливо трябва да приемем престъпленията срещу България и Българите, извършени и извършвани и в момента от русофилите, като единица мярка - когато други фили и фоби, подобно на русофилите, избият стотици хиляди етнически Българи (включително в лагери), прогонят милиони от нас извън България и ревностно защитават чужд държавен интерес - тогава - ДА - следва да бъдат съдени!!!!!

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK