Внимавай с форума

Медиите са отговорни за коментарите онлайн, постанови решение на Европейския съд по правата на човека

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

От една седмица насам под всяка статия на сайта frognews.bg вече стои следния текст: "ВАЖНО! Фрогнюз Ви напомня, че е ограничена възможността за коментари заради решение на съда в Страсбург, според което всяка медия в България носи отговорност за написаното във форумите. Благодарим Ви, че сте наш читател!".

"Първото, което помислих, като се запознах с решението на съда, че в България има достатъчно хора, които са способни едновременно да напишат обиден коментар във форума и в същото време да заведат дело срещу теб заради обидата, която сами са написали", обяснява издателят на frognews.bg Огнян Стефанов решението си да ограничи коментарите под текстовете.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  staska avatar :-?
  staska
  • - 1
  • + 8

  Интересно. Но ако си кажа искреното мнение ... коментарът ще бъде премахнат поради ...

  Нередност?
 • 2
  bogry avatar :-|
  BoGry
  • + 6

  Ами ако в момента показвам конфигурация от пръсти на Голямата камара на Европейския съд, без да съм си включил Малката камера, това означава ли, че могат да ме осъдят, без да знаят какво точно им показвам, само защото съм написал, че им показвам конфигурация от пръсти, и без да са сигурни, че въобще имам пръсти?
  Май могат, а? Изчезвам! Не ми се ходи в затвора!

  Нередност?
 • 3
  bora_bora avatar :-|
  bora bora
  • - 2
  • + 1

  Толкоз важно решение на ЕС , а саво два коментара!!!!
  Надявам се, че Дневник и Капитал, след профилактиката преди ден, ще са се съобразили с изискванията т.е. ще премахнат анонимнитя и по-коректно ще следят диалозите ни!

  Нередност?
 • 4
  vse_o6te_jiv avatar :-|
  vse_o6te_jiv
  • + 3

  Е ,дотук с мантрата за свободата на словото и правото на собствено мнение. Образец на европейските ценности!Май Волен Сидеров започва да става все по-прав за истинската същност на Европейския съюз.

  Нередност?
 • 5
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 6

  "Внимавай с форума

  Медиите са отговорни за коментарите онлайн, постанови решение на Европейския съд по правата на човека"

  Хайде преди да коментираме по същество това решение на Европейския съд да изтъкнем най-напред очевадният факт, че в България нямаме работеща правосъдна система и съд и прокуратура, и че нямаме адекватно наказан нито един по-гопям престъпник, и то за крупни и фрапиращи престъпления, и че точно в България неотдавна бе фалирана голяма българска система след институционална атака, водена точно от ... българската съдебна система, от главния прокурор, прокуратурата, следствието и службите, и изчезнаха 4 милиарда лева от парите на данъкоплатеца, и това е малка част от десетките милиарди долари, откраднати от държавата през последните 25 години БЕЗ НИТО ЕДНА АДЕКВАТНА ПРИСЪДА, И ТО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ СМЕ НА ЧЕЛНО МЯСТО ПО БРОЙ НА ПРОКУРОРИ И ПОЛИЦАИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИТО И ЧЕ БЪЛГАРСКАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА И ПРОКУРАТУРА Е НА ДЪНОТО ПО ДОВЕРИЕ В ИНСТИТУЦИИТЕ, КОИТО ПО НАЧАЛО Е НА МНОГО НИСКИ НИВА!

  България има много по-гоелми и реални, неотложни проблеми за решаване и не че този не е важен, но не е най-приоритетния, а е пряко свързан с другите, главните!

  Нека да дам един конкретен пример. Всички знаем за големите етнияески проблеми в региона през последните две-три десетилетия, вкл. броженията, безобразията и престъпленията и в България, че Д(П)С е регустрирана В НАРУШЕНИЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА, КАТО ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ, И Е ВОДЕЩА В ТОВА НАПРАВЛЕНИЕ, А Е И В УПРАВЛЕНИЕТО ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ГОДИНИ, ЧЕ ЛЪЖЕ, МАЖЕ И ЗЛОУПОТРЕБЯВА НА ИЗБОРИ (и с вота и правата и зависимостите на турци и цигани - И МИ Е ИНТЕРЕСНО КАК БИ СЕ ИЗКАЗАЛ И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД НАПРИМЕР ПО КОНКРЕНИТЕ МНОГОБРОЙНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА...)

  Следах едно предаване на Цветанка Ризова онзи ден и разговора й с Цветелин Кънчев - по въпроса за циганските брожения и размирици в България напоследък. И макар че Цветелин Кънчев е пределно ясен, той каза следните верни неща по въпроса, представяйки ги като предложение за рещаването на проблема на правителството, съгласувани и подкрепени и от БСП (Михов) - те нали са си партия отдавна:

  "Значи какви са ключовите думи, които се използват най-вече през последните години срещу българските роми? Това са - И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ:

  1) ПРЕКАЛЕНО МНОГО ПРАВА,

  2) ЧУВСТВО ЗА БЕЗНАКАЗАНОСТ

  3) МНОГО СОЦИАЛНИ ПРИДОБИВКИ И КЪЩИ

  ===========================

  И забележете - това има отношение и към съдебната система (тоест темата), И Е ВЯРНО, И Е ПО ТЕМАТА ЗА ЦИГАНИТЕ И ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ С ТЯХ, НАТРУПАН И НЕРЕШЕН И НЕРЕШАВАН МНОГО ВРЕМЕ, ДЪЛГИ ГОДИНИ!!

  И знаете ли каково си мислех и ми хрумна докато слушах?

  Абстрахирайте се за момента от конкретната тема и събекти на разговора, и вижте отзад напред, С КОГО, КОИ И КАКВО АСОЦИИРАТЕ СЛЕДНИТЕ ОГРОМНИ И БЕЗСПОРНИ - ВСИЧКИ ГИ ПРИЗНАВАТ - ДЪЛГО ВРЕМЕ УСТОЙЧИВО И СЪЗНАТЕЛНО ПОСТОЯННО ИГНОРИРАНИ И НЕРЕШЕНИ ПРОБЛЕМИ :


  1) ПРЕКАЛЕНО МНОГО ПРАВА,

  (главен прокурор, висши магистрати, управленци, политици,...ръководители на МВР, БНБ, КФН, служби,..)

  2) ЧУВСТВО ЗА БЕЗНАКАЗАНОСТ
  (същите по-горе, и всички големи, а и по-малки престъпници, вкл. доказаните и с присъди...)

  3) МНОГО СОЦИАЛНИ ПРИДОБИВКИ И КЪЩИ

  (кметовете с огромните им къщи, висши магистрати и политици с огромни притежания и имоти, банкови влогове - Пеевски, Доган, Христо Бисеров, Болен Сидеров с луксозните му ваканции и анонимни дарители, онзи от ДПС, дето си е взел без пари апартамент и говори завалено български, но иначе обича много да дава акъл, Капута, куп магистрати и хора от управленията, службите, МВР)

  Е, и ако това по-горе са проявленията, основните, на проблема с ромите, и той е сериозен и толкова голям, КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ТЕЗИ СЪЩИТЕ ПРОЯВЛЕНИЯ, НО В МНОГО ПО-ГОЛЯМ И ДОКАЗАН РАЗМЕР И ПО ОТНОШЕНИЕ НА ДРУГИТЕ, ПО-СЕРИОЗНИТЕ И ПРИОРИТЕТНИ ПРОБЛЕМИ В ДЪРЖАВАТА!!!

  И как всички те и това кореспондира с ... ПРОБЛЕМА, КОЙТО Е ТЕМАТА НА СТАТИЯТА?
  Я се замислете как преди години големи медии, притежание на отлияно известни лица и кръгове на ДС ЕЖЕДНЕВНО МАНИПУЛИРАХА, ЛЪЖЕХА И КЛЕВЕТЯХА НАРЕД НЕУДОБНИ!
  И КАК СЕГА, КОГАТО СЕ ПОЯВИХА МЕДИИ И СЦЕНА, НЕВЪЗМОЖНИ ЗА ПРЕВЗЕМАНЕ И КОНТРОЛИРАНЕ ОТ СЪЩИТЕ, ТЕ ... ИЗВЕДНЪЖ СТАНАХА МНОГО РЕВНОСТНИ ПОЧИТАТЕЛИ НА МОРАЛА И ВРАГОВЕ НА ... КРИТИКИТЕ, ДОКАЗАНИ ИЛИ НЕ!

  А ДОКАЗАВАНЕТО СТАВА В ... НЕРАБОТЕЩИЯ СЪД И ОТ ПРОВАЛЕНАТА ПРОКУРАТУРА!?!?!
  Е, тогава?!?!?

  Нали не сме забравили кой неотдавна опита да пробута и закон за цензурата и офшорките - Данчо Ментата и Пеевски (тоест ДПС с тяхната КТБ, от която изчезнаха милиарди), И КОГА?
  Да, клеветата и несправедливото оплюване по медии са проблем, и то немалък, и неприятен, и трябва да бъде адресиран, НО ДАЛЕЧ НЕ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ! А решаван и иницииран точно от тези - И РЕПРЕСИВЕН В ТРАКТОВКАТА ИМ!

  Абе ние имаме тотално провалена съдебна система - и от там и държава, някои са се загрижили за ... адекватността на коментарите в ... социалните медии и форумите!?!? :)

  Това е като да обсъждаме и се тревожим болния зъб на ... ЧОВЕК В РЕАНИМАЦИЯ, да речем от катастрофа или сърдечен удар, образно казано!

  Нередност?
 • 6
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 3

  Добре, ние трябва да внимаваме с коментарите във форумите и медиите са отговорни за това - постановило решение на Европейския съд по правата на човека, казва статията на водещото в България икономияеско издание - "Капитал". И това е така!

  НО АЗ ПЪК СЕ ПИТАМ ЗАЩО НЕ КОМЕНТИРАМЕ НАПРИМЕР ИЗКАЗВАНЕТО НА ВИДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА СВЕТОВНАТА БАНКА ПО ОТНОШЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ, КОЙТО В ПРАВ ТЕКСТ ЗАЯВИ:

  Ако искате да правите бизнес в България избягвайте правителството, с никого от правителството не общувайте, с никакви държавни институции,...това ще ви съсипе бизнеса!!!

  И различать между единая и другие проблем е, че в единия слуяай става въпрос ЗА ЛИЦА И ГРУПИ БЕЗ РЕАЛНА ВЛАСТ И ПРАВОМОЩИЯ, НЕОТОРИЗИРАНИ ОТ НИКОГО ОБЩО ВЗЕТО, КОИТО СИ ИЗКАЗВАТ МНЕНИЕТО - НЕ ВИНАГИ И НЕ САМО ПРАВДОПОДОБНО И УДАЧНО, А МОЖЕ И МАНИПУЛАТИВНО, НО В ДРУГИЯ СЛУЧАЙ СТАВА ДУМА ЗА ЛИЦА И ИНСТИТУЦИИ, КОИТО РЕАЛНО ПРОВАЛЯТ БЪЛГАРИЯ!
  И КОИТО ПО ПРАВИЛО И ТРАДИЦИЯ МНОГО ОБИЧАТ И ДОКАЗАНО ИЗПОЛЗВАТ И МЕДИИТЕ - ЗА ЛЪЖИ И МАНИПУЛАЦИИ, ЗА ПРИКРИВАНЕ НА БЕЗОБРАЗИЯТА ИМ, И ПОВЕЧЕ ОТ ОХОТНО БИХА ЗАТВОРИЛИ УСТАТА НА ВСИЧКИ ДРУГИ, ОСОБЕНО НА ОНЕЗИ, КОИТО НЕ МОГАТ ДА КУПЯТ И КОНТРОЛИРАТ!

  И СА ГО ПРАВИЛИ МНОГО ДЪЛГИ ГОДИНИ, ДЕСЕТИЛЕТИЯ!!!

  И ТОВА НЕ БИВА ДА СЕ ЗАБРАВЯ И ТРЯБВА ДА СЕ КАЛКУЛИРА НЕПРЕМЕННО, АКО СМЕ ОБЕКТИВНИ, КОГАТО ПРЕЦЕНЯВАМЕ ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ, ЗАЩОТО ТОЗИ ФИЛМ ДЪЛГИ ГОДИНИ ГО ГЛЕДАМЕ И ТАКА СТИГНАХМЕ ДОТУК!
  БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРОБЛЕМ, ЧЕ ТВЪРДЕ МНОГО БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ И УПРАВНИЦИ, ПУБЛИЧНИТЕ ЛИЧНОСТИ СА МН ОГО НЕЗАСЛУЖЕНО ОПЛЮТИ И РЕПРЕСИРАНИ (въпреки че има такива и е неприятно, но те са избрали да са публични личности с всичките рискове...), ЧЕ ИМА МНОГО И "ПОЛИТИЧЕСКИ РЕПРЕСИРАНИ" СРЕД ТЯХ, А ТОЧНО ОБРАТНОТО ЧЕ НИОКОЙ ОТ ТЯХ НЕ Е ОСЪДЕН ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА МУ, И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И ПРОКУРАТУРАТА ГИ ПАЗИ!
  Еми дайте да забраним дори и да коментираме безобразията им, ЗАЩОТО ДОКАТО СЪДЪТ И ПРОКУРАТУРТАТА НЕ СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА ОПЛАКВАНИЯТА И ОБВИНЕНИЯТА ИМ ЩЕ СА ОФИЦИАЛНО НЕДОКАЗАНИ...и съвсем да цъфнем и вържем!

  Я да си спомним КТБ и опитът на Данчо Ментата, Пеевски и Иван Искров точно разтурянето на онзи парламент в суматохата да нафърфолят набързо няколко милиарда на данъкоплатеца , за да прикрият безобразията и престъпленията си в КТБ, и един закон за цензурата, който ... Борисов подкрепи с хората си "по погрешка", щото били в пакет!!!

  И как се разкъсва този омагьосан кръг?
  Коя и кога от официалните медии някога изобщо е била държана наистина отговорна през годините за БЕЗБРОЙ ЛЪЖИ, КЛЕВЕТИ, МАНИПУЛАЦИИ И ИЗМАМИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ!?!?!
  Да си припомним "Труд" на агент Бор, часовите парцали на Блъснатия, ..., тези на "преуспялия магнат", дето по декларации е средно заможен и пр., и пр.
  Всичкото Мара втасала, социалните мрежи и форуми са ни проблема?
  Спомням си и онзи капут - Кутев, дето съвсем сериозно се бе заел с още няколко чукундура там да регулирал и контролирал Интернет...И който после се уплаши и се скри след едно негово много тъпо изказване точно в разгара на паниката и кризата с КТБ по телевизията, че .. и още една банка била като КТБ ипосле ... се уплаши и се скри, за да не отговаря за простотиите си!
  Нека първо да стигнем до положението, което държавни и отговорни лица започнат реално да отговарят за очевадни безобразия и престъпления реално, ПОНЕ НЯКОЙ И НЯКОИ ОТ ТЯХ, И ТОГАВА ДА ГОВОРИМ ЗА ФОРУМИТЕ, А?
  Щото иначе ми прилича на "Болен здрав носи" и на евтина манипулация - говоря конкретно за България!

  Нередност?
 • 7
  fkr55482911 avatar :-|
  султана глаушева

  Двояко е. Едно нелицеприятно твърдение може да е чиста констатация, а не обидна квалификация. Да си принуден да разкрасяваш очевидно грозен факт, не води до нищо добро. От друга страна, мобингът и клеветите са уродливо явление и трябва да се пресичат. Т.е., иде реч за коренно противоположни явления.

  Нередност?
 • 8
  ruslan avatar :-|

  До коментар [#7] от "султана глаушева":

  Приветства се автоцензурата.
  Донякъде това започна да го прави и "Икономедиа".
  Слава Богу само донякъде.

  Нередност?
Нов коментар