БНР - бъдеще време в миналото

Общественото радио отново е в криза, след повече от дванайсет години затишие

Васил Чобанов, Иво Тодоров и генералният директор Радослав Янкулов (от ляво на дясно) за кратко бяха екип
Васил Чобанов, Иво Тодоров и генералният директор Радослав Янкулов (от ляво на дясно) за кратко бяха екип    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Васил Чобанов, Иво Тодоров и генералният директор Радослав Янкулов (от ляво на дясно) за кратко бяха екип
Васил Чобанов, Иво Тодоров и генералният директор Радослав Янкулов (от ляво на дясно) за кратко бяха екип    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Ръководството на БНР и голяма част от журналистите в общественото радио са в задълбочаващ се конфликт вече близо два месеца. Изгледи за решаването му на този етап няма. Всяка от страните е втвърдила позициите си и не отстъпва от тях. Журналистите искат оставката на генералния директор Радослав Янкулов и на управителния съвет. Ръководството пък няма намерение да я подава и е решено в края на мандата си да прави "реформи" - след като две години не предложи такива.

Последното развитие от кризата беше уволнението на програмния директор на БНР Иво Тодоров тази седмица. Според него ръководството му е предложило два варианта - да подпише нова длъжностна характеристика с ново изискване - да има диплома за публична администрация, или да се раздели с БНР по взаимно съгласие. Тодоров е с филологическо образование и втора специалност журналистика и международни отношения и първото предложение очевидно е било покана да бъде уволнен. "Когато ме повика генералният директор, бях изненадан, че на бюрото му вече има написана молба от мое име за напускане по взаимно съгласие, както и протокол от заседание, на което е било решено освобождаването ми", коментира вече бившият програмен директор. Преди две години, когато Иво Тодоров беше назначен на позицията, тя не е изисквала специално образование по публична администрация. В отворено писмо до генералния директор Тодоров намеква, че освобождаването му се дължи на това, че не е подписал подписката в подкрепа на управителния съвет по време на протестите на журналистите, както и на това, че е сезирал Европейската комисия за съмнителни финансови решения на ръководството на БНР. Официалната позиция на общественото радио за причините за уволнението беше съвсем различна. Според нея мениджмънтът на медиата е установил недостатъци в управляваната от Тодоров "Програмна дирекция".

Откъде обаче тръгна кризата и има ли изход от нея - ето някои въпроси и отговори, които внасят малко яснота за събитията в БНР.

1. Защо част от журналистите протестират вече два месеца?

Недоволството на журналистите от управлението на сегашното ръководство на БНР започна да се усеща още след първата година от мандата на Янкулов и екипа му. Днес, две години по-късно, то прерасна в активни протести и остри нападки между служители на радиото и ръководството на медията. Междувременно в радиото се възроди синдикатът "Свободно слово", който дълго време беше със затихнали функции. По негова инициатива до Съвета за електронни медии (СЕМ) бяха изпратени немалко оплаквания и сигнали. Журналисти в БНР отдавна споделят, че ги смущава непрозрачният начин, по който се правят промени в програмата на радиото.

Последната вълна на недоволство избухна през май тази година. Журналисти излязоха на протест пред сградата на медиата заради намалени почти наполовина хонорари и допълнителни възнаграждения. Поводът за мярката бяха предписанията на Закона за държавния бюджет за 2015 г., според които БНР трябва да съкрати 10 процента от разходите си за персонал. Същото изискване важеше и за другите обществени медии - БНТ и БТА, но в тях до протести не се стигна. Според журналистите в радиото механизмът, по който са намалени хонорарите, е неясен и непрозрачен. Освен това намалението е еднакво за всички, а не според натовареността на служителите, твърдят протестиращите.

2. Какви са заплатите в БНР и как се формират?

По принцип размерът на заплатите се определя в зависимост от позицията на служителите в медиата и годините, които са прекарали в БНР. Решенията за големината на възнагражденията и хонорарите обаче се взимат непрозрачно и това създава разделение сред журналистите.‏

По неофициална информация от източници на "Капитал" репортерските заплати в "Хоризонт" са между 600 и 800 лв. За редакторите месечното възнаграждение е средно 700 - 800 лв. Ако си дежурен редактор на предаване, получаваш 25 - 30 лв. хонорар. Продуцентите на предавания са със заплати от 900 - 1000 лв., но има и някои с по-високи възнаграждения. Преди съкращенията водещите на предавания са вземали по 140 -150 лв. хонорар за предаване (времетраенето е обикновено 3 часа), но сега сумите са паднали наполовина, т.е. 70 - 80 лв. Обикновено един журналист в радиото води 1-2 предавания седмично. Допълнително възнаграждение може да се получи и за дежурства за сайта. Еднодневно дежурство на bnr.bg се възнаграждава с 20 лв. Така по неофициална информация средната сума над заплатата, която работещите в БНР журналисти могат да си докарат месечно от хонорари, е 200 - 250 лв. Но за водещите на предавания тя е можела да достигне и над 1000 лв. преди съкращенията. Според източници на "Капитал" бюджетът за хонорари само за програма "Хоризонт" за 2015 г. е 900 хил. лв., а на "Христо Ботев" - 288 хил. лв.

Музикалните редактори и водещите на музикални предавания също са със заплати от 700 - 800 лв., но хонорарите за водене на музикално предаване са значително по-високи - преди съкращенията са стигали до над 300 лв. На въпрос как се определят заплатите в БНР журналист от радиото, пожелал анонимност, коментира: "Кой както се договори с ръководството. Ако си му симпатичен, сумата е по-висока."

3. Как се взимат управленските решения в общественото радио?

От генералния директор и управителния съвет (УС). Генералният директор подписва мениджърския си договор със СЕМ, после предлага на регулатора петима членове на УС и медийните надзорници ги одобряват. Мениджърският договор на директора на радиото е изцяло по текстове от Закона за радиото и телевизията и не е обвързан с представената по време на конкурса концепция. Всяка програма в радиото си има директор, който я ръководи и отговаря за нея. В БНР от няколко години е въведен и продуцентският принцип. Служителите на длъжност под директор на програма споделят, че не вземат пряко участие при вземането на решенията за промени в отделните програми.

По време на двугодишното си управление Радослав Янкулов направи три ключови уволнения. Освободи явилия се на конкурс и избран лично от него директор на "Хоризонт" Васил Чобанов и назначи на него място Лили Маринкова. Преди него от поста технически директор беше махнат Георги Хлебаров. Уволненият тази седмица програмен директор на БНР Иво Тодоров също беше лично поканен от Янкулов.

В отворено писмо до медиите в началото на седмицата генералният директор обясни, че прави структурни промени и възнамерява те да продължат. Макар и да наближава краят на мандата му. Между другото до петък на сайта на БНР вече трябваше да има документ, който да описва "по-ефективни правила за раздаването на хонорарите в медиата", обещани от генералния директор дори пред СЕМ. До редакционното приключване на "Капитал" обаче такива правила не се появиха. А твърдението на генералния директор предполага извода, че две години очевидно не е имало ефективност при даването на хонорари.

В интервю пред "Капитал" в началото на май Радослав Янкулов заяви, че ще има промени в схемата на "Хоризонт", в програма "Христо Ботев" и радио "България", както и анализ и мерки спрямо радио Бинар и Музикалната къща, а в ефир ще бъде пуснато Радио Кърджали. "За една година стига. Освен това трябва да останат сили и ентусиазъм и за по-нататък", допълни генералният директор.

На 12 юни ръководството на БНР избра компанията "Грант Тортон" да извърши функционален анализ на системите за управление и контрол на радиото - на цена от близо 20 хил. лв. без ДДС. Срок, в който ще бъде извършен анализът, не е посочен. На въпрос на журналистите в радиото защо няма такъв от компанията са казали: "Срок няма, защото не познаваме спецификата на работата в радиото". "Грант Тортон" са извършили подобно проучване и в БНТ - това е и фактът, натежал най-много при избора на компанията и в БНР.

4. Може ли някой да поиска оставката на генералния директор?

СЕМ избира, също и освобождава генералния директор. Мандатът може да се прекрати предсрочно, ако се установи, че директорът извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения. Към момента медийният регулатор не приема, че такива нарушения са налице. От заседанието му тази седмица обаче стана ясно, че има готовност да поиска оставката на генералния директор на БНР, ако той започне да уволнява журналисти например. Това би означавало, че има намеса  в свободата на изразяване в медиата и може да е основание за СЕМ да прекрати мандата предсрочно.

При предсрочно прекратяване на мандат на генерален директор и до провеждане на нов избор, който трябва да се проведе в срок до три месеца, ръководството на съответната организация се възлага на лице, определено от СЕМ.

5. Кой следи как се изразходват бюджетните средства за БНР?

Генералният директор на БНР е първостепенен разпоредител с бюджета на медиата по закон. На всеки пет месеца той се отчита пред СЕМ за това как се изразходват средствата, отпуснати от държавата, и публикува този отчет на сайта на радиото. В края на всяка година БНР има също годишен отчет. В момента обаче на сайта на медиата няма качен документ за 2014 г.

6. Как може да се подобри ситуацията в радиото?

Ситуацията в медиата не може да се подобри, ако не се възстанови диалогът между ръководството и протестиращите журналисти. В момента обаче това изглежда невъзможно. Председателят на СЕМ Георги Лозанов коментира, че предложените в момента мерки от генералния директор са действия в дванайсет без пет. "Ако тонът на конфронтация не се преодолее, не е преодоляна и кризата. Реална реформа в радиото няма, тя трябваше да се осъществи по-рано", допълни Лозанов. Пред БНР в момента има две посоки на развитие - ръководството и журналистите да си играят на нерви още десет месеца, докато изтече мандатът на Радослав Янкулов, или СЕМ да констатира, че генералният директор извършва системни нарушения и да прекрати мандата му предсрочно. 

Още от Капитал