Ще има ли държавна медийна корпорация

Идеята за сливане на БНТ и БНР отново излезе на дневен ред, но каква е вероятността това наистина да се случи

Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Преди няколко дни от прахта отново беше поизтупана темата за обединяването на обществените медии БНТ и БНР. На пръв поглед без конкретен повод. Едновременно с нея на медийния пазар започна разговор по още три сюжета, свързани със сектора. Но всички с изключение на цифровизацията са встрани от централните въпроси като това какъв да е моделът на финансиране на обществените медии, как да се гарантират прозрачна собственост и произход на капиталите, както и кога ще се стигне до цялостна ревизия на Закона за радиото и телевизията.

В момента в Министерския съвет и транспортното министерство се обсъждат варианти какъв изход да намери държавата за проваления преход от аналогово към цифрово излъчване. Очаква се съвсем скоро лицензите на "НУРТС Диджитъл" - операторът на мрежата за безплатно цифрово ефирно телевизионно разпространение, да бъдат отнети, а за издаването на нови да бъде обявен конкурс. По какви правила, предстои да научим. Другият мултиплекс - "Фърст Диджитъл", който излъчва само националната телевизия, пък, изглежда, ще остане в ръцете на държавата.  Най-вероятният сценарий за обществения мултиплекс е да се направи обединение, включващо и БНТ. Според други източници на "Капитал" в същата компания (консорциум, холдинг или друга форма) се обмисля да влезе и БНР.  Именно заради този сценарий се смята, че отново в обращение влиза темата за сливането на БНТ и БНР.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  wizard avatar :-(
  Wizard
  • - 4
  • + 3

  Аз лично съм за сливане на БНР и БНТ защото:
  1. Получават изключително много пари за огромен щат от хора, които не е ясно какво правят. На всеки е ясно, че в тези медии се влиза с връзки и там се дават огромно заплати на всякакви бездарници и лежачи. Програмата на БНТ 1 не струва например, с изключение на новините и на Валя Ахчиева. Това ми е изключително малко за ти 60 млн. лева държавна пара.
  2. В БНТ има над 1100 човека!, доколкото знам в радиото май пак бяха някаква такава цифра. Разхищение. Това е огромна армия от хора, които са свикнали да получават заплати.
  3. Ето например БТВ, които не ги харесвам поради ред причини - имат телевизия, радио и интернет присъствие с 400 човека. Това в БНР и БНТ се прави от 2000! и то аз да ги храня! Стига вече!
  Да се обединяват, да се уволняват половината и да се максимизира ползата от обществена медия. Не съм за приватизация или закриване - има нужда от обществена медия, НО, НО, НО дълбоко реформирана, след конкурси и на конкурентен принцип. В момента БНР и БНТ само харчат 100 млн. лева държавна пара, а ефекта, реално съм убеден, че може да се постига и с не повече от 20. Но никой не иска да се реформира, боли, като спреш да получаваш по 2000 лева и нагоре. Знам!

  Нередност?
 • 2
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker
  • - 2
  • + 2

  Ключовата дума е ОПТИМИЗАЦИЯ, за да може да се спре безразборното разхищение на държавни пари по маниер на работа наследен от комунизма.

  Например, в британската ВВС (която произвежда медиен продукт за целия свят), един репортер прави материал за радио, телевизия и интернет.

  В България обаче, хилядите бездарници, които са на държавната хранилка в БНТ и БНР не правят това. Не случайно най-голямата съпротива срещу бъдещото им обединение идва точно от самите държавни радио и телевизия.

  Интегрирането на операциите на двете тромави организации БНТ и БНР в една обаче, би спестило страшно много държавни пари и би повишило качеството на продукта, който те предлагат на зрителите/слушателите.

  Нередност?
 • 3
  dohoditednes avatar :-|
  dohoditednes

  Нищо не става просто така, с щракане на пръсти. Да не говорим, че и в двете медии са съсредоточени много политически и лични интереси.

  Така че сливане или не- проблемите нямат да се разрешат просто така.

  Нередност?
Нов коментар