Честна комсомолска

Проруските медии в България разширяват присъствието си с още една. "Комсомолская правда" вече излиза на български език

Рекламата на изданието засега е само по Южното Черноморие
Рекламата на изданието засега е само по Южното Черноморие    ©  Иван Колев
Рекламата на изданието засега е само по Южното Черноморие
Рекламата на изданието засега е само по Южното Черноморие    ©  Иван Колев

"Вашият прозорец към света "Комсомольская правда" проговори на български." Този надпис посреща от билборд на входа на Бургас. Същият стои и в началото на Поморие, за да отбележи, че от 16 септември руският проправителствен таблоид се стреми да разшири аудиторията си в България и вече ще се отпечатва и на български език.

Досега "Комсомольская правда" беше регионално издание, насочено към живеещите в страната ни руски граждани, което се издава само в районите на Варна и Бургас. Сега обаче има амбицията за национално разпространение и българска публика. "Аудиторията на нашия вестник са българите. Затова и половината от вестника е на български език, защото така е по-достъпен за широка аудитория", потвърди пред "Капитал" собственикът и управител на компанията, която издава "Комсомольская правда", "Русмедия" ЕООД Иван Димитров. Той е и главен редактор на изданието.

Вдъхновено от Медведев

В Русия "Комсомольская правда" съществува от 1925 г., като с годините около вестника се развива медийна компания, която има още едноименно радио, телевизия и сайт, ориентирани към младежка аудитория. А на българския пазар излиза от шест години. Тогава руският гражданин Игор Березовский сключва франчайзингово споразумение с издателя на руския вестник - холдинг "Медиен партньор" - и получава правата за издаването му за региона на Балканите. Освен в България публикува вестника и в Сърбия, но за кратко. Березовский е собственик на компания за недвижими имоти по българското Черноморие. Също така е бил управител на "Наши ТВ" - руско-българска телевизия, на която Съветът за електронни медии е прекратил лиценза през 2010 г. През 2009 г. той иска от СЕМ да открие процедура за издаване на лицензи и за радио дейност в пет града: София, Бургас, Варна, Пловдив и Русе. Но до това не се стига и така в България не тръгва и радио "Комсомольская правда". С днешна дата пред "Капитал" Иван Димитров обясни, че интересът от пускане на радио остава, но в момента за него е по-важно да развива вестника.

Поради финансови причини "Комсомольская правда" спира да излиза за известно време. Идеята за възраждането му е на Иван Димитров, който поема бизнеса от своя тъст Игор Березовский. Той не крие, че му хрумва да започне отново да издава вестника след участието му през юни тази година на проведения в Москва ХVІІ Световен конгрес на руската преса. Организатор на събитието е Световната асоциация на руската преса (ВАРП), а на него присъства руският премиер Дмитрий Медведев. Тогава той декларира, че Русия възнамерява да окаже материална и морална подкрепа на медиите, излизащи на руски в чужбина. Думите на Медведев дойдоха ден след като Европейският парламент прие резолюция, в която депутатите от 28-те страни членки призоваха Брюксел да окаже подкрепа за независимите частни медии, които имат версии на руски език. Миналата година към ВАРП беше учредена Фондация за сътрудничество с рускоезичната задгранична преса, чийто председател е Сергей Наришкин. Тя все още е в процес на организация, но идеята е да прерасне в институт, който системно да работи с руската преса.

Иван Димитров открито определя българската част на "Комсомольская правда" като русофилска. "Ние сме патриоти и русофили, но преди всичко сме независимо издание. Русия не вреди на България. Все пак сме свободни да публикуваме и критични текстове, ако нещо не е в интерес на България", обяснява ориентацията на изданието той и допълва, че темите в българската част ще бъдат актуални, аналитични и важни за страната ни. Вестникът публикува оригинални текстове, написани както от нашите журналисти, така и аналитични преводни текстове", разясни Димитров

"Комсомольская правда" е 24-странично издание (12 на руски език и 12 на български), което ще излиза два пъти в месеца. Коричната му цена е 1.50 лв., а едногодишният абонамент - 32 лв. Тиражът ще варира между 5 и 10 хил. копия и ще зависи от заявките на продавачите на сергии. Продавачка в павилион на Lafka в София коментира, че към изданието има интерес и то бързо свършва. "Същото важи и за "Русия днес" (издаван от Светлана Шаренкова - бел. ред.), допълни тя. Подобни бяха отзивите и на други сергии в столицата, в които попитахме. "Основен източник на финансиране са рекламните приходи. Откакто имаме национално разпространение, интересът на рекламодателите нарасна. Интерес да рекламират при нас имат основно строителни компании", обясни Иван Димитров. Редакцията на вестника е базирана в Бургас, а екипът се състои от 8 души. Самият Димитров също е от Бургас, а по професия е финансов ревизор, живял 22 години в Южна Африка.

Отборът на проруските медии

С "Комсомольская правда" медиите с проруска насоченост в България разширяват влиянието си. В този отбор са "Русия днес", издаван от Светлана Шаренкова, както и стартиралия още в края на април сайт "Руски дневник" (bg.rbth.com), проект на председателя на Национално движение "Русофили" и бивш член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП Николай Малинов и съпругата му Даниела Малинова. Малинова е официален представител на Russia Beyond the Headlines за страната, и на "Российская газета". При официалното представяне на "Руски дневник" в България през юни мениджърът на проекта Дея Йорданова коментира, че екипът "не прави русофилска, а обективна медиа". "Не взимаме страна, а даваме втора гледна точка към случващото се в Русия", обясни тогава тя.

През януари тази година пък Медведев награди с правителствената награда за 2014 г. в областта на средствата за масова информация "Русия днес - Россия сегодня" за налагането на руската култура в чужбина. По повод наградата издателят Светлана Шаренкова коментира: "17 години работим в трудна информационна среда и отстояваме обективната истина за съвременна Русия. Още повече че "на зло врагам", след украинската криза, единственият вестник в България, чийто тираж се вдига, е вестник "Русия днес - Россия сегодня". Това много впечатли всички, включително и министър-председателя... Ние сме медия, която не си сменя ценностите и не работи с двойни стандарти. Ние като журналисти ще бъдем рупор на истината, огледало на живота, ще отразяваме това, което се случва, но не с двоен стандарт."

В същото време според индекса на "Репортери без граници" за медийна свобода Русия заема непрестижното 148-о място и е силно критикувана за това, че правителството контролира големите телевизии, режимът на Путин преследва и вкарва в затвора инакомислещи журналисти и блогъри, както и за ширещата се в медиите автоцензура. В края на май тази година по време на дискусия в Москва за състоянието на медиите в страната известният руски телевизионен журналист Владимир Познер заяви, че "в Русия журналистиката като професия не съществува, а контролираните от държавата средства за масова информация се занимават с едно-единствено нещо - да създават определено обществено мнение, което на държавата би й харесало да види". Цел, която двуезичните руски медии в България също преследват амбициозно.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


23 коментара
 • 1
  ivan_radanov avatar :-|
  Иван Раданов

  "известният руски телевизионен журналист Владимир Познер заяви, че "в Русия журналистиката като професия не съществува, а контролираните от държавата средства за масова информация се занимават с едно-единствено нещо - да създават определено обществено мнение, което на държавата би й харесало да види". Цел, която двуезичните руски медии в България също преследват амбициозно."

  Да бе, сериозно ли...

  Единственото интересно нещо е как нищо не се е променило за последните 30 години - сегашните руски (тогава съветски) медии пак са сгънати в кръста и се държат като ветропоказатели на Кремъл. И сега, както и тогава, "български" издания съществуват единствено благодарение на колениченето си пред господарите от Кремъл - което няма как другояче да се определи, освен като жалко и предателско поведение. Опитват се и други да завлекат в позора си с тях. Ще ги пише като срамна страница в историята ни в учебниците след 30 години, но тях това не ги интересува, важното е сега да изпълнят задачата от Кремъл.

 • 2
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  От няколко дни съм в шок от "американската" телевизия BIT, управлявана от Нери Терзиева, където се опитват да убедят зрителите че би било по-добре Русия, а не натовска Полша, да ремонтира самолетите ни, и че било по-добре зверствата на комунистите в България да НЕ бъдат изучавани в училище.

  В този ред на мисли, в европейска и натовска България е все още изключително трудно да се намери медиа (дори и от Америка!!!!!), която да не свежда глава пред агресивната кремълска пропаганда. Със или без "комсомолската правда", отборът на про-руските медии в България превъзхожда в пъти всички други дръзнали да бъдат на различно мнение.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  lespaul avatar :-?
  lespaul

  "Ние сме патриоти и русофили" казва въпросният Иван Димитров.
  Как сте хем патриоти, хем русофили?

 • 4
  irod.kalchev avatar :-|

  Нормално е да се появяват нови, има огромен вакум в българската журналистика и дефицит на различни гледни точки, предизвикан от американската хибридна война и грантовите й медии.

 • 5
  irod.kalchev avatar :-|

  До коментар [#3] от "lespaul":

  Без Русия отдавна щехме да сме изклани като анадолските арменци и прогонени от земите си като всички християни в Турция, така че русофил и български патриот са меко казано съвместими. Нещо повече - нема как да си патриот ако не си и русофил. Но ако си грантовак може и русофоб да си, това е съвместимо.

 • 6
  clint_eastwood avatar :-|
  clint_eastwood

  И кой ги изкупува тия жалки няколко хиляди броя? Разни лелки и пенсионерки. Да си ги купуват, не ми пречат. Комсомолская правда дразни като визия, но според мен няма да хапе.

 • Vespertine

  Това е мерзост!!!
  Толкова мерзки мигат да бъдат само руснаците!!!

 • 8
  bulamin64 avatar :-|
  bulamin64

  "Вашият прозорец към света "Комсомольская правда" проговори на български."

  Има грешка в началото на статията, на билборда пише: "Вашият прозорец към Русия", а не към "света". Това не е кой знае колко важно, но подчертава, че вестникът е насочен към хора с интерес към Русия и руското обществено мнение (русофили), докато "към света" би било обременено с формулиране (и пропагандиране) на българското обществено мнение към важни световни събития.

 • 9
  inspektorstrezov avatar :-|
  Инспектор Стрезов

  До коментар [#5] от "Демократ-грантаджия":

  Слушай сега да ти обясня някои неща, за да не се излагаш. Ще се наложи да помислиш върху тях.
  Ако не беше Русия, нямаше да бъдем изклани - ако искаше да го направи това Османската империя имаше близо 5 века. Ако не беше Русия България щеше да се сдобие с независимост сама, по същия начин както това сториха Румъния, Сърбия и Гърция. Не може да се твърди, че сме велики, но някой трябвало да ни освободи от робство. Или не сме били велики, а робски душици, или "робството" не е било робство.
  Български патриот и русофил са несъвместими по няколко причини. Ще изтъкна само една. Да обичаш някого, значи да правиш така, че на него да му е добре. Ето защо не може да правиш така, че на Русия да е добре и да си патриот. Интересите на всяка страна зависят от много фактори и не могат да бъдат винаги еднакви с интересите на друга. Другото би означавало вечно подчинение на чужд интерес, което съвсем не е независимост, а васалност, слугинаж, национално унижение, отказ от суверенитет, липса на достойнство.

  Накрая да ти поясня защо да си русофоб е нещо естествено: Фобията е страх. Когато някой се хвали с войни, оръжия, мускули; когато бие съседите си, които не го харесват и отбягват; когато се държи като квартален гангстер, е разбираемо да се страхуваш от него. Не е естествено да храниш топли чувства към такъв. Може, ако си като него или ако си му стресираното с бой куче, което лае по другите за някой кокал. Ти от кои си?

  Апропо не вменявай на мойте деди, че са били роби, неспособни на нищо, заради което трябвало някой да ги освобождава и комуто тези зомбита да са вечно робски благодарно. Ако твоите са били такива - ОК. Но това засяга теб. Само знай, че който иска да е бил роб, никой никога не го е освобождавал. Само го е държал в подчинение.

  Разбра ли? Ако не - прочети го пак и пак, ако трябва. Ако не щеш - бъди си роб ч, кланяй се на господаря, и не ни занимавай нас свободните с предимствата на робството.

 • 10
  irod.kalchev avatar :-|

  До коментар [#9] от "Инспектор Стрезов":

  Много си малък (не на години и ръст) че да ми обясняваш каквото и да било, а пък немам и намерение да ти давам безплатни уроци по история.
  Накратко, 5 века оцеляхме в Османската империя, както и останалите християнски народи, но големите кланета и гонения дойдоха след младотурската революция и смяната на властта. Ако не се бехме освободили тогава, кланетата щеха да застигнат и нас след неколко години. Хванахме последния влак към спасението благодарение на Русия. Прочети какво се случва с всички християнски народи в османската империя, които не успяха да се освободят до младотурската революция. Арменци, асирийци, гърци и др. са прогонени и изклани. Сега в Турция почти нема християнско население. И нас щеше да ни застигне същата съдба. България сама немаше как да се освободи, на всички тия държави некой им е помогнал. Без Русия османците щеха да ни смажат и изколят след поредното въстание. Арменците нали пробваха да се освободят сами, прочети какво се случи с тех.
  Апропо, неапропо, турското робство като понятие не е измислено от мен, а от нашите деди, които са живели в Османската империя. Ти може и присъствие да го наричаш, златен век дори, но то си остава робство за съвременниците на събитията.
  Може да си патриот и русофил едновременно. Патриот значи да обичаш родината си и да работиш за нейното благо. Русофил не значи да работиш за благото на Русия. Русофилството е пасивно чувство на признателност и привързаност към Русия. Русофил не значи руски патриот.
  Русофоб не е естествено, защото Русия е най-близката ни държава. Обща религия, близък език, обща писменост, дълбоки исторически връзки, географска близост - съответно и предопределена икономическа близост и т.н. Русофобията е болестно състояние. Много неща за Русия не се казват открито у нас, но тя има и важна роля в българското възраждане чрез агентурата си. Естествено поради свои интереси, но все пак Русия избра чрез нас да прокара влиянието си на Балканите, от което само спечелихме и то спечелихме съществуването и оцеляването си.
  Пак казвам, много си малък и дребен за да ме поучаваш.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал