С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
9 окт 2015, 15:56, 4970 прочитания

Медийният комфорт струва пари

Медиите, близки до Пеевски, очаквано се оказват предпочитани за платена политическа реклама

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Колкото по-скучно, толкова по-скучно сякаш е мотото на предизборната кампания. Отегчителни телевизионни дебати и вестници, които продължават да маскират платени предизборни текстове като редакционно съдържание. Изглежда единствените печеливши от провежданата политическа агитация преди вота са медиите, които се надпреварват за парите на политическите партии за предизборна реклама, за да закърпят иначе отънелите си бюджети. А сумата не е малка. Според Изборния кодекс партиите и коалициите могат да похарчат за предизборна кампания до 8 милиона лева.

Мониторинговият доклад на Института за развитие на публичната среда, в който са включени 43 медии (телевизии, печат, радио и сайтове) констатира, че голяма част от играчите на пазара спазват Изборния кодекс и са публикували тарифи за отразяването на предстоящите избори. Оповестени са и първите сключени договори с политическите сили, които дават възможност да се направят  изчисления коя партия кои медии предпочита да отразяват предизборните й активности.


Проучване на "Капитал" сред няколко политически сили обаче показа, че по традиция има и някои отклонения от правилата. Така например независимо от официално публикуваната тарифа на сайта на "Стандарт", от изданието предлагат на политическите сили пакети за отразяване на предизборната кампания едновременно в "Стандарт" и "Блиц". Политик, пожелал да не бъде цитиран, обясни, че при така предложената оферта за двете медии му била направена и устната уговорка, че при интерес "можем да помогнем за предизборна реклама и в "Пик"". На други партии директно са давани оферти от името на "Медийна група: "Стандарт", "Пик" и "Блиц". В офертата е записано, че двата сайта и вестникът са "най-голямата медийна група в България, която обединява водещите печатни и интернет издания и няма аналог по обхват на аудиторията". Пакетната цена за трите сайта ("Блиц", "Пик" и "Стандарт") за банер кампания е 6 хиляди лева, а за PR публикации е 4500 лв. Общата оферта на "Стандарт" и "Пик" всъщност е потвърждение за общата им редакционна политика и установената вече практика дадена информация да се публикува в "Блиц" и почти веднага след това да се препубликува от "Пик". И обратно. Тази обща оферта на платформите на Недялко Недялков и на тези, представлявани публично от Славка Бозукова, не е отразена на сайтовете на медиите, но се предлага на пазара. Липсва и общата оферта на "Стандарт" с "Блиц". Което е също така знак, че в медиите ще влязат пари, които е възможно да не бъдат отчетени като приход от предизборната кампания пред Централната избирателна комисия. До редакционното приключване на броя нито на сайта на "Блиц", нито на този на "Пик" имаше обявени сключени договори с политически партии, каквито са изискванията на Изборния кодекс. Това е направил само "Стандарт", но офертата е само за вестника и неговия сайт.  Пред "Капитал" членът на Съвета на директорите на "Стандарт" Мартин Батков потвърди, че има обща тарифа между "Стандарт" и "Блиц", но тя е само за политическа реклама за периода на изборите с цел да се привлекат повече пари от партиите. "Дори не наричам това тарифа, а по-скоро общо писмо с покана към политиците да рекламират в двете медии за периода на изборите", допълни Батков. За "Пик" обаче каза, че не знае да се предлага в пакет с другите две медии.

Сближаването на двата доскорошни конкурента в сферата на сензационната журналистика - blitz.bg и pik.bg, беше заявено още през лятото. Тогава от двата сайта обявиха, че ще имат обща рекламна политика. В текст, в който "Пик" твърди, че е най-четеният информационен сайт за юли, пише, че двата сайта "ще предлагат най-голямата и най-ефективна обща рекламна онлайн платформа у нас". Проверка на "Капитал" в рекламния отдел на "Блиц" показа, че в общата рекламна политика все по-често ще влизат и вестник "Стандарт" и сайтът му standartnews.com

На пазара от месеци неофициално издатели коментират, че двата сайта - pik.bg и blitz.bg, са основнoто оръжие за кафяви поръчки на Пеевски, имайки предвид, че компроматните битки срещу политическите и икономическите му опоненти минават основно през тях. Те обясниха, че интересът на Делян Пеевски в двата сайта се защитава от редакционния екип, ръководен от Славка Бозукова (главен редактор на "Стандарт"), която е и член на създадения от депутата Български медиен съюз. Само преди месец журналисти от "Блиц" разказаха, че Бозукова веднъж седмично ги посещава, за да провери лично как върви работата и да им даде указания. През останалото време са контролирани от собственика на ПИК Недялко Недялков. Негов ангажимент е двата сайта да осигуряват медиен комфорт на правителството и да защитават интересите на Делян Пеевски.Друг любопитен медиен пакет е участие в предаването "Беновска пита", което се излъчва едновременно по "Канал 3" и радио К2. На сайта на радиото в обявената официално тарифа със звездичка в края е обяснено: "Посочените цени в таблицата са за заявена политическа реклама в предаването "Беновска пита", излъчвано по програма "Канал 3" и програма "Радио К2", като цената се заплаща на "Елит медиа България" ЕООД", фирмата собственик на "Канал 3". Това оставя впечатлението, че телевизията и радиото са с обща рекламна тарифа. Пред "Капитал" собственикът на К2 и водещ в "Канал 3" Илияна Беновска коментира: "Тарифата на К2 за местните избори 2015 е индивидуална и всички договори за К2 за местните избори 2015  са сключени с радиото." Тя уточни, че както изисква законът, тарифите на радиото са представени в ЦИК. "Канал 3" отскоро е официална собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева.

За малко повече от седмица досега в платени репортажи, рекламни видеа, банери и участия на кандидати за кметове в дебати са изтекли над 682.5 хил. лв., показват данните от собственото проучване на "Капитал". Дали това са всички средства, похарчени до момента в предизборната борба, е трудно да се каже. Голяма част от медиите, сред които e и "Блиц", не са публикували на страниците си договорите за реклама на партии, което по закон са длъжни да направят в тридневен срок след сключването на договора с дадена политическа сила.

Доклад на Института за развитие на публичната среда хвърля светлина в каква посока се движат медийните инвестиции на кандидатите за местната власт. Най-голям е потокът от средства към вестниците "Труд" и "24 часа" от медийната група, управлявана от Венелина Гочева - общо 245 хил. лв. Следващата най-предпочитана медия за предизборна агитация се оказва "Канал 3" на Делян Пеевски, привлякла близо 186 хил. лв. А ако се сметнат приходите и на другите, по един или друг начин свързани с депутата от ДПС медии - "Радио К2", вестниците "Телеграф", "Монитор" и "Стандарт"- сумата надхвърля 350 хил. лв., или над половината от всички похарчени за медийна агитация пари досега. (До края на кампанията има още две седмици.) Доста любопитно е, че макар и с не най-голям приход, "Канал 3" е най-желаното място за реклама. Там предизборни средства са налели всички големи партии, като най-голям е делът на ДПС от 50 хил. лв., следвани от ГЕРБ с 38 хил. лв. и БСП с 30 хиляди. Това не е изненада. Миналата година по време на европейските и парламентарните избори кабелният канал беше в първите три телевизии в България по брой сключени договори с политическите партии, отново според доклада на Института за развитие на публичната среда.

Партията, вложила най-много в медийни изяви през последната седмица на тази предизборна кампания, е ДПС с 273 хил. лв. Кандидатите на движението не са се рекламирали много, но за сметка на това са го правили в близки до Пеевски издания. Най-големите бенефициенти на ДПС до момента са вестникът на Блъсков "Труд", тези на Ирена Кръстева и Пеевски и bTV. Следващите по щедрост рекламодатели са ГЕРБ, които, изглежда, са покрили най-широк спектър от медии, съсредоточавайки обаче по сериозните суми в "Труд", агенция "Фокус" и "Канал 3". АБВ, чиито средства подвеждащо бяха зачислени на кандидата за кмет на София Георги Кадиев, са платили за реклами 128 хил. лв. По-малките формации, изглежда, са хвърлили и по-малко усилия в предизборните си изяви по медиите - похарчените за това досега пари от Реформаторския блок, "Движение 21" и "Глас народен" например не надхвърлят 10 хил. лв. От "Атака" пък, поне според наличните данни, изцяло са били отбой, като не са дали нито лев за медийна агитация. Националистите обаче си имат собствена партийна телевизия.

По темата работи и Александра Козбунарова
 

Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на този текст се носи от фондация “Капитал” и “Икономедиа” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


 • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
 • Джои Прайс, Jumpstart
 • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Новият играч в медийната реклама Новият играч в медийната реклама

Connected е новият бранд, отделен от портфолиото на All Channels Communication Group

13 сеп 2019, 3042 прочитания

ПИК-ът на отровената среда 11 ПИК-ът на отровената среда

Очернянето на годеницата на кандидат-кмет на София от кафявия сайт "ПИК" за първи път породи консенсус сред политици, журналисти и PR-и за това какво НЕ е журналистиката

13 сеп 2019, 9338 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Маркетинг и реклама"

Всяка седмица най-интересното от света на маркетинга във вашата поща

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Медиа и реклама" Затваряне
Добър или лош е новият рекламен клип на България

Според експерти от пазара идеята на Министерството на туризма може да стигне до киноиндустрията, но не и до потенциални туристи

Моят все по-скъп банкер

Банките започнаха да повишават таксите, като засилване на тенденцията, която не е нова, се очаква от есента

"Шпионският" скандал: 17 мига от есента

Разследването срещу лидера на Движение "Русофили" Николай Малинов изглежда повече като за предизборна вътрешнополитическа употреба, отколкото като реален шпионски скандал с Москва

Как започва вносът на боклуци в България

Отпадъци за горене започват да се внасят в периода 2014 - 2016 г., като зад начинанието е бившият директор на "Лукойл България" Валентин Златев.

Училище в облака

Стратегията на 90-о СОУ привлича все повече ученици от съседни райони и училища с иновативните си методи

Разходка в Прага

Бира, трева и музеи. Из града, който "те сграбчва за реверите и не те пуска да си отидеш"

Ново място: Книжарница на издателство "Рибка"

Книжарницата има за цел да предложи пълноценна селекция от детска литература на български език