"Алфа тв" срещу безсилния регулатор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Алфа тв" срещу безсилния регулатор

Волен Сидеров използва "Алфа" като мегафон за реч на омразата

"Алфа тв" срещу безсилния регулатор

Защо Съветът за електронни медии не може да глоби телевизията на "Атака" и да ограничи враждебната реч в ефира й

Весислава АНТОНОВА
11340 прочитания

Волен Сидеров използва "Алфа" като мегафон за реч на омразата

© Анелия Николова


"Европа ни залива с талибани, джихадисти и нашите управници отиват да договарят поредната квота", гневи се в ефира на собствената си телевизия "Алфа" лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Водещата на "Глас народен" Петя Кузова приглася: "В момента България и българинът се опитват да бъдат унищожени в прав текст с потоците нелегални емигранти... така, че нас да ни няма". Накрая обаче заключава: "Русия ще ни спаси." А бежанците са "тълпи", "терористи", "неверници, дошли да превземат България".

През последните месеци бежанците и Русия са любима тема за партийната телевизия "Алфа". Преди тях бяха ромите, мюсюлманите, президентът, НАТО, енергийните компании... Една нишка обаче минава винаги през цялата програма на канала - системното подстрекателство на расистка и ислямофобска основа. Въпреки че това е престъпление както според Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), така и според Наказателния кодекс, последици за телевизията, която между другото има национално покритие, няма. Според медийното законодателство медиите, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост, могат да бъдат санкционирани в размер до 20 хил. лв. По Наказателния кодекс пък този, който "чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от 5 хил. до 10 хил. лв., както и с обществено порицание".

Нито една от санкциите по двата нормативни документа досега не е наложена на телевизия "Алфа", въпреки че тя многократно е нарушавала правилата. Освен че оставя чувство за безнаказаност, това създава усещането, че в институциите и обществото има търпимост към враждебната реч.

Престъпление без наказание

Откакто получи регистрация от Съвета за електронни медии (СЕМ) през 2011 година, телевизия "Алфа" на практика непрестанно е под специалното наблюдение на медийния регулатор, но никога не е получавала ефективно наказание или глоба. В края на ноември СЕМ публикува поредния си доклад от наблюдението на програмата на телевизията на "Атака" за 2015 г. От него става ясно, че за периода януари 2014 г. – октомври 2015 г. инспекторите в СЕМ са съставили общо шест акта за установяване на административно нарушение. Сред тях е и такъв за нарушение на различни хипотези на чл.17, ал.2, който се отнася за "предавания, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост". Съветът констатира нарушения и на изборното законодателство, като например изказванията на Сидеров за референдума в деня на изборите. В доклада на СЕМ се посочва още, че в предизборния клип-химн на "Атака" се съдържат "нецензурни думи, жестове и снимки и това е допускане от страна на доставчика на предаване, което нарушава добрите нрави".

"Подстрекателството трови обществената атмосфера с омраза, създава стереотипи сред мнозинството от населението, както и широко споделяни обществени нагласи, които препятстват приобщаването на малцинствата към обществения живот", коментира пред "Капитал" председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев. По думите му расисткото и ислямофобско подстрекателство на телевизия "Алфа", както и на някои други телевизии, като например СКАТ, е безнаказано. "Когато едно престъпление е безнаказано, това създава предпоставки за неговото системно възпроизвеждане, при това не само от тези медии, но и от много други", коментира Кънев.

"Алфа" е регистрирана като обществен телевизионен оператор с информационен и образователен профил. От началото на годината до ноември тази година среднодневната й аудитория е 1839 души при 0.03% средномесечен рейтинг на национална база според данните на ГАРБ. За сравнение, прекият конкурент на канала на Сидеров - СКАТ, има среден рейтинг 0.06%, или 4207 души среднодневна аудитория.

От СЕМ уточняват, че в момента на ход са административно-наказателни действия срещу "Алфа", но "поради спецификата на съдебното производство не можем да дадем повече подробности". За последната седмица са започнали шест наказателни процедури. Неведнъж обаче медийните надзорници са подчертавали, че имат проблем със собственика на телевизия "Алфа" - партия "Атака", който не се явява за съставяне на актовете за нарушение и поради тази причина те се прекратяват. "По този начин се възпрепятстват изпълнението и осъществяването на регулаторните функции на съвета", коментираха от СЕМ. Депутатът от "Атака" Десислав Чуколов коментира пред "Капитал", че не е запознат с доклада на СЕМ. "Всеки знае къде се намира офисът на телевизия "Алфа", ние не се крием. Това е краткият ми коментар по повод твърдението на СЕМ, че не могат да ни връчат наказателните актове", каза Чуколов.

Според председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев обаче има установен законов механизъм за това как се действа, когато нарушителят отказва да подпише акта. "Истината е, че санкционната дейност на СЕМ към словото на омраза е традиционно слаба. В този смисъл СЕМ наред с другите правоприлагащи органи носи част от отговорността за подстрекателствата. Но СЕМ действа в една отровена обществена среда, в която расизмът и ксенофобията са част от дейността на много други хора, медии и институции", коментира Кънев. По думите му, когато министри или народни представители подстрекават публично, включително от трибуната на парламента, и не получават за това никаква санкция, когато медии и интернет форуми бълват всекидневно и безнаказано послания на омраза, "ако тръгнете да санкционирате, вие се маргинализирате, ставате обществено неудобен и прицел на критика".

Има ли полезен ход

От медийния регулатор твърдят, че ходовете на съвета са в рамките на неговите правомощия. "Осъществяваме дейността си в съответствие с изискванията на Закона за радиото и телевизията. Когато има нарушение, пристъпваме към административнонаказателни действия, пишем предупредителни писма до доставчика, но законовите дефицити не ни осигуряват "полезен ход", когато нарушителят отказва да получава кореспонденцията", обясняват от СЕМ. Само за миналата година медийните надзорници имат пет административнонаказателни производства, които са с резолюция за прекратяване поради изтичане на шестмесечния срок по Закона за административните нарушения и наказания. Излиза, че СЕМ може да констатира нарушенията, да поиска наказание за тях, но няма шанс то да влезе в сила.

Освен постоянния мониторинг по закон върху съдържанието на "Алфа" СЕМ специално наблюдава телевизионната й програма по спазването на разпоредби по отношение на "враждебната реч". Но пак удря на бюрократични пречки. От медийния регулатор обръщат внимание, че "езикът на омразата" трябва да бъде ясно дефиниран и подробно регламентиран в българското законодателство, включително в Закона за радиото и телевизията. "Това е важно за взимането на своевременни мерки и по отношение на "Алфа", което ще позволи да се осъществява реален и ефективен надзор върху медийното поведение, без да се оказва влияние върху програмната политика и редакционната независимост на доставчиците на медийни услуги", обясниха от СЕМ.

А дали някога медийният регулатор ще успее да санкционира телевизията на "Атака"? "Ако подтекстът на въпроса е може ли СЕМ да отнеме лицензията на "Алфа", по закон това може да се случи, ако са влезли в сила няколко наказателни постановления за груби и системни нарушения", обясняват от регулатора, но допълват, че и това не би бил достатъчен инструмент, тъй като "докато законодателят не ограничи намесата на партийните субекти по отношение на медийните услуги, партиите могат да кандидатстват за регистриране или лицензиране на медийни услуги".

"В днешно време е куриозно да съществуват партийни медии, но особено партийни телевизии", коментира Красимир Кънев от БХК. Той припомня, че телевизията и радиото са особени медии, различни от печатните - имат по-голяма аудитория и хората са по-склонни да им се доверяват сляпо. "А когато такава медиа има за цел да предоставя не обективна информация, а едностранчиво гледната точка на определена партия, това е класически случай на пропаганда", допълва Кънев и заключава: "Тя престава да бъде медиа, тоест посредник на идейни различия, които имат обществено значение."

"Европа ни залива с талибани, джихадисти и нашите управници отиват да договарят поредната квота", гневи се в ефира на собствената си телевизия "Алфа" лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Водещата на "Глас народен" Петя Кузова приглася: "В момента България и българинът се опитват да бъдат унищожени в прав текст с потоците нелегални емигранти... така, че нас да ни няма". Накрая обаче заключава: "Русия ще ни спаси." А бежанците са "тълпи", "терористи", "неверници, дошли да превземат България".

През последните месеци бежанците и Русия са любима тема за партийната телевизия "Алфа". Преди тях бяха ромите, мюсюлманите, президентът, НАТО, енергийните компании... Една нишка обаче минава винаги през цялата програма на канала - системното подстрекателство на расистка и ислямофобска основа. Въпреки че това е престъпление както според Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), така и според Наказателния кодекс, последици за телевизията, която между другото има национално покритие, няма. Според медийното законодателство медиите, внушаващи национална, политическа, етническа, религиозна и расова нетърпимост, могат да бъдат санкционирани в размер до 20 хил. лв. По Наказателния кодекс пък този, който "чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от 5 хил. до 10 хил. лв., както и с обществено порицание".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Лошо, много лошо! Не медии, а пропагандни манипулатори! Срам и позор за страна, член на ЕС. До кога ли ще ни търпят?

 • 2
  kaisersoze avatar :-|
  Андрей Ляпчев

  Че то и олигарха и кредитния милионер с икономическо досие Прокопиев използва от повече от 10 години Економедия за медийна бухалка.
  За едни може, за други не, които са близки до властта.
  Аз не виждам разлика между Сидеров и Прокопиев.

 • 3
  vladetel avatar :-|
  Фронт за Национално Обединение

  До коментар [#2] от "Андрей Ляпчев":

  Разлика има, и то огромна.АЛФА се финансира прозрачно от партийната субсидия,а икономедия с мръсни пари.Как е възможно всички да плюят по Сидеров и АЛФА,и в същото време да носят на ръце безумният Борисов?Да не би АЛФА и Сидеров да са навредили с нещо на България и Българите.Защо се възмущавате от Сидеров и АЛФА,а мълчите за безумията на Борисов и Плевнелиев?Кой ще съди историята,Сидеров или тези който ни докараха до трета национална катастрофа?

 • 4
  loremipsum avatar :-|
  loremipsum

  Комунистите от Икономедиа с любимото си занимание - да затварят с държавна цензура устите на хората с различно мнение от тяхното.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  zaza avatar :-|
  zaza

  Проблемът е прекалено много затворени очи. Във Варна телевизията се намира в предоставения от общината офис на Атака. Т.е. частен телевизионен канал ползва незаконно общинска собственост срещу минимален наем. Няма обаче кой да ги санкционира или да прекрати договора за наем сключен с партията.

 • 6
  ungeheuer avatar :-|
  ungeheuer

  Капиталци, по тази тема повечето дясно форумство е на един акъл с Волен и въобще не му хрумва, че ако си от една страна на барикадата срещу цивилизования свят, може би трбява да се замислиш.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK