БНТ в бурята на рейтингите

Вероятно за втори път телевизията няма да успее да избере доставчик на данни за аудиторията заради обжалване на конкурса

От година и половина БНТ няма договор за доставка на данни за телевизионна аудитория
От година и половина БНТ няма договор за доставка на данни за телевизионна аудитория
От година и половина БНТ няма договор за доставка на данни за телевизионна аудитория    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
От година и половина БНТ няма договор за доставка на данни за телевизионна аудитория    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Вече година и половина обществената БНТ работи без договор с доставчик на данни за телевизионната аудитория. Причина за това е, че медиата не може да проведе конкурс и да избере агенция, която да й предоставя рейтингови данни. От юни 2014 г. досега състезанието вече два пъти влиза в режим на обжалвания заради съмнения за дискриминационни условия в обществената поръчка. И на практика се проваля.

В началото на тази седмица Nielsen Admosphere - единият от двата доставчика на данни за телевизионната аудитория на българския пазар, разпространи писмо, с което официално обяви, че няма да участва в откритата в края на октомври обществена поръчка на БНТ за доставка на пийпълметрични данни. При това с тежкото обвинение "конкурсът е нагласен". Няколко дни по-рано - в края на ноември, компанията обжалва конкурса на обществената телевизия пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради условия, които според нея я поставят в неравностойно положение с конкурента й ГАРБ. В четвъртък КЗК отхвърли искането на Nielsen Admosphere за спиране на процедурата, но от компанията са категорични, че ще обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Подобна беше и ситуацията през юни 2014 г., когато същият конкурс стигна до ВАС след жалба отново на Nielsen Admosphere (тогава "Медиарисърч") и БНТ сама реши да го отмени.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове