БНР свали "Деконструкция", водещият Петър Волгин свиква протест
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БНР свали "Деконструкция", водещият Петър Волгин свиква протест

Преди две години и половина, когато Радослав Янкулов защитаваше концепцията си за управление на БНР пред СЕМ, каза пред регулатор, че Петър Волгин е най-добрия журналист в медиата. Днес не мисли така.

БНР свали "Деконструкция", водещият Петър Волгин свиква протест

Очаква се СЕМ да определи как ще санкционира радиото

14185 прочитания

Преди две години и половина, когато Радослав Янкулов защитаваше концепцията си за управление на БНР пред СЕМ, каза пред регулатор, че Петър Волгин е най-добрия журналист в медиата. Днес не мисли така.

© Цветелина Белутова


Facebook се оказа по бърз от БНР и първо там бе разпространена новината, че ръководството на радиото е взело решение днес да свали от ефир предаването на журналиста Петър Волгин - "Деконструкция".

"Управителният съвет на БНР е свалил предаването "Деконструкция". Не се сърдя на хората там. Те си пазят постовете, а пазенето на постове минава през отстраняването на всеки, който не е удобен на властимащите....", написа във facebook профила си Волгин.

Час по късно и ръководството на БНР потвърди новината, като разпространи официално писмо до медиите със заглавието: "БНР казва "не" на цензурата и нарушаването на свободата на словото".

Мотивите на БНР

Мотивите на ръководството за решението са, че водещият допуска в предаването едностранчиво представяне на фактите, има липса на обективност и многообразие на гледните точки, като при коментари изгражда позиции без да допуска опоненти по темата, обясняват от БНР. "Това е ограничаване на свободата на словото и налагане на цензура като се отнема възможността на слушателите да изказват свое мнение. Отчита се липса на плурализъм на гледните точки при отразяване на различни убеждения и идеи. Г-н Волгин продължава системно да толерира и да насърчава подобно поведение, нарушаващо разпоредбите на ЗРТ, както и редакторите, и сътрудниците на предаването "Деконструкция", обяснява Управителния съвет на БНР.

Управата на радиото твърди, че продължава да отстоява линията си за строго спазване на Закона за радиото и телевизията. "Доказателство за това е бързата и адекватна реакция в отговор на акт от Съвета за електронни медии за установяване на административно нарушение от Петър Петров (Волгин). Управителният съвет на БНР реши да бъде преустановено излъчването на предаването "Деконструкция", гласи официалното прессъобщение изпратено до медиите.

От управителния съвет на БНР твърдят още, че многократно, съвместно със СЕМ са полагали усилия да приближат "Деконструкция" до "нормите на истинската журналистика и изискванията на ЗРТ, за съжаление, без успех".

Как ще реагира СЕМ

В края на миналата седмица председателят на СЕМ Георги Лозанов коментира в интервю пред сайта "Площад Славейков", че инспекторите на регулатора, които правят мониторинг на БНР, са съставили акт на медията заради нарушение на закона в предаването "Деконструкция". "Подобни решения те взимат сами – по компетентност и съвест. После медията може да представи своите възражения и след това СЕМ на открито заседание разглежда случая, запознава се с фактите, води дебат и пр. За да бъде наложена санкция, от петте члена на съвета е необходимо поне трима да са "за", обясни процедурата Лозанов.

Днешната реакция на радиото показва само, че управителният съвет няма възражение по съставения акт. Ако се следва процедурата предстои СЕМ да насрочи заседание и да реши дали и каква глоба ще наложи на БНР. На сайта на регулатора до момента не е насрочено заседание за вторник, когато по принцип медийните надзорници се събират.

История на напрежението

"Деконструкция" е била подлагана на специализиран мониторинг няколко пъти през последните две години. Нееднократно срещу съдържанието на предаването е имало критични изказвания. По думите на председателя на СЕМ Георги Лозанов предаването на Волгин системно отказва да спазва изискването за плурализъм на мненията, което е задължително за обществените медии.

"В регулаторния орган има оплаквания от съдържанието на "Деконструкция" - често се говори срещу Реформаторския блок и ГЕРБ, срещу НАТО, но тяхното мнение не намира място в предаването", добавя Лозанов пред mediapool.

На 12-ти декември политологът Евгений Дайнов написа отворено писмо до генералния директор на БНР Радослав Янкулов, с което поиска медиата и един от авторите в "Деконструкция" - Калина Андролова да се извинят на протестиращите в подкрепа на съдебнат ареформа, които в ефир тя е окачествила като "лумпени". "Г-ца Андролова не беше на протеста и няма как от собствени наблюдения да е стигнала до констатацията, че става дума за лумпени. Аз обаче бях. Сред протестиращите граждани забелязах философа проф. Христо Тодоров, антрополога доц. Васил Гарнизов, публициста и преподавател д-р Тони Николов, както и други наши колеги от академичния свят", пише в обръщението си Дайнов.

Той допълва, че изброените участници в протеста, както и всички данъкоплатци, "издържаме БНР със своите данъци; и не очакваме от неговия ефир да ни наричат "лумпени".

По думите му всяка обществена медия, каквато е и БНР, е длъжна да спазва добрите нрави. "Ръсенето на обиди и сквернословие от ефира на БНР не е признак на добър нрав, а напротив", категоричен е Дайнов.

"Деконструкция" нееднократно е упреквана в системна едностранчивост и отказ от представяне на повече гледни точки. Ръководството на БНР спря предаването по време на на предизборната кампания за парламентарните избори през 2014-та. Още тогава бяха изразени догадки, че то може да не се върне в ефира. Петър Волгин от няколко години застъпва леви и проруски позиции и често е трибуна на  възгледите на своя водещ, без никаква алтернатив.

През миналата година БНР се опита да реши проблема с предаването на Петър Волгин "Деконструкция", като пусне негова алтернатива - "Конструкция". Tо обаче не намали напрежението.

Ако се съди и по статуса на Петър Волгин във facebook, че "битката едва сега започва" очевидно престрелките между СЕМ - БНР и "Деконструкция" тепърва ще зачестяват. Още повече, че Волгин води "12+3", което също звучи в съответствие с почерка и убежденията на неговия водещ. Така, че предизвикателствата дебнат от всякъде. В актуалното предаване възможностите за реакция ще са по трудни, защото още през 2008 година СЕМ прие документ според който плурализма на гледните точки се осъществява в рамките на медиата, а не само на едно предаване. Затова и проблемът с екстремното и непрофесионално говорене в обществения ефир на Петър Волгин вероятно ще продължи - провокациите му продължаваха прекалено дълго, за да спрат сега, след свалянето на едно от предаванията, които той води.

А утре по обяд Волгин е поканил на протест симпатизантите на "Деконструкция" пред БНР.

Бел. ред. Текстът е редактиран в 20:41, в частта, в която се казваше, че предаването "Конструкция" е едностранчиво - твърдение, което не беше доказано. Редакцията се извинява на водещия му Калин Манолов.

Facebook се оказа по бърз от БНР и първо там бе разпространена новината, че ръководството на радиото е взело решение днес да свали от ефир предаването на журналиста Петър Волгин - "Деконструкция".

"Управителният съвет на БНР е свалил предаването "Деконструкция". Не се сърдя на хората там. Те си пазят постовете, а пазенето на постове минава през отстраняването на всеки, който не е удобен на властимащите....", написа във facebook профила си Волгин.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

25 коментара
 • 1
  red.mary avatar :-|
  red.mary

  Не може просто да се спира предаване. Не може просто да се забарани мнение, с което не сме съгласни.
  Като не си съгласен си свободен да не слушаш, но правото на свободно изразяане на мнение е основно човешко право, защитено от ЕКПЗЧОС.
  Няма да се съглася с подобна цензура никога.
  Ако сега замълчим, после кой ще говори. Това вече сме го виждали.

 • 2
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Хауърд Стърн ала раша. С нашите данъци? Не, мерси!

 • 3
  blaueaugen avatar :-|
  blaueaugen

  [quote#1:"red.mary"]Като не си съгласен си свободен да не слушаш, но правото на свободно изразяане на мнение е основно човешко право, защитено от ЕКПЗЧОС.[/quote]
  Гаранциите на ЕКПЧ важат само за добросъвестни журналисти, които спазват етичните правила.
  Hence, the safeguard afforded by Article 10 to journalists in relation to reporting on issues of general interest is subject to the proviso that they are acting in good faith and on an accurate factual basis and provide “reliable and precise” information in accordance with the ethics of journalism.
  В случая нямаме нито добросъвестност, нито точна и прецизна информация, нито етика.

 • 4
  GreenEyes avatar :-P
  GreenEyes

  Само да напомня на мурзилките, които наричат българските патриоти и демократи с уж обидното име "сосросоиди", че тав. Волгин получава пари и от Сорос за своето предаване.

 • 5
  GreenEyes avatar :-|
  GreenEyes

  [quote#1:"red.mary"]Не може просто да се спира предаване.[/quote]
  Може, ако прокарва враждебни на България интереси и води пропаганда в полза на държава, която е определена като най-голямата опасност за националната ни сигурност. Period!

 • 6
  v_l avatar :-|
  v_l

  Деконструкция уви бая се поизроди и се превърна в нещо, което преди отричаше. Тука не става дума за това на чия страна са водещите, а КАК си излагат и защитават мнението. Уви тяхното стана точно толкова крайно и провокаторско като тези, които критикуват.

  Въпреки това предаването е интересно и продължавах да го слушам, защото защитава аргуманетирано позиция и показва интересни гледни точки. Не казвам че съм съгласен с тази позиция, но е интересно да се чуе. Най малкото защото нещата никога не са черно-бели и всеки интелигентен човек трябва да се информира от възможно най много източници. Особено интересно е всъщност да слушаш инакомислещи. Колко други жулналисти и медии защитват по подобен начин СВОЯ позиция, а не декламират каквото им е спуснато? Да, едностранчиво е. Е и? Вие наистина ли вярвате, че другите медии допускат истинска обективност и многообразие на гледните точки ... или май само така ви се струва? Всъщност повечето са много добри в имитацияна на плурализъм.

 • 7
  nevenad avatar :-|
  Nevena Dragostinova

  Мила ми редакция, в статията има поне четири граматически грешки (пълен/ непълен член): в заглавието, в текста под снимката и в самия текст. Моля ви, недейте и вие!
  С цялото ми уважение!

 • 8
  destino avatar :-P
  destino

  Аз съм за критикуващата журналистика и плурализма.
  Но Волгин и сие, са прекалено едностранчиви.

  Приветсвам решението на Янкулов, макар да имам резерви и към него.

  Не досвидания товарищ Волгин.

 • 9
  mamarinov avatar :-|
  Marinov Martin

  Има цял куп прозрачно финансирани "свободни" медии (ТВ Алфа, pogled.info, afera.bg, hashtag-bg.com, pradva.bg, pik.bg, rusofili.bg, bg-news.me, petel.bg,...), в които всяка кремълска агентура може СВОБОДНО да лее пропагандата си, без риск да го застрелят на някой мост. Няма нито една разумна причина да точи пари от държавата затова!

 • 10
  efw42682532 avatar :-|
  efw42682532

  Този Волгин преди беше костовист сега е миковист!Явно от БСП и от Русия му плащат повече!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK