Life вече е "Икономист"

На пазара на списания влиза нов играч, а стар си отива с натрупани задължения

Списанието вече е по-скъпо с един лев и се продава за 2.99 лева
Списанието вече е по-скъпо с един лев и се продава за 2.99 лева    ©  Цветелина Белутова
Списанието вече е по-скъпо с един лев и се продава за 2.99 лева
Списанието вече е по-скъпо с един лев и се продава за 2.99 лева    ©  Цветелина Белутова

Въпреки свитите рекламни инвестиции на компаниите в печатни медии от няколко дни на пазара има ново седмично списание. "Икономист" е брандирано със запазения знак на оригинала - The Economist, а негов издател е българската компания S Media, "ексклузивен лицензионен партньор" на британското издание. Такъв до края на миналата година беше една от големите издателски групи в България - S Media Team и нейното списание Life.

Проверка на "Капитал" показа, че "Икономист" реално е наследник на Life - запазва идеята за съдържанието и част от екипа, но с различен издател. Главен редактор на новото списание е най-малкият син на дипломата Иван Станчов - Шон Станчов, който оглавяваше и предишното издание. Особеното около двете компании, които управляват "Икономист" и Life - съответно S Media и S Media Team, обаче не са само близките имена.

Нов собственик...

От началото на тази година марките, управлявани от S Media Team, вече са в портфолиото на новото дружество S Media. То е създадено през декември 2015 г., очевидно за целите на прехвърлянето на изданията от старото дружество, което е в ликвидация. В първия брой на "Икономист" издателят обяви, че мажоритарен акционер на "Ес медиа" АД е дружеството "Фрий медиа груп" ЕООД, което от своя страна е собственост на чуждестранното юридическо лице "Хътън маркетинг" ООД.  Крайни собственици на издателството са Оля Маркез (в миналото пресаташе на Милен Велчев в периода му на финансов министър в правителството на НДСВ и собственик на рекламна и PR агенция Leadway Media Solutions) и Шай Щрикс (преди време спортен директор на "Еврохолд Балканска лига").

Справка в Търговския регистър показва, че "Фрий медиа груп" ЕООД държи 75% в S Media, а изпълнителният директор на старото дружество S media Team, Любомир Станиславов - 25%. Също там се вижда, че в борда на директорите на новата компания влизат познати лица. Изпълнителен директор на S Media е доскорошният репортер на "Господари на ефира" във Варна Борис Илиев-Касиков. Освен него и Любомир Станиславов в борда влизат и Георги Харизанов, който е бивш шеф на "Напоителни системи" и заместник-председател на Института за дясна политика, Миглена Христова-Митева, която става финансов директор на дружеството, и председателят на борда Тодор Иванов.

На пазара се коментира, че реален инвеститор в новата медийна група е холдинговото дружество "Еврохолд". Пряка връзка според регистъра няма, но едно от косвените доказателства за това предположение е фактът, че редакцията на придобитите списания се премести от НДК до летището на бул. "Христофор Колумб" - в сградата, наета за "Еврохолд". Рекламите в първите броеве на "Икономист" пък са основно на автомобилни марки, внасяни от "Еврохолд". "Капитал" потърси един от собствениците на компанията, Асен Христов, за да потвърди тези твърдения. "Помогнал съм само със заем на новия

собственик. Не притежавам изданията", каза той.

...и стари задължения

Старата компания S Media Team, която S Media наследява, е на заместник-председателя на Българската асоциация на комуникационните агенции Красимир Гергов. През "Мобил рент" Гергов и съдружникът му Евгени Райчев държат 90% от S Media Team. Останалите 10% в издателството са на изпълнителния директор Любомир Станиславов. Освен с BBC Worldwide Magazines, The Economist Group, Hello!Limited и Condé Nast International S Media Team имаше договор и с Axel Springer за издаването на Auto Bild и автомобилната информационна агенция Speed-Press. От началото на септември 2015 обаче списание "Auto Bild България" излезе от портфолиото на S Media Team и издателят му Axel Springer сключи договор с друга българска компания - "Виа България" ООД, собственост на Ралф Петров.

Към днешна дата в Търговския регистър е отбелязано, че старото издателство S Media Team е прекратило дейността си и е обявено в ликвидация. Единственият официален документ, по който може да се съди за финансовото състояние на дружеството, е докладът върху финансовия отчет на независимия одитор Petkov&Рartners за 2014 г. Според него компанията не отчита загуби, печалбата й за 2014 г. е 147 хил. лв., а нетните й приходи са 3.6 млн. лв. за разлика от 2.3 млн. лв. през 2013 г. Задълженията на дружеството към доставчици за 2014 г. са 1.5 млн. лв. На пазара се коментира, че S Media Team има натрупани задължения към три печатници, като най-голямо е това към "ПроПринт". Изпълнителният директор на печатницата Емил Петков потвърди пред "Капитал", че дългът на издателството към неговата компания е над 700 хил. лв. До момента задължението не е погасено.

"Капитал" потърси изпълнителния директор на S Media Team Любомир Станиславов с въпрос какви са причините дружеството да бъде ликвидирано и да прехвърли марките на друга компания. "Не бих желал да коментирам на този етап тази тема. Поел съм по нов различен път, тъй като на 27 ноември 2015 г. бях избран за изпълнителен директор на "Автомобилен клъстер България", каза Станиславов.

От това, което се коментира на пазара, компаниите към които старото S Media Team има дългове, очакват задълженията към тях поне частично да бъдат погасени от новото дружество S Media. Най-малкото, за да не се накърнява репутацията на доказаните международни брандове, които представляват. По всичко личи, че новата компания иска да развива списанията, но не намира, че е задължена да покрива задължения, натрупани от друг.

До редакционното приключване на "Капитал" от The Economist не отговориха откриват ли опасност да се породи репутационен проблем за тяхната марка заради неизрядност и антипазарно поведение на местния им партньор S Media Team.

Има ли място на пазара

По силата на договора за партньорство с The Economist българският "Икономист" има право да превежда и публикува определен брой статии от оригиналното чуждо издание - т. нар. синдикирано съдържание. От списанието не пожелаха да дадат детайли по договора с The Economist с аргумента, че е търговска тайна, но източници, запознати със споразумението, обясниха, че местното издание има право да препечатва 32 текста месечно от британския икономически седмичник. Това означава, че седмично списанието може да публикува до осем оригинални текста от Economist, а останалата част ще е с българско съдържание. Изданието обяви, че обемът му е 84 стр. с амбицията те да се увеличат. Посоченият тираж е 10 хил. броя седмично.

"Искам "Икономист" да публикува качествено съдържание, създадено от български автори, и преводно съдържание от Тhe Economist, с които имаме договор", коментира изпълнителният директор на S Media Борис Касиков. Според него "има нужда от оригиналния дух на този доказан бранд на медиен пазар като нашия". "Това, което мога да гарантирам, е, че от страниците ни няма да се продава политическо и икономическо влияние. Това е ново списание и няма нищо общо с Life", допълни още Касиков.

S Media вече се представя като официален партньор на BBC Worldwide Magazines (за България, Сърбия, Македония, Косово, Албания и Черна гора), The Economist Group, Hello!Limited и Condé Nast International. Новото издателство е придобило и предоговорило правата за издаване на българския пазар на годишното издание на The Economist - "Светът през 2016", BBC TopGear, BBC GoodFood, "BBC Знание", HELLO!, Glamour и Moda.

Така в портфолиото на новата S Media влизат шест лицензни списания, Moda и "Икономист", както и сайтовете, които досега имаше. През "Фрий медиа груп" тя управлява онлайн медиите FBR.bg, BGbasket.com, BGvolleyball.com, BGfootball.com, Tennis24.bg, Viasport.bg, sportmedia.tv и speed-press.com. "Предстои ни да изградим единна корпоративна идентичност на всички медии в портфолиото и обща рекламна политика", обясни Касиков и допълни, че има много работа, за да се запази доброто име на марките и да се привличат рекламодатели.

С увеличеното портфолио медийната група увеличава и претенциите си на пазара и ще влезе в пряка конкуренция с "Атика Ева" (Eva, Playboy, Esquire, Joy, Grazia, OK и Forbes) и "СББ медиа" (Cosmopolitan, ELLE, Harper’s Bazaar, Men’s Health, National Geographic, Story и още пет български списания).

Компанията поема списанията в труден за пазара момент, когато рекламните инвестиции в този сектор са изключително ограничени. "За стабилизиране на този медиен канал през 2016 г. едва ли ще може да се говори", коментира медиа директорът на Argent Симона Тенчева. Според старши експерта медиа планиране и купуване в агенция Mindshare Елица Павлович списание "Икономист" "изглежда амбициозен проект, с доста сериозен фокус върху вътрешни икономически и политически теми. "За съжаление историята на печатните медии у нас показва, че седмичните политически списания рядко са печеливш формат, като изчезналото преди броени месеци списание "Тема" е последният пример", даде пример тя.

Историята с изчезването на Life и появата на "Икономист", както и принципът, по който се ликвидира едно издателство, за пореден път показват, че на българския медиен пазар нищо не е нормално и по правилата - дори когато става дума за доказани лицензни списания. А неглижирането на ангажиментите по договорите с водещи световни издателства, освен че подронва репутацията им в България и доверието в издателите, подвежда и читателите.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


6 коментара
 • 1
  ag_ma avatar :-P
  Argent MA

  явно годината ('16) ще е интересна! :)

 • 2
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic

  До средата на 2017 максимум, това дружество също ще фалира.

 • 3
  baba_vuna avatar :-|
  Мамата

  Хубав текст. Факти, анализи. И все пак ми е леко трудно, да не кажа невъзможно, да приема настойническия тон, който струи от текста: "Ей вие лошите, които не си плащате задълженията - само разбивате пазара така".

  За такава тези мисля, че ще допринесе разказ/текст за това какво направо "Икономедиа" след придобиването на бившия издател на в. "Пари" "Бизнес медиа груп". Разплати ли "Икономедиа" всички задължения на издателя, който вече се притежаваше еднолично от чужд издател - шведската Bonnier AB. Говоря за търговските задължения - към печатници, доставчици на хартия, договор за наем на сграда. Ей такива налки, гнусни, ненужни подробности.

  Или пък издателите на "Икономедиа" решиха да сключат сделката чрез контролирано от тях българско дружество, еднолична собственост на кипърска офшорка. Дружество, затънало в дългове, което е използвано единствено за бушон, защото дори някой да има претенция към него, то този някой не би имал опцията да осребри нищо. А на това по законите на "Икономедиа", когато се отнася до друг му се вика "скандална сделка", а когато се отнася до собствените й издатели му се вика "сделка с "чуждестранен инвеститор".

  Та така. Хубаво е да си ги припомняме, знаем и не спестяваме тези факти и обстоятелства, когато се явяваме коректив и пускаме нравоучителния тон.

 • 4
  pirosog avatar :-?
  Пиросог

  Важно е да се отбележи, че С Медиа Тийм, на чело на която седеше Любомир Станиславов, и издава и То Гиър и някои други списания, е с участие на Делян Пеевски. Всички, които са работили към медията го знаят. Същото се отнася и за БИОГРАФ,с издател Георги Неделчев, 100% спонсорирано от Пеевски, дори принтирано в неговите обслужващи къщи. Ич ми не е, че С Медиа е затънало, то с купено управление не стават работите.

 • 5
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  С медия си беше на Пеевски, само че не явно. Българските медии са си парцали, а издателите им са и издатели на чуждите издания в България. Така реално контролират всичко. Пеевски е само един от примерите, спомнете си преди изборите като почнат да заливат някой с помия. За това далече от Бли, Пик и т.н.

 • 6
  Slick avatar :-?
  Slick

  Императивния тон на статията е забавен, при положение, че Икономедия има сходни маневри в историята си.
  Не виждам нищо странно в това да има нови издания, а икономически неизгодни да си отиват?
  Дали С Медия е на Пеевски - ами, явно не четете самите издания. Той Пеевски и Лафка и Техномаркет има, ама си купувате цигари и тостери? Или сега ще кажете: Аз? Никога!
  Касиков говори за нова корпоративна идентичност, нов офис, нови места, нов старт - от това по-хубаво, здраве му кажи. А междувременно задължения имат всички - дружеството неслучайно е в ликвидация.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Код "Премиера"

Код "Премиера"