Между редовете на оставката

Напускането на Георги Лозанов от Съвета за електронни медии постави важни въпроси за медийната регулация

"Днес законът трудно гарантира либералността на медийната регулация", смята председателят на СЕМ в оставка
"Днес законът трудно гарантира либералността на медийната регулация", смята председателят на СЕМ в оставка
"Днес законът трудно гарантира либералността на медийната регулация", смята председателят на СЕМ в оставка    ©  Надежда Чипева
"Днес законът трудно гарантира либералността на медийната регулация", смята председателят на СЕМ в оставка    ©  Надежда Чипева
Бюлетин Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

"Изправен съм пред противоречие, от което не откривам друг персонален изход освен напускането на съвета." С тези думи дългогодишният член и председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов се оттегли в четвъртък от регулатора. Противоречието, за което говори, засяга регистрацията на телевизията на собственика на кафявия сайт "Пик" Недялко Недялков, срещу която, от една страна, няма законови пречки, от друга обаче поставя взимащите решение пред морална дилема. В крайна сметка останалите членове на СЕМ регистрираха "Пик тв", а на следващото си заседание ще гласуват оставката на Лозанов.

Тя може да бъде тълкувана по два начина. На първо място като символичен жест, отказ да постави подписа си под документите за регистрация на канал с таблоидно съдържание, какъвто обещава да стане "Пик тв". Постъпката му има и друг, по-дълбок прочит. Тя оголи до болезнена чувствителност ключови проблеми в СЕМ, в самата регулация и на медийния пазар въобще. Някои от тях се обсъждат от години, но така и не намират решение. Като например какви да са правомощията на регулатора в съвременен контекст и как той да опази независимостта си от намеси на властта. Как да балансира между свободата на изразяване и защитата на гражданите от враждебната реч. Как да наблюдава качеството на съдържанието в електронните медии, но и да не засяга програмната им независимост. Всички тези въпроси водят до едно - необходимост от нов медиен закон, който да съответства на променения и все по-динамично развиващ се медиен пазар и който да бъде гарант и защитник на качествената журналистика.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  osho avatar :-|
  osho
  • + 4

  Ако Гого беше винаги така откровен и принципен за ключовите проблеми на СЕМ, нямаше този му последен героичен жест да увисне във въздуха.

  Нередност?
 • 2
  headtel avatar :-?
  headtel
  • - 1
  • + 5

  Не съм специалист в областта на медиите, но логично си задавам следните въпроси:
  1. Как професионалист, работещ 12 г. в СЕМ едва месец преди изтичане на втория му мандат (последен), установи че има проблем в ЗРТ?
  2. Не е ли добре с промените в ЗРТ, които се налагат от чисто регулативна гледна точко на съдържанието в медиите, да се направят "подходящи" промени по отношение на мандатите на членовете на СЕМ, а също така и за "по-ефективното управление" на обществените медии, посредством тяхното сливане и преместването им в чисто нова сграда, с оглед "оптимизиране на разходите"?
  3. Не би ли могло в случай, че бъдат направени посочените промени СЕМ и БНРТ отново да бъдат оглавени от хора, които вече са изчерпали това право по сега действащия ЗРТ?
  Предполагам, че в близко време ще имаме отговор на тези въпроси.

  П.С. А, между другото няма нищо по-хубаво някой да ти направи безплатна реклама, на новоста.ртиращата ти дейност по всички медии. :-)

  Нередност?
 • 3
  vesi_antonova avatar :-|
  Весислава Антонова
  • - 1
  • + 1

  headtel през 2010 година Георги Лозанов беше председстел на работна група, сформирана от Министярският съвет. В нея влизаха всички медийни експерти и различни предсавители на медии. Тогава те създадоха проект на медиен закон, който след широка обществена дискусия да бъде внесен в парламента за обсъждане и гласуване. Този проект съдържаше важни текстве и отговаряше на точки 2 и 3 от вашата позиция. Сега проектът трупа прах в някое чиновническо чекмедже. Какво друго да направи г-н Лозанов? Законодателя е очевидно пасиве, страхлив и некомпетентен в чувствителна и важна тема, като медийната. Що се отнася до мнението Ви в точка 2 и 3. Смятам, че е ценно и заслужава дискусия :)

  Нередност?
 • 4
  headtel avatar :-|
  headtel
  • - 1
  • + 4

  Весислава, благодаря Ви за персоналния коментар по повдигнатите въпроси! Все пак не може да се пренебрегне факта, че от 2010 г. до момента са минали доста години, в които всеки един член на СЕМ е могъл да подаде оставка, в знак на несъгласие с несъвършенствата на ЗРТ, които са ограничавали възможността му да осъществява по-добра регулация на медийната среда. Това още повече би следвало да се отнася за председателя на работната група подготвяща промените в ЗРТ, който не е успял да убеди властимащите за необходимостта от приемане на новите предложения. Тази шумна показност с оставка в края на втория мандат е меко казано жалка. Не омаловажавам компетенциите и експертизата на доц. Лозанов, но определено не мога да се съглася, че оставката е проява на характер или отстояване на принципни позиции. Времето ще покаже дали разсъжденията ми са били правилни.

  Нередност?
 • 5
  trakerbg avatar :-?
  TrakerBG

  То е много хубаво да повдигаме въпроси относно ЗРТ и да се тупаме в гърдите как напускаме в знак на несъгласие, но нека да си направим една равносметка какво беше свършено през тези много години, и то не във "виртуалната" сфера на регулацията на СЪДЪРЖАНИЕТО, а в съвсем реалната сфера на раздаване и отнемане на лицензи, например. Има ли оператор с отнет лиценз заради излъчване на пиратски програми? Няма. Има ли телевизия с отнет лиценз, заради системно по-висок звук на рекламите? Няма. Има ли основание 5 клика с мишката и 20 чуквания по клавиатурата да струват няколкостотин лева (промяна на данни по лиценз например)? Няма. Има ли причина протоколите от заседанията да се качват седмица-две след самото заседание? Няма. И т.н.
  Е, уважаеми Гого Лозанов, какво точно свършихте за тия години ПО СЪЩЕСТВО? С какво ВИЕ обогатихте СЕМ, защото е ясно с какво СЕМ обогати Вас?

  Нередност?
Нов коментар