Кой иска да управлява БНР

СЕМ обяви конкурса за нов генерален директор на общественото радио

Почти целият мандат на сегашното ръководство на медиата, мина под знака на нестихващ протест на немалка част от журналистите
Почти целият мандат на сегашното ръководство на медиата, мина под знака на нестихващ протест на немалка част от журналистите    ©  Цветелина Белутова
Почти целият мандат на сегашното ръководство на медиата, мина под знака на нестихващ протест на немалка част от журналистите
Почти целият мандат на сегашното ръководство на медиата, мина под знака на нестихващ протест на немалка част от журналистите    ©  Цветелина Белутова

"Последният шанс радиото да се реформира" - така главният редактор на интернет портала bnr.bg Катя Лещанска определя конкурса за нов генерален директор на Българското национално радио (БНР), който Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви тази седмица. Думите й не са просто констатация. От тях лъха и диагнозата на обществената медиа през последните години - архаична организация без присъствие в новата медийна среда, изгубила до голяма степен обществената си функция, с недоволни журналисти и глухо за промени ръководство.

По времето на сегашния директор Радослав Янкулов, чийто тригодишен мандат изтича на 26 май, БНР влезе в сериозна криза. Важни въпроси като начина на управление на радиото, ролята му в обществото, загубеното доверие на журналистите и нуждата от реформи бяха заметени под килима. Това предизвика протести на работещи в медиата, които обаче, вместо да доведат до някаква промяна, още повече нагнетиха напрежението. Всичко това се случва на фона на сериозния дефицит на доверие в медиите в България и сриването на страната в класациите за свобода на словото. Което пък прави ролята на обществените БНТ и БНР още по-важна.

Нов шанс или постарому

Все още е рано да се каже кой ще победи в надпреварата за генерален директор на БНР, но вече е известен почти пълният списък на кандидатите за поста. Очаква се в състезанието да се включат основателят на първото частно радио FM+ и негов дългогодишен изпълнителен директор Петър Пунчев, членовете на управителния съвет (УС) на БНР Христин Стрижлев и Анюта Качева, бившият генерален директор на медията Валери Тодоров, членът на УС на БНТ Анета Милкова, водещият и продуцент на "12 +3" и "Нещо повече" Петър Волгин, продуцентът на спортната редакция в "Хоризонт" Светослав Костов, директорът на радио "София" Митко Димитров и изпълнителният директор на БНР Михаела Божидарова. "Капитал" не получи коментар от настоящия генерален директор Радослав Янкулов има ли намерение да участва в конкурса за втори мандат. Близки до него служители в радиото коментират, че засега той няма да участва.

Петър Пунчев единствен категорично потвърди, че ще участва в конкурса и се подготвя за него. Той има и най-солиден мениджърски радиоопит - както в България, така и на сръбския и на украинския пазар. Коментарите на Христин Стрижлев и Петър Волгин бяха, че сериозно обмислят възможността за кандидатура. Волгин уточни, че по тази причина постоянно разговаря с колеги от радиото. "Много хора в БНР сме убедени, че медиата има нужда от сериозни промени. Те са жизненоважни и поради факта, че настоящото ръководство тотално се провали в професионален и морален план", смята водещият и продуцент на "12 +3". Бившият генерален директор на радиото Валери Тодоров нито потвърди, нито отрече намерението за участие в състезанието. "Изчаквам да видя как ще се развият нещата - кой ще участва, ще бъде ли обновен съставът на СЕМ", каза Тодоров пред "Капитал".

От новия генерален директор журналистите в БНР очакват да върне нормалния диалог вътре в радиото, да застане на страната на високите професионални стандарти и да върне мотивацията им с удоволствие да упражняват професията си. "БНР има нужда от генерален директор, който да не говори само за предаватели и техническо оборудване, а да е човек с ясна визия за развитие на качественото журналистическо съдържание и човек, който не злоупотребява с бюджета на медиата", коментира Даниела Якова, продуцент в "Хоризонт". Колежката й и главен редактор на интернет портала bnr.bg Катя Лещанска пък споделя, че винаги когато наближи моментът да се избере нов управленски екип на БНР, започват разговори за лобита, пари, кръгове на влияние и интриги. "Време е нещата да започнат да се случват по високия стандарт за функциониране на обществените медии. Хайде да опитаме този път да ни се получи. За да не стане късно", предупреждава Лещанска.

Години наред изборът на генерални директори на БНР и БНТ наистина хвърляше политици, журналисти и медийни играчи в истерична спирала от обвинения и компромати. Зад кулисите на държавното управление текат тихи договорки кой да оглави обществените медии, защото на ръководствата им се поверяват немалки държавни бюджети. За БНР например тази година са предвидени 42 млн. лв. Освен това се появи и идеята за евентуално обединение на обществените радио и телевизия, което означава промяна на модела на управление с един генерален директор и общ бюджет за двете медии. Разговорът по този въпрос засега върви трудно и неубедително, защото създаването на обща структура не е просто обикновен акт, а процес, който изисква сериозен анализ, конкретни мерки и гаранции, че ще е от полза за двете медии.

Пред избора на нови генерални директори на БНР и БНТ (през лятото изтича и мандатът на Вяра Анкова като ръководител на обществената телевизия) има и още една пречка. Народните представители вече повече от година отказват да обновят състава на СЕМ и някои от членовете му са с отдавна изтекли мандати. Всички играчи на пазара и потенциалните кандидати за поста генерален директор на БНР, с които "Капитал" разговаря, смятат, че преди старта на конкурса е редно медийният регулатор да заработи както трябва.

Правилата на играта

Това е важно, защото именно СЕМ определя критериите за кандидатите за генерален директор и провежда процедурата по избор. Сред основните изисквания, които регулаторът постави тази седмица към потенциалните участници в конкурса за БНР, са да имат опит в областите електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика, да се ползват с обществен авторитет и професионално признание и да притежават най-малко петгодишен трудов стаж в радио. Кандидатите ще трябва да представят пред СЕМ концепция за развитието на БНР, която трябва да включва отговори на няколко ключови въпроса. От тях се очаква да направят анализ на актуалната ситуация в БНР, да дадат предложения за конкретни мерки за надграждане (ако я намират за положителна) или за реформи, за визия за развитие на БНР като обществена медиа и за модел на организация и управление, както и за редакционна структура. Важна част от концепцията са програмните намерения и приоритетите на бъдещия генерален директор.

Кандидатите да оглавят БНР могат да подават документите си от 1 до 15 април, а публичното събеседване с тях е предвидено да бъде на 11, 12 и 13 май. Журналистите от БНР, представителите на гражданския сектор и синдикалните организации в радиото ще имат възможност да задават въпроси на кандидатите, свързани с програмната политика, програмната схема и изпълнението на мисията на медиата. Името на новия генерален директор трябва да бъде известно на 20 май. Ръководителят на медиата има право да я управлява два последователни мандата от по три години.

Ключово е СЕМ да гарантира публичен и прозрачен конкурс, както и равнопоставено участие на кандидатите. От участниците в състезанието пък се изисква да декларират подкрепа от неправителствения медиен сектор. Засега началото на избора на нов генерален директор на БНР дава по-скоро надежди за някаква промяна в положителна посока. Остава и да продължи по този начин. Както казва Катя Лещанска, за да не стане после късно.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа


8 коментара
 • evpetra

  "...настоящото ръководство тотално се провали в професионален и морален план."

  Е, пък точно Волгин да дава такива квалификации за другите, е върхът на наглостта! Наистина Радиото (с главна буква и членувано, защото аз лично съм му много задължена!) главоломно върви надолу. Все съм се отнасяла критично към някои от предишните му директори, но никога не съм чакала с такова нетърпение да им изтече мандатът, както на Янкулов. Даже и при онова недоразумение Иван Бориславов ми беше по-скоро забавно, отколкото противно.
  А Волгин е причината за пръв път в дългия си живот умишлено да преминавам на друга станция и го правя с гняв, защото никой не можа да му попречи да си вземе за лично ползване част от националния ефир. Сега пък иска да го вземе целия!

 • 2
  wery59 avatar :-|
  wery59

  Е, хайде да спрем с тези глупости! Петър Пунчев- доносник на ДС- кандидат! Хайде,стига!

 • 3
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Избирайте Петър Волгин и закривайте. От година и нещо всяка сутрин пускат песента на Бийтълс, протестирали срещу незнам си какво. Това е творческо циклене и за това държавата им дава 42 милиона годишно.

 • 4
  iskamdaseizrazia avatar :-|
  iskamdaseizrazia

  [quote#3:"dragozow"]Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.[/quote]
  Волгин беше единствената светлина в тунела на българските медии. Внасяше доза плурализъм в иначе грантовата проамериканска медийна среда.

 • 5
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  " Внасяше доза плурализъм..."

  Какъв плурализъм? В "неговото" частно предаване не можеше да пробие гласът на слушател, който не е съгласен с неговата линия, а събеседниците му - все едни и същи. Впрочем, и слушателите му все едни и същи (аз отдавна изключвам радиото още преди да му чуя гласа). Нещо и "спонтанните" протести на неговите слушатели безславно умряха преди да се родят, а като си спомня как злословеше по повод на всички останали "протестъри"...
  Волгин е едно озлобено човече, което много отдавна се старае да привлече по всякакъв скандален начин вниманието, надявайки се да бъде поканен във файтона на някоя партийка, но да не е на капрата, а на по-лично място.

 • 6
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  До коментар [#4] от " iskamdaseizrazia ": Не знам дали си го слушал, но там диалог няма, всичко е монолог. Други мнения не търпи, а такива водещи не са водещи.

 • 7
  wall_e avatar :-|
  WALL-E

  Пунчев е сериозна кандидатура, но определено няма как да се справи с конкурса на ниво визия и проект за развитие на радиото, защото човек отвън не познава детайлите.
  Много важно е да се преодолее вкостенялото комунистическо мислене на служителите в БНР, които саботират всеки опит за промяна на така удобното им статукво. В момента 10 души вършат работа за 1 и то лошо, бавно и некомпетентно. Техниката не се познава и ползва, нищо че е купена и инсталирана. Вземат се заплати, ДМС, хонорари и на края се получават едни конкурентни възнаграждения. Като се сравни обаче продукта, които произвеждат "специалистите" в БНР и цената, която плащаме за него истината лъсва в целия си блясък.
  Христин Стрижлев е човекът, който има шанс да успее да разбута кочината в БНР и надявам се да спечели конкурса, за може някой ден БНР да заеме мястото, което заслужава сред електронните медии у нас. Всички останали са ледена епоха а Волгин е дори извън коментар.

 • 8
  nwt39364971 avatar :-|
  Ivan

  Неудобните Медии които предстои да станат Удобни .........."Логично е при настоящото разпределение на силите в съвета ГЕРБ или Реформаторският блок да се борят да влезе техен представител. Кандидатура от тази част на политическия спектър заедно с двете предложения на президента могат да осигурят мнозинство от три гласа, с които да бъдат избрани генералните директори на двете медии"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал