Партиите се договарят за нов СЕМ

Парламентарната медийна комисия прие правила за номиниране на нови членове на регулатора

Предстои депутатите да изберат членове на регулатора на мястото на Анна Хаджиева (на снимката) и Георги Лозанов, чиито мандати са изтекли
Предстои депутатите да изберат членове на регулатора на мястото на Анна Хаджиева (на снимката) и Георги Лозанов, чиито мандати са изтекли    ©  Надежда Чипева
Предстои депутатите да изберат членове на регулатора на мястото на Анна Хаджиева (на снимката) и Георги Лозанов, чиито мандати са изтекли
Предстои депутатите да изберат членове на регулатора на мястото на Анна Хаджиева (на снимката) и Георги Лозанов, чиито мандати са изтекли    ©  Надежда Чипева

Има стара естрадна песен, в която се пее: "Да искаш да чакаш, да знаеш да чакаш, да можеш да чакаш - това е любов." За депутатите от парламентарната медийна комисия обаче чакането е липса на характер и експертна воля да свършат онова, за което са задължени от закона.

Тази седмица, след дълго протакане, продължило повече от година, комисията по култура и медии в Народното събрание (НС) прие процедурата за избор на нови членове на Съвета за електронни медии (СЕМ). Това се случи на заседанието й в четвъртък, в петък правилата влязоха като първа точка на пленарното заседание и бяха приети бързо, за да не се бави попълването на състава на регулатора.

Форсирането на процеса в този момент е заради предстоящите конкурси за генерални директори на БНР и БНТ. Медийната общност беше категорична, че само СЕМ в пълен обновен състав има право да проведе легитимен конкурс. Затова и депутатите се активизираха да изпълнят това изискване, след като дълго време обясняваха, че работата на регулаторите е предопределена от закона така, че настоящите членове изпълняват своите функции до встъпването в длъжност на новите. "Няма нищо специфично в СЕМ, в това отношение той действа като КЗК. Тези органи действат до избор на нови", коментира председателката на комисията по култура и медии в НС Полина Карастоянова в интервю за БНР.

Изборът на нови членове на СЕМ е важен, тъй като от това зависи той да започне да работи адекватно - да прави пазарна оценка на медийния сектор, да оцени и избере в обективна и прозрачна процедура генералните директори на обществените БНТ и БНР, да поддържа регистър на собствеността на медиите и да участва в писането и приемането на модерен медиен закон. Досега всичко това не се случва, защото регулаторът е непрекъсната арена на политически договорки и компромиси.

Политическите номинации за СЕМ

Оттук нататък се очаква в седемдневен срок парламентът да предложи две имена, които да заместят членовете на медийния регулатор с вече изтекли мандати: Георги Лозанов и Анна Хаджиева. И двамата не могат да бъдат предложени отново, тъй като според закона един човек не може да бъде член на СЕМ повече от два последователни мандата.

Попълването на квотата не е лесна работа, тъй като се очаква за медийни надзорници да бъдат предложени хора с доказан опит и добра репутация в областта на медийната регулация. На ограничен пазар като българския тези експерти не са много и обикновено отказват да се асоциират с този избор, за да не бъдат употребени за политически цели. Затова и кандидатурите обикновено са партийно доминирани и оцветени.

До момента като най-сигурни се коментират предложенията на ГЕРБ и АБВ. Първите застават зад София Владимирова, която вече е била в СЕМ. Преди да влезе в регулатора, тя беше пресаташе на бившия външен министър в първия мандат на ГЕРБ - Румяна Желева. Партията на Първанов пък промотира професора в НАТФИ3 и режисьор Любомир Халачев. В кулоарите на парламента се коментира, че и председателката на медийната комисия Полина Карастоянова (депутат от Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО) има шансове за член на медийния регулатор. Пред "Капитал" обаче Карастоянова отрече кандидатурата й да е била обсъждана. Същото каза и председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. От Реформаторския блок съобщиха, че ще обсъждат своите номинации за СЕМ на предстоящото заседание на парламентарната група във вторник. Същото каза за "Капитал" и зам.-председателят на ДПС Четин Казак.

Депутатите са предвидили процедурата за попълване на състава на СЕМ от квотата на парламента да бъде в четири фази. Първата е предлагането на кандидатите от квотата на Народното събрание (НС). Това се случва чрез народни представители или от парламентарни групи. Втората е публичното оповестяване на документите на кандидатите и изслушването им на заседание на медийната комисия. След тези презентации комисията изготвя доклад, който представя на народните представители не по-късно от 24 часа преди началото на заседанието. Според консултанта на парламентарната медийна комисия и бивш депутат от БСП Мартин Захариев написалите този текст са се застраховали много добре. Те казват - ще сложим в реда на заседанията на българския парламент точката за избор на членове тогава, когато сме се разбрали помежду си кои са те.

"На 27 април ще имаме готовност да докладваме резултатите и процедурите до този момент. Това ще даде възможност на новите членове да участват в изслушванията на кандидатите за генерален директор на 10, 11 и 12 май", коментира Полина Карастоянова.

А след като парламентът попълни квотата си в СЕМ, тогава и говорителката на Министерството на външните работи Бетина Жотева ще стане член на регулатора, но от квотата на президента. На 8 май миналата година Росен Плевнелиев издаде указ за нейното назначаване, но според Закона за радиото и телевизията решението на Народното събрание и указът на държавния глава трябва да влязат в сила едновременно.

През април миналата година с мандата на СЕМ се занимаваше дори и звеното за универсални поръчки на държавното обвинение - Върховната административна прокуратура (ВАП проверява всичко - от цени на яйца, ток, доставки на ваксини, незаконно строителство, разрешителни за оръжие, ниво на язовири и т.н.). Тогава оттам изпратиха писмо до председателя на СЕМ Георги Лозанов, президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В него ВАП съобщи, че прокуратурата е извършила проверка за законността на СЕМ, и даде указание на Лозанов да предприеме "мерки за обновяване чрез жребий на квотите от членовете на НС и на президента на РБ". В писмото прокуратурата изрично записа, че Лозанов трябва да ги уведоми в едномесечен срок за предприетите действия. Странна препоръка предвид факта, че по закон с избор на нови членове на регулатора се занимава парламентът.

Политически заложник

Освен с даването на регистрации на нови медии СЕМ влиза в медиите основно с промените в състава си - почти винаги поради изтичане на мандат и никога (освен веднъж) поради несъгласие със случващото се в органа. Преразпределянето на местата в регулатора е резултат на политически договорки и комбинации в стил игра на табла, въпреки че решение на Конституционния съд от 1996 г. посочва като противоконституционно обвързването на партия с номинациите за регулатора. В Закона за радио и телевизия е записано, че СЕМ е независим специализиран орган, който регулира радио- и телевизионната дейност, като се ръководи от интересите на обществото, защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на радио- и тв операторите.

А регулаторът се нуждае спешно от хора с висока професионална експертиза, защото до края на годината предстои и в българското медийно законодателство да бъдат транспонирани текстовете от обновената Директива за аудио-визуалните медийни услуги. В нея се говори не за Съвет за електронни медии, а за аудио-визуалните регулаторни органи. В новите правила има и препоръки за характеристиките на независимите регулатори и се настоява те да бъдат взети под внимание от страните членки, за да се подпомогне независимостта на този тип институции.

В този европейски контекст в България се заговори за нов медиен закон и за конвергентен регулаторен орган, който да обедини в едно Комисията за регулиране на съобщения и СЕМ. Идеята за сливане на регулаторите на този етап отпадна от дневния ред, но в парламента вече се състоя първата среща на работна група, която ще започне да обсъжда проект за промени в медийното законодателство.

През всички тези години в историята на медийната регулация евроекспертите са препоръчвали номинирането на членовете на СЕМ да се извършва от структури на гражданското общество по ясни професионални критерии, а изборът им от парламента да става с квалифицирано мнозинство. На практика обаче над независимия по закон надзорен орган тегне сянката на съмненията за политическа зависимост.