16 секунди от свободата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

16 секунди от свободата

Карикатуристът Чавдар Николов на протеста в негова защита

16 секунди от свободата

Свалянето на карикатурите на Чавдар Николов показа неспособността за справяне с PR кризи

Весислава АНТОНОВА
26882 прочитания

Карикатуристът Чавдар Николов на протеста в негова защита

© Надежда Чипева


Ако допреди седмица не сте знаели кой е Чавдар Николов, вероятността това да се е променило е доста голяма. Причината обаче не е свързана с изкуството на карикатуриста, а с едно много грешно решение и доста подозрения за натиск от властта над медиите.

Само за няколко часа в четвъртък се разигра цяла медийна сага. След като "Нова броудкастинг груп" реши да заличи карикатурите на Николов от платформата vbox7, последната от които в 16 секунди изобразяваше премиера Бойко Борисов в компанията на "ловците" на бежанци, социалните мрежи изригнаха в подкрепа на художника, а медиата започна да дава неубедителни обяснения. Граждани се събраха на протест под мотото "Стига вече свинщини", а "Нова тв" се зае с кризисен PR. Той обаче може би донесе повече негативи, отколкото потуши скандала.

Как започна всичко

В сряда в сутрешния блок на "Нова тв" "Здравей, България" беше излъчена карикатура на Чавдар Николов, озаглавена "Свински опашки vs конски опашки", която изобразява премиера Бойко Борисов и "ловците на бежанци" Динко Вълев и Петър Низамов под вееща се като знаме свинска опашка. Идеята й е да илюстрира темата за т.нар. граждански арести на мигранти по българската граница.

Излъчването е част от рубриката на художника в предаването - "Видеокарикатура", която се излъчва от няколко месеца всяка сутрин точно в 7:10. Впоследствие ръководството на "Нова" решава да направи канал на Николов в платформата vbox7, за да се популяризират карикатурите допълнително. vbox7 е собственост на "Нет инфо", която пък е част от "Нова броудкастинг груп" заедно с "Нова тв" и каналите "Диема".

След излъчването в сутрешния блок рисунките на Николов се качват онлайн. Малко по-късно през деня в сряда обаче карикатурата с опашките мистериозно е свалена от канала на Николов във vbox7, както и от всички платформи, препращащи към него. Нещата не свършват дотук - свалено е цялото видеосъдържание от канала, т.е. всички останали 90 карикатури, създадени за "Здравей, България". При подобно развитие на събитията няма как да не се създаде усещането, че върху произведенията на твореца е наложена цензура.

По неофициална информация на "Капитал" карикатурите на художника отдавна са обект на неодобрение от страна на засегнати лица от правителството. То е достигало до екипа на "Нова" и в крайна сметка ръководството е било принудено да вземе решение и да махне неудобния карикатурист. Въпреки че се създава впечатление, че реакцията е свързана с една определена карикатура, всъщност във времето е имало натрупване, преди да се стигне до сегашното сваляне на канала.

Преди "Нова тв" Чавдар Николов работи като политически карикатурист във вестник "Преса". Сътрудничил е на вестниците "Демокрация", "Новинар", "Стършел", АНТИ, "Седем" и други.

Обяснения vs. извинения

Скандалната ситуация породи първа реакция от страна на "Нет инфо" в сряда вечерта. "Каналът на карикатуриста в платформата за видеосподеляне Vbox7 е спрян заради прекратяване на договора между автора и дружеството", обясниха от компанията. И продължиха с това, че в края на всяко тримесечие "Нет инфо" извършва регулярни прегледи ефективността на всички свои продукти и в рамките на този анализ е установено, че проектът с Николов е недостатъчно ефективен, а "гледаемостта на карикатурите в канала е под средните стойности за платформата". Самият карикатурист обяви, че е разбрал за прекратяването на договора си впоследствие.

Свалените карикатури бяха представени като бизнес решение на "Нет инфо". Водещата на "Здравей, България" Анна Цолова обясни в ефир, че то "няма връзка с редакционната политика на "Нова" или с конкретната карикатура, излъчена в сряда. "Чавдар Николов е добре дошъл и занапред в ефира на "Здравей, България" със своите коментари по актуални теми и със своята сатира", категорична бе в ефир Цолова. Предаването излъчи и повторно карикатурата с опашките.

Премиерът Бойко Борисов също се включи с коментар по темата пред журналисти и очаквано обясни скандала с атака срещу правителството му заради политиката за бежанците. Той се обърна към репортера на "Нова тв" с думите: "Цялата тази работа, която сътворихте, е удар срещу мен. Това е пореден опит да ми извадите очите. Във времето на facebook и интернет да речеш да сваляш информация това е самоубийство." "Аз не съм виновен, че частна медиа си прави своята политика. Но колко е удобно, че тук, в България, мачкаме свободата на словото", допълни още Борисов. И заяви, че има предположение кой стои в основата на всичко това, но предпочита да го запази за себе си.

Скандалът обаче беше далеч от това да утихне и в късния следобед в четвъртък последва и извинение на главния изпълнителен директор на "Нова броудкастинг груп" Дидие Щосел. "Бих искал да се извиня на нашите зрители, служители, както и на Чавдар Николов за начина, по който управлявах случая с договора за неговите карикатури. Като чужденец съм напълно наясно, че това не е извинение, аз прецених грешно начина, по който моето решение ще бъде разбрано, както и за интерпретациите, които ще провокира. Техническите грешки, които се случиха междувременно, само засилиха създаденото впечатление", написа Щосел в съобщение до медиите. Вместо него обаче "Златен скункс" на "Господари на ефира" получи членът на борда на директорите на "Нова тв" Силва Зурлева. "Не съм съгласна, че сме упражнили цензура. Не мисля, че е и автоцензура, а низ от случайности. Свалянето на карикатурите е бизнес решение", каза Зурлева.

Междувременно Чавдар Николов се сдоби с нов канал във vbox7 и всичките му карикатури бяха върнати.

Директорът "Новини и актуални предавания" в "Нова тв" Дарина Сарелска коментира пред "Капитал", че вече се водят разговори и се надява да могат да договорят с Чавдар Николов новите условия, при които той да продължи да прави телевизионната си рубрика за видеокарикатури. По думите на Сарелска, макар видеокарикатурите да са се оказали недостатъчно ефективни от комерсиална гледна точка, това не променя тяхната редакционна и журналистическа стойност. Сарелска обърна внимание и че "журналистика с позиция се прави трудно".

Самият Чавдар Николов каза пред "Капитал", че приема извиненията на медиата, но не приема обясненията. Той не отрече, че е много вероятно да се съгласи рубриката му да се върне в "Здравей, България", и благодари на журналистите в телевизията за личната им подкрепа.

Поуките от кризата

Случаят "Чавдар Николов" е много поучителен най-малкото по отношение на това как една компания действа в случай на PR криза. Според председателя на Българската асоциация на PR агенциите Деница Сачева ръководството на "Нова тв" е направило груба грешка, която се е опитало да поправи с извинение. "Телевизията ще има репутационни загуби, но те ще бъдат смекчени заради принципната позиция на журналистите в медиата, които се разграничиха от случката и показаха, че могат да отстояват своята независимост", е мнението на Сачева. "Най-големият печеливш е самият Чавдар Николов. За 24 часа почитателите му са 10 пъти повече", каза PR експертът.

От Асоциацията на европейските журналисти бяха категорични, че става дума за "брутален, ясен и драстичен случай на политическа цензура, необичаeн дори за тежко увредена медийна среда като българската". Организацията призовава медиите "Нет инфо" и "Нова тв" да посочат лицата, взели решението за изтриването на публикациите, "както и истинските мотиви, които стоят зад него". "Спорадичните обяснения от медийната група пред репортери на други медии изглеждат крайно неубедително, като имаме предвид съдържанието и обекта на коментар в свалената карикатура, а именно министър-председателя на България", посочва АЕЖ.

Ако от целия случай трябва да изведем нещо положително, то е как свалянето на една 16-секундна видеокарикатура породи толкова силна обществена реакция. Защото въпросът не е в карикатурата. А в медийната свобода.

Ако допреди седмица не сте знаели кой е Чавдар Николов, вероятността това да се е променило е доста голяма. Причината обаче не е свързана с изкуството на карикатуриста, а с едно много грешно решение и доста подозрения за натиск от властта над медиите.

Само за няколко часа в четвъртък се разигра цяла медийна сага. След като "Нова броудкастинг груп" реши да заличи карикатурите на Николов от платформата vbox7, последната от които в 16 секунди изобразяваше премиера Бойко Борисов в компанията на "ловците" на бежанци, социалните мрежи изригнаха в подкрепа на художника, а медиата започна да дава неубедителни обяснения. Граждани се събраха на протест под мотото "Стига вече свинщини", а "Нова тв" се зае с кризисен PR. Той обаче може би донесе повече негативи, отколкото потуши скандала.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Едностранното прекратяване на договора с Чавдар Николов от страна на НОВА и свалянето на карикатурите му си е чиста проба първосигнален слугинаж. Както и връщането им...

  Публична тайна е, че Борисов беснее от карикатурите на Комарницки в Сега, но тъй като не може да му стори нищо, лакеите му се стараят да му угодят всячески, за да не падне гневът му върху тях.

  Срамна е не толкова паническата реакция на НОВА, колкото авторитарната обществена среда, която я предизвиква.


 • 2
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Аз не мисля, че в България има цензура. В България проблемът е автоцензурата. Нашите медии сами се предлагат на властта. Те заедно създадоха Човека-слънце, заедно го обгрижват и заедно осигуряват неговия медиен комфорт. Всяка медиа се състезава за вниманието и обичта на Тиквоний, няма нужда той да посочва правилната посока, те я усещат интуитивно. Народопсихология или инстинкт за самосъхранение, не знам какво точно е това. Само знам, че в нормалните държави на Запад, такива като Хекимян например, никога не биха се добрали до национален ефир с "въпроси" от рода на: "Здравейте г-н Премиер, как сте? Какво мислите по този въпрос; какво мислите по онзи въпрос; как бихте коментирали това; как бихте коментирали онова...?".

 • 3
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Аз пък не мисля че са го уволнили заради последната карикатура. Бойко не е учил в Кеймбридж, но носи на майтапи и е тъпо да го замесват в такива неща. По-скоро си има някаква вътрешна интрига, но никой не казва.

 • 4
  kilmer avatar :-|
  kilmer

  Дидие Щосел силно се дискредитира, и този път не можеше да се скрие зад някакви увъртания и правене на хората на глупаци.. Още повече че е французин, а всички знаем каква бе каузата и участта на най добрите карикатуристи на шарли ебдо..!

 • 5
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Хем се извинява,хем знае,че не е извинение!!!! Дидие намкакъв си добре е усвоил политиканските приказки.

 • 6
  hautacuperche avatar :-|
  hautacuperche

  Ако има умисъл в цялата работа то тя е с цел дискредитиране на Борисов. И за малките деца е ясно какво ще последва и какъв вой ще надигнат грантовите медии и платени драскачи при сваляне на карикатура, статия или каквото и да е насочено срещу премиера. Елементарен сценарий, нищо друго.

 • 7
  iko15357786 avatar :-|
  iko15357786

  карикатури...разглеждани като бизнес модел...що за обяснения?!

 • 8
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Ако някой те псува, пък и това някой да го приема за искуство.. да те обижда... какво е това?

  От карикатура до карикатура има разлика. Едната може да е изкуство, другата да си е откровена обида, третата псувня.

  Със свободата на словото се злоупотребява. Според мен свободата на изразяване на един човек трябва да е такава, че да не нарушава личното пространство на другите хора. Да не говорим, че с някои карикатури се внушават неща които не са истина или са просто откровена обида.


  Автоцензурата била нещо лошо - грешка. Точно на автоцензурата се гради сегашното общество, как иначе човек ще спазва законите и етичните норми? Ако няма автоцензура, това значи всеки да краде и да чака да бъде хванат от органите на реда, което значи, че трябва до всеки човек да има орган на реда ;) Ако нямаше автоцензура, всички щяха да си хвърял буклука където сварят, щото така е по-удобно. Ако нямаше автоцензура - всеки щеше да псува всеки и за най-малкото нещо. Ако нямаше автоцензура - щеше да има повсеместни стрелби - тоя не ти е харесал - гръмваш го.

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Може ли да има словесни терористи? Такива които ръсят обиди и неистини наляво и надясно + използване на огромната трибуна на медиите.

  Свободата изисква и отговорност - сега такава липсва. Всеки може да приказва каквото и да е и нищо. Най-много да му свалят словото от някоя медия. В другите държави - си има пропорционални на аудиторията на медията глоби при злоупотреба - говорене на неистини, обиди.

 • 10
  sunshine54 avatar :-|
  Димка Станева

  Лелееееееееее, за какви глупости се протестира. То да беше нещо със стойност , а то татарски конници , неизвестно защо . И конски опашки от преди 13 века. Свински опашки не видях . Вижте какво , бе , Радой Ралин има една карикатура със свинска опашка , която имитира подписа на Тодор Живков - е, ето това е смях. И си лежа в затвора човека , тогава имаше цензура. А сега не е свобода, а е свободия. За такива глупости да се говори загрижено за свободията на някои , помислили се за богоизбрани защото може някоя медия да ги побликува, то си е чиста простотия. Прост народ , слаба държава . Това е .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Гласът на хората

Гласът на хората

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.